Jel mi neko može reć prednosti/mane između Simbian i Windows baziranih mobova i koji je prema vašem mišljenju bolja stvar (i zašto?)
Jel mi neko može reć prednosti/mane između Simbian i Windows baziranih mobova i koji je prema vašem mišljenju bolja stvar (i zašto?)
Definitivno Symbian jer je kud i kamo više aplikacija napisano za njega nego WindowsMobile.
e ovo je toooliko ogromni LOLIzvorno postao Drug Mile
prvo, ima više aplikacija, ali u taj višak odlaze aplikacije kućne proizvodnje...
nego de ti lijepo usporedi produkte kompanija koje proizvode aplikacije za symbian i wm...
pa mi se onda javi i reci koje lijepše i bolje izgledaju i funkcioniraju...
Pa aplikacije "kućne proizvodnje" i jesu za "široke narodne mase".Izvorno postao Krompirko
Nemam ništa protiv WM, i sam ga koristim na Pocket PC-ju (HP Ipaq), ali on je, kao što je gore već rečeno, iskonski namjenjen PDA-ovima, a za telefone je prilagođen.
Meni je smartphone ok,ima dosta igara i programa kao i symbian.Ja imam smartphone.
Ti odluči koji ćeš uzeti.
pitanje postavljeno već stotinu puta!Izvorno postao gesaugen
a odgovor je većinom ovaj; zavisi za šta ćeš koristit takav telefon i koliko si love spreman izdvojiti!
t10>c45>t65>3510>7650>sl55>p800>mpx200>sx1>p900>66 30>mpx220>6260>cv65&6600>p900@p910i>MDA II>t630>MDA Compact>6680+1gb&v3x>Nokia N80+2gb&6280>htc tytn & nokia 5800>htc desire&nokia5230
Molio bih moderatore da izbrišu ovaj dupli post.
Zadnji uredio merlin10 : 07-11-2005 u 22:01 Razlog: A zasto meni skoro sve postove ovaj forum šalje po dva puta?
WEB:/Merlinova učionica
*/\/\otorola Moto G, Defy*
Nikada nećeš dobiti konkretan odgovor na ovo pitanje. Zato jer nitko osim tebe ne može odgovoriti koji je OS tebi prikladniji i koji bolje odgovara tvojim zahtijevima. Imam iskustva sa jednim i sa drugim OS-om i mogu ti reći da je stvar prilično izjednačena. Pošto si ovo pitanje postavio na Motorola forumu pretpostavljam da imaš u planu kupiti neku od Motorola.Izvorno postao gesaugen
SYMBIAN:
E sad na Symbianu (UIQ verzija - dakle niti jedan mobitel nema klasičnu tipkovnicu već imaš stylus,malu olovku za kuckanje po ekranu) kod nas možeš pronaći dva-tri modela. Relativno jeftino i lako ćeš pronaći A920 (cca 800 -1000 kn) i A925 (cca 1000-1500 kn) cijene ovise o stanju opremi itd... Malo teže, odnosno dosta teško ćeš pronaći a1000. Uz ove mobitele obično se dobivaju dvije baterije dvije slušalice (Bluetooth i žičane stereo) i dva punjača. Mobiteli između ostalog imaju i GPS tj. satelitsku navigaciju, jedinu što ti treba je softver i uživaj u satelitskom navođenju. Softvera ima stvarno puuuuuuno i dosta besplatog i crackiranog na Netu. Ali stvarno kvalitetnog imaš od tog broja možda max. 30%. Sve ostalo je iz kućnih radionica i kvaliteta stvarno varira, od šita do fakat odličnih aplikacija.Većina Symbian Motoroli su 3G spremne, pa ako ti to šta znači.....
WINDOWS:
Od Windows Motoroli vrlo lako ćeš naći MPx200 (cca 600-2000 kn), MPx 220 (cca 2000 kn). Može se naći i koja MPx300,100 ali rijetko. Uskoro bi trebala izaći i Motorola Q pa se o njoj informairaj na Netu. Softvera i za ove Motorole imaš dosta. Kao i za Symbian vrijedi pravilo, ima brdo softvera ali kvaliteta opet varira.
