Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13
    Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

EOS 350 sa raznim objektivima

Pratim već poduže ovaj forum i svi stariji forumaši predlažu prelazak na DSRL aparate. Skinuo sam preko 100 sample slika i nagledao se raznih recenzija. Ali, da uvijek ali, dao sam si još malo truda i krenuo sa slikama koje su slikane sa EOS 350. Kada gledam slike koje su snimljene sa njegovim objektivom iz kita slike su lošije nego kada bi ja istu sliku slikao sa svojim aparatom. No sa drugim objektivom slike su savršene. Što me navodi na pomisao: trebam li ja platiti skoro 6000 kuna da bi kupio aparat i smeće od objektiva, pa zatim još par tisuća kuna za "normalan objektiv"?
    Prilažem slike na kojima sam našao razliku pa sami prosudite (jer drugih slika za usporedbu i nemam).

objektiv iz kita

objektiv iz kita
    Camera Obscura - the best camera ever :)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31
    Što me navodi na pomisao: trebam li ja platiti skoro 6000 kuna da bi kupio aparat i smeće od objektiva, pa zatim još par tisuća kuna za "normalan objektiv"?
    Ha čuj kolega.
    Ovo što si naveo je opće poznato.
    Objektivi iz kita su poprilično loši nekome tko očekuje kvalitetu fotografije.

Ako hoćete dobar objektiv (još ako ima opt.stabilizaciju) platiti ćete ga masno.
    A sad, ne morate uzeti baš Canonov skupi objektiv, postoje proizvođači koji rade objektive koji bi odgovarali kučištu 350D.

E sad trebalo bi za svaki provjeriti kakve je kvalitete i da li opravdava cijenu.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Krasno, dakle kupiš aparat, pa ne možeš slikat. Ovo je dobra fora :bunny:
    Vraćam se na stare dobre "idiote". Ne očekuješ puno pa i ne dobiješ puno

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Krasno, dakle kupiš aparat, pa ne možeš slikat. Ovo je dobra fora :bunny:
    Vraćam se na stare dobre "idiote". Ne očekuješ puno pa i ne dobiješ puno
    Mislim da je to najjednostavnije za nas "smrtnike".
    Gle, fotografija je skup sport, ako želite praviti odlične snimke morati ćete i poprilično uložiti.
    To nas obične ljude onemogućije da uđemo u neke zahtjevnije profesionalne vode.

U neku ruku to je razumljivo ako se stavite na mjesto jednog profesionalca koji je uložio čitavo bogatstvo u opremu i to mu je način preživljavanja...ne želite valjda da vam dođe neki amater sa jeftinom opremom i napravi kvalitetnije snimke.

No kako vrijeme prolazi i tehologija se razvija, pa će i takvi sada nam svima preskupi objektivi postati pristupačniji.

Sjetite se samo da ne tako davno ste mogli biti sretni ako ste imali 3MP aparat.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sve je to super i lijepo što si napisao: ali onda cijena aparata nije 6000 kuna nego je 10000. A ja ćui sa svojim SP 500uz slikati bolju sliku, a košta daleko manje. Sve ima svoje mjere i granice, ali imaš odličan aparat i šugav objektiv.
    Dakle nemaš ništa a platio si masne pare. Kako rekoh: :bunny:

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dakle, SLR svijet ima svoju cijenu. ima ljudi koji su je spremni platiti i onih koji nisu. ima ljudi kojima je to potrebno i onih kojima to nije. to moraš sam za sebe odlučiti gdje spadaš...

a što se tiče objektiva, ima varijanta da uzmeš samo tijelo, pa kupiš sigmu ili tamrona. osobno nisam probao 350D i kit objektiv, tako da ne znam iz prve ruke, ali sam čitao da nije nešto. nabavi tijelo, kupi OK sigmu i imat ćeš bolje rezultate sigurno

ima i varijanta da uzmeš rabljeni fotić prek oglasa. ljudi koji se bave fotografijom i platili su aparat koliko su ga platili u 99% slučajeva su ga pazili i to radi. pred koji mjesec se na fotozineu moglo dobit oly e-1 s 14-54 objektivom koji je kvalitetan za 5.000 kuna. i za još toliko je išao 50-200 također kvalitetan za još 5.000 Kn. to je 10.000 kuna za opremu (objektivi, fotić je e-500) s kakvom ja radim koncerte u svjetlosno teškim uvjetima (dakle, koncerti se uglavnom ne smiju slikat s blicom). takve performanse nisam dobio s aparatima poput sony dsc-r1 (kvalitetan ali kratak) i panasonic LC1 (svjetlosno predobar objektiv, ali elektronika spora i neefikasna u mraku).

