Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 47

Hybrid View

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

Arrow Filteri u fotografiji

Jedini dodatak koji se isplati je UV-filter. Bez njega slike na većim visinama, pogotovo one u daljinu, ispadaju mutne kao kroz izmaglicu.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    to nisam znao... može još kakva uputa u to za što koji filter koristiti?
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Ako možeš negdje naći Sam svoj majstor br.1 iz 1975.g imaš u njemu zgodan članak o filterima. Ako ne, mogu ti ja skenirati, pa poslati.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sljaka
    Ako možeš negdje naći Sam svoj majstor br.1 iz 1975.g imaš u njemu zgodan članak o filterima. Ako ne, mogu ti ja skenirati, pa poslati.
    Jel ti ovo za stvarno ili je neka za***ancija u pitanju?!
    Zadnji uredio Bimbi : 19-05-2005 u 10:47

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi
    Jel ti ovo za stvarno ili je neka za***ancija u pitanju?!
    Za stvarno. Skenirat ću pa uploadat, samo da iskopam taj SAM iz arhive.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @sljaka Ajde iskopaj to, pa postaj, jedva cekam da i to procitam!

@wb Ako si ista nasao ili imas kakvih informacija o filterima, njihovoj primjeni i karakteristikama i ti postaj, pa cemo onda otvoriti jedan novi thread, pa korisne informacije o filterima, tamo prebaciti! Mozda u medjuvremenu i ja nesto pronadjem, ili ako budem imao vremena, ukratko napisem, nesto kao tutorial, za filtere!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Sljaka
    LOL pa ja ted još nisam bio ni u planovima za ovaj svijet..
    A jel se od onda štogod promjenilo? Možda je jednostavnije da neki link nađem di je to lijepo opisano...
    Možda bi ovo sve moglo u novu temu...
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Nađoh ja taj SAM, ali nije članak o filterima nego o Infracrvenom filmu, a filteri se spominju u vezi sa IC-filmom. Ako nekog ipak zanima, mogu skenirat i poslat.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako imas vremena i volje, samo postaj. Visak znanja ne skodi! Iako mozda je malo off s obzirom da je ovaj dio foruma posvecen digitalnoj fotografiji, ali zvuci zanimljivo, pa cemo malo zazmiriti!

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Bodovi: 11.797, Nivo: 26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zaštitni filteri
    Tj neutralni filter štiti objektive dok ujedno održava izvrstan balans boje. Njegov zaštitni sloj štiti od neželjenih refleksija. Može se koristiti za sve vrste snimanja.

Skylight filteri
    Svjetlo ružičasti filter koji se koristi za c/b i kolor fotografiju kod dnevnog svjetla. Filter smanjuje dominantno plavilo koje se pojavljuje zbog refleksija neba i vode kada fotografirate u sjeni. Blokirajući kratke duljine valova na sunčanom danu, ovaj filter zapotljuje temperaturu svjetla, ali ne utjeće na ekspoziciju. Može se koristiti za sve vrste snimanja.

UV filteri
    Ovaj bezbojni filter apsorbira ultravioletno svjetlo bez smanjenja vidljivog svjetla. Njegovo korištenje je najbolje pri sunčanom danu za smanjenje izmaglice pri snimanju dalekih krajobraza, posebno kada koristite crno bijeli film. Ovaj filter nema efekta na temperaturu svijetla. UV filteri mogu također biti korišteni kao zaštitni filteri za sve vrste snimanja.

ND4L filteri
    Filteri neutralne gustoće (ND) koriste se pri c/b i kolor fotografiji da bi smanjili ulaz svjetlosti svih valnih duljina za jednu četvrtinu (dva podioka zaslona - blende). Ovaj visoko kvalitetni filter L klase uključuje materijal koji prigušuje svjetlo i nanešen je vakum postupkom na površinu.

