Baš mi je zgodan!Kaj 399$ ?
Eto, u novoj poplavi noviteta, sto aparata sto opreme, koja nastupi sada vec u pravilu, pocetkom godine (sijecanj/veljaca), ovo je nesto sto se zaista isplati izdvojiti iz gomile.
Naime Kodak je (sijecanj 2006.) najavio prvi ikada napravljan, digitalni fotoaparat, kompaktne klase koji ce posjedovati dva objektiva i dva CCD chipa, inkorporirana u isto, dimenzijama vrlo prihvatljivo, tijelo.
Ideja je sljedeca: aparat posjeduje dva objektiva postavljena na sredinu tijela, jedan ispod drugoga. Jedan je Wide (dakle sirokokutni objektiv) od 23 mm equiv. Leica, a drugi je zoom objektiv raspona 37 - 177 mm, dakle vrijednost optickoga zooma mu je 3x. Oba projeciraju sliku na CCD chipove od 5MP.
Od ostalih karakteristika izdvojio bi, prema kritikama, vrlo dobar 2,5 incha dijagonale, display, odlicnoga kontrasta i osvjetljenja, vrlo zanimljivu panorama opciju, gdje se sa tri uzastopna fotografiranja sa sirokokutnim objektivom (dakle sa pomacima, cak nije nuzno niti da aparat bude postavljen na stativ iako je pozeljno), pokriva kut od cak 180 stupnjeva, te dimanzije koje su i vise nego dobre s obzirom na karakteristika aparata: (W x H x D) 10,16 x 4,83 x 2,03, tezina 125 grama.
Evo i slike:
A koga zanima vise, evo linkova:
http://www.dcresource.com/reviews/ko...ew/index.shtml
http://www.dpreview.com/news/0601/06010201kodakv570.asp
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Baš mi je zgodan!Kaj 399$ ?
Hmm zanmiljiv aparat .... Zanimljivo rjesenje za wide !
Jos ga samo treba isprobati u praksi![]()
Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !
sad je ovaj fotić došao u prodaju, a uskoro bi trbao doći i njegov nasljednik V610, koji se uglavnom razlikuje po tome što ima 6MP i 10X optički zoom.![]()
je li netko imao prilike isprobati ovaj fotić?
zanima me kakve su kvalitete fotografija s ovim kompaktnim fotićima u usporedbi sa standardnim?
.
If they don't have chocolate in Heaven, I ain't going.
Imao sam ja prilike probati navedeni foto aparat!Izvorno postao nijala
Sto se kvalitete fotografija tice, pitanje mi nije potpuno jasno...sto su to STANDARDNI foto aparati, ili koje ti to dozivljavas STANDARDNIMA?
Mislim bilo bi zgodno da pojasnis da ti mogu dati komparaciju koja te zanima!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
imaš pravo, baš sam se nezgodno izrazila![]()
zapravo pod standardnima sam mislila na one koji na zoom postižu na taj način da imaju veći, tj. duži objektiv. a ovdje se radi o sasvim drugoj tehnologiji ako se ne varam?
po internetu sam našla napisano kako taj način zumiranja može dati iskrivljenu sliku, pogotovo ako se maksimalni optički zoom kombinira s digitalnim. jesi li to uočio na ovom fotiću?
a našla sam i da piše da taj optički zoom koji piše na njima nije zapravo 10X (za model V610) već negdje 6 ili 8X (vjerojatno su usporedili s drugim fotićima):
http://www.amazon.com/gp/discussionb...x1SEZJKUD643JV
zanima me jer imam olympus c770, koji ima 10X zoom, a ovaj V610 mi je zanimljiv jer je kompaktan, pa razmišljam o tome da li da zamijenim c770 za v610 kad dođe kod nas...
Zadnji uredio nijala : 17-06-2006 u 12:52
.
Sad mi je sve jasno!Izvorno postao nijala
Poruka...samo jedna...niti pod prijetnjom oruzjem ne mijenjaj svoj "komad" od foto aparata za navedeni Kodak poluproizvod. V610 je prema tvome Olympusu...potpuno iskreno receno...smece.
Da konstatiram samo jedno...usprkos nepobitnoj cinjenici napretka elektronike, optike i ostalih znanosti koje svoje prste imaju u razvoju foto aparata i njihovih komponenata, jedno stoji i stajati ce jos jedan dulji niz godina...sto je objektiv veci i tezi to je i bolji, i to bez iznimke.
Dakle samo ti je dovoljno usporediti promjer i izvlaku objektiva na C770 i onoga na V610 da ti bude jasno koliko je C770 bolji.
Dapace, ta serija Olympus foto aparata (C765, C770...) je po meni vrh jacih zoom modela koje je Olympus ikada izbacio.
V610 je hibrid koji je nacinjen da se proda onima koji ne znaju agresivnom medijskom kampanjom. Navedeni aparat je po mome misljenju losiji cak i od prethodnika, jer model V570, prethodnik modela V610, nudi takodjer dva objektiva i dva CCD chipa. Sa time da je jedan normalnoga raspona 39-117 mm, dakle opt. zoom 3x, a druki je fiksni, 23 mm, dakle izrazito sirokoga kuta, sto je izrazito korisno u mnogim situacijama.
