Neka... Sa UMTS-om se ni ne treba žuriti u nas... Na kaj bi to ličilo da počnu odmah davati sve te usluge... Kolaps... Neka se fino prime pokrivanja teritorija države vlastitim signalom i proširivanja usluga u 2.5G mreži, znači GPRS, MMS...
Po meni logična odluka teleta, a i drago mi je da je ovo agencija prihvatila. Samo se nadam da će ovo rezultirati bržim pokrivanjem većih gradova 2g mrežom, a zapravo se to i navodi kao razlog odgađanja UMTS-a.
http://www.telekom.hr/lgs.axd?t=16&id=245
i još jedna vijest:
TELE2 objavio rezultate poslovanja u 2005.
http://www.tele2.hr/about/press/2006/0006/
Neka... Sa UMTS-om se ni ne treba žuriti u nas... Na kaj bi to ličilo da počnu odmah davati sve te usluge... Kolaps... Neka se fino prime pokrivanja teritorija države vlastitim signalom i proširivanja usluga u 2.5G mreži, znači GPRS, MMS...
Hm. S UMTS-om nije trebalo žuriti nigdje. Drago mi je da se ovo dogodilo, pa će biti nešto od GSM pokrivenosti dok ne istekne ugovor o nac. roamingu. Hoće li UMTS biti u veljači ili prosincu, ionako je manje bitno, kad sme već dosad vidjeli da je UMTS praktički sam sebi svrha. (NeReDe, bez uvrede)
umts ionako ima premalo usluga,a i preskupe su.
Podrzvama odluku i drago mi je da je Agencija prihvatila, ionako jos nemaju niti 2G, a kamoli da grade i 3G mrezu. Nek oni prvo dobro pokriju 2G signalom vece gradove pa onda nek rade na 3G mrezi.
I u agenciji su izgleda shvatili da je UMTS pušiona, i sad kad su već pokupili lovu za koncesiju, popustiće malo stroge kriterije izgradnje mreže.
Izvorno postao Drug Mile
Mile potpuno se slazem, jos nismo razvijena zemlja da bi si mogli priustiti.
Posto mi je to cudno bilo da ce usput i UMTS uspostavit, malo mi je prenaglo bilo.
Da, samo nema neke razlike kod "razvijenih". Situacija je slična.Izvorno postao exotica
Nije problem u stupnju razvoja i/ili standardu, nego u tome što za UMTS još nema "killer aplikacije", odnosno uslugu koja bi bila odskočna daska za punu upotrebljivost UMTS-a. Ovako je još uvijek sam sebi svrha.
Ne znam, možda ova nadogradnja (HSDPA) učini neki pomak, ali puko povećanje brzine prijenosa podataka ne garantira ništa, s obzirom da ni ovih 384 kbps nisu iskoristivi previše.
tako je najbolje..rijetki su ti koji krste umts.
Zašto ga onda Japanci i Kinezi toliko koriste?
Slažem se s ovim da je UMTS trenutačno sam sebi svrha. A i pitanje je koliko će se ljudi uopće navući na npr. videopozive...
A drugo su Japanci,a drugo smo mi....znaš i sam da su japanci skloni masovnoj histeriji oko tehnike.....
japanci vrlo malo koriste videopozive.
umts nije napravljen zbog videopoziva vec je primarno prijenos podataka.Izvorno postao zmija
UMTS sam po sebi nema svrhe. Prvo treba osmisliti sadržaje za UMTS. Video poziv je samo jedan od njih, tu su dalje streamovi razno razni od televizije do serije i spotova. nadalje MP3 sadržaji i tako to.
