Ovo je jedna od klasicnijih dvojbi!
Probati cu u kratko!
Dakle dvojimo izmedju dva aparata srednje klase. A510 mogli bi svrstati u compact klasu, dok bi Ixus30 (inace puno ime ovoga modela, ako se ne varam, je SD 200) spadao u ultra compact klasu! Svaka od ovih klasa donosi svoje prednosti i nedostatke, pa ce tako i konacan odabir ovisiti o potrebama i zeljama svakoga korisnika.
O karakteristikema (prednosti/nedostatci):
A510 klasican je predstavnik srednje/nize compact klase. Dakle tezina sa baterijama cca 250 grama, 3 MP (premda je danas 4 MP nesto ustaljenija vrijednost u ponudi), relativno zadovoljavajuce ergonomski izvedeno, plasticno, tijelo aparata, prilicno jednostavan za uporabu, dobar display velicine 1,8 incha. Po meni trenutno best buy na trzistu u hrvatskoj (najbolji omjer ulozeno/dobiveno) za foto pocetnike ili one kojima digitalac treba za razonodu, fotkanja rostillja i "obalnih" zabava. Ovu moju tvrdnju dokazuje i izutzetna prodaja ovoga modela, kako u nas tako i vani (uostalom pregledaj malo forum naci ces i vise nego par ljudi koji su ga kupili ili razmisljali o kupnje, ja ih inace barem 10 ak poznam koji su u zadnjih mjesec do dva kupili ovaj model ili A520, koji je u biti isti osim sto ima 4 MP, i bili jako zadovoljni).
Ixus30 je kako rekosmo ultra compact klasa, sto u slobodnom prijevodu znaci, digitalci najmanjih dimenzija, tezina cca 120-130 grama, cesto su to i trendy modeli koji osim za fotkanje, sluze i za sminku i pokazivanje. Kuciste je metalno, vecinom matirani ili polirani aluminij, stanu u svaku dzep, pod uvjetom da se najprije isprazni lova iz njega, sto ce se pri kupnji ovagvoga aparatica sigurno i desiti, jer se taj mali format, i sminka malo dodatno placa, bilo vecom cijenom aparata u odnosu na aparat istih performansi, a vecih dimenzija, bilo nedostatkom nekih funkcija koje bi se za placenu cijenu na aparatu trebale naci. Tijelo je lijepo izvedeno iako upitne ergonomije. Display je vrlo lijep 2 incha dijagonale, dobre rezolucije i kontrasta.
Oba aparata imaju senzore od 3 MP. A510 ima nesto veci raspon objektiva (35-140mm), dakle zoom od 4x, dok je kod Ixusa zoom 3x (35-105mm). Dakle A510 je u prednosti. Osim navedenoga A510 ima i vise mogucnosti za manuelne postavke (mogucnost manuelnoga fokusa, shutter pri. i aperture pri. modove), dok Ixus nema niti jedan od navedenih modova. A510 pogonjen je sa dvije AA baterije, koje su puno jeftinije rijesenje i uz kvalitetan punjac i jos dvije baterije koje se kupe odvojeno, omogucava da uvijek jedan set baterija imas pun i spreman za uporabu (po meni su AA baterije, pogotovo u ovoj klasi prednost, iako se ni LI ion nisu pokazale kao lose rijesenje). Ixus ima Li ion bateriju i punjac se isporucuje sa aparatom. Prednost Ixusa je display, definitivno podosta kvalitetniji, te njegove dimenzije i masa, ako trazis aparat manjih dimenzija.
Moj savjet: ako zelis aparat koji ce ti ponuditi manje vise sve sto ti trenutno treba, a koji ce ti danas, sutra moci ponuditi i malo vise ucenja o fotografiji, a da ti pri tome male dimenzije aparata ne igraju ulogu, uzmi A510. Ako pak nemas afiniteta prema daljnjem ucenju u fotografiji, aparat ces upotrebljavati za slikanje raznih prigoda, tuluma, rostilja...bitno ti je da je sto manji i laksi (zelis ga uvijek imati uz sebe) kupi Ixusa. Da ja dvojim izmedju ova dva aparata moj odabir bi bio Ixus!

Odgovori uz citat
. Kuciste je metalno, vecinom matirani ili polirani aluminij, stanu u svaku dzep, pod uvjetom da se najprije isprazni lova iz njega, sto ce se pri kupnji ovagvoga aparatica sigurno i desiti, jer se taj mali format, i sminka malo dodatno placa, bilo vecom cijenom aparata u odnosu na aparat istih performansi, a vecih dimenzija, bilo nedostatkom nekih funkcija koje bi se za placenu cijenu na aparatu trebale naci. Tijelo je lijepo izvedeno iako upitne ergonomije. Display je vrlo lijep 2 incha dijagonale, dobre rezolucije i kontrasta.
Bookmarks