www.telenor.co.yu/?section=private&page=3227
a mi mislimo da su kod nas niske cijene razgovora i da je tele2 stvarno jeftin:-/ :-/ (za one koji ne znaju odnos kune i dinara je 1:10).
Printable View
www.telenor.co.yu/?section=private&page=3227
a mi mislimo da su kod nas niske cijene razgovora i da je tele2 stvarno jeftin:-/ :-/ (za one koji ne znaju odnos kune i dinara je 1:10).
Jeftinije jest, a kolika je njihova kupovna moć?= Citat =:
Izvorno postao zmija
jeste manja,ali su im cijene razgovora do dolaska telenora bile dosta vise nego sada.
Ovo su cene drugog mobilnog operatera u Srbiji koji je jos povoljniji:
http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2110&Type=1
inace prosecna plata u Srbiji je oko 250 i 300 evra. A evo i kursne liste
http://www.nbs.yu/serbian/kursevi/kl_xt3.htm
A od 28-od decembra dobili smo i 3G uslugu, a o tome i cenama iste mozete naci ovde:
http://www.naslovi.net/search.php?q=mts
poz.
toliko je i u HR u biti, ako se zanemari ZG prosjek, tamo nam državničke službe dižu prosjek.= Citat =:
Izvorno postao MB maneken
nase place i nisu realno puno vise pa cijena razgovora u njihovim mrezama jos vise dobiva na tezini.
Što se plaća tiče radi se o prosjeku. Prosjek kod njih i prosjek kod nas se uspoređuje. Znam priču o prosjeku i gulašu, ali prosjek je jedini mjerodavan podatak za usporedbu dvaju sustava i sve ostalo su nagađanja i špekulacije.
BDP po stanovniku (paritet kupovne moći) - jedini mjerodavan pokazatelj
Hrvatska - 12.400 $
Srbija - 4.400 $
Izvor podataka: CIA World factbook
A zasto su neke telekomunikacijske usluge jeftinije u Njemackoj nego ovdje :bunny: da nisu siromasniji.
Mislim da nikog nije briga kolika je kupovna moc neke zemlje, trziste sve odredjuje, u Srbiji je ADSL skuplji nego u HR (nema veze sa standardom).
Naravno da cijene nisu direktno vezane za kupovnu moć, nego je stvar specifičnosti tržišta. Ali kad su već počeli o standardu i cijenma, morao sam se nadovezati s "ispravcima netočnih navoda" ;D
mene je iznenadilo koliku srbi imaju ponudu mobitela mi ovdje mozemo samo sanjati o tome
BDP bas i nije pravi pokazatelj jer gledajuci realno i dalje ne vjerujem da je razlika prevelika.kod njih se standard zadnjih godina dosta promijenio.= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
sto se tice cijena razgovora u njemackoj to je jos jedan pokazatelj kako su kod nas cijene jednostavno previsoke i da jos nema prave liberalizacije trzista.
Ako nije BDP po paritetku kupovne moci pokazatelj, onda ne znam sta bi trebalo bit. Ovakve pausalne ocjene sigurno nisu.
dobro,glupo sam se izrazio da BDP nije pokazatelj:wall: ali htio sam reci da je stanje na "terenu" ipak nesto drugacije.to govorim zato sto imam tetku u Novom Sadu koja tamo zivi 30 godina i s kojom smo opet u kontaktu i ona veli da je stanje tamo ipak bolje nego prije nekoliko godina i da je sada dosta slicno nasem.recimo,oni bijelu tehniku,televizore i slicno kupuju u Osijeku jer je tamo jeftinije,a nasi ljudi kupuju odjecu,mobitele i slicno jer je kod nijh jeftinije.ona kaze da su prosjecne place tamo oko 300eur,a kod nas su najvise 400eur.uglavnom zelim reci da razlika nije tako velika kao prije nekih 6-7 god.
