Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Hybrid View

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Fotografiranje zivotinja u pokretu (pasa) - sto odabrati?

Dakle, nova me je korisnica na forumu PM - om zamolila da otvorim novu temu navedenoga naslova, iz razloga jer ona to ne zna uciniti.

Pa evo u nastavku c/p njene poruke, da znate sto je zanima i o cemu zeli nase misljenje i savjete:

Namjeravam kupiti digitalni fotoaparat i molim za savjet kojeg odabrati:
    svrha:

-fotografiranje pasa u pokretu na otvorenom, i u halama-izlozbe pasa
    -portreti pasa

Digitalni foto aparat bi trebao biti:

-brz na okidanju, da ulovi ''odmah'' taj trenutak
    -ne prekompliciran, jer sam pocetnik -pozeljno je da bude automatski, a vremenom mogu isprobavati i mogucnosti rucnog podesavanja
    -da ima kvalitetne boje i blic, za slikanje u hali
    - da ima kvalitetan zoom za fotografiranje udaljenih pasa
    -moze biti i stariji model
    -da ne iziskuje kupovinu novih objektiva, stativa moze
    -fotografije su potrebne za web str (+ priv. zbirku)
    -da je cijena do 6000 kn

Zahvaljujem na pomoci

Shama

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo, kad sam vec i otvorio temu, da nesto i odgovorim za pocetak.

Svakako pogledajte sljedecu temu. Naci cete mnogo korisnih stvari koje bi vam mogle biti vrlo interesantne i informativne:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=22660

Nadalje, bojim se da su tesko spojive vase zelje za krajnjom jednostavnoscu i automatikom sa zahtjevima koje postavljate pred vas novi potencijalni foto aparat.

Osobno, ispunjenje svih zahtjeva koje ste postavili, trazio bih u SLR klasi. Problem je sto SLR klasa foto aparata nije bas olicenje jednostavnosti i automatike i obicno iziskuje kupnju raznih dodataka u vidu foto opreme.

Ovo i ne mora biti obavezno, jer ako vas zadovoljavaju performanse kit objektiva (dakle onoga objektiva koji dobijete, da se tako izrazim, u paketu sa aparatom) i ne morate kupovati nesto drugo.

Zasto bih se ja, a da su mi zahtjevi poput vasih, odlucio za SLR aparat?

Razlozi su mnogi, a navesti cu samo nekae. Izlozbe pasa cesto se odrzavaju u dvoranama koje su velike povrsinom i cesto ne mozete fotografirati iz pozicije iz koje bi to zeljeli. Iz navedenoga razloga trebao bi vam objektiv prilicne zarisne duljine da bi mogli uvijek kadrirati ono sto zelite. Kod vecih zarisnih duljina postoji opasnost "mutne" fotografije, pogotovo pri slikanju iz ruke bez stativa. Ako tome dodamo jos i cinjenicu da je u tim dvoranama nerijetko i osvijetljenje slabo, a pokreti pasa brzi i dinamicni, ovo bi se moglo pretvoriti u velik i nerijesiv problem za vecinu reprezenata compact ili ulrtra zoom klase digitalnih foto aparata. U navedenom slucaju pomoglo bi koristenje visih ISO vrijednosti i kvalitetan tele objektiv zarisna duljine 200 njak mm sa sustavom stabilizacije. To vam adekvatno i na razini koja vam je potrebna moze pruziti SLR foto aparat. Na zalost morali bi imati nekoga fotografskoga znanja da bi te prednosti iskoristili.

Sto se bljeskalica tice, bojim se da one, a s obzirom na gore objasnjene specificnosti situacije, nece previse koristiti i to iz sljedecih razloga. Kako sam i napomenuo, udaljenosti su na takvim priredbama (znam iz iskustva jer sam ih u vise navrete fotografirao) prevelike za domet klasicnih, ugradjenih bljeskalica u compact, ultra zoom ili prosumer aparatima (domet bljeskalica u navedenim aparatima se u najboljim slucajevima krece do 6-7 m). Jedine bljeskalice koje daju razultate su bljeskalice koje idu na mount i koje se kupuju odvojeno od foto aparata i to manje vise redovito uz SLR aparate (njihov domet varira, ali kod onih kvalitetnijih moze doseci i do 50 ak metara).

Takodjer, vasa zelja da aparat okida "odmah" kad vi to pozelite nije ispunjiva ako se ne radi o SLR foto aparatu, jer su sustavo fokusiranja, svih ostalih (dakle neSLR foto aparata) prespori da bi ispunili to ocekivanje.

Sto se ocekivane cijene do 6000kn tice...za taj iznos mozete kupiti neki od entry level DSLR aparata, tako da ona odgovara.

Eto za pocetak dovoljno za razmisljanje. Procitajte napisano i onu temu koju sam vam u pocetku naveo, a koja se bavi slicnom tematikom, pa pitajte dalje.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2003
    Mobitel
    E1000, slvr L7, N70
    Operater
    Vip, MobileC 1GB
    Godina
    52
    Bodovi
    15.984
    Nivo
    30
    Bodovi: 15.984, Nivo: 30
    Bodovi: 15.984, Nivo: 30
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    koristim priliku obzirom na temu, obavezno pogledati uradke Chrisa na slijedećem linku http://www.svitlebaje.com/ fotografije su zaštićene od distribucije no ovdje doista imate priliku vidjeti kako se to radi. Na izbor je niz vrhunskih fotografija ove tematike.

Svježe registriran
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala tomo!
    da, chrisove foto sam vidjela davno i zaista su mi odlicne; tako nesto bi i ja da znam napraviti.
    za sada pomalo proucavam predlozene teme i dslr fotoaparate koje mi je bimbi predlozio.

hvala bimbi na pomoci; vase objasnjenje me je usmjerilo na odredeni izbor dslr-a, i to mi je zaista pomoglo da previse ne trazim i ne lutam od jednog do drugog d fotoaparata. a vasim izborom, usmjerili ste me prema dslr-u (koji sam izbjegavala cijelo vrijeme),jer mi se cini kompliciran-vjerovatno zato, jer o tome znam premalo.
    ok. nakon sto sve malo detaljnije proucim, biti cu slobodna postaviti jos koje pitanje u vezi tijela i objektiva, tecaja dig.foto, itd.
    jos jednom, hvala na pomoci!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao shama
    hvala bimbi na pomoci; vase objasnjenje me je usmjerilo na odredeni izbor dslr-a, i to mi je zaista pomoglo da previse ne trazim i ne lutam od jednog do drugog d fotoaparata. a vasim izborom, usmjerili ste me prema dslr-u (koji sam izbjegavala cijelo vrijeme),jer mi se cini kompliciran-vjerovatno zato, jer o tome znam premalo.
    ok. nakon sto sve malo detaljnije proucim, biti cu slobodna postaviti jos koje pitanje u vezi tijela i objektiva, tecaja dig.foto, itd.
    jos jednom, hvala na pomoci!
    I am allways here i drage cu volje pomoci!

Svježe registriran
    Datum registracije
    Sep 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eto, prinova je u kuci: mali nikon d50 sa kitom 18-55 stigao je u subotu.
    za pocetak, sasvim dovoljno.
    ako netko zna za kakvu foto skolu, zahvaljujem na informaciji.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Odgovora: 5
    Posljednji post: 25-06-2005, 00:23
  2. T610 e-mail
    By Hrc in forum Općenito
    Odgovora: 26
    Posljednji post: 04-08-2003, 16:29
  3. T610 e-mail
    By Hrc in forum Arhiva
    Odgovora: 20
    Posljednji post: 04-08-2003, 16:23