Maloprije sam napokon dobio sony NW-HD5 Atrac/mp3 player od 20GB.
Imao sam Apple iPod 20GB i mogu vam samo reci KOLIKO JE SONY BOOOLJIII.
Kad sam ga izvadio iz kutije nisam mogao vjerovati koliko je MALI!!!
Puno manji od iPoda pogotovo kad ga se drzi u ruci. Naravno, i LAKSI je!
iPod je 156gr, a Sony 135.

Osim same cinjenice da je puno manji i time kompaktiniji, jedna od najvecih NAJVECIH prednosti je baterija.
Hmmm... sto je baterije toliko vazna?

Prvo, Sonyeva baterija traije 30 SATI kod produkcije 128bita mp3-a, dok je Apple tu jadan sa jedva 12 sati (zapravo se taj broj nakon mjesec dana prepolovi i morate puniti bateriju svaku vecer).

Drugo, Sony se opet dokazao da je bolji do ostalih time sto je vec odlicnu bateriju ucinio user-frendly.

Tako ako vam pukne da nakon nekog vremena jednostavno hocete kupiti novu bateriju, mozete je boz problema sami zamijeniti preko malog poklopca sa strane.

Zvuk na NW-HD5 je klasicni Sony. Mislim da su Apple i Sony tu negdje i glavna razlika je u slusalicama. Tako da preporucam da kupite nove kvalitetnije slusalice npr. sony Fonotopia.

Da, sony za navigaciju koristi gumbe.
Njih 9 koji odlicno vrse svoju finkciju. Ako imate puno pjesama, samo stisnete i drzite i onda brze lista po njima.
I ja obozavam iPod-ov Click Wheel koji je ipak jednostavniji i bolji od obicnih gumba, ali kad mozete skljocati po mobitelu, mozete i na playeru pogotovo na ovako sexy Sony playeru.

Ekran je monokromski i mozete namjestiti da je pozadina svijetla, a slova tamna ili obrnuto.

Sad ce neki od vas reci Apple ono, Apple ovo. Ali cinjenica je da sam i ja Apple addicted i objektivno, sto se tice hardverskog dijela Sony je napravio daleko bolji uredjaj od iPod-a.

Ok, sad na programski dio.
Na compu imam instalirane i iTunese i SonicStage 3.1 koje koristi Sony.
Istina je da je SonicStage sporiji i nije onako dotjeran kao iTunes (nema Aqua botuncice i lijepe dugine boje).
No the bottom line je da su to skoro dva ista programa!
Rade na istom principu. Ubacis cd, rippas, spojis player i transfer.

SonicStage je ipak storiji i zahtjevniji ali vas to ne bi trebalo odvratiti od odlicne sprave koja je puno bolja od iPod-a.

Sony podrzava mp3, wav, wma i svoj jedinstveni ATRAC codec za kojeg vise ne znam je bolji ili nije od ostalih. Bilo je puno rasprava o tome i na kraju je ispalo da ipak bolje radi svoj posao od ostalih ali je problem sto nije rasprostranjen dovoljno.
Apple ipak podrzava puno veci broj codeca ali vam na kraju to dodje sve isto.
Ja uglavnom koristim mp3 jer sam s tim najsigurniji i nikad mi se nece desiti da nije "podrzan".

To je to za sad.
Ako imate nekih pitanja slobodno pitajte.
Ako se mislite kupiti 20GB mp3 player, nemojte se vise misliti NW-HD5 je za vas!

ps. iako jos nisam shvatio zasto je sony skoro 700kn jeftiniji od iPoda.
Cijena Sony HD5 playera je 2065kn Sancta Domenica ili Sony Centru, odnosno 1970kn Ve-Mil-u dok je iPod svugdje 2689kn.

Zanimljivo je to jer su vani oboje potpuno iste cijene 300$