Meni osobno Symbian djeloje MRVICU bolje,jer vidi se da je Symbian namjenski napisan OS,ali po defaultnom broju instaliranih aplikacija Windows mobiteli su mi se više svidjeli, ali sve su to finese. Jer stvarno bi morao osobno probati da se uvjeriš u razlike.
Eto za kraj:
JA bih uzeo neki model baziran na Windowsima jer oni imaju klasičnu brojčanu (MotorolaQ ima QWERTY) tipkovnicu radi bržeg pisanja SMS poruka. Ali ti si TI i nitko osim tebe ne može odlučiti.
WEB:/Merlinova učionica
*/\/\otorola Moto G, Defy*
Isto se slažem sa kolegom merlinom i reći ću da uzmeš Symbian...U pravilu Symbian je baš pisan za mobitele, dok Windows Mobile je rađen za PDA i onda "prilagođen" (okljaštren) za mobitele...Tako da po meni barem zasad vodi Symbian.
Mobiteli A920-925 su jako dobri, ali troše vraški bateriju...
Tko se ljuti, uvalim mu kruti...
ok, uspjeli ste mi dočarat razliku, no nije li win mobile kompatibilniji s pravim PCjem neg Simbian, tj, nije li lakše prebacivat textualne fajlove, slike, filmiće i sl. multimediju (ili čak nadograđivat sustav, tipa stavljat video codece (ako se to uopće može)) neg kod simbiana ("lakše" kao manje zahebancije u mijenjaju formata samog fajla koji prebacujem). Meni je logičnije da je lakše nabavit/unaprijedit multimedijalno Smartphone neg Simbian, barem što se tiče sličnosti formata koje koristi u usporedbi sa standardnim PCjem
recimo, gledam to na principu Jave: to je jedna zgodna platforma, ne preteška za razvijanje aplikacija, no opet je nedovoljno raširena i prihvaćena da bi se imalo neke veće koristi od nje, te ja da recimo oću pročitat vulgaris .txt fajlu na Java baziranom mobu, moram imat aplikaciju za čitanje + kaj moram prvo ubacivat taj txt u jar paket pa onda taj jar instaliravat i sl... neznam kak je na simbianima, no nije li na Smartphonu da samo skopiraš txt i čitaš ga? vrijedi i za slične stvari poput općeprihvaćenih codeca za video poput divx-a, gdje sam čuo da ga smartphone može reproducirat. za simbian neznam. za ostale znam da trebam imat video u 3gp formatu (primjer nekog ful "lijevog" formata. zakaj nije mogao bit i tu divx il mpeg1?)
sve to stoji za wm ali i za simbian isto imas jako puno aplikacija koje takve stvari podrzavaju.
ja sam isto za wm jer sam na njega naviko a siguran sam da sam vise koristio simbian bio pristalica upravo njemu. zato mislim sta god uzmes od tog dvoje naviknit ces se, i neces to htjet mjenjat, zato sto god odabro neces pogrijesit.
Resistance is futile. You will be assimilated!
gogi, ok, ima puno aplikacija koje podržavaju, no koliko se ja trebam namučit da dođem do jedne takve aplikacije za Simbian koja se recimo dobiva sa WM automatski? Inače, lupetam napamet jer uistinu neznam koji OS što može, ali nekako mi je Simbian sličan Javi u obliku aplikacija, a WM mobile samim windowsima i PC-ju...
mene u biti najviše interesira multimedija, tj. gledanje filmova i slušanje muzike, tu i tamo igranje (recimo, kolika je razlika u igranju? za koju platformu ima više igara, lije su igre bolje, čije se brže izvršavaju?)
isto tako me zanimaju media formati: jel moram za simbian prebacivat u neki lijevi format (3gp) il i on podržava divX? dal oba podržavaju mp3? I dal mi je potrebna aplikacija za čitanje txt fajlova kao što to trebam za javu, ili jednostavno kopiram txt na biliko OS i čitam?
potrebna ti je aplikacija ,ali nije to toliki problem.
