Nije repetitor nego bazna stanica ili skraćeno BTS.
Telac ima dodatni problem s pokrivanjem jer mu mreža radi na 1800 MHz, a tu je signal duplo slabiji (duplo kraći domet) nego onaj na 900 MHz, kojek koriste VIP i T-debil.
Nije repetitor nego bazna stanica ili skraćeno BTS.
Telac ima dodatni problem s pokrivanjem jer mu mreža radi na 1800 MHz, a tu je signal duplo slabiji (duplo kraći domet) nego onaj na 900 MHz, kojek koriste VIP i T-debil.
Istina, ali u gradu svejedno moraju biti gusto postavljene bazne pa ne vjerujem da tu ima razlike, a i pročitao sam da 1800mhz pošto ima kraću valjnu duljinu lakše zaobilazi između zgrada pa je čak nešto učinkovitije, zbog toga su neke mreže i dobile uz 900mhz-a i koncesiju za 1800mhz-a pa ih postavljaju na takva mjesta uglavnom, dok velike udaljenosti izvan gradova lakše pokriva 900mhz.
Jedina prednost 1800 nad 900 je u tome što 1800 ima nekoliko puta više raspoloživih kanala i zato je pogodna za grad. Inače sve drugo je minus. Evo npr, blizu mene je i Teletova i HTova bazna stanica i teletov signal je slabiji za 20-ak posto. Isto tako, na istom stupu je HT-ova GSM900 i UMTS 2100, razlika u jačini signala je više nego primjetna.
Zato jer je spektar od 900 MHz popunjen.
Ako pogledaš situaciju vani, prva dva operatera rade na 900, treći i četvrti na 1800. Onda još i onim prvima dodjele po 1800 radi prekapacitiranosti na 900.
E sad i meni nije jasno zašto VIP i HT nisu uzeli 1800 koncesije, jer kad je bio natječaj za 3. mrežu, ponuda je bila za ukupno 3 koncesije za 1800, jer su pretpostavljali da će HT i VIP uzet, ali nisu. Ovo je pitanje za Nereda, on će znat.
Koliko sam ja čitao, 1800 MHz bi trebao čak omogućiti bolju kvalitetu zvuka. To sam vidio u jednoj njemačkoj studiji gdje je njemački operater E-Plus (1800 MHz) osvojio prvo mjesto po kvaliteti zvuka i stabilnosti signala.
Ali zanimljiv je sljedeći isječak iz PCCHIP-a:
Johnny Svedberg, član uprave Tele2 i voditelj operacija za Baltik,
Rusiju i Hrvatsku, dao je svojedobno intervju PCChipu, gdje među ostalim
navodi:
"Tele2 koristi modernu opremu, koja dozvoljava da s manjim brojem antena
pokrijemo jednaku površinu koju drugi operateri pokrivaju s više antena.
Naša je infrastruktura moderna i jaka, pa nam to dozvoljava."
(...)
"Nadam se da ćemo za godinu dana imati veliku većinu Hrvatske pokrivenu
ne samo Tele2 mrežom, već i kvalitetnim signalom, jer korisnici mogu i
moraju očekivati da će kvaliteta naše usluge biti barem jednaka ako ne i
bolje kvalitete od drugih operatera."
Kako se onda slaže činjenica da 1800 MHz ima kraći domet s razvojnom strategijom koju iznosi Johnny Svedberg?
[QUOTE=Drug Mile;504737]Nije repetitor nego bazna stanica ili skraćeno BTS.
Telac ima dodatni problem s pokrivanjem jer mu mreža radi na 1800 MHz, a tu je signal duplo slabiji (duplo kraći domet) nego onaj na 900 MHz, kojek koriste VIP i T-debil.[/QUOma repetitor,bts ili bazna stanica..bit je ista....
e vidis za frekvenciju nisma znao...zanimljivo...
a mile jesu li bas oni dobili tu frkvenciju(zasto su pristali na to) ili su sami izabrali (jer je mozebitno da su takve bts stanice jeftinije)??
Bookmarks