Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 2 PrvaPrva 1 2
Prikazujem rezultate 26 do 47 od 47
    Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Polarizacijski stavim na objektiv kad je modtiv u vodi ili iza stakla ili jednostavno ne želim odbljesak od nečega. Ili ako hoću plavo nebo kao iznad Tahitija.

Dobar izbor svih filtera imate u Prizmi
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vidim da u zadnje vrijeme ima sve vise i vise pitanja oko fotografiskih filtera.

Navedena cinjenica ja logicna, pogotovo znajuci da proizvodjaci filtera biljeze godisnje rpodaje bolje no ikad. Takvi rezultati vezani su i uz edukaciju korisnika, koji filter sve cesce vide kao "alat" koji moze poboljsati njihove fotografiske razultate. Pored navedenoga, ultra zoom i prosumer digitalni foto aparati imaju objektive "vecih" dimenzija, ciju povrsinu korisnici cesto zele zastititi od ostecenja, a uz to i dobiti neki efekat.

Upravo navedene cinjenice uvjetuju da ljudi u svojim foto torbicama najcesce imaju dva tipa filtera:

1. UV filter (koji manje vise konstantno drze na aparatu kao zastitu sa "efektom" za objektiv)
    2. Polarizirajuci filter (koji opcionalno sarafe kada se ukaze potreba)

Sve ovo me ponukalo da pomalu up date - am popis proizvodjaca i njihove internet stranice, koji kao i do sada mozete pronaci u ovoj temi:

http://cafe.mobil.hr/showpost.php?p=177822&postcount=16

Takodjer u nastavku navodim i trenutno, najopremljenije ducane u RH, koji drze fotografske filtere, te kojima se mozete obratiti, ako i vi dobijete zelju za jednim od njih.

Prizma foto

http://www.prizma-foto.com/Proizvodi...2/Default.aspx

- Heliopan, Marumi i Lee filteri

Optimum racunala

http://www.optimum-online.hr/shop/index.php

- Canon, Marumi, Heliopan, Sony i Soligor filteri

Praxis

http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp

- Cokin sustav filtera

Kodak centar

http://www.kodak-centar.hr/

- Canon filteri

Fototeh

http://www.fototeh.hr/

- filteri za Nikkor objektive

M-Computers

http://www.m-computers.hr/

- Canon filteri

Bratulic foto

http://www.bratulic.hr/

- po narudzbi

Hama

http://www.hama.hr/_cro/pages.asp?category=3

- filteri alterntivnih proizvodjaca

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Apr 2003
    Mobitel
    4S
    Operater
    VIP
    Bodovi
    8.926
    Nivo
    22
    Bodovi: 8.926, Nivo: 22
    Ukupna aktivnost: 0,9%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pitanje oko marke filtera, s kojom imate dobra iskustva? Trebam CPL i UV, gledao sam Hoya, ali ona je dosta skuplja od npr Cokin filtera.. Ako skuplje znači bolje, onda bih se odlučio na Hoyu, ali ako je to tu negdje onda nema smisla dati cca 250kn više.. Fotić je S9600, dakle nije dslr ak to nekaj znači.. hvala!

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hoya i Cokin su su istom cjenovnom rangu, što znači da tamo gdje si gledal je Hoya precjenjena.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S

Datum registracije
    Apr 2003
    Mobitel
    4S
    Operater
    VIP
    Bodovi
    8.926
    Nivo
    22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pošto Hoye nema u HR, gledao sam cijene Hoya Pro1 modela u Sloveniji (5pik). CPL je 400kn (sa povratom), a UV je 250kn. Kod Praxisa je CPL cca300 i UV 100kn. Svaka preporuka je dobrodošla!

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ima i varijanta B (kak sa i ja kupil), ali ak si zainteresiran na PP možeš dobiti gdje i kada možeš dobiti Hoyu jeftinije.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao darkovsky Pregledaj post
    Pošto Hoye nema u HR, gledao sam cijene Hoya Pro1 modela u Sloveniji (5pik). CPL je 400kn (sa povratom), a UV je 250kn. Kod Praxisa je CPL cca300 i UV 100kn. Svaka preporuka je dobrodošla!
    Samo mala preporuka, ako vec nisi rijesio stvar sa zbozicem i kupio filter...

...jesi gledao ili razmisljao o Marumi filterima. Naime kod kuce imam poprilican broj raznih (Hoya, Cokin, Marumi) i mogu reci da sam pogotovo kod objektiva sirih kuteva najzadovoljniji sa Marumi - jem.

