Sve manje mi se sviđa zastarjeli symbian na mojoj N95 8gb, pa sam odlučio da je vrijeme za unaprjeđenje.
Kao i većini, mob mi primarno treba za razgovore. Više volim razgovarati nego pisati SMS-ove, prije svega zbog sporog pisanja na tipkovnicama dosadašnjih mobitelima. Ali se nadam da će mi se sa novim mobitelom smanjiti potreba za vučom laptopa posvuda, tako da od moba tražim i mogućnost ugodnog surfanja netom i pisanje pokojeg maila. U pauzama bi pogledao i poneki film/seriju kao što radim sa N95icom. Prema mobitelima nisam baš nježan, ne bacam ih uokolo, ali ih niti posebno ne pazim. On mi je radni alati ne želim gubiti niti vrijeme niti živce na konstantnu pažnju hoće li se zagrebati. Dakle, plastičnjak od Xperie X10 ne dolazi u obzir. Iako, za ovaj mob sam spreman nabaviti futrolu
Iphone mi ne ulazi u jednadžbu zbog ograničavajućeg sučelja i male rezolucije ekrana, dok n900 isto ispada iz igre jer se maemo tek razvija. Android je za sada jedina platforma koja me interesira.

Iako sam čekao Nexus one još od same njegove najave, njega sam prekrižio jer je došao Desire - po mome mišljenju manje lijep, ali bolji mob.
A onda mi je za oko zapela i Motorola Milestone. Iako mrzim motorole zbog užasnog softwarea, ovdje nisu mogli zabrljati jer je OS Andorid.

I sada je nastala dvojba - Desire ili Milestone?
Pa je došlo vaganje pluseva i minusa. Tako da...

HTC Desire

+ brži procesor i više rama
+ prekrasni amoled ekran
+ Sense UI i widgeti
+ iako je ružniji od nexusa i dalkje dobro izgleda

- nema fizičku tipkovnicu
- plastično tijelo, iako je riječ o kvalitetnoj plastici

Motorola Milestone

+ metal, metal, metal + staklo = odlična konstrukcija
+ tipkovnica
+ ekran nije amoled, ali je svejdeno vrhunski
+ nešto jeftiniji od desirea
+ odličan dock s kojim milestone postaje budilica/weather station/digitalni okvir

- osobno mi ružniji od desirea, ali ima svojevrsni grubijanski šarm
- procesor i memorija slabija od desireove
- nema Sense UI
- relativno loša kamera

I nakon pluseva i minusa je trebalo biti jasno kao dan koji ću mob uzeti. Ali nije.

Dok srce kaže Desire, razum viče Milestone.
Znam da sa bilo kojim od ova dva neću pogriješiti, ali budući da smatram da je 3000+ kn nemala cifra za taj tip uređaja, želio bih da me u najmanju ruku oduševi.

Zato, svi oni koji su koristili navedene ili slične (Sense UI) mobitele, a imaju neki pametni savjet, pomagajte