Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 17 PrvaPrva 1 2 3 4 5 6 12 ... PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 26 do 50 od 414
    Ừ cup of tea, anyone? Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    May 2004
    Mobitel
    ZUK Z1
    Operater
    Tele2
    Godina
    47
    Bodovi
    84.660
    Nivo
    70
    Bodovi: 84.660, Nivo: 70
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da, šteta. Prilično su slabe za 1,3 MP kameru. Moralo se negdje očigledno zakinuti uređaj.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Kamera - II dio

Evo linka na prethodnu sliku u originalnoj 1.3Mpx veličini.
    Slika je velika oko 200kb.

1.3 Mpx

Nažalost mora se primijetiti da su slike pri slaboj osvjetljenosti izrazito podložne noiseu. Mobitel nema flash ni u kojem obliku tako da je korisnik ostavljen na milost uporabi nekoliko načina ekspozicije kod slikanja: auto, daylight, incandescent, fluorescent i night. Mogu se podešavati još i parametri: Contrast, Brithtness, Saturation, Hue i Sharpness. Veličina slika može biti: 120x160, 240x320, 640x480 (ja ju preferiram) i 1280x960 (1.3Mpx).
    Slika se može spremati u Jpeg ili Bmp formatu.
    Nezgodna osobina kamera aplikacije je slikanje slijeda slika u foldere po danima. To znači da svaki dan ima zasebni folder. Nakon nekog vremena My documents se nakrca s desetinama foldera tipa 05022400001 i tako dalje po datumima. Ne moram ni spominjati koliko je komplicirano tražiti neku određenu sliku, a često se događa da neki folderi imaju po samo jednu sliku u sebi, ali svejedno rade gužvu u My Documents mapi.
    Sreća u nesreći je jedino što se može podesiti spremanje slika na SD karticu i to toplo preporučam odmah napraviti.

U narednom nastavku postat ću slike pri danjem svjetlu da se vidi kvaliteta slika u slučaju u kojem se veći dio fotografija zapravo i slika.
    Kamera podržava snimanje i videa pa ću u narednim postovima postati i link na video file da se može ocjeniti kvaliteta.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Kamera - III dio

Usporedba slika napravljnih u zatvorenoj prostoriji s mobitelom Sony - Ericssonom F500i (thanks friend) i MDA compactom.

Sony - Ericsson F500i

I-mate JAM

Kontrast je premali, slabija je oštrina i saturacija bi se mogla malo povećati. S tim se parametrima može poigrati i na samom mobitelu, i na računalu, i sigurno dobiti bolji rezultat. Ali htio sam pokazati usporedbu fotografija s defaultnim postavkama.
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:07

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Kamera - IV dio

Evo dvije slike slikane s automatskim postavkama po danjem svjetlu. Na slikama je pogled na Maksimirsku kod stadiona.

Time sam skoro zaokružio priču o kameri (još ću se osvrnuti na video mogućnosti). Nije baš nešto! Ali može proći kao kao zgodan feature uz mobitel kad se nešto na brzinu želi dokumentirati i poslati MMSom.
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:08

Ừ cup of tea, anyone? Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    May 2004
    Mobitel
    ZUK Z1
    Operater
    Tele2
    Godina
    47
    Bodovi
    84.660
    Nivo
    70
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    To jedino, ali stvarno su mogli ostaviti VGA kameru kad je kvaliteta ove toliko slaba. Ali sve ostalo na uređaju je odlično.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Kamera - V dio

Već je izdan patch za kameru i ROM update za ostale nedostatke koji su uočeni. Jedino što patch za kameru baš i ne poboljšava kvalitetu slike puno. Djeluje prvenstveno na dosadašnje kašnjenje spremanja slike nakon pritiska okidača.

Evo da zaokružim priču oko kamere s prikazom videa.
    Kako sam i obečao, šaljem linkove na dva primjera. Mobitel može snimati video 320x240 u mp4 i AVI formatu. Video se može snimati sa i bez zvuka.

Prvi primjer je u mp4 formatu, 1 min, velik je 1.6MB. Može se otvoriti primjerice QuickTimeom.

Drugi primjer je u AVI formatu, 15 sec, 2.15MB.

Nažalost, video datoteke se trenutno ne mogu downloadati. Moram naći neki dobar online file sharing (free i bez vremenskog ograničenja storagea). Na trenutnom se prebrzo deletaju fileovi...