Navedeni filteri dobavljivi su u RH (najveci izbor) kod www.prizma-foto.hr.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Apr 2003
    Mobitel
    4S
    Operater
    VIP
    Bodovi
    8.926
    Nivo
    22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala zbozic-u i tebi Bimbi; stvar je u tijeku :-) Da nisam uspio uzeti Hoyu išao bih na Marumi onda, sad znam i za ubuduće ako će mi trebati nešto na brzinu!

Još jedno pitanje: UV mislim imati stalno na fotiću, a CPL samo kad treba. Da li je preporučljivo skinuti UV onda, pa stavit CPL, ili mogu samo našarafit CPL na UV? Vinjetiranje?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao darkovsky Pregledaj post
    Hvala zbozic-u i tebi Bimbi; stvar je u tijeku :-) Da nisam uspio uzeti Hoyu išao bih na Marumi onda, sad znam i za ubuduće ako će mi trebati nešto na brzinu!

Još jedno pitanje: UV mislim imati stalno na fotiću, a CPL samo kad treba. Da li je preporučljivo skinuti UV onda, pa stavit CPL, ili mogu samo našarafit CPL na UV? Vinjetiranje?
    Ne smeta ako CPL sarafis na UV (dakle, pritom mislim kako to ne utjece na performanse aparata ili kako ne degradira kvalitetu fotografija dobivenih na taj način).

Sto se vinjetiranja tice, ne znam koje si modele filtera uzeo.

Moja bi preporuka bila da uzmes klasicni UV i Wide CPL filter sa DHG premazom. U ovome slucaju grantirao bih da do vinjetiranja na modelu aparata koji imas, nece dolaziti.

Ovako ako si uzeo filtere od koji niti jedan nije wide edicija, i ako su oba prilicno duboka, moglo bi za upotrebe najsirega kuta dolaziti do nesto sitno vinjetiranja, ali to je lako za testirati. Nasarafi oba filtera i okini koju fotku na kakvu bijelu podlogu, rezultati ce odmah biti vidljivi.

Datum registracije
    Apr 2003
    Mobitel
    4S
    Operater
    VIP
    Bodovi
    8.926
    Nivo
    22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Aha, kužim, budem isprobao kad stigne. Uzeo sam oba Hoya Pro1Digital. Piše u specifikacijama LPF tj. LowProfileFrame, pretpostavljam da to sprečava vinjetiranje. E sad baš wide varijantu nisam vidio

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    To su dva razlčita naziva za istu stvar.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mobitel
    Samsung SGH-E740
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fotomedikal

je uvoznik Soligora - http://www2.fotomedikal.hr/

Fotosvijet

http://www.fotosvijet.com/ a mi imamo Fujiyama - http://www.fujiyamacorp.com/, a za par tjedana bi nam trebali doći Sunpak i Weifeng
    Vojska.net - Besplatni modovi za PC igre, vojna povijest i druge gluposti.
    IvanBajlo.com - web savjeti, kako se prijaviti na Google, Sitemaps, Adsense trikovi
    Svijet fotografije - sve o fotografiji, digitalnoj, klasičnoj, foto savjeti itd.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Moze kratko.
    Uv 52mm cokin ili marumi, cijena nije bitna.

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Još kraće, pročitaj pravila!
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa cuj, jesam. Za divno cudo. Vjerojatno mislis da nisam skuzio da su vec odgovorili na to.
    Ali nisu tocno bas. Kaze Bimbi da su kod sirkokutnih najbolji, a sad bas 52mm nije tako sirokokutno, tj. tesko da ima tako mali filter sirokokutni objektiv. Ako je neka druga frka iz pravila, sorry ali nisam skuzio pa mi molim te pojasnji. I btw za onaj topic sta sam otvorio mozda i jesam zeznuo jer postoji slican topic ali da su sva pitanja koja sam pitao bila odgovorena tu, bas i nisu, ali dobro, to je sad druga stvar.

