Sigurno je da će zainteresiranima najatraktivnija zvukovna mogućnost ovog mobitela biti mogućnost uporabe kao Mp3 playera, pa ću se prvo osvrnuti na tu mogućnost.
Za slušanje Mp3a rabim ugrađenu aplikaciju Windows Media Player 10.
Glazba se može birati po žanru, albumu, izvođaču ili se pak može prikazati cijela kolekcija i pokrenuti željena mp3a. Naravno, omogućeno je i pravljenje playlista - izbora glazbe. Stvar sasvim pristojno funkcionira kao Mp3 player. Harware tipke se mogu dodatno konfigurirati po želji tako da obavljaju nejčešće rabljene funkcije (next/previous track, star/pause...).
Skinovi (izgled WM10) aplikacije se mogu mijenjati. Na slici je prikazana WM10 aplikacija s defaultnim skinom.
![]()
(slika preuzeta s http://www.pdamobiz.com)
Glazba se može slušati naglavnim slušalicama ili na speakerfonu.
Koliko glazbe imam na mobitelu? Trenutno oko 400MB - oko 100 pjesama (5 prosječnih albuma). Na 1GB karticu stane dakle cca 250 pjesama (10-15 albuma). Nije loše.
Još jedna zgodna stvarčica. Na http://www.pocketpc.com može se downloadati Microsoft Voice Command program za izdavanje naredbi PocketPCju glasom.
Aplikacija je bogata mogućnostima. Njome se mogu pokretati aplikacije, zvati broj ili spremljeni contact, upitati mobitel koji je sljedeći sastanak, a podržava i WM naredbe.
Zamislite sljedeći razgovor s mobitelom. Tekst u boldu izgovarate vi, a tekst u italicu PocketPC.
PLAY MUSIC
PLAY ARTIST, GENRE, ALBUM
GENRE
PocketPC počinje nabrajati raspoložive žanrove, primjerice
ROCK, ELECTRONIC, HOUSE...
Možete u bilo kojem trenutku prekinuti PocketPC i reći
THIS ONE ili naziv žanra i... PocketPC će početi svirati glazbu za raspoloženje u kojem se trenutno nalazite. Zgodno!
Jedini downside aplikacije je što se za njegovu full iskoristivost treba znati i govoriti engleski.
Kvalitetu zvuka tijekom razgovora sam već spomenuo, kao i mogućnost snimanja razgovora diktafon tipkom. Zvuk je čist i sugovornika se čuje razgovjetno.
Još ću se pozabaviti kvalitetom zvuka prilikom snimanja ugrađenim diktafonom.
Probao sam snimati govornika na jednom sastanku s 5m udaljenosti. Mobitel sam držao u ruci. Microphone AGC postavke sam uključio (omogućuje automatsko namještanje osjetljivosti mikrofona ovisnosti o glasnoči zvuka koji se snima). Snimao sam Mono, 16bitno na 11kHz (22kB/s) skoro 15 minuta. File je velik oko 20MB.
I jako se dobro čuje.
Evo primjera kako je zvučao moj bivši auto:
![]()
Recording1.wav
(Scrollati dolje, izabrati FREE, scrollati se oped dolje, pričekati dok se ne ne pojavi DOWNLOAD, i kliknuti na file)
To je glazba za uši
Kvaliteta snimanje ide od GSM moda 8kHz mono snimanja (2kB/s) gdje jedna minuta zauzima 120kB, preko 8kHz, 8-bitnog mono snimanja (8 kB/s) pa sve do 44kHz, 16-bitnog stereo snimanja (172 kB/s). Pozornost, jedna minuta snimanja diktafonom tom kvalitetom zauzimala bi 10MB prostora!

Odgovori uz citat
Bookmarks