Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Hybrid View

Faca Cafe Mobil foruma Postignuća:
    3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

wireless pristup netu

jel neko zna nesto vise o pristupu netu preko wireless mreza u zgb. (gog je tako spojen ako se ne varam) jel se to isplati, koje su cijene, brzine......prednosti, nedostaci...

kaj gledaš? Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Na prustup internetu zaboravi, zbog toga te nitko neće htjeti umrežiti. Ja osobno nisam spojen bežičnim putem nego smo potegnuli kablove po zgradama, a spojeno je 7-8 zgrada, od toga neke optikom, neke običnim utp kablom, a jedna zgrada čini mi se još uvijek ide bežično. Moja mreža se zove Savica.NET.

Što se bežičnog umrežavanja tiče, postoji nekoliko mreža u zagrebu, a dvije najveće su ZGWireless i WiFi.HR koje funkcioniraju kao neprofitne udruge. ZGwireless ima čini mi se preko 200 članova, a "izlaz" na net im pruža Iskon. Koliko znam oni traže 200 kuna za "pristupanje" udruzi i možda se još neka cifra plaća za internet, no detalje ne znam. WIFI.hr ima preko 100 članova, mjesečna članarina je 30 kuna i nije obavezna, no ukoliko ne plaćaš članarinu download ti je ograničen na 16kB/s (i sa interneta i sa mrežnih servisa, kao što je recimo file share-ing putem dc hub-ova).

Postoje još i neke druge mreže, kao što je npr. ZNET, no o njiima nemam nikakvih konkretnih informacija, osim da nemaju puno članova, da se obično ulazi preko poznanstava i sl.

Trenutna situacija je takva da WIFI.HR i ZGWireless ne komuniciraju međusobno, što otprilike znači da ako si ti na zgwirelessu, a tvoj frend na wifiju vas dvojica neće moći "komunicirati" koristeći postojeću mrežnu infrastrukturu, mada vam uvijek ostaje internet. Koliko će takva situacija potrajati ne znam, no postoje naznake da će se to u dogledno vrijeme promijeniti. Savica.NET je prijateljska mreža i wifiju i zgwirelessu, te mi imamo pristup praktički svim mrežama iako smo donekle limitirani u brzini. Ja sa ljudima koji su u mojoj mreži vučem i do 10 MB/s, dok s ostalih korisnika koji se kače wirelessom i/ili se nalaze na nekoj drugoj mreži ta brzina može varirati od nekoliko kB/s do nekoliko stotina, a ponekad čak i preko 1MB/s.

Neke korisnike wifija sam i osobno upoznao i mogu reći da je to sve full ok ekipa, druželjubivi su i spremni na zajebanciju. Glavna mrežna zabava je pak napucavanje Call Of Duty-a, koje se obično održava u većernjim satima kada zna biti i preko 30 igrača na serveru. Igrati capture the flah ili headquaters u 2 tima od po 15-16 ljudi je puno zabavnije nego napucavati se sa računalno generiranim likovima. Da ne spominjem da se za vrijeme igre koriste i programi za glasovnu komunikaciju tipa TeamSpeak ili Ventrilo pa igra postane i još zabavnija jer možeš pričati sa svojim suigračima. Moram priznati da sam se malo čak i navukao na igranje iako se praktički nikada ne igram na računalo, zadnja igra koju sam završio je need4speed prvi dio

No da skratim ovaj esej pri odabiru korisnika koji će se spajati nije loše imat neka osobna poznanstva jer ipak ne žele spojiti svakog tko se sjeti. Ujedno bitno je i da iz svoje zgrade kuće imaš vidljivost sa nekom od pristupnih točaka, a ukoliko ih nema na tvom dijelu kvarta uvijek postoji mogućnost da i ti postaneš pristupna točka kako bi se mreža proširila i u tvom dijelu grada. Chelawy kojeg poznaš se baš ovaj tjedan umrežava na Pešćenici i mislim da će ga čitava avantura doći oko 1000 kuna s tim da on ima optičku vidljivost sa nod-eom i kači se čini mi se direktno na omnicu. Ispod 1000 kuna teško da ćeš proći. No prije ikakvog kalkuliranja troškova potrebno je porazgovarati s nekim iz udruge oko tvoj spajanja na mrežu, vidljivim pristupnim točkama i sl....

