http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...6/0038006.html
stvarno ne vjerujem . . .
evo vam sad svima koji su glasali za smradove iz hdz-a . . .
ali mislim da to u praksi ne bude zaživjelo, još je prerano . . .
Printable View
http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/p...6/0038006.html
stvarno ne vjerujem . . .
evo vam sad svima koji su glasali za smradove iz hdz-a . . .
ali mislim da to u praksi ne bude zaživjelo, još je prerano . . .
prijatelju , pročitaj cijeli članak , a ne samo naslov
Osobno nemam ništa protiv ćirilice kao pisma. Sjećam se da sam u školi imao jedva 2 i da sam jako patio zbog toga jer nikada nisam znao čitati kako treba.
Onda, s vremenom skužiš da je i to pismo, jednako kao alfabet (grčki) ili židovsko pismo, koje je fora znati.
Primjerice, pošto me zanima ruska povijest, zgodno je znati i rusku ćirilicu.
Ovaj rat je dosta poremetio u odnosima ljudi tako da 90% će ćirilica asocirati na Srbe i njihovu politiku stvaranja Velike Srbije, ali samo pismo kao takvo s time nema veze.
Ako se i bude uvodilo u škole, naravno bit će izborna opcija. Tako da jesam za uvođenje kao širenje opće kulture, nikako pod prisilom kako je bilo do 1990. godine.
potpisujem Mobyja u potpunosti!!
ja spadam u prvu generaciju koja nije imala pionire i cirilicu u skoli. ali sam imala dvije godine starijeg bratica. on je cirilicu ucio. to ljeto '91, kada sam zavrsila 1. osnovne, iz ciste znatizelje i po logici "nece moj bratic bit pametniji od mene" ja sam samoinicijativno uzela njegovu knjigu i pocela uciti cirilicu. dosla sam do pola knjige kad su nam jednog dana na vrata pokucali neki oficiri JNA i trazili mog cacu da ga novace. srecom, caca je radio za inu, pa se mater izlagala da je u siriji na terenu :lmao: ali se mater ipak dovoljno isprepadala da par dana nakon toga knjiga zavrsi u smecu, skupa s kazetom riblje corbe ;D danas mi je zao sto nisam prosla citavu knjigu i do kraja svladala barem osnove stampanog pisma. zbog cega? zbog opce kulture. zbog toga sto su nam srbi ipak prvi susjedi, i kad se nakon odredjenog broja godina stanje iznormalizira, korisno je u slucaju nekog puta ili proputovanja te zemlje znati njihovo pismo. uz naglasak da to pismo koriste i rusi, bugari..
fama se dize samo zato sto je to pismo koje koristi srbija. da primjerice slovenci koriste cirilicno pismo, i da ga netko pozeli uvesti u skole, nitko se ne bi bunio.. no ovako ispada da tko god ima volje i zelje za znanjem tog psima je srboljubac, troprstas, cetnik i ostale asocijacije..
nema potrebe da se to uvodi. ko oće naučit nek uči sam. ljudi su dosad učili bez toga mogu i sada
neka stave da se domovinski rat uči iz povijesti, recimo!
gluposti.
Da smo se vodili razumom, a ne srcem ne bi nikad izbacili ćirilicu iz škole.
Zar je pametno da ti netko pod nosom može pisati što hoće, a da ti pojma nemaš da li te hvali ili diže pobunu?
@ mala: Domovinski se i uci iz povijesti. Samo nedovoljno. :-/
pa i ja sam vec 97/98 imala u osnovnoj skoli u 8. razredu Domovinski rat u udzbeniku povijesti, tako da ta izjava uopce ne stoji. a sad kako se on uci i prikazuje ovisi o autoru udzbenika te onima koji odlucuju hoce li se udzbenik plasirati ili ne..
Slažem se s Lunom i Moby-em,ćirilica je pismo kao i svako drugo. Makar su me u školi djeca branitelja i "profesionalnih Hrvata" poprijeko pogledala kad su vidjeli da znam pisati ćirilicu (koju sam naučio iz čiste znatiželje,a ne nekakvih "troprstih" pobuda ;D). Iskreno,ja je ne bih uvodio. Kao narod još nismo zreli za to,a u Srbiji ionako pola toga piše na latinici pa tko ide...
Ma, Mala je vjerojatno mislila da bi bilo ironično da o Domovinskom ratu čitamo na ćirilici. (Mala, ispravi me ako sam krivo skužio).
Naravno da bi se ćirilica učila kroz pjesmice, knjige, nekakve radove itd. Prošlo je vrijeme kad je to pismo bilo ravnopravno s latinicom, ali kažem bilo bi dobro znati, iz opće kulture.
Osim toga, i narodi koji upotrebljavaju ćirilicu kao službeno pismo polagano se okreću latinici zbog interneta, odn. elektroničkih medija koji baš ne trpe druga pisma ili trebaju veće i skuplje programe za instalaciju ne-latiničnih znakova.
ovisi u kojem dijelu srbije se zateknes. u Beogradu i vecim gradovima vecina jest i na cirilici i na latinici, no u manjim mjestima nije.
to da jos nismo spremni se u biti slazem, no pribojavam se da s ovakvim reakcijama necemo jos dugo dugo biti spremni, cime svojoj buducoj djeci i narastajima saljemo poruku mrznje spram pisma koje, realno gledajuci, nema ama bas nikakve veze s Domovinskim ratom!! jednako bi bolilo na hrvatskim kucama vidit isarano i 4C i 4S!
slazem se, i ja sam ucio domovinski ali jadno i jedva nesto...nesmijemo uciti domovinski kako spada a mozemo cirilicu, sramota!
ovo bi samo dobro doslo kad treba na topse.ru :lmao:
(ako se uvede 2010 ja cu biti pri kraju skolovanja, tako da :njanja: :njanja: :njanja: )
netreba nam cirilica u skolama , cemu opterecivat djecu jos necim sto velikoj vecini nece bas nikad u zivotu trebat.tko ima zelju i volju ucit , recimo u nekim skolama , za koje se misli da bi mogle bit onak .. trofazno orijetnirane :notooth: , ili u podrucjima di ima puno tak gemišt stanovnista, nek se napravi kao dopunski neki predmet ucenje cirilice ak se skupi dost ljudi ..
Nemojte miješati povijest s pismom. Da bi povijesni događaji bili vjerodostojni, prema pravilu, treba proći barem pola stoljeća što bi značilo da ćemo o Domovinskom ratu moći "hladne glave" razglabati tek oko 2050. godine.
A, ako ćete povijesno gledati postanak ćirilskog pisma, tu su i Hrvati umiješani. Sjetite se glagoljice, koja je jedno od podvrsta ćirilice, bosančice koja je također. Zrinski i Frankopani su se u svojim spisima koristili (ne baš uvijek) jednom vrstom ćirilice tako kad pogledate, to i nije pismo rezervirano isključivo za Srbe.
Na kraju, i Makedonci pišu ćirilicom, a vi kao mlada generacija sigurno ste slušali Tošu.
Ne možete stvari postavljati crno-bijelo jer u ovome slučaju to ne drži vodu.
Ćirilicu nije trebalo izbacivati iz programa nikako baš iz razloga koje je Moby spomenuo. Ćirilica je kao izborni jezik, samo je donekle lakše snaći se u sredini koja priča talijanski i piše latinicom, nego na magistralnoj cesti sa znakovima na ćirilici (ako je itko ikad putovao takvim putevima :notooth:). Uvijek me zanimalo kako se stranci (pravi stranci, ne dijaspora) snalazi kroz Rep. Srpsku i sl. :) (blago meni što imam takve roditelje koji su mi osigurali uvjete da naučim ćirlicu)
pa neznam zasto ne mjesat ovo s povijescu...neke stvari su ocite...
-> Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.
-> Čedomir Višnjić
-> Dušan Marinković
;), nesto se puno srbi zalazu...pa nek si naguraju to znaju di
kad se budu rusi i makedonci zalagali mozda bi i prihvatio...
btw ne slusam tosu :belj:
(nebudite strogi prema meni jer sam za vas klinac tako da nisam upoznat sa svime, ali ovo se meni cini kao sto sam napiso...)
Ne želim polemizirati što je Premijer obećao SDSS-u samo kako bi zadržao premijersku fotelju. Sad skrećemo na političke teme.
Pokušajte razlikovati sljedeće-pismo i jezik.
Ćirilica kao pismo ne mora biti vezana uz srpski jezik. Ti ćirilicom možeš pisati i engleski (samo te nitko neće razumjeti).
Ja mislim da kad bi stavili to u knjige u osnovnoj pod nesto tipa "tko zeli znati vise" da bi klinci to odusevljeno ucili kao neki tajni jezik :)
Veci problem u skolama su (prazno)vjeronauk, previse povijesti i nedostatak stjecanja ikakvih prakticnih i modernih znanja.
Sta u moje vrijeme nisu uveli kineski!Bili bi face:lmao:
šta ste se svi, "velike hrvatine" uzjebali oko toga što se ćirilica vraća?
ionako će to biti samo izborni predmet.
a druga stvar, koliko je vas čitalo knjige branka ćopića ili grigora viteza?
ja sam to ucio u 4. osnovne na dva sata hrvatskog jezika, ono cisto da naucimo i to je to, sve u ta dva-tri sata, ja sam isto da bude izborno, zasto ne.... a koliko sam cuo na nekim vijestima, primorac je rekao da nema nikakvog dogovora u vezi uvodjenja cirilice tako da...
... katastrofa, ovo nešto što sam pročitao na forumu je prvo što sam čuo o tome, ne želim komentirati. Ali mislim da to nije uredu, tko hoče naka si je dodatno uči sa strane. Istina je kako je sve ljepo znat i znanja nikad dosta ali kad nam netko drugi dava prijedlog i tko još, mislim???
Istina je da sam je godinu dana učio u školi čirilici i najbolje sam je pisao, mislim i čitao, sad se malo toga sječam. Iskreno rađe bi da uvedu hebrejsko pismo i arabici, više me interesira, a kada govorimo o hrvatskoj (ne)kulturi mislim da bi GLAGOLJICA bila primjerenija.
užas , tako je to kad određeni dobe krila koja im je gospon sanader dao..
jedna obična provokacija od strane određene manjine , ništa drugo ako se mene pita....
apsolutno sam protiv toga i smatram da tko je želi znat neka je sam nauči , kao što sam je ja naučio jer mi je zatrebalo