Novi Sad i Vojvodina nisu za opcenitu usporedbu jer je to, uvjetno receno najrazavijeniji dio Srbije.
Place su kod nas u prosjeku 600 a ne 400 eura. Znam, Slavonija je trenutno najnerazvijeniji dio HR, i kad se realno usporedjjuje s Vojvodinom isada da je vise-manje isto.
Ja samo govorim o makroekonomskim pokazateljima i opcenito prosjeku.
morao sam usporediti Vojvodinu i Slavoniju,ali dobro,malo smo skrenuli s teme.problem je sto smo mi sa dolaskom treceg operatera pomislili da konacno imamo jeftine razgovore,ali to nije ni blizu tako sto pokazuje primjer telenora,a i cijena razgovora u mnogo razvijenijim zemljama sa puno vecom plateznom moci kao sto su Njemacka,Svedska,Finska...
pa kod nas je naprimjer u T-mobileu cijena poziva prema drugim mrezama zastrasujucih 2,50kn,a pogledajmo telenor:-/
Stari moj mi smo glup narod. Da se dogodio veci odlijev korisnika sa potojeca dva na Tele2, sigurno bi doslo do snjizenja cijena i kod njih. Ista stvar bi bila da je Tele2 ponudio jos nize cijene. Operateri jednostavno znaju na koji nacin ljudi rezmisljaju i tako se ponasaju. Da smo mi kao narod malo vise proracunati i malo pametniji, bile bi i cijene nize, jer nitko meni jos nije uspio objasnit fenomen da nakon toliko godina duopola i astronomskih cijena, ogromna vecina Hrvata nije nasla za shodno da prijedje na duplo jeftinijeg operatera, kad je ovaj vec dosao, i to uz glupe izlike tipa "nece me niko zvat" i ne da mi se mijenjat broj. Eto sad se ni broj ne mora mijenjati pa opet isti qurac. Zasto bi HT i VIP snizavali cijene, kad ce uvijek bit par milijona pacijenata koji ce te cijene placati.
U srbiji su ovi ponudili nize cijene, ali razmjerno standardu dodje se na isto. Koliko sam shvatio, Telenor je samo preuzeo Mobtela??? Jel tako? I vjerojatno zeli malo pomrsiti racune Mobilkomu koji se sprema uci kao treci operater.
s ovim se potpuno slazem.mi smo stvarno glup narod!!!da imamo i 7 operatera svejedno bi ostali glupi,
a s ovim primjerom Telenora sam samo htio naglasiti da ima prostora za znacajno snizenje cijena i kod nas,ali se to naravno nece dogoditi:-/ :cry:
t-mobile i vip nisu smanjivali cijene ali su pokrenili razlicite akcije da zavaraju korisnike(a opet telefon koji kosta 2000kn a ti ga dobijes za 200,e isto moze racunati kao nekakav oblik snizenja)...da izgleda manja cijena razgovora,ali oni koji su na pretplati znaju da su im mijesecni racuni isti kao i prije 2 godine...= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
svi tu nesto pisu da se usporedjuju place u srb i hr,pa ja zivim u slavoniji blizu granice i znam da su place ovdje iste kao i tamo 250-300e,i rijetko koga u osijeku znam da ima vise,i to je sve do 500e,a o vukovaru da ne pricam...tamo rade i za 200e.
naravno govorim o slavoniji,koja ocito u mnogim stvarima ne spada u HR. tako da je nama sve preskupo,od mobitela koji nam nisu neophodni do struje,hrane i vode. sad bi mi trebali traziti koncesiju za slavonskog mobilnog operatera,ili da telenor postavi koju antenu s ove strane dunava :) pa bi bili sretniji.
= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
Da Telenor je kupio Mobtel (pozivni 062 i 063), za sada nista novo nisu doneli a nisu ukinuli repove koje vuce mobtel, tipa imaju tehnicku podrsku koja se placa, nema broja za hitne pozive 112, na sajtu su im cene bez PDV-a... cene su im vece i imaju manje usluga nego sto ima "mt:s" (pozivni 064 i 065).
Verovatno je sve to uticalo da Telenor sada ima 35% a "mt:s" 65% trzisnog ucesca. Videcemo sta ce se promeniti kada nam na prolece dodje Mobilkom (vas VIP, zvanican naziv jos nije dobio ali je pozivni 061). Nasa Agencija za telekomunikacije - www.ratel.org.yu, jos uvek nije uvela "promenu operatera bez promene broja" tako da ne mozemo da uzivamo u tome.
Dobili smo 3G http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2240&Type=1
cena video poziva je ista kao i obicnog poziva, pretplata je 99 dinara (10 kuna) i za tu pretplatu imamo besplatno da gledamo sve ono sto je na "mondo portalu" (nekoliko TV programa, kamere koje prikazuju stanje na putevima, video spotove... )
Eto, mislim da ovo objašnjava neke stvari u ovom threadu= Citat =:
Ono sto sam primetio kod vasih operatera je postojanje tarifnih intervala na 30 i 15 sekundi, Mobtel je to kod nas imao to do pre godinu dana i to na 60 sek. pa na 30 sekundi sto je bila cista pljacka tj. zasto da placamo ono sto nismo potrosili - ako mi razgovor traje 15 sek. on mi naplati 60 sek., bilo je strasno.
Mobtel je to ipak morao da ukine i dosta je ljudi zbog toga preslo na "mt:s" koji su od samog pocetka imali tarifiranje na sekundu. Znaci nema zaokruzivanja, ali ima start koji je dinar i po, ali se on tek naplacuje kada se prekoraci besplatna minutaza (BEL paketi).
Ono sto je jos cudno na Telenoru tj. vuce se od Mobtela, korisnici imaju mogucnost izbora tri broja sa popustom od 50% ali to ne ulazi u besplatnu minutazu kao kod "mt:s" sto je bezobrazno od strane Telenora.
Ne znam za 30 sekundne, samo 15 sekundne kod nas. Osim VIP-ovog "Tomato"-a koji zauzima marginalni dio tržišta.
Da pojednostavimo, cijene su s PDVom za prepaid i kod Telenora i kod MTSa:= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
- poziv prema svim mrezama 9,95 din (0,99 kn)
- sms unutrar zemlje 2,5 din (0,25 kn)
- sms van zemlje 7,5 din (0,75 kn)
- uspostava poziva, zbog minutnog tarifiranja 1,5 din (0,15 kn)
Necu ulaziti u detaljnije tarife samo sam ovu osnovnu naveo i to mi se cini jako slicno nasem Tomatu ili Vrucoj tarifi pa ne bih rekao da je kod njih tako jeftino.
Ajmo ovako da pojednostavimo, ja koristim tarifni paket BEL 50, on zadovoljava moje trenutne potrebe.
http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2110&Type=1
cena tog paketa je 360 dinara sa PDV-om (36 kuna). Za 36 kuna ja imam besplatnih 40 minuta u okviru 064/065 mreže i 10 minuta izvan 064/065 tj. kada zovem neki fiksni broj ili Telenor. Kao i 50 besplatnih SMS poruka, i izbor tri broja sa popustom od 50%.
Eeeeee, tek kada prekoracim besplatnu minutazu imam ovo sto "10aLEX" naveo. Znaci tek kada sam prekoracio besplatnu minutazu onda mi se naplacuje uspostava poziva 0,15 kn... i cena minuta je tolika i tolika...
Jako je tesko usporedjivati tarife pogotovo postpaid kao sto je Bel 50!= Citat =:
Zato sam i uzeo primjer nekog osnovnog paketa u prepaidu koji se koliko toliko moze usporediti sa nekim hr. prepaid paketima, sve ostalo je prekomplicirano za usporedjivati.