V610 svoj raspon pocinje od 39 mm sto je vec veliki hendikep u odnosu na V570 koji je nudio izraziti sirac (23 mm). V610 dakle nudi na jednome objektivu raspon 39-117 mm a na drugome 130-380 mm. Izmedju 117 i 130 mm je rupa u rasponu, koju niti jedan od dva objektiva na aparatu ne pokriva. Pored toga i kvaliteta oba objektiva je u najmanju ruku upitna.
Dakle jedna od navjecih gluposti na koje sam ikada naletio. Osobno bih zabranio prodaju ovoga poluproizvoda i Kodak kaznio za iznosenje lazi u reklamnoj kampanji.
Prema tome V610!
Izvorno postao Bimbi
hvala na tako detaljnom (i slikovitom) objašnjenju.![]()
![]()
baš mi je takvo nešto trebalo. jer mi se i činilo malo predobro da bi bilo istinito: imati fotić koji ima toliki optički zoom, a da može stati u svaki džep i da još daje fotke kao oni s velikim objektivom...
ostajem ja pri svom olympusu...![]()
.
Nemoj se sad umisliti...Izvorno postao nijala
...ima i boljih 10x zoomova na trzistu, ali definitivno nisu kompaktni, a jos manje su V610!
![]()
Čemu tolika kritičnost?Izvorno postao Bimbi
Što je toliko negativno na ovom fotoaparatu.
Ja razmišljam o kupnji tog fotoaparata i pročitao sam dosta testova, pa me stoga ovaj tvoj post dosta začudio.
Ne kupuju svi aparate za profesionalnu upotrebu, a ovaj aparat uz svoje male dimenzije, sa prosječnom kvalitetom fotografija(bolje od V570) i 10X optičkim zoom-om svakako može dobro poslužiti.
Evo nekoliko fotografija:
max zoom:
![]()
Max zoom:
![]()
![]()
Zadnji uredio Surfer : 28-06-2006 u 23:16
Ne shvati me krivo, ali osnovna nit vodilja ove teme bila je isplativost i uopce mogucnost zamjene C765/770 Olympus modela digitalnoga foto aparata, sa kompaktnijim V610!Izvorno postao Surfer
Navedena zamjena bila bi ludost, jer je bez obzira na datum izlaska i kompaktnost V610 puno losiji foto aparat.
Zasto tolika odbojnost kod mene sto se V610 tice? Ponajprije ne volim poluproizvode. Zatim ne volim kada stvari imaju parcijalna i ne suvise usinkovita rijesenja. Nadalje, i iznad svega, ne volim agresivne reklamne kampanje u kojima na ocigled lazu.
OK znam da su manje vise sve reklamne kampanje u mnogome dobro prodana laz. Ali ovdje je to bas nekako ocito. Dakle ne moze se za aparat kojemu fali dio raspona s obzirom na postojanje dva objektiva, tvrditi kako pokriva ukupno 10x opticko povecanje. Jest da je min izvlaka 38 mm a max 380 mm, ali je u srednjem dijelu raspona rupa, stoga je navedeno ocita laz.
Dalje, kazu u Kodaku, imamo na V610 jedan sirokokutniji zoom objektiv i jedan tele zoom. 38 mm kao najsiri kut uopce se ne moze smatrati sirokokutnim, dapace on je prosjek kompaktne klase, upravo zato mi je V570 privlacniji aparat, jer kod njega dva objektiva imaju smisla, jer je jedan od njih doista vrlo sirokoga kuta, konstantne zarisne duljine.
Citavo rijesenje konstrukcije aparata sa dva objektiva i rupom u rasponu po meni ne drzi vodu, uostalom iritira pri kadriranju.
Sve u svemu, ne kazem da bi svi trebali imati, kako kazes, foto aparate za "profesionalnu" upotrebu ili teziti tome, dapace razumijem potrebu i teznju vecine ljudi da kao svoj idealan digitalni foto aparat odaberu neki iz ultra compactne ili compactne klase, ali zadrzavam i pravo vlastita misljenja, da im kao taj idealan model ne savjetujem V610!
I za kraj...hvala ne trudu koji si ulozio za primjere fotografija uslikanih doticnim aparatom. Mozda nekome pomognu u odluci bas za nevedeni model.
Evo jos bih zavrsio sa necim sto cesto pomislim i znam reci: Ne postoji los foto aparat. Postoje samo prevelika ocekivanja. Zadovoljstvo vlasnika je jedino mjerilo. Ako je vlasnik zadovoljan odabirom i kupnjom foto aparata, tada je definitivan zakljucak da je kupio dobar foto aparata, ma o kojemu se modelu radilo!
Potpuno se slažem sa Bimbi-em.Izvorno postao Bimbi
A ovo što sam citirao pogađa ravno u nit.
Ne shvaćam zašto bi itko napravio takav aparat. To je doista jedan "set back" koji će ljudi uvidjeti tek nakon što već kupe navedeni model.
Na žalost reklamne kampanje rade čuda i ljudi se navuku.
Eto, tko voli neka izvoli...ali ja ne bih niti pogledao navedeni "nusproizvod"
Ne bih rekao da je rezultat rada stručnjaka u jednoj tako velikoj kompaniji "nusproizvod". Ako netko donosi takve ocjene onda bi bilo u redu da objasni koje su to karakteristike ovog aparata toliko inferiorne u odnosu na konkurente kompaktne klase.Izvorno postao observer
Rupa između 117 i 130 mm je uopće ne bi trebala predstavljati problem kad se uzme u obzir činjenica da jedan tako mali fotoaparat može ići do 380mm.
Bookmarks