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Onda ti je promaklo da oglasi nisu dozvoljeni .
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Meddlee Pregledaj post
    Pa cuj, jesam. Za divno cudo. Vjerojatno mislis da nisam skuzio da su vec odgovorili na to.
    Ali nisu tocno bas. Kaze Bimbi da su kod sirkokutnih najbolji, a sad bas 52mm nije tako sirokokutno, tj. tesko da ima tako mali filter sirokokutni objektiv. Ako je neka druga frka iz pravila, sorry ali nisam skuzio pa mi molim te pojasnji. I btw za onaj topic sta sam otvorio mozda i jesam zeznuo jer postoji slican topic ali da su sva pitanja koja sam pitao bila odgovorena tu, bas i nisu, ali dobro, to je sad druga stvar.
    Pozdrav, zanima me gdje se kod nas mogu najbolje kupit neki dobri filteri.
    Treba mi najobicniji uv filter za zastitu objektiva, a ne zelim da mi smanjuje kvalitetu slike. Ima li kod nas Hoya filtera?
    Trebaju mi filteri velicine 52mm (najbitniji), 72mm i 82mm.
    Uglavnom, najbitniji mi je 52mm i stvarno zelim sto bolji.
    Cijena? Pa neka pristojna, necu dat pol cijene objektiva (nikkor 35mm 1.8) za filter.
    Postoji li uopce neka trgovina sa takvom opremom kod nas? Ili jso bolje web shop? Sve ovo sta sam vidio je ili direkt od fotofeha, neke mrvice u vemilu i slicnima ili setnja po fotografskim radnjama u kojima obicno imaju samo filmove.
    Hvala!!
    Dakle...sad ja nista ne shvacam...

Kazes ovako...trebaju mi filteri "velicine" 52, 72 i 82 mm.

Ponajprije znaci li "velicina" promjer navoja?

Nadalje kazes da ne zelis idvojiti pola cijene objektiva (Nikkor 35 mm f1,8) sto nekako indicira da za taj objektiv trazis filter...ako da zasto onda trazis tri razlicita promjera navoja?

E sad kazes...da ja tvrdim da je nesto (nisam skroz skuzio sto) kod sirokokutnih najbolje, a onda dodajes da 52 mm i nije neka sirokokutna vrijednost...sto to sad znaci...da ne trazis filter za 35 mm fiksni Nikkor nego za neki 52 mm fiksni (za takav nisam cuo).

Dalje kazes da je tesko da tako mali filter ima sirokokutni objektiv...sto to znaci...mislim filter se nabavlja radi objektiva a ne objektiv radi filtera...

Ja cu reci ono sto je opcenito dok ne dobijem odgovore na gore postavljena pitanja.

Promjer navoja filtera nema veze sa rasponom objektiva.

Promjer navoja filtera mora odgovarati promjeru navoja objektiva na koji se isti misli sarafiti.

Za objektive max wide crijednosti 20mm ili vece nije bitno paziti na profil filtera, jer kod navedenih vrijednosti raspona, bez obzira na profil filtera nema opasnosti od vinjetiranja.

Za izrazito sirokokutne objektive (18 mm ili manje) potrebno je odabrati filter sto nizega profila, kako kada se nasarafi na zavrsetak objektiva ne bi prilikom fotografiranja "ulazio" u kadar i time vinjetirao fotografiju (zatamnjeni rubovi).

U manje vise svim solucijama bi dao prednost Marumi filterima nad Cokinovima (osim kada je o modularnim sustavima rijec).

18. 'Hvala' kaže:

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sljaka: Sorry ali ja tu ne vidim oglas. Nisam ja pitao da mi to netko proda nego tko sto je bolje. Znam da su zabranjeni oglasi, i sigurno i da trazim polovno takvo pitanje postao bih u trznici

Bimbi: Sorry, malo sam u zurbi pa nisam detaljno napisao. Trazio sam filtere za 3 objektiva (Nikon 18-200, Nikon 35 1.8 i Sigmu 10-20) znaci po promjeru navoja 52, 72 i 82. Uglavnom sorry ako sam te zbunio.
    Kupio sam vec Marumi UV za 18-200 (72mm promjer) i narucio sam sad Marumi UV 52mm promjer za nikon 35 1.8.

Pitanje u ovoj temi sam postavio jer ima tu u Rijeci kupit Cokin i Marumi Uv ali Marumi moram cekat par dana i platit 30 kuna vise postarinu (moglo bi i besplatno ali uz cekanje mjesec dana= sljedece slanje robe iz zga). A cijena oba filtera je vise manje ista.

