Sto vise Pratim , gledam , Citam o dslr aparatima to mi je sve vise i vise ZLO .
Ugl jos nisam kupio aparat . Nemogu reci da postoji losi DSLR jenimo postoji dobar i jos bolji . Uzadnje vrjeme pogledao sam nikona d70 , Canon eos 350d i 20d , Pentax *istDS , Olympus E-300 , Fuji S3 Pro i na kraju jedno malo cudoviste koje bi mogao dobiti po jako jako pristojnoj cjeni od 20000 kuna a zove se EOS-1Ds i naravno to me ubilo totalno u pojam . Od kud da skopam toliku paru . Ako ga ne uzmem tuci cu se u glavu jer je fakat povoljno a aparat je i vise nego dobar . Na kraju cu da popi***im ili cu odustati od bilo kakve kupovine .
No kaj je tu je .
Pri pocetku thred-a se govorilo o ovim gornjim aparatima . Svi od reda su stvarno ok . Sve sam ih usporedjeivao s eos-om 20d i niti jedan se za sad nemoze mjeriti s tim fotoaparatom . Ni po ostrini ni po kontrastu boja .... lagano ni po cemu , canon je napravio stvarno fenomenalni fotic jedino sto kost ko sam vrag . 350 se fakat nekako slepa za 20d ali ovi drugi mu fakat nisu ni blizu .
E-300 dolazi u jako dobrim kitovima i isplati ga se uzet jer nije pre skup a nudi puno . Objektivi EZ 1445 (14-45mm) + EZ 4015 (40-150mm) - u Nitel-u za 6340 kuna . Recimo da je on u rangu kvalitete negdje s 350d a kosta cirka 3000 kuna manje nego 350d s slicnim objektivima .
Nikon d70 cjenovnim razredom se svrstava u rang izmedju e-300 i eos-a 350d . Kvalitetom izrade je bolji od eosa 350d i vjerovatno s boljim funkcijama dolazi u KIT-u s jednim objektivom AF-S 18-70mm/3.5-4.5 (9500 kuna) Isplativa kupovina za ovaj fotoaparat ali u nekim stvarima cak je i E-300 bolji od njega .
Fuji s3 pro cjenovnim razredom prelazi 20d i na nasem trzistu ga nisam nasao u KIT-u (15000+ kuna) kvalitetom vjrovatno nesto malo zaostaje za 20d ali sam fotic nudi jako puno i u neki stvarim dobro sije 20d . A jos je zanimlji jer koristi "obicne" punjive baterije . Dobar ali pretjerano skup fotoaparat . Price/performance ovog aparata je jako los . Uglavno vrlo neisplativa kupovina .
Pentax - Cjenom vrlo jeftin foto aparat 6300 - 7500 kuna dolazi u KIT-u s jednim objektivom . Nazalost nigdje ne pise s kojim (telefonski pitano - dobio odgovor nemam pojma - izmotavanje - svasta ) Nepise na kutiji LOL . Moguce napajanje s 4 X aa baterijama ! Koristi SD karticu !?! Vjerovatno velicinom bi ga mogli svrstati u najmanji DSLR aparat . Koliko je to dobro ili lose morat cete ocjeniti sami . Po meni pre lagan i stvarno pre mali fotic . Neznam kaj bi rekao na ovaj fotic - vjerovatno izbjeci u sirokom krugu .
Neki moj rejting po nekom price/performansu
1) Eos 20 d
2) E-300
3) Nikon d70
4) Eos 350 d
5) Pentax
350d i d70 su tu negdje priblizni cjenom manji je d70 , kvaliteta optike koja dolazi u KIT-u je vrlo zadovoljavajuca .
Rejting po kvaliteti slike bi bio priblizno ovakav :
1) Eos 20d
2) Eos 350d
3) Nikon d70
4) E-300
5) Pentax
Pozdrav

to je vjerovatno najbolji digitalac na trzistu trenutno (pretpostavljam da se radi o Mark1 aparatu, za Mark 2 mi je 20000 kn podosta premalo)! Pravi alat za profesionalce. Negdje sam procitao da se vise od 50% fotografa novinara odlucuje upravo za ovaj model. To ga cini najpopularnijim modelom i kod najzahtjevnijih profesionalaca.
Bookmarks