Ugodan vikend!
    Zadnji uredio mach1 : 03-05-2005 u 10:51

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

MDA kao modem

bashir je postavio pitanje moze li se MDA iskoristiti kao modem za pristup računala/prijenosnog računala Internetu. Odgovor je može. U tu svrhu uz I-mate JAM dolazi i aplikacija Wireless modem kojom se MDA pretvara u modem.
    Evo i slike same aplikacije:

Dovoljno je dakle izabrati vrstu spajanja s računalom (USB, IrDA ili BT) i... početi surfati.
    Na zaslonu mobitela vide se kontrolne žaruljice,... kao na pravom externom modemu.
    Slika prikazuje startan modem (žuta signalna žaruljica). MDA je priključen USBom s računalom. Zanimljivo je da se mobitel puni dok je spojen s računalom (to prikazuje narančasto svjetlo u gornjem dijelu mobitela).

P.S. Usput, pozivam da slobodno upućujete pitanja na ovu temu. Zamislio sam u njoj pisati o funkcijama MDA/JAMa i svemu što se njega tiče.
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:10

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

MDA kao telefon

Moram još jednom ovo ponoviti. Imao sam prije HP Ipaq 1915 dlanovnik. I bio vrlo zadovoljan njime. Lagan, ne prevelik. Ne moram ni spominjati da sam s I-mate JAMom još zadovoljniji. Je da je neznatno teži, ali je manji. Ono što sam htio reći je da mi za vrijeme uporabe dlanovnika NIKAD nije palo na pamet rabiti ga pritiskajući zaslon tipkama. Probao sam, ali nije to bio dobar osjećaj. Bio je to samo dlanovnik. OK. Tad sam zamijenio Nokiju i Ipaqa za JAMa i voila! Sad skoro 90% vremena (ako ne i više) tipkam po mobitelu prstima. Ali baš sve: otvaram programe, pišem tekst, surfam, zovem, pišem poruke. Ljudi, može se! I baš je fora!

MDA kao mobitel. Veli se da slika vrijedi tisuću riječi - pa evo je:

Phone aplikacija. Primjećuju se velike tipke za biranje. Talk tipka ima istu funkciju kao i hardware button Call dolje lijevo. Pri vrhu je naveden posljednji poziv koji smo birali ili koji je nas zvao kojeg možemo pritiskom na button Call ili button Talk brzo pozvati.
    Phone aplikacija se može pokrenuti i pritiskom na hardware button Call. To omogućuje vrlo brzo biranje zadnjeg broja : samo pritisnemo Call-Call.
    Speed Dial otvara novi prozor u kojem pritikom na željeni (prije definirani) Contact brzo uspostavljamo poziv. U Speed dial se može ući kad se u Phone aplikaciji pritisne hardware button DOWN. To znači da možemo brzo nekoga pozvati ako pritisnemo Call-DOWN i odaberemo Speed Dial Contact.
    Poziv upućujemo upisivanjem broja, biranjem contacta iz Contacts aplikacije u kojoj smo zapisali sve naše kontakte ili odabirom broja iz Call Historyja.
    Recimo da počnemo upisivati 09 tada će nam na zaslonu mobitel predložiti iz historyja brojeve koji započinju s 09 (a koji nisu u Contact listi) i brojeve koji započinju s 09, a spremljeni su pod COntacts (prikazuje se ime Contacta).
    Ostali brojevi imaju pridružena slova. Ovaj mobitel je biranje brojeva uvelike olakšao. Dakle, ako počnemo birati recimo 26 (abc mno) mobitel je našao Contacte koji u sebi imaju kombinaciju dva slova sastavljnih od abc ili mno. U ovom primjeru želio sam pozvati frendicu Anu pa sam počeo birati 2(A) i 6(N) i dobio i Aleksandra, Andreja, Andriju, Anitu, Antu, Biljanu, Božu, Branku, Ivanu, Ivana, Danijela, Damira, Fabijana, Gorana, GOrdana, Kristijana, Stjepana, Tamaru i ostale na popis jer i oni u svom imenu imaju AN ili BO ili sličnu kombinaciju od abc i mno. Evo slike koja to pokazuje:

Izbori se scrollaju s tipkom gore-dolje ili s tipkom gore desno.
    Na običnom mi je mobitelu uvijek nedostajalo traženje imena po broju telefona. Sada to više nije problem.
    Za vrijeme razgovora možemo dugim pritiskom na Call button staviti razgovor na speakerfon (o njemu sam već govorio). Razgovor se može i Mutati, Swapati, odnosno raditi standardne malverzacije kao i s običnim mobitelom.