a za fotkat prirodu po suncu - tu više-manje svi današnji aparati dobro rade. kvaka je kod SLR-a da možeš nadogradit kad skupiš nešto love. kompakta ne možeš.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo za nadograđivanje stoji. I znam da DSRL ima svoju cijenu.
    Jučer sam zato gledao Olympusa e 500 i bar po preview slikama ima sa objektivom u kitu bolju od Canona EOSa350 D.
    Slika je negdje između originala i onog bolje objektiva, dakle skroz upotrebljiva slika, malo unsharpa i slika je mrak

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sve je to super i lijepo što si napisao: ali onda cijena aparata nije 6000 kuna nego je 10000. A ja ćui sa svojim SP 500uz slikati bolju sliku, a košta daleko manje. Sve ima svoje mjere i granice, ali imaš odličan aparat i šugav objektiv.
    Dakle nemaš ništa a platio si masne pare. Kako rekoh: :bunny:
    Naravno da konstatacije da SLR oprema i SLR fotografija imaju svoju cijenu stoje. Spcifičnost, skup razvoj i proizvodnja, uzrokuju u konacnici i skup proizvod.

Upravo na taj dio sam se i zelio osvrnuti. Naime, ti u svojim postovima navodis "masno" placanje opreme.

To "masno" je vrlo relativan pojam. Kao primjer navesti cu ti tri Canonova objektiva, koji bi to mogli bitiodabir ako se odlucis za Canon 350D ili bilo koji DSLR aparat iz Canonove game.

Tako navodim:

Canon EF 55-200mm f/4.-5-5.6 II USM

Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM

Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM

Evo, naoko, po rasponu tri vrlo slicna objektiva. Cak je ovaj prvi u prednosti nad ostala dva (po rasponu 55-200, dok ostala dva raspolazu rasponom 70-200). Sva tri u kombinaciji sa crop faktorom od, recimo, 1,5 sto bi bio neki prosjek u DSLR fotografiji danas, cine vrlo respektabilan raspon do 300 mm, maksimalne zarisne duljine.

Ipak, razlike u cijenama su drasticne.

Tako ovaj prvi navedeni stoji cca 2000 kuna. Ovaj drugi cca 7000 kuna. Dok zadnji stoji cca 17000 kuna.

E sad sto je od ovoga masno?

Sto se pitanja koliko je isplativo tice to je vrlo diskutabilno. Mogu, iz vlastitoga iskustva reci, da ces vec i sa ovim najjeftinijim dobiti bolje rezultate od rezultata koje ces dobiti sa 90% konzumnih ili prosumer foto aparata. Naravno pod uvjetom da si svjestan sto koristis i imas znanje daizvuces maksimum iz objaktiva (ciste cinjenice, dakle uzeti u obzir f broj pri fotografiranju, uzeti u obzir da objektiv nema IS, te da fotografije pri smanjenu svjetlu moraju biti fotografirane na kvalitetnijemu stativu...).

Ipak, mora se priznati da su rezultati komparirajuci kvalitetu, koje daju kvalitetniji konzumni ili prosumer aparati vrlo, vrlo bliski kvaliteti koju daje kombinacija entry DSLR klase aparata i kit objektiva, tako da se po tome pitanju i isplativost moze dovesti u pitanje.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bimbi, kao i uvijek tvoj je odgovor dobrodošao.
    Pa ako uzmemo da je EOS sam oko 5000 kuna, plus 2000 kuna za onaj objektiv dolazimo do 7000 kuna.
    7000 kuna je recimo i više nego dupla cijena od SONY H5 (kojeg držim nekakvim vrhom ponude u njegovoj klasi).
    E sad, Sony ima stabilizaciju slike, sasvim zadovoljavajući zoom i broj MP-a
    Da li slike iz EOS.a u kombijaciji od 7000 kuna su toliko bolje. Smatram da nisu, pogotovu u današnje doba.
    Fascinira me jedino činjenica što su DSLR aparati daleko brži u fokusiranju, i imaju daleko manji šum na slikama, što je posljedica svakako i većeg senzora i bolje i naprednije optike te softwarea u aparatu.
    A o drugim kombinacijama 5000+ 7000 ili 5000+17000 kuna neću niti pričati (to je premasno za moj topic)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa ako uzmemo da je EOS sam oko 5000 kuna, plus 2000 kuna za onaj objektiv dolazimo do 7000 kuna.
    7000 kuna je recimo i više nego dupla cijena od SONY H5 (kojeg držim nekakvim vrhom ponude u njegovoj klasi).
    Msilim da ne trebamo ponovo objašnjavati za koga je napravljen model poput H5 a za koga EOS 350D.

