Zašto na private, Linux je slobodan softver, možeš ga slobodno skinuti sa net-a... http://distrowatch.com/
Razlika je kao i između MacOS-a i Windowsa.
Može postojati, update, ako ga instaliraš![]()
U zadnje vrijeme me sve vise zanima operacijski sustav LINUX.
Ne znam nista o tome pa me zanima, da li mi netko moze objasniti neke stvari bitne za taj operacijski sustav, ili da mi napise nakakav link.
Koja je razlika izmedu OS WINDOWS-a i LINUX-a?
Da li nakon instalacije OS LINUX, da li postoji update, kao kod windowsa.
Da li se moze cijeli OS skinuti s neta (ako da, posaljite link na privat)?
![]()
Zašto na private, Linux je slobodan softver, možeš ga slobodno skinuti sa net-a... http://distrowatch.com/
Razlika je kao i između MacOS-a i Windowsa.
Može postojati, update, ako ga instaliraš![]()
Ne kuzim sto da skinem.
Gog, ti imas windows-e ili LINUX?
Windowse, ali igrao sam se i sa Linuxom pomalo, snalazim se...
Skini si neku distribuciju, recimo SuSE, Red Hat, Ubuntu....
Ima neki Knopix u casopisu MREZAn ovaj mjesec na njegovom cd/dvd-u.
Probat' cu to kad kupim ...
probaj s knoppixom da vidiš kako izgleda, imaš i tzv. 'live cd' koji ti omogućava da pokreneš linux s CD-a bez instalacije da vidiš kak to izgleda sve skupa. od distribucija za instalaciju, preporučio bih ubuntu linux s kojim sam se sreo i koji je prilagođen desktop korisnicima i prilično ušminkan s jako dobrom podrškom za hardver (uredno je prepoznao sav hardver u notebooku koji sam dobil na testiranje za mobil, jedan od dva neca iz ovog listopadskog broja, znači nov notebook s hardverom koji je isto u biti novijeg datuma). navodno je i suse 9.3 jako kul, ali nisam ga vidio i radio s njim. ubuntu je na www.ubuntulinux.org
ja ti imam suse 10,malo ćeš se namučit ako imaš ati grafičku ali eto... meni je najbolja distra poslije big linuxa (live verzija (španjolska)). Igraj se malo po njemu i uživaj u interentu bez virusa,više nemoraš tražit programe po netu jer ćeš skoro sve imat na cd-u od linuxa... ma ludnica...![]()
Log into the irc for instant help and chat 1. irc.wikkedwire.com | 2. /join #rohitab | 3. /nick yourusername
all you need is one place: http://www.rohitab.com
Btw, neke distribucije si možeš naručit preko net-a. 10 puta isplativije naručit nego da skidaš sa 56K modemom.
Link ti je www.mojcd.com/
Ja sam probao knoppix i dobar je.malo je sporiji od windowsa.Ima i verzija za bootanje s USB memorije.Zove se DSL (Damn Small Linux) i ima oko 50 mb da stane na USB stick.
knoppix ti je dobar, ne moras ga instalirat samo pokrenes sa cd-a. stvar je u tome da je to malo sporije nego kad imas instaliran os (logicno)![]()
prreporucujem ti suse, linux koji je dosta jednostavan za nove korisnike. kada sam prvi put video linux vise se nisam skidao sa njega. naravno na masini imam i win ali njega koristim samo za mob i jos neke stvari. nemoj se razocarat ako ti nesto ne bude radilo. na netu imas mali milion tutorijala i sajtova koji su posveceni samo linuxu. uz malo truda to ces rjesiti a onda ces se osjecati kao da si super expert
toliko od mene..... srecno !!
javi da znamo sta si uradio![]()
![]()
Ako tek ulaziš u Linux vode...preporuka je SuSE...Zašto ne Mandriva, zato što je prilično ograničavajuća i vodi korisnika u totalno krivom smjeru. S druge strane, ja kad sam instalirao Debian 1.3 to je rezultiralo gubitkom Backup particije (ali backup backupa glavu čuva; živjela redundancija), zato ćeš možda prvo htjeti uhvatiti LiveCD distru. U svakom broju PCchipa ti izađe najmanje jedna live distra (prošli mjesec je bio movix za reprodukciju filmova i glazbe), ali najprihvatljiviji je definitivno Knoppix u DVD ili CD varijanti, ovisno o apetitima. Poslije bi jako bilo zgodno preći na Ubuntu, s obzirom da mu je podloga Debian, a on je sam po sebi moćan OS iako ćeš morati dosta toga kompajlirati...SuSE je smješten negdje između...na 2 DVD-a dobiješ sve moguće Open Source programe i njihove sourceove pa se možeš igrati sa prekompajliranjem aplikacija...itd. Gotta go. Budemo nastavili kasnije![]()
Tko se ljuti, uvalim mu kruti...
