da bar bude nesto od toga...
Vjerovatno Vam je poznato da je Agencija za telekomunikacije raspisala natječaj za dodjelu koncesija za WIMax u 4 največa grada u HR. Stiglo je dosta ponuda i evo se konačno jedva tvrka predstavlja javnosti.
iz www.croatiabiz.com
Telekom tvrtka WiMAX Telecom predstavila planove za Hrvatsku
22.11.2005.
Austrijska tvrtka WiMAX Telecom, koja se putem svoje istoimene hrvatske tvrtke-kćeri natjecala za dodjelu koncesija širokopojasnog bežićnog pristupa putem nepokretne telekomunikacijske mreže ili tzv. WiMAX tehnologije, predstavila je danas u Zagrebu svoje poslovanje te planove za hrvatsko tržište.
J
edan o dva osnivača WiMAX Telecoma Austrijanac Dov Bar-Gera rekao je da iako su mlada tvrtka, osnovana prije godinu dana, u Austriji već imaju dobar uspjeh u pružanju usluga širokopojasnog bežičnog pristupa Internetu, govornih i podatkovnih usluga putem WiMAX tehnologije temeljene na internet protokolu. Ta tehnologija koristi koncesionirane frekvencije od 3.5 GHz, za što se, kako u drugim državama, tako i u Hrvatskoj, objavljuju natječaji za dodjelu koncesija. Dozvolu su dobili i u Slovačkoj te su Bratislavu, kao prvi veliki grad u Europi, već u cijelosti pokrili WiMAX tehnologijom.
WiMAX tehnologija je, rekao je, alternativa fiksnoj telefoniji, jer je dostupnija građanima zbog svoje povoljnije cijene (i do 35 posto) od drugih mogućih širokopojasnih pristupnih tehnologija. Korisnik ne treba imati telefonski priključak na T-HT nego samo posebni WiMax uređaj, koji će priključiti na struju te ga spojiti s računalom i telefonom.
Stoga direktor hrvatskog WiMAX Telecoma d.o.o. Stefan Bela Virag očekuje da će WiMAX pridonijeti povećanju korištenja širokopojasnog Interneta i daljoj liberalizaciji telekom tržišta u Hrvatskoj.
Ako dobiju koncesije spremni su u Hrvatskoj, odnosno u tri regije, oko Zagreba, Rijeke i Splita, uložiti najmanje 65 milijuna kuna te zaposliti 30-ak ljudi. Vrlo brzo bi, kaže, u roku od tri mjeseca po dobivanju koncesije izgradili i vlastitu mrežnu infrastrukturu, za koju je potrebno postaviti manje baznih stanica nego primjerice za mobilnu mrežu.
Odluke o dodjeli ukupno 10 koncesija - u Gradu Zagrebu (dvije koncesije) te u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji (po četiri koncesije), za koje je Hrvatska agencija za telekomunikacije objavila natječaj sredinom kolovoza, Vijeće Agencije će, kako se doznaje, donijeti sutra.
Za dodjelu tih 10 koncesija Agencija je zaprimila ukupno 22 ponude, a za sve tri regije dostavile su ih, osim tvrtke WiMAX Telecom, još i Odašiljači i veze, Globalnet Grupa, Optima Telekom, VIPnet, T-HT, Portus, dok je za Grad Zagreb ponudu dala i tvrtka Gradska mreža.
da bar bude nesto od toga...
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
Biće bez brige.
Budućnost je već počela.![]()
Ha, kako se meni činilo nakon pressice ... nikakav korak napred, nego još par mrvica kruha gladnom pučanstvu. A pruženo će bit daleko ispod mogućnosti tehnologije. Bumo vidli za 18 mjeseci kako će to izgledat.
Sigurno je da će u početku biti minimum. Kasnije će vjerovatno iži dalje.
Ali čitam da je u jednoj Austriji, gdje je DSL puno jeftiniji nego ovdje, WiMax zamjetno skuplji od tamošnjeg DSL-a.
Ma te priče da će WiMax zamjenit DSL su gluposti. Ovdje je naglasak na mobilnosti. A ionako dolazi ADSL2 ili kako se več zove i "triple play" tako da će WiMAx (p)ostati neka druga kategorija.
Mislim da mi nemamo što uopće računati na taj ADSL2 još duže vrijeme, jer dok to komercijalno zaživi. Alo, pa tek se ovih mjeseci ADSL proširuje kako spada, a još uvijek je većina teritorija nepokrivena.
Taj WiMAx bi ih trebao natjerat da požure s DSL-om i snize cijene.
Čak su i pričali o tome da neki grad na jadranu postane "digital city" kao zbog turizma.
