none taken! bitno je da se lijepši spol hoće slikat kad ga vidi...Izvorno postao flOorKilla
![]()
none taken! bitno je da se lijepši spol hoće slikat kad ga vidi...Izvorno postao flOorKilla
![]()
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
Sto se cijene tice: moje je misljenje da je cijena od 2500 kn prilicno postena za ovaj aparat bez obzira sto je model iz 2003. godine! U doba kada je izasao cinilo se kao da je ispao iz buducnosti (5MP, stvarno malih dimenzija, svega 2cm debljine, a 3x opt zoom)! Danas i nije takvo cudo, ali drzi ga bezvremenski dizajn, izuzetno kvalitetna optika (mnogi cak spekuliraju da je ovo mozda i jedini objektiv do 2004 godine koji je zaista izisao iz pogona Carl Zeiss), izrada bez mane (metalno kuciste, sa po meni stilski savrsenim kliznim poklopcem prema dolje)! Fokus, takodjer na razini zadatka, u uvjetima sa malo svjetla tu je i lampica koja bez problema osvjetljava objekte na udaljenosti 3-4m! Fotke super, ostre, dobrih boja!
Jedino sto me kod T1 smetalo bilo je kasnjanje kod okidanja, koje mi se ucinilo ipak malo pretjerano dugo, kada tome dodamo i spremanje na karticu (znalo se sve skupa razvuci na 3-4 sekunde)!
I masa mi je bila malo upitna jer ima mislim 200 grama ili nesto sitno vise (za tako mali aparat..), ali ipak, full metalno i stvarno kvalitetno kuciste to uvelike opravdava!
Nadam se da cemo uskoro i od WB-a cuti kritike i pohvale! Imam i ja jedno pitanje! WB jesi li skuzio nacin rada objektiva?!
Ja sam ga proucavao koliko sam god mogao, ali neke su mi stvari ostale nejasne. Dakle jasno je posto objkektiv ne izlazi iz aparata da je fokusiranje i zoomiranje interno, ali s obzirom na zoom 3x, a otvor blende 3.5-4.4, gdje im je stao, ako znamo da je cijali aparat, dakle i sa stijenkama kucista samo 2 cm debeo (ili tanak)?
Bilo je nekih Minolti, a mislim i Pentaxa koji su imali objektiv smjesten uzduz aparata, a svjetlo se prenosilo preko prizmi, nisam skuzio dali je i ovdje tako!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Za sve koje zanima kako taj fotić uopće izgleda nek pogledaju malo ovaj review: http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/t1.html
Vidiš meni se okidanje čini ultra-brzo, spremanje na karticu također, ali moguće da je to zato što sam kupio malo skuplju, ali najnoviju generaciju kartice, MS Duo Pro High Speed (čita/piše 10 MB/s).Izvorno postao Bimbi
Meni masa baš odgovara, jer daje dojam kvalitete i robusnosti, a i mali je fotić, pa je bolje da je malo teži da ga ne smetnem s uma dok je u džepu ili ruci...Izvorno postao Bimbi
nisam ulazio još u takve detalje, ali možda ti ova slika pomogne, iako je mala... budem to proučio malo kad ostalo apsolviram...Izvorno postao Bimbi
![]()
Evo jučer sam bio vani i krstio ga, i naravno po doma sam malo fotkao, već imam osnovne dojmove, ali sad sam još malo pod 'utjecajem' jučerašnjeg izlaskaIzvorno postao Bimbi
, pa ću napisati mišljenje malo kasnije, a naravno nisam se ni sa svim mogućnostima fotića stigao upoznati...
![]()
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
Bravo WB! Drago mi je da si zadovoljan, iako mislim da ti navedeni fotic ne bi mogao ni dati neki poseban razlog za nezadovoljstvo, tako da je ovaj ishod sa moje strane i ocekivan! Uzivaj u koristenju i postaj koju fotku!![]()
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Evo nakon 2 dana igranja prvi pravi dojmovi...
Autor teksta koji slijedi (ja) zadržava sva prava...
Odmah da napomenem da T1 ima zaista dobre mogućnosti ručnog podešavanja tako da još imam dosta toga za isprobavat (naravno otvor blende i sl. naprednije mogućnosti ne treba niti očekivati u ultra-kompaktnoj, fashion klasi fotića).
Sve slike ovdje postane su smanjene radi uštede web prostora, ali tu su da daju dojam ili pojasne o čemu pišem.
Gdje stavljam slike (a ne linkove), to radim radi lakše usporedbe, da ne morate uspoređivati preko više prozora vašeg browsera.
Izrada
Fotić me u svakom slučaju oduševio u pogledu kvalitete izrade, što sam već spomenuo. Metalno kućište daje dojam robusnosti, kao i težina fotića u ruci. 'Slide' mehanizam zaštite leće (koji ujedno i uključuje fotić) također djeluje vrlo kvalitetno izvedenim. Sve tipke na fotiću su dovoljno čvrste i daju ugodan 'klik' na pritiskanje. Osim toga, kad je fotić upaljen na pritisak funkcijskih tipki se javlja ugodan 'beep' zvuk, koji se može i isključiti.