Kupio sam casopis mrezu u kojem je glavna tema "Besplatni Operacijski sustavi" i sve objasnjeno detaljno (koje ja ne kuzim) o Linux-u i njegovim distribucijama.Na CD/DVD-u se nalazi LINUX KNOPIX, al jos ga nisam isprobao jer imam nekog posla pa nemam bas vremena.
Budem javio kako je ispalo.
HVALA!
Evo naručih baš Suse 10...pa da vidimo kakve su to promjene natjerale suse da da oznaku 10 novoj verziji.
OpenSuse ili običan?
http://www.linux.hr/modules/news/
HULK = Hrvatska udruga linux korisnika![]()
Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !
OK je,barem za mene.
Klasik Suse...sa svim onim 3rd party prljavštinama kao što su vmware, nvidijini driveri, adobe reader i slično![]()
Super tema za obrisat prašinu s nje
1. KDE ili GNOME? Koji je po vama više user-friendly? Bio sam jedno vrijeme na Ubuntu, al sad stvarno želim ozbiljnije savladat linux.
2. Kolko je komplicirano podesiti dsl konekciju na linuxu ako ne želim stavljati modem u router način rada? Pretpostavljam da setup konekcije nije isti kod KDE ili GNOME okružja.
ps: ako je bitno, radi se o openSuse 10.3 distribuciji.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
KDE4 je definitivno intuitivniji, bolji, pametniji, logičniji...a Gnome ja ne znam tko koristi (zadrti Debianovci možda)...XFCE4 je također dobar odabir (spartanski i minimalistički, ali fantastično brz i više nego dobro obavlja svoj posao).
Što se tiče DSL-a i openSuseta, mislim da tu ne bi trebao imati većih poteškoća, ali to prvenstveno ovisi kakav modem posjeduješ. Ako je neki Zyxel ili D-Link to ide bez poteškoća, ali Siemens i Kasda mogu biti ponekad jako problematični. Thomson Speedtouch je isto dobar izbor iako ne vidim potrebu da njega držiš u bridge modu.
E da, ako koristiš WLAN onda si prvo sredi ADSL konekciju preko žice pa se tek onda igraj sa wirelessom.
Tnx na odgovoru, nikad nije kasno
Sad si me ubio, proučavao sam Gnome i KDE i još prije par dana rekao "bit će Gnome!"Al zapravo mi je svejedno jer su mi svi rekli da je najbolje isprobati oba. Brijem da ću odlučiti u tijeku instalacije kad budem trebao birati..
Modem sam stavio u router mode, mislim da sad ne bi trebalo biti nikakvih podešavanja i sl. ili se varam?
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Ako koristiš Wireless, trebat ćeš sredit driver/firmware za wireless ili ako koristiš Intelove čipove nećeš trebati ništa. A za žicu ti je sve automatski...
A gle...openSuse ti nema KDE4, on će ti se tek pojaviti u OpenSuse 11.0, ali ćeš moći automatski skinuti i instalirati...KDE 3.5.5 u 10.3-ici ti je jako spor, pogotovo kad uključiš one compositing efekte kao što su transparencije izbornika ili nešto teže teme kao što su Keramik ili Plastik...
KDE4 je relativno drugačiji od natrpane 3-ke. A u Gnomeu je usability na prvom mjestu (iako bih svašta mogao prigovoriti onom njihovom dijalogu za otvaranje/spremanje fileova), dok je izgled relativno osnovni. Uglavnom, isprobaj oba ili ako ti oba dosade, probaj XFCE, oduševit ćeš se![]()
Momci, koju distribuciju bi preporucili za HP nw8240? opcenito za notebook?
Da znam, toga sam svjestan, inace imam Suse distribuciju na desktopu, no i na taj lap bi htio stavit linux, pa zato pitam, dali netko ima iskustva s time.
Imaš hrpu live distribucija pa ti je najbolje isprobati i vidjeti koja ti odgovara.
Baci oko na www.linuxzasve.com
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks