ima li neka stranica gdje bih mogao naci programčića kakvih za Mda compact, igrice ili sl.?
Layoutom se bira prikaz stranice na zaslonu. Osim Desktop moda koji prikazuje stranicu kao na stolnom računalu, tu je još Default layout i One column mode (u ovom slučaju Default i Desktop mode daju isti prikaz). One column mode prikazuje stranicu na zaslonu tako da nije potrebno scrollanje lijevo-desno. Radi tako što preoblikuje originalnu stranicu. Sve informacije na stranici posloži jednu ispod druge. Zato se čovjek na poznatim stranicama zna zbuniti jer podaci na stranici nisu više na mjestima gdje su trebali biti. Recimo, desno od framea s izbornikom trebao bi biti tekst, a krajnje desno slike. U One Column modu prvo se prikazuje jedan dio stranice - iznornik, pa ispod toga drugi dio - tekst, pa slike i tako dalje. Olakšava se scrollanje po stranici, no ja ga baš i ne rabim često.
Evo kako Cafe Mobil stranice izgledaju na mobitelu u One Column layout modu.
![]()
Rotiranjem zaslona, i u full screenu, One Column mode izgleda ovako.
![]()
Dakle slijed informacija koji je na stranici s lijeva na desno ovdje ide u jednoj koloni jedno ispod drugoga.
Ukoliko želimo pristupiti wap stranicama. Ništa lakše upišemo wap adresu i to je to. Ne moraju se nikakve dodatne postavke namještati niti koristiti drugi programi.
Na sljedećoj slici je jedna jako poznata stranica na Internetu.
![]()
Inače, zanimljivo je da se wap stranice google učitavaju automatski kad im pristupamo s mobitela na www.google.com. Zgodno, prepoznaju mobile uređaj i prilagode svoje stranice. Plus za google.
Evo i još jedne poznate stranice.
Na slici je i prikaz dodatnog Pocket Plus izbornika kojem u Internet Exploreru pristupate pritiskom na znak Plus dolje desno. Dobivate pristup dodatnim mogućnostima poput: otvaranja novog prozora (da, sad se može imati nekoliko otvorenih Internet Explorer prozora), spremanja stranice, gledanja sourcea stranice i uključivanja full screen modea (jako zgodno).
Još jedna stvar. Rekao sam da mobitel 90% i više vremena rabim bez olovke, odnosno kao i klasičan mobitel birajući funkcije prsima. Ovo je jedna od aplikacija koju je zgodnije rabiti olovčicom. Naime, ako pogledate stranicu t-zonesa. Linkovi su dosta bllizu jedan drugom i stoga ih je nezgodno birati prstima. Ne bi bilo loše da se barem selection može prebacivati s jednog linka na drugi hardware button tipkama ili nekako drugačije (recimo kao TAB tipkom na stolnom računalu). Držim da se Internet Explorer aplikacija treba razvijati u tom smjeru (možda će Windows Mobile 2005 donijeti nešto novo u tom pogledu).
Eto, toliko od mene o surfanju mobitelom.
Zadnji uredio mach1 : 10-05-2005 u 16:11
ima li neka stranica gdje bih mogao naci programčića kakvih za Mda compact, igrice ili sl.?
Pa - svi programi za PPC Win 2003 rade na compactu![]()
http://www.pocketgear.com/ recimo kao jedna od najvećih kolekcija (i meni zgodna sučeljem)Izvorno postao pobudali
ili
http://www.freewareppc.com/ kao jedna od stranica s freeware kolekcijom...
Zadnji uredio mach1 : 25-06-2005 u 18:16
uspio sam prevesti mda na english rom, ali je sim i dalje ostao zakljucan.
hvala na stranicama
Izvorno postao pobudali
što si uspio srediti update.
Gle, što se tiče unlockanja, ako nemaš još potrebu za mijenjanjem kartice, to ti i nije onda sad neki veliki bad...
Javi mi kako ti ide sređivanje postavki za T-mobile...
