http://slike.hr/slike/s/samsungomnia7_82aec.jpg
Dakle, nakon 2 tjedna korištenja odlučih napraviti mali review, pogotovo nakon što sam vidio da općenito na internetu jako malo o ovome modelu a niti ovdje (koliko sam pronjuškao) nije otvorena nikakva tema!
Što kazati za početak?
Prije svega da sam u konačnici oduševljen. Debelo sam se premišljao na početku isplati li se uopće uzeti ovaj uređaj (iako na rasprodanoj t-mobile akciji za minimalno kn), pogotovo jer mi tamo OS neki "ružan" windows 7 sučelje sa ikonama da čovjek pomisli da su rađene za nekoga ko stvarno oko sebe skoro pa ništa ne vidi!
Interesantno kako već nakon jednog dana upotrebe veoma brzo se mišljenje mijenja.
Sučelje ne da je jednostavno da jednostavnije ne može biti nego još djeluje "živo" i neke animacije tipa "people", "xbox live (kad se kreira avatar)", "music & videos"... oduševljavaju a razne boje doprinose ugođaju.
Naravno...tu je i Super AMOLED koji doprinosi svemu tome.
Izrada:
Samsung ko samsung...ovim modelom se isto pokazao kvalitetan i to jako. Doslovno se osjeti da je od jednog dijela, ultra čvrst. Poklopac metalan i jedino možda pri dnu ima neki milimetar dva praznog hoda ali ne smeta. Sam mobitel jest velik, lijepo leži u ruci a jedino neko (kao ja) koji ima nježne ne bauštelske ruke osjetit će da lako može iskliznuti iz ruke jer je zadnja strana nekako skliska i nebi škodilo da je nekako hrapavije napravljeno da se "ljepi" za kožu! Ako postoji kakva futrola tipa iphone nebi bila naodmet i od samog čuvanja mobitela. Što se nošenja u hlačama tiče osjeti se veličina...a to sad naravno nekim curama u gužvi disca može biti i prednost :)
Ekran:
Super AMOLED sve kaže. Sa svih strana čitljivo da nema kuta da se ne vidi da čovjeku još jedino fali odostraga preko poklopca i baterije sve da vidi. Preko dana na jakom suncu zna biti malo problema vidljivosti gdje posebno do izražaja dolaze otisci prstiju... ali lako se vidljivost popravi kada se malo zakloni rukom ili ode pod neku hladovinu drveta ili zgrade. Naravno, najpametnije da je pritom uključena automatska opcija osvjetljenja na okolinu.
Baterija:
1500 mAh. Zna izdržati do dva dana prosječne upotrebe što je odlično za takvu ekrančinu. Preporuka imati crnu pozadinu umjesto bijele jer time troši i manje baterije. Punjenje traje oko nekih 2 i po sata.
Sučelje:
Meni osobno jako se sviđa. Sam start telefona je užasno brz a takav je i izbornik koji doslovno "leti" da čovjek ne stigne brže niti promisliti što hoće u datom trenutku da napravi. Jak hardver sve to dobro opravdava i jedan od dokaza da nisu nužno potrebni odmah dvojezgreni, četverojezgreni procesori...itd. razne perverzije da bi uređaj imao smisla. Na sam OS za sada samo riječi hvale pošto je tek nov u mobilnom svijetu.
Multimedija:
Mp3 i radio sa pristojnim slušalicama daju isto tako pristojan zvuk. Radio se sa slušalicama isto može koristiti i na vanjski zvučnik a do te opcije dođe se dugim pritiskom na ekran čime se otvori novi izbornik koji inaće nije prikazan. Zanimljivo i idealno rješenje koje se koristi i u drugim slučajevima.
Kamera daje sasvim prihvatljive i bojama dobre fotke a sam HD je čist dovoljan iako mu još malko frameova nebi škodilo. Osobno mi je puno draži HD prikaz sa SE Vivaz.
Sam Market nudi skidanje igara koje nisu besplatne ali su za igranje na omniji vrhunske. Nadamo se s vremenom da će wp7 imati hrpe igara od kojih će dobar dio boljih biti i besplatne jer ovi telefoni imaju svoju skupu cijenu a omnia 7 je definitivno i prava igrača konzola.
Zaključak:
Zaključujem da sam osobno zadovoljan ;) wp7 mi se jako sviđa i djeluje ozbiljno. Mana naravno nedostatak aplikacija i drugih poznatih boljki samog sučelja koje se nadam s vremenom se poprave ako misle biti u utrci s drugima...
Ako se neko razmišlja za ovaj telefon a trenutno ne pati za hrpom aplikacija besplatnih, definitivno moja topla preporuka (naravno ako ga se povoljno nabavi jer inaće je dosta skup). :P