disk ti nije dobro spojen ili moraš namjestiti disk na master(ako se ne varam) pogledaj iza diska vidjet češ pali pipak koji izvadi pincetom te na disku bi trebala bit "shema" di se nalazi master a di slave namjesti ga na master
Evo sklopio sam konfiguraciju onu o kojoj sam vas stalno ispitivao za stavljanje maticne u kuciste.
Sve je proslo ok i sad pali se comp prodje ono bios sto provjerava i nakon toga crn ekran i pise
disk boot failure, insert system disk and press enter
Pokusavao sam staviti bootabilni xp cd opet isto, nakon 10 sec mi opet izbaci istu poruku.
Sta da radim molim vas pomozite!!! :-(
Zadnji uredio xploiter : 17-01-2007 u 22:29
disk ti nije dobro spojen ili moraš namjestiti disk na master(ako se ne varam) pogledaj iza diska vidjet češ pali pipak koji izvadi pincetom te na disku bi trebala bit "shema" di se nalazi master a di slave namjesti ga na master
A KAJ SAD TI GLEDAS�
uprincipu odi u bios, na nekim plocama je tipka DEL kod paljenja kompa, znaci drzis DEL a opet je kod nekih F2 ili f12, i tamo češ vidjet dali ti pronalazi disk...ako ga nađe, onda kada ubaciš boot cd/dvd ako ga ne pokrene onda odi opet u ios i stavi da ti je CD boota prvoga...i rokaj..
You Hack me!
We Hack you! by cafe.mobil team
Hard disk mi prepoznaje nego sam vidio da mi na ide1 i ide2 ne prepoznaje nista.
znaci ne prepoznje mi dvd-rw jel zbog toga moguca greska?
to ti je vjerojatno zato jer imaš SATA disk. moraš bootat preko diskete, bilo je nekidan govora o tome.
ili probaj spojit da ti je dvd-rw na posebnom "kabelu" a disk na posebnom to je i mene jeba** pa sam tak spojio i radi mi
A KAJ SAD TI GLEDAS�
A kako da bootam sa diskete? ja imam samo dvd winxp media center
I hdd ne ide preko IDE kablova nego preko nekih crvenih tankih kablova. tako da mi ne trebaju 2 IDe kabla.
Ali opet ne razumijem zasto mi ne prepoznaje dvd-rw
ako imaš SATA disk uz njega bi trebo imat disketu...
akmo ovak daj nabaci sliku kako ti izgleda kraj kabela koji ti ide od diska u matičnu
A KAJ SAD TI GLEDAS�
a cujte, mislim da mu ni boot disketa nebude pomogla previse, ako bios ne vidi DVD?! ili se varam?!
You Hack me!
We Hack you! by cafe.mobil team
Evo prepoznaje mi sad dvd-rw zahvaljujuci microhard-u
tnx microhard.
ali mi opet izbacuje istu poruku
Onda neka proba izvadit jumper da ga matična detektira automatski(mislim na DVD-RW).
poruka ti je zato jer moraš instalirat drivere za SATA disk.
Kolega je ovdje imao relativno sličan problem:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=33783
Zadnji uredio zerobravo : 17-01-2007 u 23:25
Probao sam bootat sa xp-a ne moze sa vista dvd-a moze. prije mi je stari comp mogao bootat sa xp-a. Zasto sad ne moze?
jel ostao isti disk i isti bootabilan cd sa windowsima?
sve je novo osim cd-a sa windowsima koji su se prije mogli bootati na starom compu s kojeg upravo pisem jer ne mogu ovo sa novim nikako da sredim.
pa prije si vjerojatno imao Paralelni disk s kojim je naravno moguće bootat win bez ikakve diskete. SATA je druga priča, koju sam već objasnio.
Znaci moram instalirati drajevere sa diska kojeg nemam i ne znam kao cu ga nabavit. Sta da radim?
P.S.
Tek sam sastavio konfu i nema nista na hdd-u tako i da imam tu disketu sa drajverima ne znam kako bi ih instalirao
o kojem je disku riječ
A KAJ SAD TI GLEDAS�
Rijec je o maxtor 160GB sata disku.
Evo sad sam browsao preko starog compa ovaj cd sto sam dobio sa maticnom i na njemu pod make disc imaju neki drajeveri
nvidia 32bit xpsata raid driver
...64bit....
i jos neki za win2000, 2003 .
jesu li to ti drajveri koji mi trebaju, ako jesu kako da ih instaliram?
SATA driveri se instaliraju na način da se prilikom klasičnog bootanja windowsa prije pritisne, kako gdje, al uglavnom jedna od funkcijskih tipki, kod mene je to F6, i pokreće se automatski driver sa diskete, i nakon njegove instalacije nastavlja se učitavanje ostalih komponenti, i dolazi se do screena gdje se odabire što se želi napraviti; nova instalacija, repair itd. dakle, prilikom dizanja sustava, kad se ispiše poruka "press any key to boot from cd room" naravno pritisne se bilo što, ulazi se u odvratno plavi boot screen i odmah potom se vidi ispisano bijelim slovima što koju tipku pritisnuti da bi se bootali driveri za SATA disk. naravno, osim bootabilnog cd-a, mora i disketa biti u floppy-u. i to je to.
da, pokreni ove 32-bitne. snimi ih ili instaliraj ili extraktiraj na disketu. ne znam u kojem su obliku. ako je exe, onda pokreni, možda će se sami extraktirat uglavnom, dovedi ih na disketu kako znaš i umiješ. i problem ti je riješen.
evo uspio mi je bootati cd od maticne ne znam kako. evo izabracu ove winxp32 bitne mada mi je procesor 64bitni( da li bi trebao uzet 64 bitne?)
I josh jedna mala napomena: SATA drivere (ako nisu dobiveni na disketi sa samim HDD-om) trebash skinuti sa sluzhbenih stranica proizvodjacha matichne ploche (ako ih vech nemash ba CD-u ili disketi koje si dobio sa matichnom). Dakle, na njihove stranice upishesh tochan naziv svojeg modela matichne i pod download sekcijom pronachi SATA (raid) drivere. SATA kontroler se ne nalazi u HDD-u vech na samoj MBO.
A nakon toga, kako ti je i zerobravo rekao. Prebacish te drivere na disketu, ubacish i nju i windows cd u mashinu i kod prvog plavog screen-a, stisnesh F6. Ako nisi siguran kada treba pritisnuti F6, baci pogled na dno ekrana chim se pojavi blue screen jer bi ti tamo izmedju ostalog trebalo pisati i neshto poput "press F6 for aditional scsi controllers" (nemoj me drzhati za rijech shto se texta tiche - to ti govorim po pamchenju).
Bookmarks