Today screen je početni zaslon PocketPCa. Može se personalizirati raznim today pluginovima koji idu od povećanja iskoristivosti pa do animiranih tema.
Ovo je prikaz today screena mog mobitela s WindowsDefault temom:
ili s Bliss temom.
Tema ima na tisuće, a i sam korisnik si može napraviti temu gdje se posebno bira pozadinska slika, slika Start izbornika, boje bubblea (popup izbornika koji najavljuju poziv, sms ili neku drugu informaciju)...
Moj today screen ima i neke nestandardne dodatke. Evo kratkog objašnjenja.
Pri vrhu zaslona je battery line koji sam već spominjao.
Pored start tipke tu je oznaka standby GPRSa, jakosti signala, volume i sat.
Klikom na ikonicu signala moguće je isključiti mobitel! Jako korisno tijekom vožnje zrakoplovom jer se može i dalje prčkati po PocketPC, a Radio unit je ugašen. Takav način rada se naziva Flight mode. Tijekom tog moda ne mogu se ni slati ni primati pozivi, ali se i dalje može raditi na mobitelu kao da je običan PocketPC. Treba zapamtiti da gašenjem mobitela odnosno uređaja, ne gasimo i funkcije mobitela (radio unit). Mobite i dalje može primati pozive i poruke. Tek uključivanjem Flight moda gasimo mobitel funkcije.
SLijede today itemi koji se mogu po želji prikazivati ili ne prikazivati, a može im se i mijenjati redoslijed.
Tu je datum i vlasnik. To su standardni itemi.
Nestandarsni item je Program launcher s velikim ikonama programa koje sam si podesio da ih lakše pokrećem. Ja sam izabrao da budu u single rowu Reader, Kalkulator, Internet Explorer (brzo provjerim nešto putem WAPa), Folder Games (

), File Explorer i Notes.
Slijedi Calendar item koji prikazuje appointmente koji slijede,
Task item s To-do zadacima,
Message indikator (imam jednu nepročitanu SMS i jednu MMS poruku).
Zadnji item mi je Uptime. Jako korisna stvarčica. Pokazuje koliko dugo mi je mobitel bio upaljen, koliko je procijenjeno da će ukupno moći raditi upaljen, kolika je napunjenost baterija, kad je završeno zadnje dopunjavanje baterije i prije koliko sati.
Dakle, moj mobitel sam nasrkao s malo jucea ujutro i isključio ga s punjenja u 9.48. Stand by mu je do sada 5 sati i 17 minuta, a radio sam s njim sve ukupno 1:03 sati. Procijenjeno je da ću moći raditi sve skupa 1:59 sati dakle baterija mi traje još cca 46 minuta. Ne treba brkati Uptime sa standbyom. Standby može biti nekoliko dana (računa se koliko je ukupno mobitel na baterijama). Uptime je vrijeme korištenja dakle vrijeme koliko je mobitel bio upaljen.
O bateriji: moja su iskustva da baterija traje 2 dana prosječnog korištenja - malo igranja, pisanja smsa i razgovaranja. U slučaju heavy rada - stalno upaljen mobitel - baterija traje 6, 7 sati s najjačim osvjetljenjem. U slučaju vrlo male uporabe mobitela mogao bi trajati 3, 4, možda i 5 dana.
Nije impresivno. Ali kad se uzme u obzir o kojem se LCDu ovdje radi i o kojoj potrošnji govorimo i kad se uzme u obzir da je ovo i full functional mobitel mogu reći da baterije traju kao i kod mojeg prijašnjeg Ipaqa!!!
Meni full napunjen mobitel traje 2 dana s time da mi je u ta dva dana urešaj upaljen ukupno oko 6 sati. Što je jako OK. Dakle 6 sati što prčkanja po mobitelu, što igranja, što razgovora, što pisanja poruka u dva dana. Ja prezadovoljan.
Dolje desno su još dvije ikonice. Ikonica rotiranja zaslona i ikonica Bluetootha. Bluetooth mi je isključen trenutno, a zaslon je u defaultnoj portrait poziciji.
Zaslon se pritiskom na ikonicu može rotirati lijevo i desno za 90 stupnjeva. Zanimljiva mogućnost. Nekome će se i svidjeti raditi u landscape modu ali ja baš i nemam običaj raditi u tom načinu.
Evo slike landscape moda:

Bookmarks