što se tiče ovoga - igrice,muzika,filmovi ....mislim da se nebi nimalo razočaro u symbian jel svi noviji modeli su zbilja prave multimedijalne naprave
slazem se sa sodom. ak ti treba nest vise slicno windowsima na kompu uzmi mob sa wm a ak ne uzmi simbian. tu opet nastaje problem jer zavisi koji mob sa simbianom uzmes imas vise verzia simbiana o kojima ti vise moze objasnit sodom i neke aplikacije su namjenjene samo za tu verziju simbiana.
uh, nisam ja za nešt novo jet košta u PM previše...
mene ti zanima baš ovak što ti imaš: mpx200 sa 1gb SD... kako te služi mob? jel si mu mijenjo WM u 2003 il novije il jel to neka problematika? Jesu li brze igre za njega? Ja sam imao prilike vidjet Wormse i jako su mi se svidjeli, no čuo sam da postoji i Doom i Quake. Jesi li ih probao i jel idu glatko? I jesi li vidio koji Vxxx mob i koliko je mpx200 bolji/losiji od nekog iz te kategorije?
stavio sam na njega wm2003 cim sam ga uzeo imam ga godinu dana mob me super sluzi. igre za njega su zakon doom imam i igra je dobra quake nisam probo jel bas neigram igrice na mobu u zadnjih 7-8mjeseci.
imo sam v300 isto sam snjim radio svasta al on je "samo" triplet mob. sa ovim mos puno vise ja ga koristim kao mp3 player...
dakle, neusporedivo bolji neg V300... i ja mislim baš svoju V300 mijenjat za nešt bolje; kamera mi netreba a ostalo mislim da je mnogo bolje na mpx200...
ak si odlucio uzet mob sa wm i ak imas malo vise novaca uzmi mpx220 a ni s mpx200 neces pozalit.
pročitao sam da mpx220 ima java igre a ne "smartmobile 2002", tak mu piše u specifikaciji. nije li SM2002 bolja stvar? ja sam se u javu jako razočarao: igre su bofl... a za SM2002 sam našao emulator za gameboy gdje trpaš .rom fajlove za PC emulator a igraš na mobu. Moćno! + da quake/doom2 nisu java, ili?
još mi pliz samo reci, kak da doznam koliko osnovne memorije mpx200 ima? čuo sam da imaju tri verzije i to sa 16, 18 i 24, i da su sa 16 i 18 koma...
Stvar je u tome što mpx220 ima integriran Java sustav, dok na mpx200 ga moraš naknadno instalirati.
Znači što god možeš na mpx200 možeš i na mpx220 samo puno brže!
SM2002 i SM2003 to ti znači Smartphone Mobile 2002/2003 a to ti je verzija operacijskog sustava kao što su npr. windowsi 98, XP.
mpx200 serijski ima SM2002, al se na njega može staviti SM2003, dok mpx220 ima serijski instaliran SM2003.
Primjetio sam da SM2003 na mpx200 je puno slabiji nego SM2003 na mpx220, ima manje funkcija, nekako je siromašniji, al u biti su tu negdje. U normalnom radu nečeš primjetiti bitne razlike!
Jedino kod mpx220 stalno izlaze nove verzije SM2003, u kojima su ispravljeni bugovi al to ti je već offtopic!
Old school: Siemens M35, Motorola V500@V600, Nokia 7250, Motorola A925, SE P900, SE T610, Motorola MPX200, Motorola MPX220, Motorola V3 Black
Now: MDA Compact@i-Mate Rom 1Gb MMC
jel moram kod mpx220 pazit na verzije samog moba, ko ovo što sam čuo sa mpx200 gdje postoje verzije od 16, 18 i 24 mb radnog rama?
mpx220 ima 64mb radne memorije evo ti link pa pogledaj
http://www.ram3.hr/mpx220.htm
gle ja ti mogu reć iz osobnog iskustva jer sam ih probao sve. po meni symbian u mobilnom svijetu nema premca! i što se tiše samog operativnog sustava i što se tiče aplikacija pisanih za njega. WM je dobar soft al nije ni do koljena symbu! neka se ne naljute WM korisnici ali i ja sam imao mpx200/220 i vrlo brzo sam ih zamjenio za symb.
eto to ti je moje mišljenje a ti moraš odlučit šta ti se više sviđa i šta ti bolje paše!
t10>c45>t65>3510>7650>sl55>p800>mpx200>sx1>p900>66 30>mpx220>6260>cv65&6600>p900@p910i>MDA II>t630>MDA Compact>6680+1gb&v3x>Nokia N80+2gb&6280>htc tytn & nokia 5800>htc desire&nokia5230
ja bi I-mate sp3i![]()
RoBee
Bookmarks