Ono što nedostaje je snimanje razgovora koji nije na speakerfonu. Može se snimati razgovor koji je na speakerfonu. Samo uključimo diktafon tipkom snimnje i to je to. Ali ništa se ne će čuti dok tako snimamo razgovor koji nije na speakerfonu. Nevjerojatan propust.
    Tijekom razgovora možemo rabiti mobitel kao regularan dlanovnik. Prčkati po mobitelu, staviti nekoga na spekerfon i igrati igricu ili slično.
    Zapisivanje notesa tijekom razgovora pojednostavljeno je zbog smještanja tipke Notepad pri dnu Phone aplikacije. Otvara se obrazac gdje je automatski već zapisano vrijeme i Pozivatelj i mi samo dodamo bilješku. Zgodno.
    Kakvoća razgovora.
    Jako dobro se čuje i s jedne i s druge strane. Zvuk je dosta glasan i jasan.
    Primanje signala je jako dobro. U rangu moje prijašnje Nokije 7250. Provjeravao sam signal u dizalu u svojoj zgradi i mobitel i tamo ima signala.
    Eto, toliko o JAMu kao telefonu.

P.S. Prikazana je Phone aplikacija I-mate JAM uređaja. Funkcionalno je istovjetna s MDA Phone aplikacijom, jedino što MDA ima annoying T-mobile roza boje, a tipke su plošnog i četvrtastog izgleda (što se sve, hvala Bogu, može riješiti).

U sljedećem postu pozabavit ću se primanjem i slanjem SMS poruka na ovom mobitelu.
    Uživajte!
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:11

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

SMS poruke

Messaging je aplikacija za pisanje i primanje SMS, MMS i e-mail poruka. Moguće je slanje poruke na više adresa. Standardno. No o toj aplikaciji ću malo kasnije. Budući je novi Compact/JAM i mobitel, a funkcije regularnog mobitela uobičajeno biramo pritiskom prsta po tipkovnici, pokazat ću da je lagano pisanje poruka moguće na ovom mobitelu i bez uporabe olovčice.
    Trik je rabiti već spomenutu aplikaciju Phone. Pokazao sam kako je lako naći contact za pozvati. Ono što nisam spomenuo je vezano baš uz SMS poruke. Dakle, odabirom kontakta i duljim pritiskom na njega otvara se skočni izbornik na kojem nam se nudi i slanje SMS poruke.

Dakle, dovoljno je pritisnuti button Call za otvaranje Phone aplikacije, naći kontakt, odabrati slanje SMS poruke, i pritisnuti Send tipku nakon što napišemo poruku.

Još je brže slanje poruke ako je naš primatelj u Call Historyju. Tad se postupak bitno skraćuje.
    Zašto sve ovo govorim ako se poruka može pisati i u Messaging aplikaciji? Zato jer postoji jedna nezgodna sitnica, a to je presitno mjesto TO za odabir primatelja prstom. Stylusom ide sve bez problema. Pritisnemo TO tipku i izaberemo ime. Moj je dojam da je pisanje poruka u Messaging aplikaciji više po mjeri olovčice dok način koji sam demonstrirao ipak u većoj mjeri omogućuje pisanje SMS poruka tipkajući po zaslonu, približava uporabu ovog mobitela uporabi regularnog mobitela bez Touch screena i... meni se više sviđa :-)
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:12

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Messaging aplikacija

Pregled SMS, MMS i e-mail poruka u ovoj je aplikaciji izveden gotovo identično pa ću se zadržati na SMS porukama.
    Dolazne su poruke smještene u folder Inbox. Poslane u Sent Items, obrisane u Deleted, a one koje čekaju na slanje u Outbox. I sad slijedi ono najljepše od svega. Broj poruka nije ograničen ni na 20, ni na 50, ni na 150 (+20 na kartici kao kod moje prijašnje Nokije 7250). Tekstualne poruke malo zauzimaju i zato ih može biti spremljeno na tisuće! Nema više brige oko čišćenja Inboxa ili prebacivanja poruka na računalo jer nam se zatrpao pretinac dolaznih poruka!
    Na slici se vidi da imam preko 500 dolaznih poruka (samo u Inboxu!).

