Join Today
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Threaded View

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D200, Nikkor AF-S VR 24-120 recenzija

Eto vidio ga danas uzivo i imao prilike malo oprobati, pa da podijelim iskustva!

Od kuda mi??? E pa igrom slucaja poznam covjeka koji radi kao fotograf na brodovima namijenjenima krstarenjima onih bogatih i onih jos nesto bogatijih. Covjek i nije bas nesto potkovan u svijetu fotografije, ali pati da ima najbolju i tek mahom izdanu opremu. Tako da je i ponosan vlasnik Nikona D200 (uz Canon D1, Canon F5...placa mu dopusta navedeno). E, pa danas sam ga sreo i oteo mu D200 na pola sata.

Dojam...iznad svih ocekivanja.

Na zalost nisam imao neku rezervnu mem. karticu da UL neku sliku u full formatu (naravno JPEG, jer mi se RAW bas i ne bi dalo UL). Covjek je imao notebook sa sobom sa CS2 instaliranim, tako da sam mogao provjeriti i slike u 100% povecanju i detaljno ih pretraziti u potrazi za manama, izoblicenjima, kromatskim aberacijama i sl. i rezultatima sam impresioniran, cak i u JPEG kompresiji, a o RAW formatu da i ne govorim. Zao mi je sto je danas vrijeme bilo ovako lose kako je bilo, bez tracka sunca (jer ipak su kromatske aberacije kod panorama najizrazenije za suncanih dana). Sve u svemu kvaliteta fotografija zadovoljiti ce i one uistinu visokih standarda i koliko sam ovako na brzinu uspio primjetiti, postoji zamjetna razlika u odnosu na D70 i D70s i u razlucivosti i u ostrini, ali to ovisi i o optici, pa bas i nije zahvalno usporedjivati, s obzirom da nisam imao oba aparata zajedno u rukama, da ih istestiram sa istim objektivima.

Sto se izrade i ergonomije aparata tice...samo pohvale. Naime, jos od E1 nisam vidio uvjerljivije i kvalitetnijega izradjenoga aparata u ovoj klasi digitalca, s time da mi je D200 uvjerljiviji i od E1 - ice. Masom, kvalitetom kucista (magnesium alloy), finalnom obradom, gumenim rubovima i zavrsetcima, svojim dimenzijama, cak i bez dodatnog battery gripa, ovaj aparat odaje dojam respektabilnoga SLR - a s pedigreom. Savrseno lezi u ruci (pogotovo ako vam je saka nesto vecih dimenzija), grip je dosta dubok, tako da je hvat i vise nego siguran i stabilan. Masa aparata dozvoljava montiranje i baratanje bez problema i sa objektivima vecih zarisnih duljina. Posebne pohvale idu i gripu za palac na straznjem dijelu aparata, koji je odlicno pozicioniran i izveden bez mane.

Pohvale i display - evima na aparatu. Ovaj na gornjoj plohi aparata, koji je namijenjen prikazu mnogih za fotografiranje vaznih sitnica olicenje je vec od prije poznate Nikon - ove funkcionalnosti, sa modela prethodnika, dok je onaj u boji na straznjoj strani aparata, veci, bolji, ostriji i vece razlucivosti od npr. D70s, te predstavlja napredak u odnosu na prethodnike u Nikon D seriji. Sustav izbornika je takodjer unaprijedjen u odnosu na prethodne modele i zahvalniji je za uporabu. Zastita za straznji display je takodjer izvedena odlicno, te odaje vrlo dobar dojam.

Fokus: brz, efikasan i nepogrijesiv i u uvjetima smanjena svjetla i bez obzira na mod.

Jos jedna stvar koja je za pohvalu jest i indikator baterije koji daje doista detaljne i precizne podatke o stanju baterije, raspolozivom vremenu forografiranja sa ili bez blica. Sam flash, vrlo je dobar za jedan built in blic u ovoj klasi. Vrlo visoko je postavljan kada je u uporabi, u odnosu na polozaj objektiva, sto je svakako pohvalno.

Plus, barem ako se mene pita jest i cinjenica da ovaj aparat opcijama balansira izmedju pro i prosumer klase. Dakle, za potpuni fotografski dozivljaj nudi gotovo sve sto od manuelnih postavki mozete pozeljeti, ali u isto vrijeme raspolaze i nekim predodredjenim opcijama kojima se na ovoj klasi aparata nisam nadao, sto opet u odredjenim uvjetima moze biti od velike koristi.

Sve u svemu, ako je meni i mojoj prosudbi za vjerovati, definitivno pogodak Nikon - a. Ovaj je aparat bez trunke sumje best buy u, ajde da je nazovemo, klasi polu pro SLR - ova, uz opasku da bi i mnogi koji aparat koriste u profesionalne svrhe (njime zaradjuju za zivot...), ovim modelom mogli zadovoljiti svoje potrebe. Kada govorimo o njegovim suparnicima na trzistu malo ih je tesko pozicionirati, jer ovaj aparat kao da je u zlatnoj sredini, naravno samo ako promatramo cijeno, jer svojim karakteristikama definitivno pripada samome vrhu. Aparati s kojima bi ja komparirao ovaj a s obzirom na dvojbe, trojbe..., pri odluci o kupnji novoga dSLR - a, bili bi: Canon 20D, Canon 5D, Nikon D100 i Nikon D70 i D70s. Jedini od navedenih koji moze dostojno parirati Nikonu D200 jest Canon 5D (5D nisam imao u rukama tako da svoju zadnju tezu baziram na proucavanju njegovih teh. specifikacija). Prednost koju bi 5D definitivno ima nad D200 bio bi Leica format CMOS senzor vece razlucivosti i nesto veci izbor samih parametara odredjivanja fotografije. Sve ostalo jednako je. Definitivna prednost D200 bio bi izgled kucista, ergonomija, izrada i kao velika prednost cijene (D200 upola je jeftiniji od Canon 5D modela). Svi ostali navedeni aparati definitivno su inferiorniji Nikonu D200. Navedeno mogu procijeniti iz vlastita iskustva jer sam imao prilike oprobati sve navedene.

Cijena cca 1500 - 1600 eura nije mala, ali je definitivno opravdana svime sto ovaj aparat nudi. D200 vrijedi svaki euro ili kunu koji ga platite.

Sto se mene osobno tice...moji planovi o kupnji Canona 20D koji su trebali biti realizirani krajem ove godine opasno su naruseni, i morati cu dobro prekalkulirati sve mogucnosti nabavke D200 jer bi bio grijeh kupiti 20D ako postoji i najmanja mogucnost da si priustite Nikon D200!

Zadnji uredio Bimbi : 26-11-2005 u 23:50

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Slične teme

1. Upute na hrvatskom za Nikon D200
    By nisde in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-01-2009, 16:55
  2. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-04-2008, 10:42
  3. Nikon D200
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 22