Pa evo i par fotki samog fotića i to pokraj Sony Ericssona T610 i Olympusa mju 400, da vidite odnos veličine:
http://web.vip.hr/brle44.vip/SonyT1/DSC00433.jpg
http://web.vip.hr/brle44.vip/SonyT1/DSC00434.jpg
http://web.vip.hr/brle44.vip/SonyT1/DSC00435.jpg
http://web.vip.hr/brle44.vip/SonyT1/DSC00436.jpg
http://web.vip.hr/brle44.vip/SonyT1/DSC00437.jpg
Zaslon
Zaslon od 2.5 inča je fenomenalan. Do sad sam poprilično često koristio i Olympusov mju 400, koji ima zaslon od 1.5 inča. Taj zaslon je inače odličan i fenomenalne oštrine, ali nakon T1 mi izgleda kao dječja igračka...
T1 ima LCD matricu od oko 211000 piksela, dok recimo Panasonicov Lumix FX-7 (čiju kratku recenziju (by me) također možete pronaći na forumu, ovdje: http://cafe.mobil.hr/showthread.php?...ight=Panasonic ) ima svega cca 114000 piksela rastegnutih na jednaku dijagonalu, što taj zaslon čini daleko lošijim od ovog na T1.
Brzina
T1 je ultra brz! Pali se, fokusira i slika prvu sliku sa flešom za oko 2 sekunde!! Za usporedbu, mju 400 treba oko 5 sekundi za istu stvar.
Isto vrijedi i za ostatak operacija. Slikanje je ultra brzo, fleš se puni trenutačno, pogotovo kad je baterija puna. Čak i nakon uzastopnog slikanja s flešom, on se i dalje puni vrlo brzo, daleko brže od mju 400 koji me zbog toga znao izluđivati.
Spremanje fotki na karticu je trenutačno, no to vjerojatno ima veze i sa karticom koju koristim, a koja je, kao što sam napomenuo, sposobna pisati/čitati 10 MB u sekundi.
'Burst' fotkanje me također iznenadilo brzinom. T1 slika do 4 fotke u 'burst' modu. Nakon što se ispuni 'buffer' sa 4 fotke, one se spremaju na karticu, što traje oko 3 sekunde.
Pregledavanje slika je također brzo i kad su one spremljene u najvećoj rezoluciji i najboljoj kvaliteti (postoje 'Fine' i 'Standard' kvaliteta, odnosno kompresija).
USB Cradle
Postolje služi za punjenje baterije (iako se to može učiniti i bez postolja) te prebacivanje fotki putem brze USB 2.0 veze. Svi koji su isprobali USB 1.1 i 2.0 znaju da se radi o popriličnom napretku glede brzine, tako da nema puno čekanja dok se slike prebacuju.
Baterija
Trajanje baterije također pobire moje pohvale. Sasvim je dostatno da se ispuni kartica od 256 MB (oko 180 slika u rez. Od 5MP i standardnoj kvaliteti), te da ih se malo gleda i prebaci na komp.
Pozitivna je stvar i Sony-jev 'InfoLithium' sistem koji točno u minutama predviđa preostalo trajanje baterije. Baterija se puni 150 minuta.
Video
T1 je sposoban snimati video isječke u trajanju ovisnom o kapacitetu memorijske kartice, sa zvukom. Snima se u TV rezoluciji od 640x480 i 30 frame-ova u sekundi!! Ovo je moguće samo sa memorijskom karticom MS Duo PRO, jer ona je dovoljno brza za takvo što. Moguće je snimanje i u manjoj rezi i s manje sličica u sekundi (dovoljna i slabija kartica koja nije PRO). Snimio sam samo probni 'clip' i jako sam zadovoljan.
Kvaliteta fotki
I najvažnije sam ostavio za kraj.
Ftoke su 'out of the box' vrlo zadovoljavajuće! Napominjem da je većina zapažanja napravljena na fotkama koje su slikane sa standardnim (auto) vrijednostima.
Već sam napomenuo da postoje brojne mogućnosti podešavanja, te mnogi već definirani programi za slikanje. Tako se slikanje može podesiti prema potrebama i moram priznati da T1 nije u potpunosti 'idiot' iliti 'point-n-shoot' fotić jer se s malo truda i podešavanja mogu napraviti još bolje fotke.
Fotke su dovoljno oštre, ponekad imaju malo šuma, no gotovo uvijek su adekvatno izoštrene. Kada slikam ravnu bijelu (hrapavu) površinu, na slikama se vidi i lagani odsjaj, koji ne znam od kuda potiče, no takav sam odsjaj vidio s sa npr. Panasonicom FX-7. No to se javlja samo ponekad i ne predstavlja problem.
Nisam primijetio značajnu 'barrel distorziju' niti ljubičaste boje na prijelazu jakih kontrasta.
