Imao sam prilike na krace vrijem oprobati ovaj model od Casia (EX-Z750). Da ne ulazimo u detalje, odgovor na tvoje pitanje ,moze li parirati Canonu ili Sonyju, glasi - na zalost jos uvijek tesko.
Naime kvaliteta fotografija postignuta ovim modelom Casia ipak zaostaje za fotografijama koje sam imao prilike uslikati ili vidjeti uslikane drugim aparatima iz ultra compact klase, a nesto renomiranijih proizvodjaca. Problem jest u mracnim ili nocnim uvjetima sto je domet blica relativno mali (do 3,5 m daje zadovoljavajuce rezultate, a sve dalje je lutrija, odnosno osvjetljenje ovisi nalazite li se u eksterijeru ili interijeru, da li su zidovi svijetle ili tamne boje...). Ova mala snaga blica izrazena je kod svih ultra compact aparata, ali smatram da prema onome sto sam imao prilike vidjeti ovaj Casio tu zaostaje za prosjekom. Osim toga redovito se javlja fenomen crvenih ociju. Ali opet je situacija ista kod svih ultra compact aparata, a sve to zbog njihovih izuzetno malih dimenzija, te poradi toga smjestanja blica vrlo blizu objektiva. Boje na slikama su preizrazene i preforsirane, isto tako i kontrast. Po meni ovdje problem nije u optici (objektiv mnogih Casio aparata je Pentax - ov i upotrebljava se i u Pentax Optio seriji) vec u cipu, o kojemu je gotovo nemoguce ista doznati. Meni je mozda najveca mana bila njegovo opticko trazilo (viewfinder). Pokrivenost je uzasna. Svega oko 2/3 kadra, tako da je prakticki neupotrebljiv. Display je velik i lijep, ali kontrastom i rezolucijom zaostaje i za Canonom, a svjetlosnim godinama za Sonyjem. Kada se svemu navedenomu doda jos i poprilicna cijena...
Evo nadam se da sam bio od pomoci. Za kraj si jos uzimam za pravo da ti savjetujem jos koju sitnicu. Zasto ides na ultra compact od 7 MP? Vec sam o ovome pisao, ali evo da ti ukratko ponovim: vrlo je diskutabilno koliko je opravdano ulaganje u tako visok broj MP u ovoj klasi aparata. Postoji mnogo faktora u dobivanju kvalitetne slike, broj MP je jedan, u usporedbi sa optikom ili cipom koji obradjuje sliku, manji faktor. Kada se uzme u obzir kvaliteta optike i ostalih komponeneta koji se mogu smjestiti u ultra compact klasu, s obzirom ogranicenja u dimenzijama i masi, te mogucnost te optike da iskoristi razliku u cipu izmedju recimo 5 i 7 MP, dobijemo rezultat koji govori u prilog zanemarivih razlika. Tako da ti je moj savjet: ako se odlucujes na kupnju ultra compact aparata, kupuj nesto sa 5MP, jer je razlika u novcu koji ces platiti za 7MP - bacen novac.
I svakako pogledaj Sonyjeve modele T1 (vrlo ga je vec tesko naci, jer se radi o starijam modelu, ali postoji jos tu i tamo mogucnost da ga nadjes), zatim T3 i T33 (ovi modeli dolaze u crnoj, srebrenoj, i bijeloj boji i dobavljivi su vrlo lako). Cijenom su u rangu aparata koje spominjes. Osobno mislim da ne bi smio zanemariti ove modele, jer osobno sam vidio puno aparata, a Sonyjevu T seriju smatram vrhom ponude trenutno u ultra compact klasi!

Odgovori uz citat
Bookmarks