Lijevom i desnom hardware tipkom se prebacujemo između pregledavanja pretinaca MMS, SMS ili e-mail poruka. Kod previewa poruke, tipkom lijevo-desno prebacujemo se na čitanje prethodne-sljedeće poruke. Jako korisno! Nema više kao kod moje prijašnje Nokije pritiskanja Back za zatvaranje čitanja trenutne poruke, prebacivanja na sljedeću i biranja čitanja sljedeće poruke.
    Dolazna poruka pokazuje se u information Ballonu koji iskoči kad nova poruka pristigne neovisno što radimo na mobitelu. Odmah nam se nudi i Reply. Vrlo lijepo.

U sljedećem ću se nastavku osvrnuti na surfanje mobitelom po Internet ili WAP stranicama.
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:13

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Aplikacije (usporedba Windows Mobile sa Symbian OSom)

Vidio sam temu u kojoj se bira između Symbian ili Microsoft OSa.
    Kod usporedbi bi se uvijek trebalo naglasiti koji su kriteriji usporedbe. Jesu li to kvaliteta OSa, stabilnost, broj aplikacija, kvaliteta aplikacija, praktičnost uporabe aplikacija i OSa ili neki drugi kriteriji. Jedino u tom slučaju možemo birati objektivno lišeni pretjerane emotivne navezanosti na neki OS (ili default odbojnosti prema nekom OS - primjerice Windoze OSu).

Evo nekoliko mojih promišljanaj na tu temu kao bivšeg vlasnika i još uvijek velikog ljubitelja Nokije (i Symbian OSa).

1. Kvaliteta i mogućnosti OSa
    Symbian: Sve je bolji i bolji po ugrađenim mogućnostima. No to je OS namijenjen za uporabu prvenstveno pomoću tipkovnice pa nema slobode kao kod Touchscreen uređaja, Dvoumio sam se između Symbian OS Nokije i I-mate JAM. Kupio sam ipak JAMa. Ocjena 4.
    Windows: Ne smije se brkati Windows mobile i Windowsi za stolna računala. Ovaj OS jedino izgledom nalikuje na velikog brata. OS je sve bolji, a to govori i sve veće povećanje udjela prodaje PocketPC uređaja u odnosu na PalmOS uređaje. Skorim dolaskom Windows Mobile 2005 stvari će se još više primijeniti. OS je to još i više prilagođen Phone uređajima. Ocjena 4.5.

2. Stabilnost
    I Symbian i Windows se znaju ponekad usporiti.
    Symbian ocjena 5.
    No moram priznati da se PocketCC uređaj mora češće resetirati nego Symbian uređaj. Volio bih da me demantira netko :-) Ocjena 4.

3. Broj aplikacija
    Govorimo o Windows Mobile uređajima, a ne Smartphone. U tom slučaju aplikacija ima stvarno PUNO za Windows OS.
    Symbian ocjena 4.
    Windows ocjena 5.

4. Kvaliteta aplikacija
    Symbian: aplikacije su većinom igrice, toolovi i utilityji. Nema tu velikih CAD aplikacija. Ali one koje postoje su stabilne, ugodnog sučelja i korisne. Ocjena 4.
    Windows: aplikacije idu od Utilityja, Programskih alata, Education, Multimedija aplikacija do igrica. Ima i CAD alata, sofisticiranih Matematičkih alata za simboličko računanje (Formulae) i genijalnih igrica. Atlantis Redux je jedna od najnovijih - preko 100MB žive vage, avantura s mogućnošću 360 stupnjeva okretanja, filmići... Zakon. Tko voli tu su i emulatori Spectruma, Commodorea, GameBoyeva i ostalih konzola. Kad se uzme u obzir još i veći zaslon, dolazimo do ocjene 5+. Neusporedivo bolje! Mogu neke od aplikacija ukratko opisati i pokazati.