Zadnji uredio mach1 : 11-05-2005 u 14:12
trebam da mijenjam karticu ali mi se ne plaća da je otključavam pa sad se malo sa tim igram, ali nema od toga nista....
Imaš stranicu na Netu koja se bavi otključavanjem mobitela. Pošalješ im svoj IMEI broj i kreditnom karticom uplatiš cca 20 funti.Izvorno postao pobudali
jel ima neko kakav serijski broj od SPB pocket plus?
Zadnji uredio pobudali : 12-05-2005 u 13:44
Imaš Privatnu Poruku...
Camera settings (to remove snow effect):
In HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/HTC/Camera/AppDefSettings/General
Set Contrast - 5, Brightness - 6, Saturation - 3, Hue - 5,Sharpness - 3
These settings will not reset themselves after closing the camera app or doing a soft reset! They become defaults.
Hope you find it useful!
-Ovo sam nasao na xda developers forumu, kazu da pomaze, a ja nemogu da nađem "HKEY_LOCAL_MACHINE" folder, nadam se da cete vi naci i da radi.
Folder nije vidljiv ugrađenim File Explorerom. To je registry folder i može mu se pristupiti registry editorom (ima ih i freeware) ili Resco Explorer aplikacijom kao zamjenom za File explorer kojom se može editirati i registry.
Stvar je preuzeta s desktop Windowsa. Jednostavno rečeno, registry je mjesto u kojem su smještene informacije instaliranih aplikacija i informacije o instaliranim aplikacijama te još dosta toga važnoga za funkcioniranje PocketPCja. Zato i nije lako moguće mijenjanje registryja. Mijenjanje bez da se zna što se zapravo radi može računalo učiniti nestabilnim, pa dovesti i do toga da se mora resetirati. Stoga, svaka promjena registryja je na vlastitu odgovornost
Dobro, da ne pretjerujem, samo treba biti oprezan kad se radi s registryjem.
Evo dvije adrese s popisom registry hackova:
http://www.phm.lu/PocketPC/RegTweaks/ ili
http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=20119
Zadnji uredio mach1 : 14-05-2005 u 16:01
MDA III ili kompakt?
Treba mi za biznis, kamera mi nije vazna nego lakoca rukovanja i aplikacije (planer, podsjetnik, to do, excel, mp3 i diktafon, i sto duzi rad baterija)
Hvala.
![]()
Zadnji uredio gogoplex : 15-05-2005 u 16:34
Kako vidiš, najvažnije razlike su ti u veličini, masi, tipkovnici, 1490 naspram 1200mAh bateriji, WLAN podršci i količini RAMa.
Što se tiče aplikacija, skoro potpuno identični mobiteli (OS je isti pa stoga možeš rabiti programe na MDAIII kao i na MDA compactu).
Odluka o tome koji mobitel bi ti bio praktičniji ovisi o tome koliko su ti važne za posao ugrađena hardware tipkovnica, WLAN, više RAMa i veličina uređaja.
Dakle, odluka ti ovisi za koji bi posao rabio mobitel. Ako ti stvarno treba hardware tipkovnica, i recimo veći zaslon (poradi većih dimenzija MDA III uređaja) prednost bih dao MDA III.
Ako ti ugrađena tipkovnica nije toliko važna - prednost dajem MDA compactu (WLAN uz 256MB SD, a Vatromlin je dao link gdje možeš kupiti baterije kapaciteta 1550mAh i veće).
Zadnji uredio mach1 : 17-05-2005 u 10:37
MDA Compact IV
SUPER! u stvari bas me zanimao taj software jer ovo kaj si opisao je upravo ono sto mi treba. uzet cu III radi veceg ekrana (a kad dodje IV onda prelazim na njega jer ima jos veci ekran). tipkovnica mi nije toliko vazna, ali je ponekad zgodno imati veci ekran. ima li MDA III isto ovu foru da se moze s olovkom po virtualnoj tipkovinic? ovi na t-comu nisu naveli tu aplikaciju, ali pretpostavljam da moze.
naravno da moze,to je standardan nacin pisanja na svakom pda zajedno sa prepoznavanjem rukopisa.