PL-C filteri
    Polarizacijski filter povečava kvalitetu slike zaustavljajući štetno reflektirajuće svijetlo. Koristite ga da smanjite polarizirane refleksije sa staklenih i vodenih površina ili da poboljšate zasičenost boja. Jednostavni za upotrebu, cirkularni polarizacioni filteri (kao što je Canon PL-C) polariziraju svijetlo kružno, za razliku od linearnog polariziranja, tako dane utjeću na rad automatskog izoštravanja i TTL mjerenja svijetla.

Softmat filteri No.1 & No.2
    Softmat filteri lagano omekšavaju oštrinu za nježnije portrete i sanjive krajolike. Ovi filteri koriste efekt defrakcije koji nastaje između svijetla koje prolazi kroz prozirni dio i onoga koje prolazi kroz premazani dio. Koristite Softmat br. 1 za nježniji efekt, a Softmat br. 2 za snažniji efekt.

ND8L filteri
    Ovaj filter smanjuje svijetlo koje ulazi u objektiv za osminu stvarne vrijednosti (tri podioka zaslona). ND8L nezamjenjiv je za snimanja pri vrlo otvorenim postavkama zaslona kao i za dugačke ekspozicije.

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Svaka čast na trudu ali ovo mi izgleda kao da se odnosi na filtere određenog proizvođača (npr. L-klasa, Softmat br.1...) ili sam u krivu, pa je to univerzalno mjerilo??

najviše me zanima PL-C filter, mislim znam kako djeluje linearni polarizirajući (uostalom imam i sunčane koje su polarizirane i kroz koje ponekad slikam jer se na T1 ne mogu stavljati posebni filteri ), ali ta fora sa 'cirkularnom polarizacijom mi baš nije jasna...

da li postoje filteri suprotni od ovog 'skylight' filtera, odnosno da naglašavaju plavu boju neba i mora? dakle da upijaju svijetlos dugih valnih duljina?

Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    @whiteboy meni su ti nazivi poznati iz analogne fotografije, a da li ih neka firma koristi kao komercijalne nazive ne znam.
    Zadnji uredio Bimbi : 07-06-2005 u 21:55
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da zadnja cetri filtera se odnose na canonove filtere za eos-seriju fotoaparata .
    Potrazio sam dali se PL-C filter spominje i uz druge proizvodjace ali nazalost ne . Samo Canon .

Dosta filtera raznih proizvodjaca skoro pa po najpovoljnijim cjenama :

http://www.smarter.com/category/Polarizer-390/bn=0
    Zadnji uredio cook22 : 07-06-2005 u 13:32

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Filteri za makro snimanja (u stvari predleće)-jeftinije od makro objektiva !

Predleće za snimanje bliskih predmeta postavljaju se na prednji dio postojećeg objektiva nudeći jednostavnu i jeftinu metodu uvećanja. Kod njih nema gubitka svijetla i sve funkcije objektiva i foto-aparata ostaju nedirnute. Ipak, automatsko izoštravanje ponekad nije moguće, pa se preporučuje ručno izoštravanje.

Makro prstenovi postavljaju se između objektiva i foto-aparata i dozvoljavaju objektivu znatno bliže oštrenje od normalnog, dajući veće povečanje. Što je veći makro prsten i kraća žarišna duljina objektiva, to će biti veće finalno povečanje. Ipak, pogotovo ako koristite širokokutne objektive za velika povečanja, radna rastojanja mogu postati vrlo kratka.

Makro označava optičku mogućnost objektiva da prikaže objekt koji fotografiramo u omjeru 1:1 ili većem. 1:1 odnos znači da će objekt veličine 20mm biti na senzoru prikazan u istoj veličini.
    Zadnji uredio cook22 : 07-06-2005 u 15:27

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Eco da i ja malo doprinesem ovoj temi. Iskopao sam nesto sa diska (imam pregrst toga o toliko stvari vezano uz fotografiju, da se vec pomalo gubim). Ne znam tocno od kuda je ovo preuzeto, ali stoji cinjenica da je vrlo korisno!

