Odlucio sam izraditi data kabel za Nokiu 6030 ali naisao sam na par nejasnoca vezanih za povezivenje odgovarajucih pinout-ova sa mobitela na 9pinski COM serial kabel.
Ovo je slika pinout-ova moje nokie (6030)
Koliko sam shvatio, isti kao i kod Nokie N-Gage i nekih drugih modela, sto znaci da pinout-ovi predstavljaju slijedece:
Krenimo redom:
Trebaš: interni konektor za 1100,1600,6030
ili externi (ali mislim da je njega puno teže nabavit pa ostajemo na internom)
, 1 ženski i 2 muška 9-pinska konektora,malo 4-žilnog kabela(oko 15 cm je dosta),lemilicu i strpljenja.
Ovaj data kabel za 3510 koji imaš (pretpostavljam da si fotografirao svoj) ima nešto elektronike unutra na dijelu koji se ukopčava u komp pa da ne radiš tu elektroniku iskoristi kabel od 3510.Možeš ga presjeći na jednom dijelu blizu konektora za telefon i spojiti sa 9 pinskim muškim i ženskim konektorom tako da se ukopčavaju jedan u drugi a žice stavi sve u donji uži red jer ima taman 4 pina za sve njih.Evo slike kako to izgleda:
Onda prema shemama pinouta za 3510 i 1100/1600/6030 spojiš žice kabela na konektor od 6030.
Od pinova ti treba samo GND,RX i TX a MBUS ne (jer je puno sporiji).Ako sam dobro skužio boje žica na kabelu za 3510 onda ih na konektor od 6030 spajaš ovako:
bijela(GND) - pin 2
plava(RX) - pin 3
crvena(TX) - pin 5
I na kraju spojiš telefon pa isprobaš sa MobiMB programom (u postavkama povezivanja stavi "FBUS cable on COM1" i ako je sve u redu u donjem dijelu prozora "Active devices" pojavit će se ikona telefona sa oznakom Nokia 6030).
Bookmarks