Probajte si zamisliti nekog fotografa profesionalca (bio on novinarski fotograf ili nekakav umjetnik itd) koji ide fotografirati ono što mu treba sa H5...nema šanse.

H5 je napravljen za amatere i naprednije amatere (do određene granice), tj. nekoga kome je fotografija gušt i tko će fotografirati za svoje potrebe.

350D je nešto sasvim drugo i napravljen za druge potrebe, no to ne znači da ga sada ne trebaju koristiti i tip ljudi koje sam naveo za H5 (dapače, ako imate financijskih problema slobodno dajte).

Dakle nemojmo uopće krenuti sa usporedbama ultra-zoom i prosumer aparata sa DSLR-ovima. Mislim da to svi shvaćamo.

Onome kome treba DSLR taj će ga i kupiti, a ne mučiti muku sa nečime tipa H5 koji mu na kraju krajeva ne može niti približno pružiti mogućnosti kao DSLR.

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fascinira me jedino činjenica što su DSLR aparati daleko brži u fokusiranju, i imaju daleko manji šum na slikama, što je posljedica svakako i većeg senzora i bolje i naprednije optike te softwarea u aparatu.
    pa o tome se i radi. ovisi što slikaš to ti može ili ne mora biti važno.

a što se tiče tvog pitanja na PM, evo pripremio sam 3 fotke s olyja e-500 od kojih onu dnevnu može izvuć većina kompakata, dok one dvije s koncerta dosta teže. originali su, bez obrade u p'shopu. to je rađeno s malo boljim objektivima od kit objektiva (ali se sada 14-54 mm može naći u kitu s olyjem e-1, prije je išao onaj lošiji 14-45)
    http://marvin.kset.org/~zappan/cafe/foto/

fotke s 14-45 nemam svoje, ali ima na http://foto.muzika.hr/ koncert deftonesa što je radila cura koja ima e-500 i 14-45. također njeni radovi postoje na www.demobands.com s istom tom opremom.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Za te fotografije na koncertima nije toliko bitna žarišna daljina (mislim naravno da jest zbog kadra, ali ne i svjetlosti) koliko otvor blende.
    Uzmeš neki f/2.8 ili još bolje f/2 objektiv pa da vidiš koliko će biti brz a kakva će biti kvaliteta fotografije...odlično.
    Samo što se tiče cijene...ne tako odlično
    Zadnji uredio Wisher : 09-09-2006 u 10:02

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao observer
    Za te fotografije na koncertima nije toliko bitna žarišna daljina (mislim naravno da jest zbog kadra, ali ne i svjetlosti) koliko otvor blende.
    Uzmeš neki f/2.8 ili još bolje f/2 objektiv pa da vidiš koliko će biti brz a kakva će biti kvaliteta fotografije...odlično.
    Samo što se tiče cijene...ne tako odlično
    pa e-1 se dosta često nađe u oglasniku za cca. 5000-6000 kuna s objektivom 14-54 f2.8-3.5. e, sad 50-200 f2.8-3.5 je dosta skuplji, ali to je ekvivalent 100-400 pa kad se neki prosumer pokaže da radi na toj blendi bez izobličenja, nek mi se javi... a 40-150 f4.0-5.6 se da nabavit za red veličine 1500-2000 kuna čini mi se... a to je u klasi ako ne i bolje od onog što daju prosumeri na tim žarišnim daljinama...

e, sad, naravno da je odluka onog tko kupuje.. prosumer je to što je i ne vuče na daljnju potrošnju love. a za SLR možeš trošit i trošit... kako kome treba, ja bi SLR bez puno premišljanja jer za ono što ja fotkam to mi treba...

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Programi za otvaranje raznih ekstenzija (*.*-*.sav...)?
    By OuttaControl in forum Aplikacije
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 15-02-2006, 21:35
  2. Odgovora: 4
    Posljednji post: 15-04-2005, 18:07

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove