Definicija
Premenstruacijski sindrom (PMS) je poremećaj s biološkom, psihološkom i društvenom podlogom. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine. 90% žena ga ponavljano doživljava, manje od polovine žena proživljava ga kao fizička i psihička ograničenja, dok 5% žena PMS doživljava kao teški oblik psihičkog i tjelesnog stresa.
Uzrok
Uzrok nije poznat, iako postoji nekoliko teorija:
- hormonska teorija koja podrazumijeva promijenjene odnose hormona estrogena i progesterona ili povećane količine prolaktina, aldosterona i prostaglandina. Iako su hormonske promjene važne, po dosadašnjim spoznajama, one same nisu dovoljne za izazivanje PMS-a.
- nehormonska teorija kao uzroke pretpostavlja manjak vitamina, smanjenu razinu glukoze u krvi, infekcije, poremećaje u stvaranju živčanih prijenosnika (neurotransmitera)
Simptomi
depresija, emocionalna osjetljivost, psihička napetost, promjene raspoloženja, poremećaj ponašanja, gubitak inspiracije, društvena izolacija, poremećaj aktivnosti, plačljivost, gubitak koncentracije, gubitak samopouzdanja, umor, bol u prsima, valovi vrućine, bol u zglobovima, migrene, vrtoglavice, akne, glad, porast tjelesne težine, povraćanje, bolovi u trbuhu, glavobolja,poremećaj sna, smanjena ili povećana spolna aktivnost...
.... i nakon svega što mi žene prolazimo, a tu vam piše, vi ste toliko okrutni, sprdate se s nama, odbacujete nas i priključili bi nas ku***m, flešali nas i stavili novi software..... (mislim da ovakvo nešto groooznooo nisam već dugo čula)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
zapravo... pms je tu da bi mi žene VAMA muškarcima zagorčali život![]()

)
Odgovori uz citat
Bookmarks