Taj mi je dio najbolji. A kaj sa ostatkom? Nije dovoljno zanimljivo ili...?Odluke o dodjeli ukupno 10 koncesija - u Gradu Zagrebu (dvije koncesije) te u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji (po četiri koncesije), za koje je Hrvatska agencija za telekomunikacije objavila natječaj sredinom kolovoza, Vijeće Agencije će, kako se doznaje, donijeti sutra.
Očito da nije zanimljivo, isključivo radi veličine tržišta. ******, ulganja su velika i trenutne analize im logično daju zaključit da u samo većim gradovima može doći do rasta korisnika i na kraju profita. Isto ti je tako i sa GSM/UMTS mrežma, najprije su pokrili gradove, a onda idu dalje.
Evo sad, dodjeljene su koncesije. Iz BUG-a
Među desetak tvrtki koje su se prijavile na natječaj Hrvatske agencije za telekomunikacije za "dodjelu koncesija u nepokretnoj mreži uz upotrebu radiofrekventnog spektra" na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije, Vijeće Agencije odabralo je one kojima će koncesije biti prodane... Jednostavnijim rječnikom, WiMAX koncesionari u Hrvatskoj od danas su:
- za područje Grada Zagreba VIPnet d.o.o. i Odašiljači i veze d.o.o.
- za područje Splitsko-dalmatinske županije Portus d.o.o., austrijski Wimax Telecom d.o.o., Odašiljači i veze d.o.o. i OT-Optima Telekom.
- za područje Primorsko-goranske županije iste tvrtke kao i za područje Splitsko-dalmatinske županije.
Da vas podsjetimo, za koncesije su se natjecali još i Iskon-Internet, Globalnet, pa čak i T-Hrvatski Telekom, no nisu ih dobili... WiMAX je svojevrsni "propusniji i brži" WLAN, pa je za očekivati kako će novi koncesionari uskoro u Zagrebu te na području Rijeke i Splita ponuditi uslugu širokopojasnog bežičnog pristupa Internetu, kao i neke druge usluge, poput VoIP-a ili videa na zahtjev...
...i, naravno, Slavonija će ostati zakinuta, kao i dosad - osim Sl. Broda, Požege, Vinkovaca i možda još ponekih gradova......
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
možda im je faktor neisplativost ?
dobar grah daleko se čuje
Evo baš čitam u novinama, da nakon ovih dodjela koncesija, uskoro idu natječaji i za ostale dijelove Hrvatske.
ma u novinama su već i senzacionalni tekstovi tipa od ljeta 30% jeftinije telefoniranje zbog WiMaxa, što čisto sumnjam da će se obistinit kroz tako kratko vrijeme i na osnovu toga što se WiMax uvodi u Hr.
Ono sto trenutno mozete ocekivati od Wimax-a je to da ce se smanjiti cjene dsl-a ! I povecati brzine istog !
Wimax nije buducnost - to je sigurno ali dobro ce doci kao konkurencija monopolistima tipa T-Com-a .
Za ocekivat je da ta mreza ozivi ubrzo i to narocito u ZG-u jer "slicna" mreza postoji jako dugo !
Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !
Mislio bi ti da je to dobro rješenje kada bi se našao ui ulozi investitora pa ulagao par stotina tisuća eura i išao pokrivati područja u kojoj je naseljenost 40 puta manja nego u velikim gradovima a samo 10 % od tih naseljenih ima računalo.Izvorno postao Eminem
Mislim da je super da će monopolist T-com dobiti konkurencijju , a što se tiće DSL-a mislim da nije u redu da pokrivaju samo područja za koja imaju puno korisnika. Živim na selu i nema puno korisnika ali se koriste T-com i Ht usluge mnogo godina (kad drugih opcija nema) i bio bi red da i mi imamo mogućnost da se spojimo na ADSL!!!!! Neki od nas sa sela mjesećmo plačamo i do 7000 kn za telekomunikacije i internet!!! Pa mislim da nije red od T-coma da nam okrene leđa.
7000 kuna? Pa onda kažu da se na selu slabo živi.
Jel zna netko hoce to uskoro ili makar otprilike?
Povoljno prodajem sve vrste aviona uz kućnu dostavu.
Šifra: Osama Bin Laden.
Rista mi ima špediciju(obrt) i 90%poziva je van hrvatske a posao se ugovara preko interneta. U pitanju su 6 mobitela od firme te dvije fiksne i 2 ISDN linije kaj da vam velim. Frend ima birc i nedavno je uveo one CBC-ove aparate za klađenje. Ima dva aparata i svaki se spaja na jednu liniju ISDN-a 10-15 puta dnevno ako ne i više i tako iz dana u dan pa dobiva 2-3000 kn mjesećno za internet. I sad nek mi neko veli da to nije pljačka?Izvorno postao Drug Mile
Bookmarks