Bravo majstore!
To sto ti zelis kupiti zove se "pravi" fotoaparat!
Naime, vec par mjeseci, jos tamo od najave izlaska modela 20D i nakon sto sam prve dojmove, sa prvih ozbiljnih reviewa vidio, pokusavam prikupiti neke pare pa malo obnoviti kucni arsenal (u to ime prodao sam i F90-ku sa dva objektiva). Moja je dvojba ista kao i tvoja, jer 350D je nedugo izasao i takodjer me zaintrigirao.
Ja sam svoju dvojbu rijesio, jednom rijecju 20D. Za 350D trenutno imam pare, ali sam i zakljucio da ne zelim taj aparat. Za 20D trenutno nemam pare, ali, uskoro...tko zna, mozda se strpljivost u ovom slucaju i isplati! Cak tu sad nije problem kupiti sam aparat (dakle tijelo), za to bi se jos i naslo love, govorim o tome da posto sam poprodavao vecinu toga sto sam doma imao u proteklih par godina (imam jos samo mju zooma analogca, Minoltu iz 80 ih sa dva objektiva, DSC72 i DSC717, s tim da i 72 skoro ide) nemam niti jedan komad ozbiljne opreme za SLR aparat. A za iole normalno koristenje treba mi jedan nesto "siri" objektiv, jedan tele sireg raspona (cca 70 do 200 jer faktor konverzije kod ova dva aparata je 1,6, pa cak imas i vise zooma sa tim objektivom), par filtera, dva sjenila i jedna nesto ozbiljnija bljeskalica. A to je vec problem za smoci kupiti. Tako da sam jos na cekanju!
Zasto ne 350D! Najprije plasticno tijelo! Dakle ako pucas na ovu klasu i vec dajes taj nemali novac, vjerojatnost je da ulazes u aparat koji ce te sluziti barem 10 do 15 ak godina (naravno uz nadokupljivanje razne opreme), u uvjetima cuvanja i koristenja koji ce varirati. Manje ili vise cesto ce se sa njega skidati i montirati razna oprema, tretirati ce ga se pazljivo, ali opet zeljeti ce ga se i adekvatno iskoristiti. Imao sam prilike raditi sa 300D starim 6 mjeseci, ne pretjarano iskoristavanim. Osjecaj koji ti daje to plasticno tijelo pri izmjeni objektiva ili umatanju bljeskalice, vjeruj mi, ne doima se nimalo dobro, a kamo li "polu profesionalno" kako se taj apatar karakterizira! Osim laganoga skripanja i cudnih zvukova, kada na takvo plasticno tijelo montiras nesto tezi objektiv i bljeskalicu balans aparata je ocajan, imas osjecaj kao da se boris sa tezinom objektiva. Pored toga i 300D i 350D (oprobao sam i 350D na kratko u jednom ducanu fotoopreme u Becu), pored toga sto su plasticni i mali su aparati. Mislim, nemoj ovu izjavu shvatiti doslovno i usporedjivati 350D sa Ixusom, mali su za SLR -a! Ne znam da li si ih vidio u zivo i imao priliku drzati ih u ruci, ali tijelo jedva da im je zamjetno vece od recimo DSC717 ili 8080, po meni premalo i pomalo prelagano (tijelo sa baterijama oko pola kile) za SLR aparat (imao sam i 20D u rukama i to bi se vec moglo nazvati SLR om, tezina tijela sa baterijama skoro 800 grama, magnezij kuciste, dobro ispuni saku i dobro lezi u ruci, jednostavno pravi feeling)! Nadalje 350D ima znatno inferiorniji sustav fokusa u odnosu na 20D. Mnogi testovi su pokazali kako je podosta sporiji i nepouzdaniji (premda se razlika sa 7 na 9 tocaka i ne cini tako velika, izgleda da ipak jest). Osim navedenoga 350D ima po meni daleko losije opticko trazilo (jao rijeci, citaj viewfinder) koje ima mogucnost prikaza jedva polovice informacija u odnosu na onoga na 20D (u nekim situacijama vrlo bitno). Jos jedna sitnica jest da se za sada ne moze kupiti dodatni akumulator za 350D, a vjerojatno se nece ni moci, a na duge staze i ovo mi igra ulogu!
Evo nadam se da sam bio detaljan, nije da te nagovaram da ne kupis 350D, dapace i to je izuzetan aparat, mozda se moji i tvoji zahtjevi razlikuju!
Ipak uzimam slobode da te usmjerim i na jos dvije solucije! Jesi li razmisljao mozda o Nikonu D70 ili o Canonu 10D. Definitivno iznimni aparati. Svakako za korak bolji od 350D, a za mozda (prema testovima) mrvicu losiji od 20D. Medjutim cijena im je daleko pristupacnija od 20D, naime nesto su skuplji od 350D, ali opravdavaju svaku kunu razlike.
Sto se objektiva tice. Ne zelim te razocarati, ali tu uistinu vrijedi ono koliko para... (uostalom pravilo u fotografiji kaze: Na vrhunski aparat, vrhunska optika i obrnuto!!!) Mozes kupiti recimo Tamrona ili Sigmu, ali ces i za njihov objektiv (istih karakteristika) dati vrlo slicnu lovu! Ovdje lezi i jos jedan razlog zasto je moj odabir D20. Naime njega nude u kitu sa objektivom EF-S 10-22 (dakle ekvivalent 16-35 u Leici), dakle izraziti sirac (vrlo skupa stvarcica). Dakle uzmes ga u kitu sa tim objektivom, objektiv dobijes puno povoljnije i jos ti treba jedan sirega raspona (kupis neku Sigmu ili Canona), prema materijalnim sposobnostima, i pristojno si pokriven (sa 350D ovoga objektiva nema u ponudi, nego dobijes neki srednjg raspona, pa si jos trebas dokupiti i sirac i tele).
Sretno u odluci i kupnji!![]()

Odgovori uz citat
no dobro, ajmo onT, ja bi predložio i olympus E300 ako se u rangu 350d razgovaramo... dapače, jedna od bitnijih kvaliteta tog aparata je upravo ultrazvučni čistać senzora, što nema niti jedan drugi proizvođač i što te riješava brige oko prašine na senzoru (a ja osobno jako patim na čistoću kad smo kod fotografije)... jedino što je malo spor u burst modu, inače izuzetan aparat, koliko znam... možda je bimbi imao iskustva i s njim pa može i koje 'first hand' zapažanje dati...

Ali cijenom i tehnikalijama koje se mogu naci na netu svakako je za preporuciti!
Tak sada primjetih! Brzo nekako (ili mi sa cini)!
jako dobra ideja ukoliko je f/2.8 ili brzi (dalje je moguc AF) ukoliko ne onda se gubi AF . Sto bi znacilo EF 70-200mm mi otisao na 400 ali bez AF a EF 75-300mm bi otisao na 600 naravno isto bez AF-a ... u daljnjem citanju po forumima naletio sam na preisku o njima i koliko sam shvatio s extenderima je "preporuceno" ne koristiti AF nego manual focus . Pri maximalnom uvecanju se nesto gubi na ostrini . Sve mi se cini da cu taj dio opreme pokusat posuditi (isprobati) pa onda donjet konacnu odluku. Dali se isplati ili ne .

Bookmarks