Filters

I use filters sparingly with color film and digital cameras. I mount UV filters (slightly yellowish) on my lenses for physical protection and to filter out UV light, which can fog film, especially at high altitudes (over 10,000 feet; 3,000 meters). There is some controversy about their use because they increase flare light slightly and moden films are less sensitive to UV than older films. I recommend multi-coated filters to minimize flare light. In many cases a lens shade (which you should always use if possible) provides adequate physical protection. Skylight filters (slightly pinkish) do essentially the same thing, but I use UV for consistency. Filters from reputable manufacturers do little to degrade sharpness. The only filter I use to alter the image is a polarizer. They can be used to darken the sky at angles around 90o from the sun. Sometimes, especially when there are high clouds early or late in the day, the effect can be dramatic. They can also be used to subdue distracting specular (shiny) reflections from non-metallic objects, especially water. (They can also be used to enhance reflections.) To minimize flare light I remove the UV filter when I mount a polarizer.

Split Neutral Density filters can be extremely helpful for capturing scenes with dark foregrounds and light skies, especially with digital cameras and slide films, which have a much narrower exposure range (5 or 6 f-stops) than negative films. To use them effectively you'll need a tripod and time-- they take a while to adjust. They come in one, two, and three f-stop gradations (densities of 0.3, 0.6, and 0.9) with sharp and soft boundaries. Links: Ray Barbee | Eastern Light.
    Split ND filters can produce artificial results, especially when the boundary deviates from a straight line, for example, when part of the image protrudes into the sky. If you can capture all the information on film, contrast masking can be a more effective way of bringing the image into balance. If you have a digital camera and sturdy tripod, you can take double or multiple exposures and combine them. The Stack images transformation in Picture Window Pro 3.5 is particularly convenient for this purpose.

My favorite filters for Black & White are Yellow (darkens the sky so it looks subjectively correct), Orange (darkens the sky more; I liked it better), Red (darkens the sky deeply; rather unrealistic; favored by Ansel Adams for many of his most dramatic shots), and Green (my particular favorite because it lightens foliage; it also darkens skys about as much as yellow). Never use B&W filters on a digital camera. You get far better results applying a filter in software when you convert an image to B&W: Picture Window Pro's Monochrome transformation does a particularly fine job of allowing you to preview the effects of the filter.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo nadjoh jos i neke razvikanije proizvodjace, raznih dodataka za fotoapatare, pa tako i filtere. Neka se nadje!

Raynox

Tiffen

Cokin

Kenko

B&H Photo

CKCPower

B+W

CoCam

Hoya

Marumi

EagleEye Optical

Heliopan

Bug Eye Digital

Sunpak

CKC Power

Lens Plus
    Zadnji uredio Bimbi : 22-10-2007 u 14:00

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dali neko mozda zna gdje bi se mogli nabaviti filteri 52 i 58mm a da to nije u kodak centru .... oni bi za 58mm pl-c filter uzeli cca 900 kuna - sto je stvarno pretjerano .
    Zanimaju me filteri firme cokin i hoya ... mogu i drugi .

Pozdrav
    Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hoye je bilo u Polettiju i Unifotu! Imas linkove na forumu odmah u rootu podforuma Digitalna fotografija (Unifot je bio do prosle godine generalni zastupnik za Nikon za Hrvatsku)!

Bratulic je imao nesto sitno filtera takodjer, ali tamo nisam dugo bio, pa ne znam kakvo je sada stanje!

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    Nokia , sammy
    Operater
    T-shrot
    Godina
    51
    Bodovi
    11.797
    Nivo
    26
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fala na Informaciji ... pogledao sam im stranice , a uz put sam naletio na Praxis .
    Oni drze Cokin-ove filtere i imaju on-line cjenike .
    www.praxis.hr
    Repetitio est mater studiorum! Historia est magistra vitae !

