Hvala na odgovoru!
Da li mogu koristiti memo karticu iz starog Olympusa (Camedia)?
Hvala na odgovoru!
Da li mogu koristiti memo karticu iz starog Olympusa (Camedia)?
Hm, pomoglo bi ako bi znala tocan model fotoaparata...OK Camedia, ali ima ih vise!Izvorno postao Askaru
Opcenito, starije Camedie su ti koristile dvije vrste memorijskih kartica: SM (Smart Media) i CF (Compact Flash)!
E sada ako si za tu Camediu nabavila CF onda ces ju moci okristiti i u E500, ako pak imas SM, onda na zalost nista.
Inace skrecem paznju i na to sa su stariji aparati slikaju u znatno nizim rezolucijama (dakle pretpostavljam da se radi o aparatu do 2 MP), pa shodno tome imaju i manju potrebu za memorijsjim prostorom na kartici, tako da su korisnici koji su kupovali navedene aparata bili sasvim zadovoljni sa karticama max velicine do 256MB, dok E500 ima mnogo vecu potrebu za memorijoj, zbog mnogo vece rezolucije, a pogotovo ako mislis slikati u sirovim formatima (RAW, TIFF), tako da te ulaganje u novu karticu ili microdrive definitivno ceka (savjetujem min 1GB, pozeljno 2GB), samo je pitanje hoce li ti i stara za nuzdu moci posluziti, ili ne!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Camedia ima 1.3 mp i mislim da ima Smart media karticu od 256MB.
Moram provjeriti...
Koliko košta nova memo kartica za E-500? Naravno, mislim na one bolje...
Našla sam: xD-Picture kartica M-XD1GM za 800,00 kn. A, niš, valjda ću mu onda i to kupiti...
Zadnji uredio Askaru : 01-03-2006 u 17:13
Dakle, situacija je kako sam i pretpostavio!Izvorno postao Askaru
Ako je SM onda nista od upotrebe u E500, a i 256 je malo za E500, tako da slijedi kupnja nove.
E, sad, preporucam CF (Compact Flash) kartice. Kompatibilnije su sa vise uredjaja i nesto jeftinije od xD. Naravno nije niti svaka CF kartica ista. Komponenta u kojoj se najvise razlikuju kartice medju sobom je brzina spremanja podataka na karticu. Tako da CF od npr. 1GB varira u cijeni ovisno o brzini koju odredjena izvedba podrzava.
Savjetujem odabir jedne od sljedecih kartica:
1. Sandisk Compact Flash Card Ultra II 60x 1GB, sifra 221, www.ve-mil.hr
2. Microdrive HITACHI 4 GB, 3.600 rpm, 8 MB, sifra 14236, www.hgspot.hr
Na prvi pogled se cini nevjerojatnim da memorijski medij od 1GB i 4GB kosta jednaok, ali nije tako. U prvome se slucaju radi o memorijskoj kartici, i ako zelis iskljucivo karticu, onda odaberi to u odnosu na onu xD koju si predlozila, jer je ovaj CF II ultra brza i kvalitetnija kartica. Ako i microdrive igra ulogu, biraj njega, mozda je truncicu sporiji, a neki kazu i nesto nestabilniji u radu i osjetljiviji na udarce, tresnju i sl, ali je kapacitet za isti novac definitivno na njegovoj strani!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
BokIzvorno postao Askaru
Što se tiče Compact Flash kartica ima ih na brzini 120x već ja imam na 40x ali takve su samo tada bile..(e300) te od 120X 1,2 i 4 GB i to od transcenda s lifetime warrenty![]()
Zadnji uredio tanja848 : 14-10-2006 u 20:51
Bookmarks