Izvorno postao jerincsson
Iskrivljenja kazes...sto bi to tocno trebalo biti?
Sto se tice tvoga pitanja oko mutnoga pri najvecoj izvlaci objektiva (dakle pri maksimalnom optickom zoomu), ono svakako stoji, jer je ova mana cesta i zna zasmetati korisnika. Ali ja ti osobno garantiram da u ovome cijenovnome razredu digitalnih foto aparata o kojemu govoris neces naci niti jedan primjerak koji ima ovako veliki raspon objektiva, a da u isto vrijeme nema problema da fokusiranjem pri najvecim vrijednostima, uz lagane do nesto naglasenije mane na slikama slikanima pri max vrijednosti opt. zooma, pogotovo u svjetlosno zahtjevnijim uvjetima (preosvjetljeni objekti i situacije sa manjkom svjetla). Ne moramo se cak niti zadrzati na ovome cijenovnome razredu, mozemo i vise. Osobno sam imao prilike testirati high end prosumer modele Sony DSC F828 i Sony DSC R1, te Canon Powershot Pro 1, koji cak niti nemaju objektve ovakovih raspona (poput Panasonica FZ7 ili Canona S2 ili S3), a svejedno im pri maksimalnim vrijednostima opt. zooma, pogotovo pri smanjenome svjetlu fokus "pliva", fokusira dugo cak i uz AF assist, te na kraju cesto i pogrijesi u fokusiranju. Ove mane koje sam gore naveo nece biti otklonjene tako skoro, ako i uopce, jer je pravo cudo i razina na kojoj trenutno rade ovakvi aparati sa izuzetnim optickim povecanjima. Greske u fokusiranju u tako velikim povecanjima sa prevormansama objektiva kakvima su opremljeni spomenuti aparati, neminovne su i trenutno nerijesive. Za rijesenje problema potrebni su objektivi mnogo boljih performansi, te sam aparat sa mnogo sofisticiranijim sustavom fokusiranja...to se danas moze naci samo u dSLR domeni.
Zato u duhu gore navedenoga...ne ocekuj cudo od S3. Iz iskustva govorim, premda nisam imao prilike vidjeti niti oprobati S3 (S2 IS jesam i ocijenio bih ga kao vrlo korektan aparat, pogotovo za cijenu za koju se trenutno prodaje, najveca mana mu je izgled i srebrena boja), problemi sa fokusom pri vrijednostima zooma vecima od 8x ce definitivno ostati. Vjerojatno se ostati i relativna razina suma pri visim ISO vrijednostima. OK S3 je noviji proizvod na trzistu i ima 1MP vise u odnosu na S2, definitivno je lijepsi aparat dizajnom, iako smatram kako mu se ergonomske znacajke nisu promijenile, ali sve bitno ostalo je isto. DIGIC II proc i u S2 i u S3, IS jednak i u S2 i u S3, USM i u S2 i u S3. Postoji i ta sitna razlika u ISO osjetljivosti, za koju nisam siguran koliko ce biti upotrebljiva radi razine suma pogotovo pri vecim vrijednostima opt. zooma. Objektivi su im identicne (mislim na S2 i S3).
Dakle, ovako, ako zelis S3 morati ces jos malo pricekati, jer mislim da u daljnih par tjedana nece biti kod nas u ducanima. Nadalje smatram kako ce, barem u pocetku (dakle citaj prvih 6 mjeseci) boravka S3 na trzistu, njegova kupnja u odnosu na S2 (kojemu ce cijena dolaskom S3 vjerojatno i pasti) biti totalno neisplativa. Dakle, osobno ne bih dao 1000 ili vise kn vise za crnu boju i malo redizajnirano kuciste.
Dakle ja bih, pod uvjetom, da mislis kupovati recimo u daljnih mjesec dana, svoju dvojbu zadrzao na modelima Canon S2 IS i Panasonic FZ7 (koji u ovoj prici takodjer ima dosta za reci).

Iskrivljenja kazes...sto bi to tocno trebalo biti?
Odgovori uz citat
Bookmarks