Nađoh ja taj SAM, ali nije članak o filterima nego o Infracrvenom filmu, a filteri se spominju u vezi sa IC-filmom. Ako nekog ipak zanima, mogu skenirat i poslat.
Nađoh ja taj SAM, ali nije članak o filterima nego o Infracrvenom filmu, a filteri se spominju u vezi sa IC-filmom. Ako nekog ipak zanima, mogu skenirat i poslat.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Ako imas vremena i volje, samo postaj. Visak znanja ne skodi!Iako mozda je malo off s obzirom da je ovaj dio foruma posvecen digitalnoj fotografiji, ali zvuci zanimljivo, pa cemo malo zazmiriti!
![]()
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Zaštitni filteri
Tj neutralni filter štiti objektive dok ujedno održava izvrstan balans boje. Njegov zaštitni sloj štiti od neželjenih refleksija. Može se koristiti za sve vrste snimanja.
Skylight filteri
Svjetlo ružičasti filter koji se koristi za c/b i kolor fotografiju kod dnevnog svjetla. Filter smanjuje dominantno plavilo koje se pojavljuje zbog refleksija neba i vode kada fotografirate u sjeni. Blokirajući kratke duljine valova na sunčanom danu, ovaj filter zapotljuje temperaturu svjetla, ali ne utjeće na ekspoziciju. Može se koristiti za sve vrste snimanja.
UV filteri
Ovaj bezbojni filter apsorbira ultravioletno svjetlo bez smanjenja vidljivog svjetla. Njegovo korištenje je najbolje pri sunčanom danu za smanjenje izmaglice pri snimanju dalekih krajobraza, posebno kada koristite crno bijeli film. Ovaj filter nema efekta na temperaturu svijetla. UV filteri mogu također biti korišteni kao zaštitni filteri za sve vrste snimanja.
ND4L filteri
Filteri neutralne gustoće (ND) koriste se pri c/b i kolor fotografiji da bi smanjili ulaz svjetlosti svih valnih duljina za jednu četvrtinu (dva podioka zaslona - blende). Ovaj visoko kvalitetni filter L klase uključuje materijal koji prigušuje svjetlo i nanešen je vakum postupkom na površinu.
PL-C filteri
Polarizacijski filter povečava kvalitetu slike zaustavljajući štetno reflektirajuće svijetlo. Koristite ga da smanjite polarizirane refleksije sa staklenih i vodenih površina ili da poboljšate zasičenost boja. Jednostavni za upotrebu, cirkularni polarizacioni filteri (kao što je Canon PL-C) polariziraju svijetlo kružno, za razliku od linearnog polariziranja, tako dane utjeću na rad automatskog izoštravanja i TTL mjerenja svijetla.
Softmat filteri No.1 & No.2
Softmat filteri lagano omekšavaju oštrinu za nježnije portrete i sanjive krajolike. Ovi filteri koriste efekt defrakcije koji nastaje između svijetla koje prolazi kroz prozirni dio i onoga koje prolazi kroz premazani dio. Koristite Softmat br. 1 za nježniji efekt, a Softmat br. 2 za snažniji efekt.
ND8L filteri
Ovaj filter smanjuje svijetlo koje ulazi u objektiv za osminu stvarne vrijednosti (tri podioka zaslona). ND8L nezamjenjiv je za snimanja pri vrlo otvorenim postavkama zaslona kao i za dugačke ekspozicije.
Bookmarks