Forumaš
    Datum registracije
    Feb 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bio sam cuo za nekakve x-ray filtere

gdje toga u hr ima za kupiti?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao phil
    bio sam cuo za nekakve x-ray filtere

gdje toga u hr ima za kupiti?
    Cekaj majstore...prvo csi alati za povecanje slika, sad x-ray filteri za gledanje kroz materijale...pa na cemu si ti?

Imam vremena pa cu malo detaljnije!

Pazi sad...svaki moderniji digitalni foto aparat ima nesto sto zovemo Hot mirror filter.To bi u biti bio IR filter (dakle filter infra crvenoga dijela spektra, koji okom ne vidimo) koji je u aparatu postavljen ispred samoga senzora da filtrira IR dio spektra, koji je nepozeljan na fotografijama, jer moze uzrokovati odredjene anomalije.

Postoje aparati koji imaju mogucnost da taj filter IR filter potpuno uklone (dakle pomaknu ga u stranu ili dignu iznad) ispred senzora. Tada se sa takvim tipom aparata moguce do odredjene udaljenosti (najcesce one do koje nam deseze AF assist lampica, odnosno IR light emitter) uslikati sliku i u potpunome mraku. Ovu ces opciju najcesce nasi u Sony modela digitalnih foto aparata, a Sony je ovu opciju nazvao night shooting.

Posto ona nije svojstvena foto aparatima, odnosno posto ona omogucuje nesto sto foto aparat inace ne bi mogao, neki su lansirali izraz x-ray photo, jer da se tako izrazim "vidi kroz mrak".

E, sad pazi dalje...postoje filteri koji se prisarafe na objektive foto aparata, a koji blokiraju dijametralno suprotan dio spektra od IR. Dakle blokiraju UV dio spektra, a propustaju IR dio spektra. Ovaj efekat se ocituje i poznar je kao "green picture", iz vrlo jednostavnoga razloga jer daje slike koje imaju samo crne, bijele i zelene tonove. Trik je u tome da ovaj nacin fotografiranja moze neke tkanine uciniti prozirnima...pa i ovo neki prozivaju x-ray foto, a filtere koji ovo uzrokuju, x-ray filterima.

x-ray filteri ili emiteri u punom smislu te rijeci (dakle Roentgenove zrake) ne mogu egzistirati, ponajprije zato sto bi takva naprava bila radioaktivna i opasna po korisnika i one koji su mu u blizini.

Sad znas!

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    E sad si me malo zbunio... pa da te pitam...
    Pazi sad...svaki moderniji digitalni foto aparat ima nesto sto zovemo Hot mirror filter.To bi u biti bio IR filter (dakle filter infra crvenoga dijela spektra, koji okom ne vidimo) koji je u aparatu postavljen ispred samoga senzora da filtrira IR dio spektra
    Što to znaći 'svi moderniji digitalni fotoaparati'? I da li postoji kakva razlika u IR filtrima? Naime, što me muči je to da sam pročitao da postoje neki rijetki aparati, često custom-made, sa nekakvim IR filtrima. Primjer, Nikon D50IR: http://www.kenrockwell.com/nikon/d50ir.htm (nisam to sve čitao, bacio sam pogled i vidio samo da se ovdje očito radi o nekakvom drugom filteru, ali nije baš objašnjena razlika).

...postoje filteri koji se prisarafe na objektive foto aparata, a koji blokiraju dijametralno suprotan dio spektra od IR. Dakle blokiraju UV dio spektra, a propustaju IR dio spektra. Ovaj efekat se ocituje i poznar je kao "green picture", iz vrlo jednostavnoga razloga jer daje slike koje imaju samo crne, bijele i zelene tonove.
    Opet sam zbunjen. Mislio sam da je UV filtar dobar za slikanje landscape-a gdje ima dosta neba i one 'izmaglice' koja se UV filtrom (a često i polarizirajućim) eliminira? Ovdje je očito opet riječ o nečem drugom ili?

BTW, kad smo kod topica, evo jednog novog dSLRa namjenjenog CSI-u: http://www.dpreview.com/news/0608/06...ms3prouvir.asp
    Kakvi su sad pak tu filtri u pitanju?

Sorry na toliko pitanja, al kad sam

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    E sad si me malo zbunio... pa da te pitam...

Što to znaći 'svi moderniji digitalni fotoaparati'? I da li postoji kakva razlika u IR filtrima? Naime, što me muči je to da sam pročitao da postoje neki rijetki aparati, često custom-made, sa nekakvim IR filtrima. Primjer, Nikon D50IR: http://www.kenrockwell.com/nikon/d50ir.htm (nisam to sve čitao, bacio sam pogled i vidio samo da se ovdje očito radi o nekakvom drugom filteru, ali nije baš objašnjena razlika).

Opet sam zbunjen. Mislio sam da je UV filtar dobar za slikanje landscape-a gdje ima dosta neba i one 'izmaglice' koja se UV filtrom (a često i polarizirajućim) eliminira? Ovdje je očito opet riječ o nečem drugom ili?

BTW, kad smo kod topica, evo jednog novog dSLRa namjenjenog CSI-u: http://www.dpreview.com/news/0608/06...ms3prouvir.asp
    Kakvi su sad pak tu filtri u pitanju?

Sorry na toliko pitanja, al kad sam
    Pa ovako...pod "svi moderniji" aparati podrazumjevam digitalne foto aparate nesto novije proizvodnje (dakle iza 2000/2001 godine) uglednijih proizvodjaca (dakle ne Mustek i sl.).

Razlika medju IR filterima vjerojatno postoji. Naime IR spektar ima odredjeni raspon, pa od filtera do filtera ovisi koji dio IR spektra pokriva, odnosno filtrira.

Ove verzije foto aparata koje navodi, nisu custom made, u smislu da ih je netko nakon proizvodnoga procesa doradio i dodao im mogucnosti biljezenja zapisa iz IR ili UV spektra na film ili memorijski medij. Ove verzije aparata su nacinjene od proizvodjaca da zadovolje i potrebe jednoga manjega segmenta trzista, koje imaju zelju za takvim uratcima.

S3 koji si naveo novi je proizvod baziran na starome tijelu koje je u prodaji vec par godina, a njegov je chip podesen tako (u tome mu vjerojatno pomazu i filteri inkorporirani u samo tijelo foto aparata), na putu svjetlosti prije chipa. Ovakve proizvode koriste neki u profesionalne svrhe, a neki u umjetnicke...vidio sam par puta rezultate fotografiranja aparata koji ima mogucnost biljezenja UV dijela spektra i bili su u najmanju ruku receno zanimljivi.

Sto se filtera koje sarafimo na objektiv tice, a koje spominjes kao korisne pri slikenju landscape fotografija...to stoji. UV filter moze u takvim situacijama biti vrlo koristan, pogotovo na vecim nadmorskim visinama i pri poslijepodnevnom svjetlu. Razlika je sto se taj filter osim sa UV dijelom spektra poigrava i sa vidljivim dijelom spektra kako bi rezultati bili sto spektakularniji nasemu oku.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Filteri za SONY-R1

Forumaši, jeste li imali kada priliku isprobati filtere na R1 (prije svega mislim na UV i cirk.polarizacijski)? Htio bih sebi kupiti ova dva, ali obzirom da je Sony za dodacima skup kao sami vrag, volio bih prvo čuti da li je to vrijedno toga? Također, zna li neko kako stoji stvar sa alternativnim proizvođačima, gdje ih se može kupiti i imate li neke linkove na online-shopove? Napomena, promjer je 67mm. Thanks svima

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Isplati se naravno.
    Moj UV je konstantno na aparatu (ako zbog ničega drugoga onda zbog same zaštite leća objektiva), a polarizacijski dobro dođe u mnogo slučajeva.
    Svoje kupio u Hami.

+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. Filteri, predleće i slično za Olympusa C760
    By Sljaka in forum Oprema za digitalne fotoaparate
    Odgovora: 12
    Posljednji post: 16-05-2005, 23:33

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove