Zanimljiv clanak na Gizmodu daje neke zanimljive cinjenice o nacinu razvijanja ideja u Motoroli.
Pitanje je hoce li se ikada oporaviti od zadnje dvije godine losih mobitela sa dobrim idejama.
Printable View
Zanimljiv clanak na Gizmodu daje neke zanimljive cinjenice o nacinu razvijanja ideja u Motoroli.
Pitanje je hoce li se ikada oporaviti od zadnje dvije godine losih mobitela sa dobrim idejama.
Zato postoji google translate, ali- uglavnom- glavna stvar u članku je (kolko sam ja skužio :)) da se svatko svakome miješa u posao.
Dizajner napravi neki dobar mobitel i onda inžinjer kaže da je bezveze da on zna kakav mobitel treba biti....
Kao što naslov kaže, inžinjeri odje*avaju dizajnere.
Očigledno je problem u nečijem preogromnom egu. Sada, da li je konkretno problem sa članovima uprave ili samo sa inžinjerima kojima su dopustili da se postave na prijestolje tvrtke, sumnjam da se zna. Jako mi je čudno da se takve stvari mogu dogoditi i tolerirati u jednoj takvoj kompaniji o čijem radu i zaradi ovise na tosuće i tisuće ljudi.
Čim osporavaš i umanjuješ tuđi posao, nije ti mjesto u timu. A timski rad je jedino što može proizvesti kvalitetan proizvod, pogotovo u elektroničkoj industriji.
upravo sam procitao na teletextu da Motorola planira zanemariti evropsko trziste mobitela i koncentrirati se na domace i kinesko trziste zbog nagomilanih gubitaka i velikog pada prodaje u Evropi.
evo i s T-portala.mislim da je stanje alarmantno.
"Zadnji trzaji nekadašnjeg diva
Nakon katastrofalnih poslovnih rezultata za treće tromjesečje, u kojem je upisala 397 milijuna dolara gubitka, tvrtka Motorola najavila je oko 3.000 otkaza, od čega je većina u odjelu za proizvodnju mobitela
Sjećamo se vremena kad je Motorola bila svjetski broj jedan i gotovo nedodirljiva na tržištu SAD-a, no unatoč tome što još uvijek drže solidnu poziciju na tržištu, ne uspjeva im to pretvoriti u profit. Nakon najava da bi čitav odjel za proizvodnju mobitela mogao biti prodan, čini se da je situacija još gora te da ga nitko ne želi kupiti jer su gubici jednostavno preveliki.
Motorola će tako otpustiti oko 3.000 ljudi, mahom iz tog odjela, te će se fokusirati na proizvodnju mobitela zasnovanih na Googleovoj platformi Android. Prodaja cijelog odjela još nije isključena, no u trenutačnoj recesiji takvo što vjerojatno ne dolazi u obzir jer nijedna tvrtka neće ići u takve kapitalne investicije. A kad recesija završi, možda će već biti prekasno."
Evo momci još malo loših vijesti iz motorolinog tabora! Kažu da Motorola neće više proizvoditi mobitele na UIQ i na njihovoj Java-Linux platformi...
Evo izvor:
http://www.gsmarena.com/motorola_dro...5-news-654.php
to ti stoji i u vijesti objavljenoj na TTXu HRT-a na koju se i poziva epar u postu #7
Motorola je i službeno pala na 2. mjesto u SAD-u, a konačno je i RAZR srušen sa trona najprodavanijeg mobitela tamo koji je držao čak 3 godine, a u ostatku svijeta je to već odavno zaboravljen model
sada je Samsung najprodavaniji u SAD-u.
Otvori enciklopediju... pogledaj pod: kapitalizam. Ako ne mozes konkurirati - propadni.
Motorolina mobilna divizija ocito zasluzuje propasti, sto ne bi bilo toliko lose jer bi se ekipe pridruzile drugim proizvodacima ili pokrenule neke svoje tvrtke. Ideje i inovacije bi se prodale ili podjelile drugima i nastavile se razvijati u pravim okruzenjima.
Nije bitno dal je dobra ili losa, no za sve ovo postoji razlog - ako se ne prilagodis trzistu (ili ono tebi) propasti ces.
http://in.reuters.com/article/techno...36374720081107
ovdje govore da je motorola pala na američkom tržištu.
dalje, CP od jednog lika sa mobile review foruma
svi UIQ mobiteli su zaustavljeni, dakle ovo što je za sada izašlo ostaje, dalje od toga ništa (to se vrlo vjerojatno odnosi i na VE66, VE70, i EM30, one izašle slike su uistinu gotovi proizvodi, ali ekstremno su male šanse da će ići u serijsku proizvodnju), posebno mi je žao za razr3, jer koliko sam vidio po najavama bila bi to zvjer
svi motorolini research&development odjeli u europi se zatvaraju, ostat će jedan ured negdje u engleskoj, al će se više bazirati na marketing...