Sigurno je da će zainteresiranima najatraktivnija zvukovna mogućnost ovog mobitela biti mogućnost uporabe kao Mp3 playera, pa ću se prvo osvrnuti na tu mogućnost.
Za slušanje Mp3a rabim ugrađenu aplikaciju Windows Media Player 10.
Glazba se može birati po žanru, albumu, izvođaču ili se pak može prikazati cijela kolekcija i pokrenuti željena mp3a. Naravno, omogućeno je i pravljenje playlista - izbora glazbe. Stvar sasvim pristojno funkcionira kao Mp3 player. Harware tipke se mogu dodatno konfigurirati po želji tako da obavljaju nejčešće rabljene funkcije (next/previous track, star/pause...).
Skinovi (izgled WM10) aplikacije se mogu mijenjati. Na slici je prikazana WM10 aplikacija s defaultnim skinom.
![]()
(slika preuzeta s http://www.pdamobiz.com)
Glazba se može slušati naglavnim slušalicama ili na speakerfonu.
Koliko glazbe imam na mobitelu? Trenutno oko 400MB - oko 100 pjesama (5 prosječnih albuma). Na 1GB karticu stane dakle cca 250 pjesama (10-15 albuma). Nije loše.
Još jedna zgodna stvarčica. Na http://www.pocketpc.com može se downloadati Microsoft Voice Command program za izdavanje naredbi PocketPCju glasom.
Aplikacija je bogata mogućnostima. Njome se mogu pokretati aplikacije, zvati broj ili spremljeni contact, upitati mobitel koji je sljedeći sastanak, a podržava i WM naredbe.
Zamislite sljedeći razgovor s mobitelom. Tekst u boldu izgovarate vi, a tekst u italicu PocketPC.
PLAY MUSIC
PLAY ARTIST, GENRE, ALBUM
GENRE
PocketPC počinje nabrajati raspoložive žanrove, primjerice
ROCK, ELECTRONIC, HOUSE...
Možete u bilo kojem trenutku prekinuti PocketPC i reći
THIS ONE ili naziv žanra i... PocketPC će početi svirati glazbu za raspoloženje u kojem se trenutno nalazite. Zgodno!
Jedini downside aplikacije je što se za njegovu full iskoristivost treba znati i govoriti engleski.
Kvalitetu zvuka tijekom razgovora sam već spomenuo, kao i mogućnost snimanja razgovora diktafon tipkom. Zvuk je čist i sugovornika se čuje razgovjetno.
Još ću se pozabaviti kvalitetom zvuka prilikom snimanja ugrađenim diktafonom.
Probao sam snimati govornika na jednom sastanku s 5m udaljenosti. Mobitel sam držao u ruci. Microphone AGC postavke sam uključio (omogućuje automatsko namještanje osjetljivosti mikrofona ovisnosti o glasnoči zvuka koji se snima). Snimao sam Mono, 16bitno na 11kHz (22kB/s) skoro 15 minuta. File je velik oko 20MB.
I jako se dobro čuje.
Evo primjera kako je zvučao moj bivši auto:
![]()
Recording1.wav
(Scrollati dolje, izabrati FREE, scrollati se oped dolje, pričekati dok se ne ne pojavi DOWNLOAD, i kliknuti na file)
To je glazba za uši
Kvaliteta snimanje ide od GSM moda 8kHz mono snimanja (2kB/s) gdje jedna minuta zauzima 120kB, preko 8kHz, 8-bitnog mono snimanja (8 kB/s) pa sve do 44kHz, 16-bitnog stereo snimanja (172 kB/s). Pozornost, jedna minuta snimanja diktafonom tom kvalitetom zauzimala bi 10MB prostora!
