Moram još jednom ovo ponoviti. Imao sam prije HP Ipaq 1915 dlanovnik. I bio vrlo zadovoljan njime. Lagan, ne prevelik. Ne moram ni spominjati da sam s I-mate JAMom još zadovoljniji. Je da je neznatno teži, ali je manji. Ono što sam htio reći je da mi za vrijeme uporabe dlanovnika NIKAD nije palo na pamet rabiti ga pritiskajući zaslon tipkama. Probao sam, ali nije to bio dobar osjećaj. Bio je to samo dlanovnik. OK. Tad sam zamijenio Nokiju i Ipaqa za JAMa i voila! Sad skoro 90% vremena (ako ne i više) tipkam po mobitelu prstima. Ali baš sve: otvaram programe, pišem tekst, surfam, zovem, pišem poruke. Ljudi, može se! I baš je fora!
MDA kao mobitel. Veli se da slika vrijedi tisuću riječi - pa evo je:
![]()
Phone aplikacija. Primjećuju se velike tipke za biranje. Talk tipka ima istu funkciju kao i hardware button Call dolje lijevo. Pri vrhu je naveden posljednji poziv koji smo birali ili koji je nas zvao kojeg možemo pritiskom na button Call ili button Talk brzo pozvati.
Phone aplikacija se može pokrenuti i pritiskom na hardware button Call. To omogućuje vrlo brzo biranje zadnjeg broja : samo pritisnemo Call-Call.
Speed Dial otvara novi prozor u kojem pritikom na željeni (prije definirani) Contact brzo uspostavljamo poziv. U Speed dial se može ući kad se u Phone aplikaciji pritisne hardware button DOWN. To znači da možemo brzo nekoga pozvati ako pritisnemo Call-DOWN i odaberemo Speed Dial Contact.
Poziv upućujemo upisivanjem broja, biranjem contacta iz Contacts aplikacije u kojoj smo zapisali sve naše kontakte ili odabirom broja iz Call Historyja.
Recimo da počnemo upisivati 09 tada će nam na zaslonu mobitel predložiti iz historyja brojeve koji započinju s 09 (a koji nisu u Contact listi) i brojeve koji započinju s 09, a spremljeni su pod COntacts (prikazuje se ime Contacta).
Ostali brojevi imaju pridružena slova. Ovaj mobitel je biranje brojeva uvelike olakšao. Dakle, ako počnemo birati recimo 26 (abc mno) mobitel je našao Contacte koji u sebi imaju kombinaciju dva slova sastavljnih od abc ili mno. U ovom primjeru želio sam pozvati frendicu Anu pa sam počeo birati 2(A) i 6(N) i dobio i Aleksandra, Andreja, Andriju, Anitu, Antu, Biljanu, Božu, Branku, Ivanu, Ivana, Danijela, Damira, Fabijana, Gorana, GOrdana, Kristijana, Stjepana, Tamaru i ostale na popis jer i oni u svom imenu imaju AN ili BO ili sličnu kombinaciju od abc i mno. Evo slike koja to pokazuje:
![]()
Izbori se scrollaju s tipkom gore-dolje ili s tipkom gore desno.
Na običnom mi je mobitelu uvijek nedostajalo traženje imena po broju telefona. Sada to više nije problem.
Za vrijeme razgovora možemo dugim pritiskom na Call button staviti razgovor na speakerfon (o njemu sam već govorio). Razgovor se može i Mutati, Swapati, odnosno raditi standardne malverzacije kao i s običnim mobitelom.
Ono što nedostaje je snimanje razgovora koji nije na speakerfonu. Može se snimati razgovor koji je na speakerfonu. Samo uključimo diktafon tipkom snimnje i to je to. Ali ništa se ne će čuti dok tako snimamo razgovor koji nije na speakerfonu. Nevjerojatan propust.
Tijekom razgovora možemo rabiti mobitel kao regularan dlanovnik. Prčkati po mobitelu, staviti nekoga na spekerfon i igrati igricu ili slično.
Zapisivanje notesa tijekom razgovora pojednostavljeno je zbog smještanja tipke Notepad pri dnu Phone aplikacije. Otvara se obrazac gdje je automatski već zapisano vrijeme i Pozivatelj i mi samo dodamo bilješku. Zgodno.
Kakvoća razgovora.
Jako dobro se čuje i s jedne i s druge strane. Zvuk je dosta glasan i jasan.
Primanje signala je jako dobro. U rangu moje prijašnje Nokije 7250. Provjeravao sam signal u dizalu u svojoj zgradi i mobitel i tamo ima signala.
Eto, toliko o JAMu kao telefonu.
P.S. Prikazana je Phone aplikacija I-mate JAM uređaja. Funkcionalno je istovjetna s MDA Phone aplikacijom, jedino što MDA ima annoying T-mobile roza boje, a tipke su plošnog i četvrtastog izgleda (što se sve, hvala Bogu, može riješiti).
U sljedećem postu pozabavit ću se primanjem i slanjem SMS poruka na ovom mobitelu.
Uživajte!

Odgovori uz citat
Bookmarks