Evo primjer kod mog Jeepa: ima onu klasičnu crvenu lampicu, veliku kvadratnu, s usklišnikom, koja se pali za svakog vraga. A onda ti lijepo odeš do servisa, ovi se spoje s laptopom na chip i vide koji error-code imaju, i po tome znaju kaj je bilo.
Taj software se da kupit, skupa s konektorom, za svaki auto, i to legalno. Preko interneta, naravno. Samo šta će mi to? Ionako 95% toga ne možeš sam popravit (barem ja ne mogu

)
A sad najbolji dio: sjedneš za volan, staviš ključ u bravu, pa pet puta daš-iusključiš kontakt: on-off-on-off-on i onda gledaš tu lampicu: ona krene žmigat u nekom patternu. Ima dugo ili kratko upaljena i dugo ili kratko ugašena - slično Morseovom kodu. I to lijepo iščitaš i onda po netu mali search (ako već nemaš skinuto sve) i po tome vidiš error-code.
A pamti sve: od toga da je akumulator bio odpajan, pa do lambda-sonde koja je crkla ili daje "čudne" vrijednosti, do termostata, do krepane žaruljice, do ovog, do onog.... tonu toga.
S tim da je to ipak 1993. godište, i da je terenac (što će reći da je manje sofisticiran u pogledu komfora i user-elektronike od ostalih "cestovnih" auta).
Bookmarks