Zadnji uredio mach1 : 19-05-2005 u 16:41
MDA Compact IV
Otključao ja ovaj svoj mda comapact ali na veliku zalost sam morao platit, pa ako neko ima da predlozi neke fine programčiće i igrice neka se ne ustručava. Zgodna je ovo stvarčica i komplikovana. Ali nikako nemogu na torbicu da se naviknem.
Čestitam na otključavanju Compacta!Izvorno postao pobudali
Što se tiče programa, pogledaj početak ove teme. Spomenuo sam nekoliko, barem po meni, vrlo korisnih i nezaobilaznih utilityja.
Što se tiče igrica, pogledaj temu Soft za MDA Compact. Ima ih dosta za početak
Što ti ne odgovara kod torbice? Ja sam zbog Compacta prešao s nošenja mobitela u džepu na nošenje u torbici i moram priznati da mi je baš cool.
Je, uređaj je prvenstveno PocketPC, pa onda tek mobitel. Onaj tko nije radio s PocketPCjem trebao bi proći neko vrijeme prilagodbe. Ali to ne bi trebalo dugo trajati. Ako imaš još pitanja samo pitaj.
MDA Compact IV
S opisom zvukovnih mogučnosti mislio sam zaokružiti prikaz mobitela MDA Compact/I-mate JAM. Prošao sam dosta toga, od osnovnih karakteristika, izgleda, zvukovnih, video, photo mogućnosti, mobitel funkcija, surfanja i ostalog. Mogu još samo reći da sam i nakon 3 mjeseca jako zadovoljan mobitelom! Vrlo ću rado pomoći nekome u radu s njim. Ako želite da detaljnije opišem još neku od funkcija ili mogućnosti mobitela, nema problema.
MDA Compact IV
Nisam ja navikao na torbicu, dosad sam uvijek nosio mobitel u džepu, pa tako nosim i mda samo sa vise pažnje, a i torbica se lakše može izgubiti. kao da nemam telefona sa sobom kad je u torbici, stvar navike. A da li sa Mda mogu na internet sa dial-up konekcijom ili mora biti spojen na racunar?
Hm, a nosiš li torbicu zataknutu na opasač (ili hlače...) ili posebno? Ja ju nosim za opasačem i moram priznati da mi ne nedostaje nošenje u džepu (čak ovako štitiš od zračenja izvjesne ekstremitete jer je mobitel udaljeniji od njihIzvorno postao pobudali
).
Što se tiče spajanja na Internet. Najjednostavniji ti je ugrađenim GPRSom uz pravilno podešene postavke. PocketPCjevi koji nisu i mobiteli u tu svrhu trebaju proći kroz postupak koji možeš naći opisan u prvoj (Sticky) temi. Dakle mobitel ne mora biti spojen ActiveSyncom s računalom, ali je naravno tako jeftinije surfanje (za taj način spajanja pogledaj što veli Vatromlin na temi MDA Compact Tips & Tricks).
Zadnji uredio mach1 : 20-05-2005 u 16:39
MDA Compact IV
kad nosim torbicu nosim je zataknutu na hlače ali mi se čini da može svakog trenutka spasti i ode Mda. A za internet cu jos malo razgledati pa cu šta skontati.
hvala
još nism korisnik mda ali ga uskoro imam namjeru kupit (MDA 3).jedino šta me još sprijećava je to šta sam pretplatnik "vip" mreže pa prije nego šta se odlućim želio bih provjeriti da li je moguće otkodiranje mda.možeš li mi malo pomoći na ovu temu i jesi li ga otkljućao u smislu(za korištenje bilo koje sim kartice) ili se radi o nekom drugom otkljućavanju.hvala!Izvorno postao pobudali
otključao sam sim lock, nisam probao stavljati neku drugu karticu osim moje ali mislim da bi trebao raditi sa bilo kojom karticom, neznam da li ovi na ovoj stranici otključavaju i mda 3 ali evo ti stranica i provjeri www.imei-check.co.uk
ja sam platio 28€, tamo imas uputstva i koja je procedura.
Bookmarks