= Citat = Izvorno postao Šile
Cek sad mi nikaj nije jasno.
Prvo pricamo da je sirokokutni objektit za snimanje u zatvorenim prostorijama da se moze uhvatit sto siri kut kako bi soba "stala" u sliku i za slikanje veceg broja ljudi iz blizine da ih mozemo uhvatit sve a sad odjedanput je ŠO za slikanje pejzaža. Mislim meni super ako taj objektiv drzi obje price ali drzi li?
jel imas ti mozda ŠO ili tamo na toj tvojoj sekciji jel mozes opalit jednu forku iz blizine da vidim razliku.
= Citat = Izvorno postao darkovsky
Što se tiće ŠO, kolko sam ja skužio, njemu je namjena da se uhvati što širi kut, kao što si i rekao, a sad, gdje i kako ćeš ti to koristiti, to je na tebi. Može služiti i za pejzaž i za potrpati što više ljudi na sliku.
Evo, quotao sam i jedan i drugi post, jer je drugi post prilicno precizan odgovor na prvi.

Dakle, sirokokutni objektiv, ako govorimo o SLR aparatima ili sirokokutni konverter, ako govorimo o ne SLR aparatima, ima jednu i samo jednu svrhu...prosirenje vidnoga polja aparata, odnosno hvatanje na fotografiju sirega kuta.

Kako ces ti iskoristiti taj siri kut koji si dobio konverterom, tvoja je kreativna sloboda. Sirac jaako dobro dodje u malim i skucenim interijerima kada hoces uhvatiti sto vise ekipe a nemas se kamo maknuti da ih uhvatis u kadar, sirac odlicno dodje i za panorame i pejsaze, jer mozes bolje docarati ugodjaj prostora, sirac koristi i za sightseeing fotkanje, kada slikas gradjevine ili sl. jer njihove dimenzije i smjestaj cesto uzrokuju da ih ne mozes snimiti u potpunosti bez objektiva ili konvertera sirega kuta...dakle svaka situacija u kojoj, da se slikovito izrazim, zelis uhvatiti malo vise "stvarnosti" ima potencijala za uporabu sirokokutnoga objektiva ili konvertera.

Sto se fisheye objektiva tice, o toj temi se nije raspravljalo, a ako zelite potaknuti takvu raspravu...SLR podforum, otvorite temu, pa udri!