dobar grah daleko se čuje
Mislim da su si operateri (svi operateri a ne samo naši) malo zaletili s tim UMTS-om, mislim kome če mp3 i tv na mobitel, onaj tko želi mp3 uzme si mob sa mp3 playerom, a što se tiće prenosa podataka ima hot spotova po gradovima a za salnje mailova i ostale sitnarije sasvim je dovoljna postojeća tehnlogija.Ne kažem ja, možda nekada i UMTS zaživi u pravom smislu, ali zato treba već neka luda usluga koja bi mene i ostale korinike navukla na UMTS, a za sada je GSM sasvim dovoljan. Jedina metoda je da surađuju sa proizvođačima mobitela tak oda se dogovre da GSM telefoni polagano izumirui da korisnici postanu prisiljeni uzeti UMTS jer jednostavno više nema telefona za GSM, a uptno je hoće li proizvođaći na to pristati jer ako je njima produkcija GSM telefona jeftinija a kupci to kupujum ne vidim razlog zašto bi oni pristali na tu igru samo da operateri imaju komercijalan UMTS , dakako tu je i famozna plava koverta kao riješenje problema :-)
Ovo si super napisao. A, ovo da su se naši operateri zaletili, pa nije baš. Zaletili su se svi u Europi. Ne znam da sam pročitao da se u nekoj europskoj državi ludo koristi UMTS. Većina operatera u inozemstvu se i dalje stidi iznositi izvješća o korištenju UMTS usluga.Izvorno postao supercom
Slično je i s famoznim MMS-om. Koliko vas to koristi?
TELE2 podržavam u ovoj odluci, jer prema svemu sudeći vrijeme UMTS-a još nije došlo, a ako se nastavi ovakvim tempom, tko zna kad će stići...
Točno, pa t-mobile koji već radi 10-tak godina nije komercijalno ponudio umts pa ne znam zašt bi onda to napravio tele2.Izvorno postao Mobyy
Navodno T-Mobile nudi videocall u 4 najveća hrvatska grada.
Caka je u tome što još uvijek ne postoji killer aplikacija alternativna ili jednaka GSM-u, a to je govorni prijenos i SMS.
To je upravo ono što TELE2 trenutno nudi i, koliko vidim, većina ljudi zadovoljna ko bebe.
problem je u tome sto smo svi mi taoci novih tehnologija i sto nam proizvodjaci mobitela i operateri prakticki namecu nove tehnologije i prebrzo ih uvode da bi opravdali prevelika ulaganja.UMTS nam zasad jednostavno nije potreban!
da al nije zgodno svima furat bas notebook sa sobomIzvorno postao supercom
to se neće dogoditi iz razloga jer se UMTSom ne namjerava pokrivati cijela drzava vec samo veci gradovi i zbog toga telefoni moraju ostajati dual mode odnosno GSM i UMTS. Sto se pak tice prodaje telefona... Najvise se telefona proda u ponudi operatera tako da operateri mogu diktirati sto i kako ce se proizvoditi. To je u Japanu odavno praksa i telefoni uopce ne nose ime prozvodaca nego operatera.Izvorno postao supercom
Tele2 treba osmislit neki dobar sadrzaj kojeg bi furao UMTSom. recimo prijenose tekmi ili spotove narodnjakato je rodeno za ove prostore.
Hm, možda, ali podledaj karu pokrivenosti UMTS signalom u Britaniji. Vidljivo je da je skoro cijela država pokrivena barem Vodafone i "3" UMTS signalom.
Čak i u Sloveniji su pokriveni svi, ama baš svi gradovi i važnije ceste.
E sad, zašto su toliko para trošili, to samo oni znaju, moguće zbog koncesijskih ugovora.
OK, zaključili smo da UMTS na telefonima nema neku upotrebljivost, osim Videopoziva, koji je opet posebna tema. Ostaje upotrebljivost tipa Vipovog "City broadband-a". Zasad. Sve dok ga potpuno ne pokopa WiMax.
Što se mene tiče - UMTS is dead.
mozda HSDPA spasi stvar.
Kao što rekoh, povećanje brzine samo po sebi ne jamči nikakv uspjeh, jer je i ova sadšnja brzina neiskoristiva, barem na mobitelima.
ali od kuda znaš da tim povačavanjem brzine odnosno otvaranjem više resursa se neide na to da se smanji cijena ?
Možda, još bolje ako se cijena smanji, ali ako nema korisnicima interesantnih sadržaja, mislim da nema prođe. Ali, živi bili pa vidili![]()
Bookmarks