Kupio sam cokin cirkularni polarizator od 52mm jer je puno jeftiniji od ovih sta su mi se nudili kod foto prizme (tj. foto sluga, njihov suradnik u rijeci). Prizma nema polarizator od 52 marumi nego neka druga firma koja je nekih 450 kuna a ja sam kupio cokin za 250ak.

Uglavnom, Sve ukupno uzeo sam ili ce mi doc 72mm UV Marumi, 52 UV marumi i 52 polarizator Cokin. 82 nema nitko od njih, ali to mi ni nije toliko bitno trenutno.

Uvala na savjetima.

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Budi precizniji ubuduće, jer tekst Moze kratko.
    Uv 52mm cokin ili marumi, cijena nije bitna.
    užasno podsjeća na oglas, zar ne?
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa je ali tema je o filterima i nije u trznici pa mi nije uopce ni palo na pamet to. Uglavnom sorry, pazit cu

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sljaka: Sorry ali ja tu ne vidim oglas. Nisam ja pitao da mi to netko proda nego tko sto je bolje. Znam da su zabranjeni oglasi, i sigurno i da trazim polovno takvo pitanje postao bih u trznici

Bimbi: Sorry, malo sam u zurbi pa nisam detaljno napisao. Trazio sam filtere za 3 objektiva (Nikon 18-200, Nikon 35 1.8 i Sigmu 10-20) znaci po promjeru navoja 52, 72 i 82. Uglavnom sorry ako sam te zbunio.
    Kupio sam vec Marumi UV za 18-200 (72mm promjer) i narucio sam sad Marumi UV 52mm promjer za nikon 35 1.8.

Pitanje u ovoj temi sam postavio jer ima tu u Rijeci kupit Cokin i Marumi Uv ali Marumi moram cekat par dana i platit 30 kuna vise postarinu (moglo bi i besplatno ali uz cekanje mjesec dana= sljedece slanje robe iz zga). A cijena oba filtera je vise manje ista.

Kupio sam cokin cirkularni polarizator od 52mm jer je puno jeftiniji od ovih sta su mi se nudili kod foto prizme (tj. foto sluga, njihov suradnik u rijeci). Prizma nema polarizator od 52 marumi nego neka druga firma koja je nekih 450 kuna a ja sam kupio cokin za 250ak.

Uglavnom, Sve ukupno uzeo sam ili ce mi doc 72mm UV Marumi, 52 UV marumi i 52 polarizator Cokin. 82 nema nitko od njih, ali to mi ni nije toliko bitno trenutno.

Uvala na savjetima.
    OK!

Sad shvacam sve...

...sto se tice 35 mm objektiva i 18-200 objektiva...s obzirom da se radi "samo" o UV filteru, koji ponajvise sluzi za zastitu objektiva, a onda i da filtrira nesto "stetnoga" svjetla nije toliko presudno koji ces odabrati...bitno da je stakleni i bitno da ima premaz koji je namjenjen uporabi na digitalnim foto tijelima.

Ono na sto trebas pripaziti je objektiv 10-20...taj je vrlo osjetljiv na profil samoga filtera...ako je filter malo dubljega profila...sigurno ce doci do vinjetiranja na najsiremu kutu.

Pisao sam nesto o Marumi edicijama (kada sam govorio bas o Sigma 10-20 objektivu) koje su da tako kazem..."niskoprofilne" tako da ne izazivaju vinjetiranje.

Posebno pripazi ako uz UV koji ces upotrebljavati kao zastitu za 10-20 objektiv, budes imao zelju nabaviti i koristiti i cirkularni polarizacijski. Oba moraju biti niskoga profila, jer je sad vrijednost koju razmatramo za vinjetiranje zbroj dubina oba filtera i ako je samo jedan malo dubljega provila na 10 mm ces imati zatamnjene rubove.

Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da ne otvaram drugu temu ovdje sam odlucio postati. Uglavnom pitanje je kako najjednostavniije napraviti ili kupiti (ne skupo) filtar vidljivog spektra. Imam web kameru kojoj je maknut IR filtar te snimam pomocu IR led diode, ali bi htio postaviti i filtar vidljivog spektra koji ne zelim imati. Znam da je jedna od fora potpuno osvjetljen fotografski film, ali ne daje dovoljno dobre rezultate

+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 2 PrvaPrva 1 2

Slične teme

1. Filteri, predleće i slično za Olympusa C760
    By Sljaka in forum Oprema za digitalne fotoaparate
    Odgovora: 12
    Posljednji post: 16-05-2005, 23:33

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke