Pogledaj ovdje. Tu ti je opisan postupak
http://www.wifihr.org/modules.php?na...showpage&pid=5
Napravio bih si kantenu od kutije pringlesa ali neznam koje bi konektore,žice...,trebao staviti.Može neka pomoć?
Pogledaj ovdje. Tu ti je opisan postupak
http://www.wifihr.org/modules.php?na...showpage&pid=5
A kad napravim to jel kantena i emitira signal ili mi treba neki odašiljač?
treba ti wireless mrežna kartica, ona je ta koja emitira i prima signale.
A jel bi se s tom kantenom mogao spojiti sa 10km udaljenim frendom koji bi isto imao takvu kantenu?!Može i s nekom drugom(helix,yagi...) samo je glavno da se mi spojimo.
Pitam zato što je na onom linku što si mi ga dao neka anketa.Govori o tome koja je najveća dužina linka na mreži i 72 njih je odgovorilo više od 10 km.
za linkove te daljine se rade sat-kantene, odnosno antena koja je kombinacija satelitskog tanjura koji služi kao reflektor i 'obične' kantene, u izvedbi nescafe kantice, ili mislim češće kvadratna verzija (sklepana vjerojatno od dva L-profila, ili neka slična varijanta) naime tako možeš prilagoditi i dubinu kantene na 3/4 lambda što je optimalno za kantenu (nije uvjet, pa kraće udaljenosti prolaze i bez te mjere).
mislim da bi i o sat-kantenama moglo bit na istoj toj stranici od wifihr-a, ali ako nema, google je tvoj prijatelj, imaš sve od uputa do kalkulatora koji ti daju parametre za izradu kantene. za 10 km bi te dobro služio tanjur od 90 cm.
također, vidim da si iz okolice gorice, pogledaj i www.vgwireless.hr, pa ako ih kontaktiraš, tamo ima ljudi koji imaju nešto iskustva s izradom antena (možda, u biti nisam ziher koliko točno su radili sami) ili bar imaju materijale o tome kako se to radi.
Zadnji uredio zappan : 05-12-2005 u 00:07
Trebao sam ja imati neki wireless i brzom vezom na internet ali neznam što je bilo i onda mi to nisu složili.Došli su neki ljudi i donijeli su laptop i dvije antene.Nisam bi tada doma pa neznam točno kakve antene.Stari mi je rekao da je jedna bila na nekoj ploči a druga kratka (vjerojatno omnidir.)da je ta kratka imala bolji signal.Uključili su antenu u laptop u usmjeravali prema Zagrebu.Zagreb je od mene zračno udaljen oko 25 km i oni su se spojili.I preko mene je gorica trebala dobivati signal koji se iz Zagreba slao!Znači da bi se mogli spojiti i na puno većoj udaljenosti a da nije satelitski tanjur spojen.Osim ako su u Zagrebu imali neki jaki odašiljač.
wifijevci su bacili link na sesvete od cca 11km propusnosti 2-5 MB/s, svaka im čast...
2-5MB/s ... uh.. da bar... 2MB/s ide transfer. I brijem da je link 8km max.Izvorno postao gog
S druge strane ... ima lik sa 11 i kusur km sa 24rkom koji se kači na omnicu u sigetu. I spojen je.
E, a za ovo mjerenje ... zvuči mi full poznato. Ne znam jel neko od naših to bio (WiFiHR).
Uglavnom, za prek 10km ja bih ti preporučio 120cm tanjur s jednom dobrom Nesicom. 120cm mađarku imaš za kupit u jedom dućanu za 140kn. E, a ako te zanima koji je dućan ... kontaktiraj nas na kontakt preko ICQa - WiFiHR # 206202986 ... čovjek koji se na to javlja će ti znat objasnit za antene, a i trebao bi znati što se dešava južno od Zagreba.
Pozdrav!
P.S. Pringlesica nije dobra za sat-kantenu.
yup, križevci su vezani sa znetom...
nego, od čega si to radio, koje su dimenzije te tvoje kante??? u nekim opipljivim mjerama tipa cm
javi obavezno kako šljaka 10 km sa kantenom!
Izvorno postao RS_BuRnOuT
DAJ JAVI KAKVI SU REZULTATI ! S OBZIROM NA SLIKU PRETPOSTAVLJAM DA JE TO KANTICA OD NITRO-RAZRJEĐIVAČA PA IMA CCA 1L
I DAJ RECI KOJU WLAN KARTICU KORISTIŠ?
![]()
Ovak , ta kanta je od Nitro razređivača ona od litre (nisam mjerio u cmIzvorno postao zappan
), kantena je postavljena zajedno sa satelitskim tanjurom na krov i primam signal KVALITETE 70% i JAČINE 63%. E sad , koristim Wifi karticu: D-Link DWL G520+ (kupio od jednog makedonca za 150kn) , a kantena i kartica spojeni su sa 15 metara kabela! (9metara imam viška
) Što se tiće kantene kak je napravljena to previše neznam jer mi je to frend napravio.
Inače nisam se još spojio na Krizevce , nešto me zezao Utility kartice , pa onda me zezalo routanje i sad kad sam sve to posložio sad mi vjetar okrenuto kantenu.
P.S. ispričavam se na dugom čekanju , nije moja krivnja , T-com mi zblokiral internet
Kada se spojiš mene možeš naći na SavicaNET hub-u i Wifijevom hub-u, sa istim nickom kao i ovdje. Na znetov se baš i ne spajam jer link wifihr-badger baš i nije najpouzdaniji.
@zappan, ide preko 10km sa satkantenom preko 2MB/s
E, da si stavio Nessicu umjesto Nitro ... eeee...
Bolje obasjava tanjur. Ovakva kantica ti na satelitu baš i nema smisla. Nitro kantena je "stand-alone" antena. Za sat-kantenu trebaš nešto kraćeg valovoda da fino obasjaš reflektor (tanjur). Krije se kod tebe još 3-4dBi svakako.
Znam , al gle , imam 9 metara viška kabela i kad to skratim tu ču dobit još dosta na signalu i kvaliteti , ovo mi je za prvu ruku dovoljno , kasnije ću probat neki AP iskemijat jer se još nekoliko frendova iz mojeg sela misli spajat na wireless a nemaju optičku vidljivost na Kalnik (odašiljać).Izvorno postao PaosMarsa
Kad imas toliko viska kabela meni bi sad tribalo pa se mozemo dogovorit.
Sorry , al prodano ,
Eh...kako bi ja mogao napravit kantenu da je spojim na laptop...i jel se to u opce moze?znaci ja imam integriranu wireless karticu na laptopu.ako bi netko znao bilo bi lijepo da to podijeli s nama![]()
Zadnji uredio felippe : 01-02-2006 u 02:58
Hm... moguće je ugraditi RPSMA konektor na laptop, al to ti zahtjeva otvaranje laptopa, rezanje kučišta i prčkanje unutra. E sad, ne znam kolko ti to primamljivo zvuči.Izvorno postao felippe
Radije za 250tak kuna kupiš PCMCIA karticu i nju otvoriš i izvučeš si konektor. Postupak imaš na www.wifihr.net.
A za kanticu isto .... www.wifihr.net. To je barem "beginner difficulty".
Bookmarks