Dnevno slikanje
Po danu slike ispadaju vrlo dobre, samo ponekad ima problema sa fokusiranjem kad se slika krajolik. To se da riješiti igranjem u opcijama i odabirom između načina fokusiranja (multi point, spot, fiksne vrijednosti...). Ovdje bi T1 mogao biti i malo bolji, ali i dalje su slike zadovoljavajuće.
Noćno slikanje
Ovo je meni u stvari bila i najvažnija stavka i moram reći da nisam razočaran, dapače! Fleš ima čak tri razine jačine koje se mogu podesiti u meniju. Srednja (normal) jačina je sasvim zadovoljavajuća za većinu fotki koje sam uspio napraviti u 2 noćna izlaska i malo testiranja.
Najnormalnije hvata par osoba u kadar na par metara udaljenosti.
Najveći problem očekivano predstavlja efekt crvenih očiju koji se javlja jer je fleš smješten tik do leće (što je Bimbi i spomenuo), tako da do leće dolazi odbljesak direktno s retine oka. Naravno, postoji 'red eye reduction' fleš funkcija, ali igranje u nekom od programa za obradu fotki je neminovno ako vam crvene oči predstavljaju problem.
Još jedan artefakt koji sam dosta primijetio u 'noćnim snimkama' je 'lens flare' iliti refleksija sa samih leća. Pretpostavljam da se to događa jer se ipak radi o vrlo malim lećama kojih ima puno u grupama. Par fotki je doslovce ispunjeno ovim artefaktom, čak 4-5 paučinasti krugova se može vidjeti (na jednoj sam ih izbrojio 12!). No opet, meni to ne predstavlja problem jer nije baš toliko često, više se javlja u nedovoljno eksponiranim fotkama. Za primjer sam odabrao upravo kapitalni primjerak, cropan da se ne vidi baš sve, ali ono o čemu pričam je označeno strelicama. Napominjem da je ovako ispala samo jedna fotka, tako da se ovo ne može uzeti za pravilo!! Najbolje ćete vidjeti artefakte ako spremite sliku i povećate si ju (nije bitna kvaliteta, već efekt. http://web.vip.hr/brle44.vip/SonyT1/LensF.jpg
Makro slikanje
T1 odlično slika u marko modu, fokusiranje je fantastično, a osim normalno makro moda (označenog sa cvijetičem, kao na većini fotića) postoji još i 'Magnifying glass' mod kojim je moguće slikati sa 1 cm udaljenosti i to fantastično fokusirane fotke! Ovako se vide detalji na slici koje svojim oko ni ne možete vidjeti! Primjeri:
Nisam našao nekog mrava da ga slikam, onda bi mu samo glavu 'cropao' na 100% veličinu pa da mu vidite boju očiju...
Da bi što bolje usporedio kvalitetu fotki, uzeo sam Olympus mju 400 (4MP, vrlo lijepe i oštre slike bez šuma, postoji problem sa 'spaljivanjem' nekih fotki kad se koristi fleš, recenzija: http://www.steves-digicams.com/2003_...stylus400.html ), te Sony V3 (poluprofesionalan, oko 4000 kn, recenzija: http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/v3.html ) te usporedio istu scenu slikanu sa njima i sa T1.
Slike su smanjene, a odabrane su najbolje slike koje su fotići napravili.
Sony T1:
Olympus mju 400:
Sony V3:
Eto, kao što vidite, razlike su minimalne. Uvijek treba imati na umu kad govorimo o T1 da se radi o malom ultra-kompaktnom fotiću od kojeg ne treba očekivati razinu kvalitetu koju daju daleko veći i jači fotići! Moram priznati da je i mju 400 u nekim detaljima bolji (oštrina detalja), ali ga recimo T1 tuče u mnogim drugim poljima. Od zaslona do brzine i dalje... Oba fotića su po prilici u isto vrijeme izašli na tržište, pa zato i usporedba.
Kao zaključak mogu napisati da je T1 odličan fotić za ono za što ću ga ja najviše koristiti – a to je fotkanje u klubovima, na tulumima, pa i makro slikanje nekih uređaja na testu. Nije savršen, ali je vrlo dobar, a najveća prednost mu je možda upravo njegova veličina, jer takav fotić mogu uvijek imati uza sebe, gdje god da idem – a najbolji je fotić onaj s kojim se slika...
![]()
Zadnji uredio whiteboy : 17-04-2005 u 18:26
Evo da vidite mogućnosti makro moda - ovo je izrezano iz slike, ali u 100% veličini.
Tko ne vjeruje da je ovo napravio T1 drage volje ću mu poslati originalne slike...(ovo pišem jer me zappan danas u čuđenju pitao dal je onu gore tratinčicu stvarno slikao T1, pa sam mu demonstrirao kak stvar dobro radi...
)
BTW kaj se nitko ne javlja u ovu temu, pa nije vas valjda ubila ona recenzija...![]()
Bookmarks