glavnina svih proizvoda odlazi u sjevernu i latinsku ameriku te kinu, te će izbacivati mobitele koji su i najpotrebniji ovim tržištima (to vjerojatno znači razr + ming varijante)
pošto ukidaju linux+javu, definitivno će izgubiti i dio sharea sa telekomima (koji ionako traže custom aplikacije i ostalo na mobitelima), te će se bazirati i na razvoju custom aplikacija za android platformu (kako bi bili ispred ostalih proizvođača po tom pitanju)
u tijeku je razvoj jednog ili dva mobitela na windowsima 6.5, a izlaze prema planu kasnije sljedeće godine...
kao što je i ranije javljeno, P2K platforma se nastavlja, promjena je da će se izbacivati mobiteli na Qualcomm chipsetu koji daje bolje rezultate od Freescale(koji su se do sada koristili), ali je problem što P2K podržava samo jednodretvenost, pa je to dosta veliki manjak kod multimedijalnih aplikacija i slično, ali baš zbog toga će se i vrtiti na low end uređajima...
Dakle, iz ovoga se vidi da rade restrukturiranje.
Tokom 2009 godine će se to odvijati, a o propasti motorole (tj samo njene mobilne divizije) možemo samo nagađati, ništa više.
Mora vam biti jasno da motorola kao cijelokupna korporacija neće propasti. Zasad je mobilni odjel u banani zbog trulih inženjera i neradnika. Nemaju više ideja. A i gubici su im preveliki.
Ovo restrukturiranje može rezultirati velikim boomom na tržištu u pozitivnom smislu, a može i konačnim padom.
No, pozitivna strana ove priče jest ta da oni nešto rade. Ako ništa, pokrenuli su to restrukturiranje. Zamjene radne snage. Prelazak na nove platforme OS-a kao što je android.
Znači, očito je da nešto iz cijele priče pokušavaju napraviti. E sad, ako nešto pokušavaju, znači da to jedino može biti pozitivno, a ne negativno, jel tako?
Tako je moje razmišljanje.
Dosta se do sada špekuliralo da motorola ode u nepovrat, dugo to slušam, ali ona još uvijek izbacuje modele na tržište. Doduše, kaskaju dosta za vodećim proizvođačima, ali sve u svemu, izbacuju.
I izbacili su taj famozni ZN5, koji je na svim testovima pokupio odlične rezultate. Što se tiče brzine OS-a do same kodakove kamere.
Dakle... DA, Innov8. To se sada zove RESTRUKTURIRANJE. I nikako drugačije.
Poštovanje, GoGs.
nije ovdje riječ o poduzeću sa 3 radnika i 2 suradnika, pa da je pozitivno da oni nešto "rade". riječ je o multinacionalnoj kompaniji čiji dioničari, ulagači i masa drugih ljudi koji su inkorporirani u njen rad, prate svaki pomak na tržištu. da Motorolu ne drže ostali segmenti, već bi odavno mobilni odjel bio otpiljen, ali ovako ga drže možda ponajviše zbog tradicije, a možda i zbog tvrdoglavosti, jer nitko se danas ne odlučuje godinama negativno poslovati. moje osobno mišljenje je da će Motorola biti ugašena, znači mobilni odjel kao takav, ali ne odbacujem mogućnost da ga otkupi netko trenutno jači, SE, Samsung, pa da nastaen neki hibrid ili pak da se Motorola potpuno pozdravi sa mobitelima.
što se tiče boldanog, to je jasno.
Slažem se sa večinom što si napisao, samo ću napomenuti da restrukturiranje nije pokrenuto samo od sebe. Podrazumijeva se da su i dioničari i svi ostali ulagači imali prste u ovom pothvatu.
Napomenuo sam da će se to odvijat u 2009. godini. Kao što je i navedeno u mom postu, orijentirali su se na android.
Koliko će to zaživjet, ne znam. Špekulira se da će odustati od proizvodnje za europu, te da će se bazirati na američko i azijsko tržište.
Pad u europi je ogroman, kao i gubici. To se može dogoditi u toj 2009. godini.
Može propast cijeli mobilni odjel. A možda i ta reorganizacija rezultira pozitivom.
Želim reći najbitnije. Pad motorole je još dalek. Predalek da se o njemu govori sa ikakvom sigurnošću.
Može se nagađat. Netko ima pozitivno mišljenje, a netko negativno. Netko je pak suzdržan.
Ja sam osobnog mišljenja da motorolu neće otkupiti netko tipa SE-a ili Samsunga. Mišljenja sam da će motorola ili u potpunosti ugasiti svoju proizvodnju mobitela, ili će se vratiti.
E sad, hoće li na europsko tržište ili ne, o tome možemo samo mlatiti praznu slamu. Još ni oni sami ne znaju. Ne znaju što će im cijeli ovaj plan i ta neizvjesna situacija donjet.