Eto, nadam se da sam barem malo pomogao

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala, pomogo si puno (nisi ti bas uvijek beskoristan )

a jel netko ima iskustva sa http://wisp-hr.com/
    za 122kn nude 128kbps flat rate jedino koliko sam skuzio ih j*be dostupnost signala
    uglavnom ostalo je jos 2tj do besplatnog adsl-a pa gledam dali postoji mozda koja bolja varijanta

koja je mogucnost da uzmem par frendova sa kvarta, jedan od nas uzme adsl flat rate i svi se umrezimo i koristimo istu vezu?
    Zadnji uredio coma_zgb : 15-05-2005 u 15:55

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne razumijem baš tvoje pitanje, naravno da je to izvedivo ako uzmeš wlan dobiš već 4 (ili 5) portni switch, samo treba povući kablove do frendova, idealno bi bilo da su u istoj zgradi. Ako ne, netko će morati postaviti AP (access point) na krov svoje zgrade, pa bu te se svi spajali na njega...

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    zivim u kuci, a i cijeli kvart su kuce, tako da kablovi ne dolaze u obzir.
    ma vjerojatno ce sve zavrsiti na obicnom adsl-u.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    simens C35i
    Operater
    vip
    Godina
    44
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako ti je do neta, DSL ti je najbolji izbor. Imaš potpunu kontrolu, brzo je i najvažnije od svega je što je pouzdano.
    Što se tiče spajanja frendova te dijeljenja DSLa, dugoročno gledano, to je super stvar. DSL wireless ruter i vanjska antena i to je to. Onu stvarčicu koju HT daje u akciji "idu mi žica na živce" il kak se već zove, nećeš baš moć upotrijebiti za spajanje kvarta. Tako da moraš računati na troškove pri dizanju opreme. WLAN ruter cca 800kn, omnidirekcionalna antena 600kn na više, antenski kabel cca 100kn, te po "frendu" koji se spaja, po glavi cca 400kn račnaj pa na više. Naravno, plus uzimanje DSLa. U startu će ti to biti vrlo skupa investicija. Kroz vrijeme s druge strane, vrlo isplativa.

VVISP ... ah ... imali mi s njima posla, jedno vrijeme bilo OK, onda nastala neka sranja, i ništa od toga. Još bi samo trebalo napomenuti da su u igri neke tužbice i natezanja oko toga, te kojekakve spletke oko dobivanja koncesije, tako da .. mislim... ja to nebi. Sumnjivo je dobiti koncesiju za korištenje 2.4GHz u profitabilne svrhe. To je vrlo zanimljivo. Jedno je da on unutar sebe ima 2.4 za prijenos, al on ljude spaja i naplačuje isti taj band ... što je malo ... hm.. zanimljivo. Probaj saznati više o tome, pa odluči. Ja ne bih preporučio. A i dostupnost vispa je u banani.

Wireless udruge ... hm ... ZGW voli spajat ljude, njima Iskon sponzorira net, WiFiHR spaja po preporuci, a zbog neta te sigurno neće spojit, ZNET ... najbolje da provjeriš. Al mislim da ni oni ne žele ljude koji će doć zbog neta. Udruge su ti tu ako želiš naučit, zabavit se i visit sa škvadrom.

Uglafnom, mislim da ono što tebi treba je DSL i sharing. Ako ćeš trebat pomoć oko realizacije, šikni mi mail, il se javi na ICQ.

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao PaosMarsa
    Al mislim da ni oni ne žele ljude koji će doć zbog neta. Udruge su ti tu ako želiš naučit, zabavit se i visit sa škvadrom.
    Naravno, to je i razumljivo. Ne žele trošiti svoje vrijeme i resurse za osobe koji ne žele na niti jedan naćin doprinjeti zajednici (bilo dase radi o file sahreingu, druženju ili samo mrežnom igranju)...

3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SL45i, SL55, K750
    Operater
    vip.me
    Godina
    39
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ma kako stvari stoje, sada ce ici alds a onda mozda jednog dana se uspijem dogovoriti sa frendovima pa napravimo neku wifi mrezicu u maksimiru

nihilistic Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 3G 16Gb
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)