1.CD-ex
2.?
1. koji je najbolji cd ripper? imam pjesmu skinutu sa neta na 64kps-a koja je odlicne kvalitete a do sad nisam ni sa jednim ripperom uspuo dobiti takvu kvalitetu!
2. sta znaci ono 44khz (najcesce)?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
1.CD-ex
2.?
Ako si gladan pojedi nesto
najbolji CD ripping program je definitivno Exact Audio Copy (sorry, nimda ali jest) zbog svojih naprednih mogućnosti podešavanja kojima se može natjerati CD ROM da skida gotovo u bit točno, uz korekcije pogrešaka u različito agresivnom pristupu itd. (recimo može se natjerati toliko agresivno da skida tek cca. 2X ali skida u bit točno ako CD nije fizički oštećen pa se određeni sektor ne može pročitati)
44 kHz ti je frekvencija uzorkovanja (sampling rate), odnosno koliko često u jedinici vremena uzmeš uzorak analognog signala kad ga digitaliziraš. Za točnu digitalizaciju signala, da bi se signal mogao sa sigurnošću odrediti koje je frekvencije, potrebno je uzeti najmanje 2x + još malo veću frekvenciju uzorkovanja nego je najviša frekvencija analognog signala kojeg digitaliziraš. standard je proglašen za CD 44,1 kHz (najviša frekvencija audio signala je 20 kHz)
a ta frekvencija uzorkovanja koliko ovisi o kvaliteti? ja onu pjesmu koju sam spomenuo imam na 64kps 22khz? i di skinuti Exact Audio Copy?
a je li besplatan ovaj CD-ex jest?
skinuo sam ga, nije besplatan ali valjda moze posluziti! zappan daj mi molimte objasni ukratko koristenje, bas ga nemogu skuzit!
Pa ako ti je bas tesko uzmi si neki jednostavniji program...
Posto sam ja ne zahtjevan korisnik koristim set programa EASY CD-DA extractor koji u sebi ima i ripper, file converter, cd creator... vrlo je jednostavan!
Forumaš godine :)
nimda, čovjek je pitao koji je najbolji. najbolji zbog svojih mogućnosti i nije tak jednostavan za koristit...
coma, ne znam napamet kaj sve treba podešavat, znam da je i meni trebalo kopanja po opcijama, čak mislim da sam i ASPI driver skidao, ne sjećam se, davno sam ga konfigurirao... jednom konfiguriran se koristi na shemu označi pjesme koje trebaš i lupiš F5 (opcije na vrhu negdje kažu kopiraj selektirane trake, al meni je ovo brže) ak ti se da igrati, igraj se s njegovim opcijama, ima ih hvala bogu
![]()
a možeš i nešto jednostavnije uzeti (pitao si koji je najbolji, ne znači da drugi ne valjaju, ovaj je samo vrloooo moćan i točan)
sezam, većini programa se može staviti i encoder, to je neovisan algoritam koji mora biti instaliran na računalu, samo ga program koji ti koristiš pokrene... pa onda imaš i normalizacije, pa playliste, pa tko zna kaj sve ne... dosta programa to sve ima, ili većinu toga
---
TECH: frekvencija uzorkovanja ti je bitna zato da jednoznačno odrediš koja je frekvencija izvornog analognog signala bila prije digitaliziranja... ako imaš 22050 Hz, može ti doći do preklapanja na granici od 11025 HZ - frekvenciju od nešto ispod toga i nešto iznad toga ne možeš sa sigurnošću rekonstruirati jer ne znaš je li u originalu bila viša ili niža. mislim da je ta raspodjela čak linearna (dakle, ako je tako (ne drži me za riječ), ne možeš iz svog digitalnog signala reći je li riječ o signalu na 11000 Hz ili na 11050 Hz... ili npr. 5000 Hz ili 17050 Hz).
više o tome na FER-u, na trećoj godini izborni predmet signali i sustavi, i na četvrtoj izborni digitalna obrada signala
ili traži na netu o tome, naći ćeš sigurno grafički opisano, to se lijepo da grafovima prikazat o čemu se radi
eh, da, u tvom slučaju, ako pjesma nema u sebi frekvencije više od 11025 Hz, onda nemaš problema, rekonstruira se kak spada... ali, ako ima više od toga, ne možeš ju rekonstruirati sa sigurnošću (ne znam kako dekoderi rješavaju takve probleme, ili ih rješavaju enkoderi sa lowpass filtrom na 11 kHz prije kodiranja)
ma da znam, ali sam mu preporucio taj program zbog jednostavnostiPoslao: zappan
sezam, većini programa se može staviti i encoder, to je neovisan algoritam koji mora biti instaliran na računalu, samo ga program koji ti koristiš pokrene... pa onda imaš i normalizacije, pa playliste, pa tko zna kaj sve ne... dosta programa to sve ima, ili većinu toga
![]()
hvala, skinut cu i cd ex pa cu malo kopat i skuzit cu ja nesto!
hey, jesi rijesio sta?
cd ex sam skinuo i sa njim radim, ok je program, ali po kvaliteti mi je ko winrip koji sam prije koristio! problem je kaj ja na slusalicama od sl45 cujem svaki sum, pa cak i na 128kps skuzim da ima sumova! inace hvala svima na pomoci!
al uglavnom radi,meni je Cd-Ex the best
Bookmarks