5. Praktičnost uporabe OSa (usporedba s Mobile Windows Phone Edition)
    Symbian: Od početka rađen za uporabu na mobitelima. Ocjena 5.
    Windows: U zadnje vrijeme uređaji s Phone Edition OSom uzimaju sve većeg maha. Do dolaska Mobile Windowsa 2005 to je još uvijek OS za olovčicu koji se može rabiti i pritiskom prstiju. Ocjena 3.
    (no, kad bi uspoređivali praktičnost uporabe običnog PocketPCa koji nije i mobitel i ne pretendira na rad i prstima ocjena bi bila 5)

6. Praktičnost uporabe aplikacija.
    Svako u svom području u ovom slučaju daje maksimum iz svojih (kakve već jesu) aplikacija. I Symbian i Windows ocjena 5.

Zaključak:
    Symbian i Windows su po ukupnoj ocjeni podjednaki.
    Ono u čemu se razlikuju je preferencija korisnika - a to ste vi.
    Ako vam je važna stabilnost OSa bolji je Symbian mobitel, ako vam je važna kvaliteta aplikacija tu Windows prednjači, ako vam je važna praktičnost uporabe mobitela ocjena je malo na Symbian strani, i tako dalje. Samo vi odlučujete što je vama važnije.
    Recimo, meni je kriterij kvalitete aplikacija, broja aplikacija i mogućnosti OSa važniji, a u njima prednjači Mobile Windows i zato sam se odlučio za Mobile Windows I-mate JAM mobitel.

Ugodan vikend!
    Zadnji uredio mach1 : 05-05-2005 u 10:57

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jul 2004
    Mobitel
    Nokia 7610
    Operater
    VIP
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da li ce biti moguce na MDA Compact instalirati Windows Mobile OS 2005?

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Windows Mobile 2005

Vidi što sam odgovorio na sličan upit preko PPa jednom forumašu:

Upgrade na 2005 je moguć i može se napraviti bez grešaka ali ga ne bih preporučio. Ne još. Trenutni 2005 je beta i nakon instalacije uređaj postaje nestabilan, a ni sve funkcije nisu implementirane kako treba. Svi koji su ga instalirali rekli su da su se vratili na 2003SE i predlažu da se 2005 instalira za vrijeme godišnjeg odmora jer će ti trebati puno vremena i muke oko tog jalovog posla. Ali kažu da je fora kako izgleda.

Ukratko: bit će moguće, a neki su to već i napravili. Tijek nadogradnje je isti kao i kod upgradea 2003 OSa. No moja je preporuka pričekati full release i službeni upgrade.

Dodano 23.08.05.
    Najnovije informacije ukazuju da se ne će izdati WM5 za HTC Magician (MDA Compact, I-mate JAM...) uređaj. Šteta.
    Zadnji uredio mach1 : 23-08-2005 u 15:43

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jul 2004
    Mobitel
    Nokia 7610
    Operater
    VIP
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Prema Mogucnostima koje sam vidio na Windows Mobile OS-u, mogu reci da je mnogo funkcionalniji od Symbiana. No sve je stvar izbora i navike.
    Trenutno koristim Symbian, odnosno Nokiu 7610, stoga mi je sad malo teze preci na windows iz razloga sto koristim Nokiu od samih pocetaka, jos od doba cigle... A vjerujem tako je i mnogima.
    No nastavi li moj Symbian na mobu usporavati, praviti probleme i trzati na svaki kb podataka, definitivno prelazim na Windows Mobile OS.
    Da li ce to biti dobar potez ili ne, to cemo tek vidjeti.
    Jos samo da Windows Mobile OS mobiteli budu jos malo kompaktniji...

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Slažem se, sve je stvar navike i preferencija. Ja sam se primjerice dugogodišnji vlasnik Nokija telefona (još od 1998.). Do sad sam ih imao 6 različitih modela. Zadnja mi je Nokija bila 7250. Najbolji mobitel (do sada!). Fashion model, ali robusna za iznenaditi se. I nakon 2 godine tipkovnica je bila jedna od najkvalitetnijih koje sam vidio. Fini mali, kompaktan, moćan mobitel. Kad sam odlučio promijeniti mobitel naravni izbor mi je bila Symbian Nokija. 6630 mi se sviđala. Onda sam bio na INFU i vidio Compacta. U usporedbi s mojim Ipaqom 1915 koji je bio mali PDA uređaj, Compact je bio još i manji, a uz to s mobitel funkcijama. Odluka je pala. Imam ga sad već skoro tri mjeseca. I ni u jednom trenutku nisam požalio što sam ga kupio!

Forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    May 2005
    Mobitel
    iP4
    Bodovi
    11.517
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.517, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

mda pomoc

Da li bi mi neko mogao reci koji mi je program potreban za povezivanje PC-a i Mda compact i gdje bih mogao naci drivere za Pc? Dobio sam MDA bez ikakvog cd-a pa mi je potrebna mala pomoc, nebi bilo loše ako bi neko mogao da posalje drivere i program na e-mail. Kako se moze prevesti sa njemackog na engleski? Eto, svasta nesto

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pobudali
    Da li bi mi neko mogao reci koji mi je program potreban za povezivanje PC-a i Mda compact i gdje bih mogao naci drivere za Pc? Dobio sam MDA bez ikakvog cd-a pa mi je potrebna mala pomoc, nebi bilo loše ako bi neko mogao da posalje drivere i program na e-mail. Kako se moze prevesti sa njemackog na engleski? Eto, svasta nesto
    Za povezivanje mobitela i PCa potreban ti je Microsoft ActiveSync - freeware. Možeš ga skinuti sa stranica
    PocketPC.

Što želiš prevesti s njemačkog na engleski? Imaš OS na njemačkom ili uputstva na njemačkom? Bez obzira je li ti OS na njemačkom ili uputstva, katastrofa je da se tako nešto prodaje na hrvatskom tržištu.

Što se tiče uputstava na engleskom, možeš ih skinuti sa stranica
    CompactJAM. Ako želiš mogu ti ga snimiti na CD.

Ako trebaš promijeniti OS na engleski i to se može. Nakon 1.03, izašli su 1.05, službeni 1.06 i još neslužbeni update 1.11 ROMa (na raznim jezicima).
    Zadnji uredio mach1 : 09-05-2005 u 16:47

Forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    May 2005
    Mobitel
    iP4
    Bodovi
    11.517
    Nivo
    25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Skinuo sam Active Sync, a OS na MDA je na njemackom pa hocu da probam da ga prebacim na engleski, gdje mogu naci update? A skidao sam ja uputstva sa compacJam-a ali su oko 8 mb, pisalo je tamo da je 45 mb ali sta je tu je.
    Sad trenutno hocu da ga prebacim na engleski sa nekim ''Riccardo english ROM'', procedura je komplikovana i ne mogu da nadjem taj file, navodno da otkljucava i SIM-lock.
    Molio bih te da mi posaljes link za update Os-a.
    A MDA sam dobio iz Austrije pa je na njemackom, nije kupljen ovdje.
    hvala

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pobudali
    A MDA sam dobio iz Austrije pa je na njemackom, nije kupljen ovdje.
    hvala
    Ahaa. Onda to sve objašnjava.

Znaš da je Riccardo zaradio MDA compact od njemačkog Nowicoma jer je prvi riješio problem njemačkog OSa? :-)

Evo ti link za Update ROMa:

xda-developers forum

Pod search potraži link na temu i naći ćeš gdje se trenutno može skinuti update file (dosta je velik) i upute kako se to radi. Trebalo bi sve proći bez problema. Puno je ljudi već napravilo update s GER na ENG OS. Ali jedna ti stvar mora biti jasna: update NE UNLOCKIRA mobitel! To možeš napraviti preko Neta ako platiš cca 20 funti.

U redu je veličina pdf-a. XdaIImini_MU_en_O2asia_041105.pdf je 8 MB.

Ako budeš imao više pitanja slobodno mi napiši Privatnu Poruku.
    Zadnji uredio mach1 : 09-05-2005 u 16:48

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2005
    Mobitel
    T-mobile MDA compact
    Bodovi
    6.781
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.781, Nivo: 19
    Bodovi: 6.781, Nivo: 19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Smile

= Citat = Izvorno postao mach1
    Today screen je početni zaslon PocketPCa. Može se personalizirati raznim today pluginovima koji idu od povećanja iskoristivosti pa do animiranih tema.
    Ovo je prikaz today screena mog mobitela s WindowsDefault temom:

ili s Bliss temom.

Tema ima na tisuće, a i sam korisnik si može napraviti temu gdje se posebno bira pozadinska slika, slika Start izbornika, boje bubblea (popup izbornika koji najavljuju poziv, sms ili neku drugu informaciju)...

