Ovako, MS naveliko radi na nasljedniku Windowsa 8.
U pitanju je Windows kodnog imena Threshold, mediji su ga već nazvali Windows 9 iako nigdje nema potvrde o tome.
2. travnja 2014 ljeta gospodnjeg MS je na Build konferenciji prikazao sljedeći screenshot "buduće verzije Windowsa":
Iako je Start meni i Metro aplikacije u prozorima trebao biti dio nadogranje Windowsa 8.1 (nadogradnja je poznata pod nazivom Update 2) MS je otkazao tu namjeru te će uključiti te značajke u sljedećoj iteraciji Windowsa.
Datum dolaska Windowsa "9" nije poznat. Neke glasine govore da će doći u jesen 2015. godine sa betom (Preview) za korisnike početkom godine te preview za developere krajem ove godine.
Od ostalih navodnih novosti govori se o Cortani na desktopu, potpuna integracija Windows Phone-a, Windows RT-a i desktop Windowsa kao i zajednički Store.
---------- Post added at 00:05 ---------- Previous post was at 00:02 ----------
Screenshotovi builda 9795 procurili su na Internet.
Vidljivo je ono kaj su MS-ovci prikazali na Buildu - Start Meni, kombinacija standardnog menija iz Windowsa 7 kao i Start Screena iz Win8(.1).
Meni osobno je pomalo blesavo, Windows 8 mi je osobno funkcionalniji i lijepši od ove ideje koju vidimo na leaku te se nadam da će novi stari Start meni biti samo opcija.
Screenshot Metro aplikacije:
![]()
Windows 9 prema nekim informacijama bit će predstavljen 30. rujna, dakle za malo više od mjesec dana. Mary Jo Foley, Paul Thurott i Tom Warren dobili su iste informacije o tome tako da je stvar gotovo pa sigurna.
E sad, u pitanju je Windows Technical Preview, verzija namjenjena developerima i onima koji žele imati najnoviju verziju OS-a, bez obzira na bugove i skresane mogućnosti.
Neke od novih mogućnosti koje se spominju su:
- Interaktivni Live Tile-ovi
- micanje Charms Bara (ona crna traka s desne) i zamjena za Action Center (kao na Windows Phone 8.1)
- Cortana (virtualni asistent)
- Virtualni desktopi (nekaj kaj je godinama na Linuxu i OSX-u)
- Opcionalno micanje Modern UI sa desktopa (hura za većinu, tuga za mene
)
- To be continued...
Za sad nema još konkretnih leakova i screenshotova ali čim tak nekaj izađe šibnut ću na virtualku pa ćemo vidjeti![]()
I kada ljudi proricaju propast MS-a zbog kakti Win8 faila i lošeg stanja sa Windows Phone-om, vrijednost na burzi magično ide prema gore...
Nego, postoje nekakve indicije da će sljedeća verzija Windowsa, kodnog imena "Threshold", biti prva u povijesti koja će se u potpunosti riješiti sufiksa nakon riječi Windows.
Naime, prema Neowinu, u zadnje vrijeme MS reklamira Windows Phone modele bez "Phone" dijela, počevši od HTC One M8 for Windows kao i predstavljanja Lumie 830 i Lumie 730/735. Općenito, kad sam malo pogledal MS-ov i Nokijin kanaln na Jubitou, vidljivo je da je Windows postao majka za sve
Tako da ne bi bilo nimalo čudno (ali bilo bi jako zbunjujuće) da MS izbaci samo "Windows".
Isto tako, Windows Technical Preview će vjerojatno postojati u više verzija s obzirom na feedback. Naime, u slučaju ako primjerice pošaljem feedback da ne volim Start Meni i da mi je Start Screen draži, prilikom sljedećeg updejta dobit ću verziju Windowsa sa Start Screenom. S druge strane, Pero Perić će reći da voli Start Meni i da želi koristiti Windows 7 jer se boji novih stvari. MS će mu pustiti verziju Winsa koja ima u sebi Start Meni. Na taj način MS će vidjeti koja kombinacija je najčešće i koju ljudi najviše žele te će se prema tome ravnati u razvoju novog OS-a.
