Najavio sam da ću se osvrnuti na surfanje mobitelom pa evo nekoliko riječi o tome.
Neki misle da je za surfanje po wap stranicama potrebna posebna aplikacija. Zapravo se ugrađenom Internet Explorer aplikacijom može pristupati i wap stranicama. Nakon što se upiše adresa mobitel se spaja GPRSom.
Evo odmah jednog trika koji ne piše u manualu koji dolazi s mobitelom. Potpuno prekidanje GPRS prijenosa radi se dugim pritiskom na END hardware button. Samo izlaženje iz Internet Explorer aplikacije ili programa za pristup Internetu nije jamstvo da se više ne će prenositi podaci. Uzmite to u obzir.
Evo poznatih stranica kako se vide surfanjem preko mobitela.
Spomenuo sam da se prikaz na zaslonu mobitela može rotirati, pa iskoristimo to za ugodniji pregled stranica. Iskoristimo i još jednu zgodnu mogućnost Pocket Plus aplikacije koju sam već spominjao. Rekao sam da se integrira Internet Explorerom i dodaje neke nove mogućnosti. Jedna od njih je i full screen. Evo kako isti prikaz izgleda landscape u full screenu.
Kako primjećujete, cijela stranica ne stane na zaslon mobitela. Scroll barovima moramo se pomicati lijevo i desno (landscape full screen mode tu malo pomaže jer prikazuje veći dio stranice). Nažalost mobitel ne podržava VGA prikaz. Prikazane slike su u 320x240 u Desktop modu layouta stranice (odnosno Desktop prikazu formatiranja originalne stranice).
Evo još jednog trika. Surfanje webom preko GPRSa zna biti jako skupo (pogledati cijene kod svog operatera). U slučaju kad vam slike nisu važne možete isključiti opciju prikazivanja slika. Stranice će se brže učitavati, a i manje će se skidati s računa![]()

Bookmarks