Moj today screen ima i neke nestandardne dodatke. Evo kratkog objašnjenja.
    Pri vrhu zaslona je battery line koji sam već spominjao.
    Pored start tipke tu je oznaka standby GPRSa, jakosti signala, volume i sat.
    Klikom na ikonicu signala moguće je isključiti mobitel! Jako korisno tijekom vožnje zrakoplovom jer se može i dalje prčkati po PocketPC, a Radio unit je ugašen. Takav način rada se naziva Flight mode. Tijekom tog moda ne mogu se ni slati ni primati pozivi, ali se i dalje može raditi na mobitelu kao da je običan PocketPC. Treba zapamtiti da gašenjem mobitela odnosno uređaja, ne gasimo i funkcije mobitela (radio unit). Mobite i dalje može primati pozive i poruke. Tek uključivanjem Flight moda gasimo mobitel funkcije.

SLijede today itemi koji se mogu po želji prikazivati ili ne prikazivati, a može im se i mijenjati redoslijed.
    Tu je datum i vlasnik. To su standardni itemi.
    Nestandarsni item je Program launcher s velikim ikonama programa koje sam si podesio da ih lakše pokrećem. Ja sam izabrao da budu u single rowu Reader, Kalkulator, Internet Explorer (brzo provjerim nešto putem WAPa), Folder Games (), File Explorer i Notes.
    Slijedi Calendar item koji prikazuje appointmente koji slijede,
    Task item s To-do zadacima,
    Message indikator (imam jednu nepročitanu SMS i jednu MMS poruku).
    Zadnji item mi je Uptime. Jako korisna stvarčica. Pokazuje koliko dugo mi je mobitel bio upaljen, koliko je procijenjeno da će ukupno moći raditi upaljen, kolika je napunjenost baterija, kad je završeno zadnje dopunjavanje baterije i prije koliko sati.
    Dakle, moj mobitel sam nasrkao s malo jucea ujutro i isključio ga s punjenja u 9.48. Stand by mu je do sada 5 sati i 17 minuta, a radio sam s njim sve ukupno 1:03 sati. Procijenjeno je da ću moći raditi sve skupa 1:59 sati dakle baterija mi traje još cca 46 minuta. Ne treba brkati Uptime sa standbyom. Standby može biti nekoliko dana (računa se koliko je ukupno mobitel na baterijama). Uptime je vrijeme korištenja dakle vrijeme koliko je mobitel bio upaljen.

O bateriji: moja su iskustva da baterija traje 2 dana prosječnog korištenja - malo igranja, pisanja smsa i razgovaranja. U slučaju heavy rada - stalno upaljen mobitel - baterija traje 6, 7 sati s najjačim osvjetljenjem. U slučaju vrlo male uporabe mobitela mogao bi trajati 3, 4, možda i 5 dana.
    Nije impresivno. Ali kad se uzme u obzir o kojem se LCDu ovdje radi i o kojoj potrošnji govorimo i kad se uzme u obzir da je ovo i full functional mobitel mogu reći da baterije traju kao i kod mojeg prijašnjeg Ipaqa!!!
    Meni full napunjen mobitel traje 2 dana s time da mi je u ta dva dana urešaj upaljen ukupno oko 6 sati. Što je jako OK. Dakle 6 sati što prčkanja po mobitelu, što igranja, što razgovora, što pisanja poruka u dva dana. Ja prezadovoljan.

Dolje desno su još dvije ikonice. Ikonica rotiranja zaslona i ikonica Bluetootha. Bluetooth mi je isključen trenutno, a zaslon je u defaultnoj portrait poziciji.
    Zaslon se pritiskom na ikonicu može rotirati lijevo i desno za 90 stupnjeva. Zanimljiva mogućnost. Nekome će se i svidjeti raditi u landscape modu ali ja baš i nemam običaj raditi u tom načinu.

Evo slike landscape moda:

Kaj se tice baterije...
    spravu imam tek par dana, a vas sam otkrio danas
    inace nakon sx1 pravo osvjezenje
    dakle kome bata ne traje dovoljno evo rjesenja
    http://etxquc.simplyonline.com/itemd...51892&item=358
    ovo bu skoro duplo duze

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fora. 2000mAh - malo veća u dimenzijama, ali zato 1550mAh daje produženi kapacitet uz istu veličinu, ako se ne varam. 50ak USD.
    Zadnji uredio mach1 : 11-05-2005 u 10:21

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Snimanje telefonskog razgovora

Jedna ispravka netočnog navoda.

Napisao sam da mobitelom nije moguće snimati razgovor koji nije na speakerfonu. Povlačim to. Provjerio sam i moguće je snimati i kad razgovor nije na speakerfonu. I govornik i sugovornik se razgovjetnu i glasno čuju.
    Informaciju da se ne može snimati pokupio sam s neta i uzeo zdravo za gotovo to kao jedan od nedostataka bez da sam provjerio.
    Dakle, moguće je MDA Compactom/JAMom snimati telefonski razgovor.
    Tijekom razgovora samo valja pritisnuti diktafon tipku i držati ju dok god želimo snimati razgovor. Snimljeni file nalazi se u My Documents folderu.

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2005
    Bodovi
    5.259
    Nivo
    17
    Bodovi: 5.259, Nivo: 17
    Bodovi: 5.259, Nivo: 17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Drustvo, ima li netko da je kupio MDA u HR pa da ima HR Ext Rom sa postavkama za HR T-mobile. Ja sam kupio iz Njemacke i flešnuo mu eng. OS pa ako kome ne ide od ruke voljan sam pomoci.

MDA compact- imate jam

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao capo
    Drustvo, ima li netko da je kupio MDA u HR pa da ima HR Ext Rom sa postavkama za HR T-mobile. Ja sam kupio iz Njemacke i flešnuo mu eng. OS pa ako kome ne ide od ruke voljan sam pomoci.

MDA compact- imate jam
    SMS bi ti se trebao automatski postaviti (tako se barem meni postavio).
    A web.htgprs (ne trebaš posebno wap s www.htgprs.hr jer s web postavkama možeš i na wap) sam ubacio ručno.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    MDA Compact IV
    Operater
    T-mobile HR
    Godina
    52
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Surfanje MDA Compactom I

Najavio sam da ću se osvrnuti na surfanje mobitelom pa evo nekoliko riječi o tome.

Neki misle da je za surfanje po wap stranicama potrebna posebna aplikacija. Zapravo se ugrađenom Internet Explorer aplikacijom može pristupati i wap stranicama. Nakon što se upiše adresa mobitel se spaja GPRSom.
    Evo odmah jednog trika koji ne piše u manualu koji dolazi s mobitelom. Potpuno prekidanje GPRS prijenosa radi se dugim pritiskom na END hardware button. Samo izlaženje iz Internet Explorer aplikacije ili programa za pristup Internetu nije jamstvo da se više ne će prenositi podaci. Uzmite to u obzir.

Evo poznatih stranica kako se vide surfanjem preko mobitela.

Spomenuo sam da se prikaz na zaslonu mobitela može rotirati, pa iskoristimo to za ugodniji pregled stranica. Iskoristimo i još jednu zgodnu mogućnost Pocket Plus aplikacije koju sam već spominjao. Rekao sam da se integrira Internet Explorerom i dodaje neke nove mogućnosti. Jedna od njih je i full screen. Evo kako isti prikaz izgleda landscape u full screenu.

Kako primjećujete, cijela stranica ne stane na zaslon mobitela. Scroll barovima moramo se pomicati lijevo i desno (landscape full screen mode tu malo pomaže jer prikazuje veći dio stranice). Nažalost mobitel ne podržava VGA prikaz. Prikazane slike su u 320x240 u Desktop modu layouta stranice (odnosno Desktop prikazu formatiranja originalne stranice).

Evo još jednog trika. Surfanje webom preko GPRSa zna biti jako skupo (pogledati cijene kod svog operatera). U slučaju kad vam slike nisu važne možete isključiti opciju prikazivanja slika. Stranice će se brže učitavati, a i manje će se skidati s računa
    Zadnji uredio mach1 : 28-09-2005 u 14:14

+ Odgovori na temu
Stranica 2 od 17 PrvaPrva 1 2 3 4 5 6 12 ... PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. Windows Mobile Programiranje
    By sstrizic in forum Motorola
    Odgovora: 16
    Posljednji post: 12-02-2005, 15:38
  2. Motorolafan.com-New mobile craze!
    By motorolafan in forum Motorola
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 20-07-2003, 12:25