ok, uspjeli ste mi dočarat razliku, no nije li win mobile kompatibilniji s pravim PCjem neg Simbian, tj, nije li lakše prebacivat textualne fajlove, slike, filmiće i sl. multimediju (ili čak nadograđivat sustav, tipa stavljat video codece (ako se to uopće može)) neg kod simbiana ("lakše" kao manje zahebancije u mijenjaju formata samog fajla koji prebacujem). Meni je logičnije da je lakše nabavit/unaprijedit multimedijalno Smartphone neg Simbian, barem što se tiče sličnosti formata koje koristi u usporedbi sa standardnim PCjem

recimo, gledam to na principu Jave: to je jedna zgodna platforma, ne preteška za razvijanje aplikacija, no opet je nedovoljno raširena i prihvaćena da bi se imalo neke veće koristi od nje, te ja da recimo oću pročitat vulgaris .txt fajlu na Java baziranom mobu, moram imat aplikaciju za čitanje + kaj moram prvo ubacivat taj txt u jar paket pa onda taj jar instaliravat i sl... neznam kak je na simbianima, no nije li na Smartphonu da samo skopiraš txt i čitaš ga? vrijedi i za slične stvari poput općeprihvaćenih codeca za video poput divx-a, gdje sam čuo da ga smartphone može reproducirat. za simbian neznam. za ostale znam da trebam imat video u 3gp formatu (primjer nekog ful "lijevog" formata. zakaj nije mogao bit i tu divx il mpeg1?)