Meni osobno se to baš i ne sviđa jer mislim da je Pero Perić ipak malo vokalniji nego Mario92 pa bi Windows "9" mogao biti zapravo Windows 7.1 al dobro, nadam se da sam u krivu![]()
Danas su procurili screenshotovi WTP-a (Windows Technical Preview).
Prije nego pogledate screenshotove računajte da ovo NIJE konačni izgled i da se na dizajnu gotovo pa nije radilo. Technical Preview je baš to - demonstracija i prikaz na čemu Microsoft radi i koje će nove mogućnosti donijeti u novoj verziji Windowsa (za koje se smatra da neće imati nikakav sufiks nego će se zvati samo "Windows")
Vidljivo je dodavanje Notification Centra, virtualnih desktopa, micanje rubova oko prozora (NAPOKON!) i mjenjanje nekih ikona na desktopu (NAPOKONx2). Naravno, neke stvari su ružne (Start Meni) ali vjerujem da će kroz vrijeme ipak izgledati bolje.
Evo, da ne duljim, ovo su screenshotovi:
I ovo su neke glasine kaj se tiče Internet Explorera
Kaže uljez iz majkrosofta...![]()
Hej, ja samo prenosim ono kaj je procurilo od nekud, za sve ostalo tu je NDA![]()
Uj, što je Start gadan. Mislim da bi i djeca u vrtiću (za koje je dizajn namjenjen) rekla isto![]()
Ovo postaje ružno na n-tu potenciju.
Micosoft je valjda otpustio sve dizajnere i vratio se "kocka looku" otprije 20 godina ali sada sa širom paletom boja.
Meni je dizajn nebitan - samo da je desktop default. Ako i devetka bude loša ostajem na kombinaciji 7+Mint odnosno XP+Ubuntu.
Sad je i službeno 30. rujna. Zanimljivo je što neće biti livestreama.
Da, nema livestreama nego se prezentacija događa pred malim brojem ljudi, većinom novinara.
U pitanju je prezentacija za enterprise korisnike tako da će najviše promjena biti prikazano oko desktopa. Metro dio još uvijek nije toliko poznat.
I, tko je instalirao Windows 10 Technical Preview?
Pozdrav s WTP-a
Manje više sve kaj je leakalo je dostupno na WTP-u, radi začuđujuće stabilno (niti jedan BSOD niti crash whatsoever) tako da se iskreno ne bih čudio da ekipa stavi ovo ko primarni OS i da će im raditi kako spada (sve do 15. travnja 2015. kad prestaje vrijediti ova verzija).
Ja stavio na laptop ali se nisam imao prilike ozbiljnije pozabaviti istim. Na prvu mi je sjeo bolje nego W8 kad je izašao![]()
Po ovom što vidim u videu a i u cijeloj prezentaciji siguran sam da će mi se novi windowsi svidjeti![]()
Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.
http://imgur.com/a/VWzZX#0
Novi build 9901, screenshotovi sa objašnjenjima ispod slika kaj gledate![]()
Windows 8 sa startom. Nis posebno.
I malo vizualno ušminkani, virtual deskopi i tako... Meni po slikama nije loše, preview nisam instalirao.
21. siječnja budu prikazali nove stvari i onda ćemo dobiti nekakvu sliku kak će izgledati Winsi 10... Ovo za sad mi se jako sviđa![]()
Mislim da je Mario postao veliki fanboy Microsofta u bilo kojem obliku![]()
Zato jer me zanima MS tehnologija i uređaji ne znači da sam fanboy
Pozdrav sa Android tableta dok mi se iPhone puni kraj kompa na kojem se vrti live verzija Mint-a. Bez zajebancije![]()
Imaš iPhone, znači fanboy si.![]()
Damn you Internet people!![]()
![]()
Mene ste našli tu zaebavati
Poslat ću vam svima po jedan BSOD (ili kernel panic) da se smirite![]()
Bookmarks