Izvorno postao
mach1
Kako prikazati Extended ROM?
Kao prvo što je Extended ROM? Extended ROM ili extROM je dio OSa u koji proizvođači upakiraju dodatne aplikacije svojstvene njihovom brandu (T-mobile, Vodafone, Orange, XDA...). To mogu biti patchevi, razni fixevi, Conection Settingsi za lokalnu mrežu, podešeni User Interface (roza boje kod T-mobilea) ili dodatne aplikacije poput GPRS monitora ili ZIP apikacije (inače, zanimljivo je da hrvatski T-mobile NE DAJE i ClearVue PDF i Powerpoint viewer u extROMu kao sto to daje njemački T-mobile!).
Aplikacije su najčešće u obliku samoraspakiravajucih CAB datoteka.
Obično se aplikacije iz extROMa instaliraju prilikom Hard reseta automatski. No, prilikom Hard reseta moguće je izabrati i da se aplikacije iz extROMa ne instaliraju odmah. Da bismo ih instalirali kasnije moramo moći uči u extROM. extROM je koristan i u slučaju kod želimo instalirati u svoj mobitel aplikacije iz extROMa mobitela drugog branda. Primjerice, frend mi je iz svog extROMa prebacio određene CABove koje moj mobitel nije imao. Tako sam ja sredio svoje conection settingse i instalirao GPRS monitor podešen za T-mobile HR mrežu na svoj i-mate JAM (velika hvala Vatromlin!).
Ok, sad kad znamo što je extROM i čemu koristi, evo i kako se otključava. ActiveSyncom na stolnom računalu ili recimo Resco Explorerom na mobitelu odemu u \Windows folder. Vidjet ćemo aplikaciju i shortcut naziva LoadVDisk (defaultnim Windows explorerom to ne ćemo vidjeti). Iskopiramo shortcut LoadVDisk u \Windows\Startup i restartiramo mobitel (napravimo soft reset). Sad ćemo moći osim Storagea vidjeti i Extended_ROM! Želite li da extROM više ne bude vidljiv, samo maknite LoadVDisk shortcut iz \Windows\Startup i restartirajte uređaj.
Bookmarks