Uzmi Sony DCR-HC17...ja sam je uzeo prije ljeta i platio oko 2650kn...i prezadovoljan sam, jer je kamera super...
Odma se ispricavam sto sam postao ovu temu ovdje al neznam gdje drugde je primjereno da ju stavim. Ako mislite da treba negdje drugdje vi selite.
Nego sta je pitanje. Mislim uzet video kameru digitalnu naravno ali nemam bas puno znanja vezana za to. Pa me zanima na sto trebam najvise obratit paznju, koje modele da gledam,neznam kako se pohranjuju podaci jel ide neka memorijska kartica ili one male digi8 kasetice ali koliko je to ona digitalno ako je traka analogni medij ili?
Mislim odvojit nekih 2500Kn? 200Kn tamo amo neigra ulogu.
Uzmi Sony DCR-HC17...ja sam je uzeo prije ljeta i platio oko 2650kn...i prezadovoljan sam, jer je kamera super...
Bom Chicka WahWah
Imam Sony DCR-TRV14E i najvažnije mi je kod nje Super SteadyShot - što znači da nema drhtavih ruku & stereo zvuk koji se uvelike primjeti na reprodukciji na TV-u. Ostalo je sve klasika bolje ili lošije zavisi od modela-marke.
Mislim da je korisno da uz kameru se kupi i širokokutna leča koja uvelike pomaže kod snimljanja u zatvorenim prostorijama jer kao što kaže sam naziv iz veče blizine ima širi kut snimanja. Normalno dopunska baterija veče snage uvelike je dobrodošla.
![]()
Zadnji uredio VuKi : 14-09-2005 u 21:42
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
@>> PhYtO MoDeRaToR <<
Supported Flash Memory:Without Flash Memory
Kak sad ona snima na memoriju ili na kazetice?
@Vuki
Cijena, snimanje na?
...ne podržava flash memoriju, tj. memorijske kartice... znači, ostaje samo zapis na DV kazete...Izvorno postao šile
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Ne podržava memorijske kartice...ali ako hoće kameru koja podržava memorijske kartice morat ćeš izdvojiti barem 3500kn, čak i više...ova kamera za ovu cijenu je super...
Bom Chicka WahWah
Dakle kako vec clanovi i rekose, navedena kamera ima samo mogucnost snimanja na DV kazetce. Ali dvije stvari su ovdje bitne.
1. Kamere sa mogucnoscu snimanja na memorijske kartice su skuplje. Podosta memorije "jedu" u najboljem modu snimanja, pa se osim vece cijene same kamere, mora podnjeti i trosak barem 512MB memorije, a bilo bi lijepo imati i gigu.
2. Prijenos zapisa sa DV kazetica na racunalo je moguc, naravno uz kvalitetniji video in na grafickoj ili TV kartici! Capture mozes u tome slucaju raditi sa mnogim programima (moja preporuka bi bila Pinnacle Studio 8 ili +, vrlo lijepo radi uz detekciju prekidanja i ponovnih pocetaka snimanja, video odmah dijeli na clipove, registrira pritisak pause ili stop tipke na kameri...). Sa zapisom koji si na taj nacin prenio na racunalo dalje mozes sto zelis (prekodiravanje, komprimiranje, snimanje kompilacija na video CD video DVD, DVD...). Jedini nedostatak, ako se to tako moze nazvati jest taj sto capture sa DV - ova ide u real time - u!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
1. I onda ako i idu s memo. karticama koji tipovi su najzastupljeniji?
2. Znaci sto bolja grafulja bolja i kvaliteta snimka prilikom prebacivanja a sta je s Firewire-om jel moze preko njega?
3. I ovo u real time-u mi nije bas najjasnije sto to predstavlja odnosno znaci?
Jednostavno:
1. Vidim da se ovdje raspravljalo samo o Sony modelima digitalnih kamera. To je i mozda najopravdanije, jer po mnogima trenutno u klasi o kojoj pricamo, nude najbolji omjer cijena - kvaliteta. Ja bi jos mozda dodao JVC! U tom slucaju odgovor je jasan: Sony digitalne kamere rade samo sa Sony Memory Stick memorijom!
2. Kvaliteta slike i zvuka je jednako dobra bez obzira koju graficku ili TV karticu imas. Jednini uvjet je da ima s - video in, ili odvojeno video i zvuk in! Prebacivati se sa DV - a na komp ne moze preko firewirea niti preko bilo kojega drugoga porta osim sa navedenoga!
3. Cinjenica da je capturing sa DV - a na komp u real time - u znaci to, da ako imas na DV kazetici, 1 h snimljenoga materijala, tada ce ti za prebacivanje na komp trebati tocno 1 h vremena!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Cijena oko 35ookn prije godinu dana(što znači da ulazi u starije modele LOL na razvoj te tehnike),a snima se na miniDV. Ali ima još tipova mini DV kamkordera!!Izvorno postao Šile
KRENEŠ ODAVDE PA GDJE STIGNEŠ
EDIT: pa se malo i RASPITAŠ
Zadnji uredio VuKi : 15-09-2005 u 15:22
George Eliot
DA gledam daima model Sony DCR-TRV22E i cijena mu je 2800 s daljinksim i sta ja znam s cim jos. Uglavnom super izgleda mala zgodna 20x opticki i tak. Samo snimanje na te kazetice neznam koliko je to kvalitetno kaka su tvoja iskustva. Koliko mozes snimat i presnimavat na njih?
Vidim da te te kazetice jako peru!
Nista morati ces kupiti neki noviji model digitalke koja snima na one male DVD - ove (navedeni mediji imaju kapacitet od 1,7GB)! Pa onda uzivaj!![]()
Ja snimam na kazetice i kada prebacuješ preko Pinnaclea u DVD format, kvaliteta je odlična...mislim da kvaliteta slike snimljena na MiniDv ili koji drugi medij nije toliko različita...kvaliteta najviše ovisi o tome preko kojeg progama prebacuješ snimke na komp i u kojem formatu (ili kvaliteti)...
Bom Chicka WahWah
Šile vjeruj mi na riječ da ne kupuješ kameru skuplju od 3000kn a kasetice na mini DV su fantastične
+moji savjeti pod obavezno imat:
>stalak
>drugu bateriju večega kapaciteta
>širokokutnu leču (zbog snimanja u zatvorenim prostorima-"spašava živce"jer sve što trebaš hvataš odjednom)
>dvije do tri kasetice
Sve ostalo prelazi u profesijonalizam.
Evo konkretni primjer snimao sam u više svatova i veselica kao "druga" kamera i čak nadmašio profesijonalca da su svi tražili onu drugu kasetu(moje snimke) jer važan je žar i dar, a ne da profič sa kamerom od 15000kuna se "dosađuje" na poslu! To ti je kao da mojoj staroj daš ferari-ona bi ga opet vozila 45km/h![]()
George Eliot
@bambi
Ma skupo mi to al sam i o njima razmisljao. Neznam kako tu ide pisi brisi?
@vuki
Super hvalana savjetima al moracemo se mi nac da mi malo to pokazes ida malo cackam po kameri to je onda prava stvar.
A sto se tice snimanja tu se slazem kad ti to gotivis ma napravis super stvari. Eto pogledajmoj snimak s motorijade snimljen foticem ma nema da ga naparvi tako ni RTL.
[QUOTE=Bimbi]Jednostavno:
2. Kvaliteta slike i zvuka je jednako dobra bez obzira koju graficku ili TV karticu imas. Jednini uvjet je da ima s - video in, ili odvojeno video i zvuk in! Prebacivati se sa DV - a na komp ne moze preko firewirea niti preko bilo kojega drugoga porta osim sa navedenoga!
QUOTE]
Ovo ti baš i ne drži vodu.
Prebacivanje s DV-a ide preko Firewire-a u realnom vremenu. Svaki bolji video editing tool (preporućam za poćetak Pinnacle Studio - jednostavan i djelotvoran) ima Capture sa Firewire porta, čak i nudi punu kontrolu kamere. Bolje kamere (citaj preko 20K kn) nude mugoćnost skidanja preko Firewire-a i do dva tri puta brže od realnog vremena)
Preacivanje slike preko videoIN i audioIN je vrlo zamršen proces. Trebaš imat kavlitetan real time codec bez gubitaka (HUFYUF ili Motion-JPEG) koji može raditi capture sa kolkom tolkom kompresijom. Naravno ti codeci su totalno nestandarni i trebalo bi to naknadno prekodirati u nešto "normalno". Naravno priliko captura na videoIN paziti na opterećenje procesora i brzinu diska (ne zauzeti diskovni bandwith nekim drugim stvarima za vrijeme captura) jer će doći do gubljenja frameova.
Kazetica od 1 h skinuta preko Firewirea zauzuima u DV avi formatu oko13 GB pa taj materijal bilo poželjno prebaciti u mpeg2 (DVD codec). S obzirom da NEMA mpeg2 encodera samostalnog (kao recimo DIVX, XVID i sl), preporučam capture raditi u Pinnacle Studio te export u mpeg2 ako je za izradu DVD-a ili neki divx i sl. Paziti da prilikom eksporta u mpeg2 za DVD da zvuk ostane originalan (48kHz) jer niti jedan dvd authoring tool nece uzeti zvuk na 44.1 kHz. Sa standarnim postavkama mpeg2 kodiranja na jedan SL DVD stane sat i 50 min materijala, pa bi bilo poželjno pripaziti na to jer u protivnom će 5-6 sati kodiranja pasti u vodu i ponovo.
Za izradu DVD-a preporučam DVD-lab PRO jer je jednostavan, i brz, a i mogućnosti su mu ok.
Evo da ne otvaram novu raspravu, koju mi digitalnu kameru preporučate ali za neke manje novce, ja sad imam 600KN, al stedim, molio bih neki vaš prijedlog, neku kameru koja ima dobar omjer cijene i kvalitete, ali za neki skroman novac
well did you ever wake up with them bullfrogs on your mind?!
well did you ever wake up with them bullfrogs on your mind?!
DCR-HC22E
http://www.sony.hr/view/ShowProduct....ory=CAM+MiniDV
Evo to ti ja preporućam.
Neznatno skuplja od ovih slabijih modela, dolazi sa postoljem i daljincem, touch screen controle na LCD-u. (pazi Firewire kabel ne dolazi s njom).
Cijena oko 3000 kn malo preko.
Pozdrav
Slazem se sa zec_111! 22 - ojka bi bila OK odabir (iako ne znam da li ti cijena pase)!
Skrecem paznju na jos dva modela koja izuzetno dobro kotiraju na recenzijama i testovima:
JVC GR-DX35E
JVC GR-D270
Procackaj malo po netu oko navedenih modela, pa pitaj dalje ako te nesto zanima, pomoci cemo koliko mozemo!
Inace...
Ovo je post!!!Izvorno postao zec_111
![]()
Mislim da je 22-oka malo preskupa...ista je kao 17-ica, jedino ima postolje i daljinski, a skuplja je oko 500kn...mislim da je to možda malo previše...
Bom Chicka WahWah
ne kuzim se u te kamere , a htio bi , procito sam sve ovo , i steko dojam da bi najjeleganbije bilo kupit nekakvu kameru koja snima direktno na cf ili sd kartice , jer je proces prebacivanja na komp brz , jednostava i bezbolan za sve
E sad nije to baš tako!Izvorno postao Gruntovčan
Kako sam rekao sat materijala na DV-u prebaceno na komp zauzima oko 13GB! Kolko stane na CF i SD od 1GB s istom kvalitetom? (4,6 min). Kolko košta CF i SD većih kapaciteta? Dali se to isplati? DV kazeta od 60 min je oko 20 kn (također ju možeš višekratno upotrijebit, ali osataje mogućnost arhiviranja materijala).
Svako korištenje real time kompresije u kameri za vrijeme snimanja uvelike narušava kvalitetu slike! Ako računalu sa 2-3 GHz i brdom memorije i sl. treba X sati da prekodira 1 sat materijala uz odlicnu kvalitetu (odlicnu ali i dalje smanjenu u odnosu na original), šta misliš koje su mogućnosti kamere da to radi u realnom vremenu. Naravno tu postoje i profesinalni uređaji koji... , ali o tome nećemo jer s tu govori prevelikim novcima!
Svaki materijal snimljen sa bilo kojom kamerom (DV, SD, CF, DVD) neće biti kodiran "standardnim" kodekom, čitaj neće biti gledljiv kod prijatelja koji nema te kodeke ili software od kamere (u najmanju ruku biti će prevlik za prijenos/distribuciju). Niti jedna kamera (trenutno) ne nudi izlazni materijal u svima nam poznatim codecima: divx-u, xvid-u, mpeg-u i sl, te svaka zahtjeva dodatnu obradu!!!! Po mom mišljenlju DV kamere su za sada softwarski (bilo editing toolovima, bilo mogućnošću kasnijeg prebacivanja formata) najbolje podržane.
To što se može vidjeti po reklamama, stisneš REC, uključiš kabel, i ... evo DVD-a i slično baš ne drži vodu.
Eto tolko od mene za sada!
Pozdrav
Iskreno i ja sam razmisljo o Sonijevoj 22 i skrozmise svidjela ali ako je razlika u odnosu na 17 samo 500Kn a dobijes i daljinac i stalak pa onda to nije mala stvar ako znamo cijene stalakai daljinskog (zna neko?) I koliko se jos mora izdvojit za firewire kabel?
A kako se krecu cijene ove dvije JVC-ove?
Ali to ti nije stalak tipa npr. tronožac, pa da ne moras snimati iz ruke, nego jednostavno postolje za kameru...ne znam ali meni se 500kn čini puno...ako već želiš dati 3000kn, pa i malo više, onda već imaš kamera sa memorijskim karticama...
Bom Chicka WahWah
@Sile
JVC GR-D270
Ovo bi bio skuplji model od dvije navedene. Cijena kada sam ja zadnji puta gledao se kretala negdje oko 3300 kn.
JVC GR-DX35E
Ovo bi bio nesto jeftiniji model, a cijena mu se krece nagdje oko 2900 - 3000 kn.
Bookmarks