Nikada nećeš dobiti konkretan odgovor na ovo pitanje. Zato jer nitko osim tebe ne može odgovoriti koji je OS tebi prikladniji i koji bolje odgovara tvojim zahtijevima. Imam iskustva sa jednim i sa drugim OS-om i mogu ti reći da je stvar prilično izjednačena. Pošto si ovo pitanje postavio na Motorola forumu pretpostavljam da imaš u planu kupiti neku od Motorola.Izvorno postao gesaugen
SYMBIAN:
E sad na Symbianu (UIQ verzija - dakle niti jedan mobitel nema klasičnu tipkovnicu već imaš stylus,malu olovku za kuckanje po ekranu) kod nas možeš pronaći dva-tri modela. Relativno jeftino i lako ćeš pronaći A920 (cca 800 -1000 kn) i A925 (cca 1000-1500 kn) cijene ovise o stanju opremi itd... Malo teže, odnosno dosta teško ćeš pronaći a1000. Uz ove mobitele obično se dobivaju dvije baterije dvije slušalice (Bluetooth i žičane stereo) i dva punjača. Mobiteli između ostalog imaju i GPS tj. satelitsku navigaciju, jedinu što ti treba je softver i uživaj u satelitskom navođenju. Softvera ima stvarno puuuuuuno i dosta besplatog i crackiranog na Netu. Ali stvarno kvalitetnog imaš od tog broja možda max. 30%. Sve ostalo je iz kućnih radionica i kvaliteta stvarno varira, od šita do fakat odličnih aplikacija.Većina Symbian Motoroli su 3G spremne, pa ako ti to šta znači.....
WINDOWS:
Od Windows Motoroli vrlo lako ćeš naći MPx200 (cca 600-2000 kn), MPx 220 (cca 2000 kn). Može se naći i koja MPx300,100 ali rijetko. Uskoro bi trebala izaći i Motorola Q pa se o njoj informairaj na Netu. Softvera i za ove Motorole imaš dosta. Kao i za Symbian vrijedi pravilo, ima brdo softvera ali kvaliteta opet varira.
Meni osobno Symbian djeloje MRVICU bolje,jer vidi se da je Symbian namjenski napisan OS,ali po defaultnom broju instaliranih aplikacija Windows mobiteli su mi se više svidjeli, ali sve su to finese. Jer stvarno bi morao osobno probati da se uvjeriš u razlike.
Eto za kraj:
JA bih uzeo neki model baziran na Windowsima jer oni imaju klasičnu brojčanu (MotorolaQ ima QWERTY) tipkovnicu radi bržeg pisanja SMS poruka. Ali ti si TI i nitko osim tebe ne može odlučiti.

Odgovori uz citat
Bookmarks