= Citat = Izvorno postao Askaru
Pozdrav!
Super su recenzije, linkovi... za novi E 500
Planiram kupiti suprugu za rođendan jedan takav.

E, sad... nude mi 2 različita objektiva: 14-45mm i 17,5-45mm.
Obzirom da se ne kužim u to, a ne mogu baš muža pitati... koji je bolji?
Koja je uopće razlika?
Molim pomoć!

Thnx!
Ana
Evo, da ne ulazimo previse u detalje.

Hmm, ponajprije ovaj post moram pokazati svojoj dragoj...ne bi bilo lose da s vremena na vrijeme iznenadi sa ovakvim poklonom!

Ovi rasponi 14-45 i 17,5-45, su rasponi koje Olympus navodi kao karakteristike ovih objektiva koji se isporucuju u kit - ovima sa digitalnim foto aparatom E500.

Ovaj prvi 14-45, objektiv je razvijen za E300 (dSLR prethodnika E500) i kvalitetnije je i bolje rijesenje. Ovaj drugi 17,5-45 objektiv je razvijen za kitove sa E500 aparatom, te je nesto jeftinije ali i losije rijesenje. Ovaj objektiv je uopce nacinjen za ponudu u kitovima sa E500, zbog nesto vise cijene E500 u odnosu na E300, pa da bi se zadrzale slicne, pristupacne cijene kitova, ubacen je i ovaj objektiv u ponudu.

Inace da bi se dobio neki standaradn format, npr. Leica format, treba ove raspone objektiva pomnoziti sa faktorom konverzije koji odgovara omjeru dijagonale CCD a na E500 i dijagonale klasicnoga filma (36 mm). U tome slucaju, dakle u Leica formatu dobivamo da je prvi objektiv raspona (14-45), 28-90 mm u Leica formatu, dok je drugi (17,5-45) ekvivalentan rasponu od 35-90 mm u Leica formatu.

Jasno se iz bilo kojega od formata moze vidjeti da 14-45 ima veci raspon sto ga cini upotrebljivijim u vise situacija. Takodjer, vlasnici Olympusovih dSLR ova (pri tome najvise mislim na E1, E300 i E500) skloniji su vise hvaliti 14-45 i po nekim drugim osnovama, osim samoga raspona u odnosu na 17,5-45.

Evo u nastavku i slicica, da se vidi o cemu pricamo:

14-45 Zuiko

17,5-45 Zuiko

Eto, dakle, ako dragome zelis odabrati bolje, biraj 14-45, iako ako zelis najbolje niti jedan od ova dva objektiva koji si navela nije rijesenje, ali sad vec cjepidlacdim, a i poklonjenom konju se ne gleda u zube.

Ali kad sam vec spomenuo...ovo bi bilo najbolje rijesenje, barem po meni:

18-180 Zuiko

Evo, nadam se da sam bio od pomoci. Ako imas jos kakvih pitanja, samo postaj (ipak nam je u interesu da muzic dobije najbolje poklon )!