Pozdrav!
Evo i mene u ovom dijelu foruma.
Vidjeh da se dosta pricalo vecinom o Ipodu i Iriveru, te o nekim, tako reci, noname proizvodima, moram nesto napisati o svom novom walkmanu (tm) kojeg imam vec puna 3 tjedna![]()
![]()
1. Izgled
U vecini slucajeva ne volim pricat o ocjenama za dizajn jer je to totalno subjektivno. Evo, bas me neki dan frendice popljuvale kad sam reko da je Jessica Alba super.
Zato cu samo ono sto se ne tice ukusa. Veoma je lagan, samo 26 grama i odlicno lezi u ruci. Niti preveliki, niti premali. Tipke za play/pause i ff/rew su na povrsini uredjaja, i jos ima par tipki sa strane za navigaciju po albumima/pjesmama/hold, volume +,-, te za ulazak u meni i postavke zvuka/ponavljanja.
Moj je u kombinaciji svijetlo i tamno sive boje, dok je 'ekran' nalik na bruseni aluminij prekriven slojem prozirne plastike. Ima jos u bijeloj, narancastoj, rozoj, plavoj i zelenoj boji.
Skroz u centru tog 'ekrana' je mali jednolinijski lcd display sa plavim pozadinskim osvjetljenjem.
2. Mogucnosti
Dakle, Sony je napokon odustao od forsiranja svojeg Atrac3/Atrac3+ formata i prihvatio mp3 format. Naravno, Atrac je i dalje podrzan. Kazu da je i wav i wma, ali nisam probao. Dali je ovaj potez povucen prekasno, nakon sto se vec nekoliko igraca afirmiralo na trzistu, ili ce walkman brand donijet Sonyu dio kolaca, vidjet cemo. U svakom slucaju, napokon su izasli iz sjene.
Moram priznati da sam zamjerao Sonyu na guranju tog Atrac formata iako ga nisam uopce ni cuo, jer je vec par puta napravljena ista pogreska (i sa Betom, i sa Minidiscom, koji su oboje bili superiorni tadasnjim tehnologijama). Ali mali atrac format me odusevio. Pjesma kodirana u atrac3+ format pri samo 64kbps, zvuci jednako kao i mp3 pri 128. na taj nacin na ovaj uredjaj stane skoro 18 sati glazbe u samo 512 MB. (Postoje i verzije 103/107, sa 256MB/1GB)
Zvuk je vise nego dobar cak i sa slusalicama koje dolaze u paketu, koje su solidne, ali svaki ljubitelj kvalitetnijeg zvuka ce uzet nove slusalice ili vec ima neke svoje omiljene. Bass je odlican, visoki tonovi takodjer. Player ima neku vrstu ekvilajzera, odnosno bass i treble se mogu mjenjat u 8 stupnjeva, te se to moze snimiti u 2 postavke zvuka. (Sa originalnim slusalicama najbolja iskustva su mi sa Bass +3, treble 0, ili Bass +2, treble +1)
Velika prednost na Ipod shuffleom je u ekranu i laksoj navigaciji kroz pjesme i albume. Osvjetljenje ekrana se automatski gasi nakon 2 sekunde. Navigacija se vrsi ili po pjesmama, ili po albumima, te postoje opcije za normalnu reprodukciju, shuffle, te ponavljanje kako za samo jednu pjesmu, cijeli album ili za sav sadrzaj.
Zamjerka je sto za promjenu tih slidera ponekad trebaju obje ruke, nije lako samo sa 1, ali osnovna navigacija se lako izvodi samo sa jednom.
Ekran prikazuje ili ime pjesme/izvodjaca, ili podatke o pjesmi (format/kbps), ili vrijeme reprodukcije. Podaci se skrolaju s desna na lijevo, a ispod jos ima mjesta za neke podatke, npr, stanje baterije, vrsta reprodukcije i slicno.
Uredjaj ima i sat i datum.
Glasnoca je napokon i na Sony uredjaju zaista dovoljno jaka. Skoro nikad nisam imao potrebe staviti na max. Kvaliteta reprodukcije je zaista odlicna i sa obicnim slusalicama iako su to one obicne in-ear , jedva cekam da piknem neke kvalitetnije slusalice pa da tek onda vidim.
O Atrac formatu same pohvale, odlican zvuk, malo prostora, i stedi bateriju.
To je i jedan od najvecih pluseva uredjaja, Jedna mala AAA baterija izdrzi i do 70h !!! Iako, ako se koristi samo mp3, vrijeme ce bit tocnije oko 45-50 sati. Svejedno, svaka cast.
Jos jedna dobra stvar je i gapless playback, znaci ako slusate neke instrumentale tipa vangelisa ili enigmu, nema pauza medju pjesmama.
Uredjaj moze posluziti i kao flash memorija.
A sad, glavni minus uredjaja je Sonyev famozni software SonicStage. Uredjaj ne podrzava direktno prebacivanje muzike, nego se sve mora preko SonicStage-a sto usporava proces i to dosta. Sami software cak i izgleda dosta dobro, ima i player, ali bezrazlozno usporava cijeli proces prebacivanja pjesama na uredjaj. Za cijeli album treba nesto manje od minute. Previse. No, navodno, tijekom ovog mjeseca, Sony ce izbaciti software za direktno prebacivanje mp3-a na uredjaj.
3. Zakljucak
Prvenstveno moram spomenuti cijenu od 740 kn za ovaj uredjaj, sto je za jedan ovakav brand iznenadjujuce malo! 100 kuna manje od Ipod Shufflea, a ima 2 ogromna plusa u odnosu na njega, bateriju i ekran!
Gigabajtni dodje oko 940kn, sto je cak 300 kuna manje od odgovarajuceg Ipoda.
+
Cijena
Baterija
Dimenzije
U odnosu na Shuffle, ekran (iako neki danas imaju i veci ekran i boju)
Kvaliteta i glasnoca zvuka
Jednostavno upravljanje glavnim (playback i volume) funkcijama
Atrac 3+ format
-
Iako nema nikakvog skripanja uredjaja, plastika djeluje jeftino
Otezano upravljanje ostalim funkcijama samo jednom rukom.
Za prijenos pjesama se mora koristiti SonicStage.
Spor prijenos pjesama preko SonicStage-a.
Jos samo da napomenem sto se dobije sa playerom. Uz sami uredjaj, dolaze relativno dobre in-ear slusalice, i cd sa softwareom. Nedostaje recimo vezica za oko ruke ili vrata.
Eto, zasad toliko. Uredjaj je definitivno odlican.Ako imate kakvih pitanja, pucajte...
![]()

Odgovori uz citat
Bookmarks