Također, osobno mislim da bi bila velika šteta da propadne motorola, jerbo su jedan vrlo kvalitetan brand i nešto što su svi jako cijenili.
Ali govoriti da je propala ili nije, teško je o tome pričati. Gotovo sada u ovo vrijeme i nemoguće.
Moguće je samo nagađati.
Sve ima svoj vijek trajanja.= Citat =:
Također, osobno mislim da bi bila velika šteta da propadne motorola, jerbo su jedan vrlo kvalitetan brand i nešto što su svi jako cijenili.
Motorola je svoj mobilni brand unistila neposredno nakon RAZR-a.
ono što su napravili jest zastoj. zašto? nemam pojma. isfuran dizajn? specifikacije?
sumnjam da je zbog dizajna... meni je razlog nekako nepoznat. jedino ako se nešto nije odigralo unutar firme, a i ako je, ne bih mogao sada razlučiti što bi to bilo...
ajmo sad malo... ko tu koga na kraju pravi ludim?
Ja sam sebi u bradu travrljam da se nešto dešava u toj fakin motoroli i da bude nešto od njih?
da su mislili stat sa razvojem, čemu onda ovo?
http://www.motorola.com/mediacenter/...eLocaleId=2026
http://i35.tinypic.com/funl3s.jpg
eto i slike kako izgleda. meni je fakat fenomenalno izveden. čini mi se na prvi pogled jako izdržljivim.
eto i specifikacije:
5mpx kamera sa LED-om, WIFI, FM radio, te podrška za widgete
i nemojte samo baljezgat da bacaju van ono što im je ostalo...:banme:
I veliki Siemens je bio dobar brand pa je na kraju propao upravo zbog financijskih razloga.= Citat =:
pa ne i dobar brand
Svaka sila pada ,ništa nije viječno ,to moraš priznati bez obzira koliko ti štovao motorolu.
Misliš li da će oni s dva - tri mobiltela ispraviti ono što su tijekom zadnjih 2-3 godine u*rali?
Ja mislim da ne.
Gogs koliko su radili prerada od famoznog V3 ?
v3x ,pa v3xx pa nekakvi gold edition,limited edition...mislim da su upravo s tim napravili pogrešku,mobitel koji je bio hit uspjeli su uništiti s preradama.
Kopija nikada neće doživjeti uspjeh orginala.
nikako da neće, dok ne srede svoj odjel. ako ga srede. a pošto vrlo često izbacuju mobitele, sumnjam da su tu 2 do 3 modela samo u pitanju.
pogledaj malo zadnja 2 reda na gsmareni...
a i evo još novosti oko mojeg zadnjeg editiranog posta...
službeno najavljeno za kraj ove godine, plus screenshotovi.
http://www.gsmarena.com/motorola_ve6...d-news-681.php
EDIT: @Alienware: nadovezujem se sa v3i i joše nekim. tu je i razr2 serija.
bila je spomenuta i razr3, samo su je obustavili. zašto, ne znam.
Želim reći, sa razr serijom su stali. tu im je bio raskol. Ovo što sad izbacuju ne nalikuje uopće na razr seriju, nego su se nekako dizajnerski više okrenuli na rizr... ZN200, VE66... ima ih na gsmareni, pa vidi sam.
Kopija neće, ali ako je jedna serija dizajna predobra i ljudi je obožavaju, zašto ne ostati na tom tipu dizajna i poboljšavati specifikacije? :hrv:
e to je onda biznis
i valjda 5.edit na ovom postu...
da vidite i specifikacije ovog modela, kad sam ga već spomenuo.
http://www.gsmarena.com/motorola_ve66-2612.php
samo da napomenem, neka ove informacije ostanu u ovoj temi, jer su prikladne za raspravu o "raspadanju" motorole. :hrv:
Poštovanje, GoGs
Moto modele ne pratim pa ne znam razliku .= Citat =:
EDIT: @Alienware: nadovezujem se sa v3i i joše nekim. tu je i razr2 serija.
bila je spomenuta i razr3, samo su je obustavili. zašto, ne znam.
Upravo govorimo o v3...mobitel je bio hit kada je izašao ,oni su nastavili taj trend jer su vidjeli da prodaja dobro ide i izbacili v3x (UMTS,memory card....) pa nakon toga još jednu v3xx ,dali su one doživjele isti uspjeh kao orginalna verzija (v3) od koje je sve poteklo ?= Citat =:
Kopija neće, ali ako je jedna serija dizajna predobra i ljudi je obožavaju, zašto ne ostati na tom tipu dizajna i poboljšavati specifikacije?
Ja mislim da ne.
Oni su govorili "imamo odličnu prodaju v3 ,ajmo izbaciti još par modela kojima će osnovni temelj bit v3" i oni su s tim kopijama (tj nadograđenih modelima) uspjeli uništiti slavu v3.