Kao što naslov govori pitanje je jasno ja sam nešto načuo ali mi vi recite dali su tvrdnje točne ili je to nečija izvaljena glupost!!:thumbup::rolleyes:
Printable View
Kao što naslov govori pitanje je jasno ja sam nešto načuo ali mi vi recite dali su tvrdnje točne ili je to nečija izvaljena glupost!!:thumbup::rolleyes:
biti će da je glupost, jel zasto bi stalno vrtili screensaver u trgovinama na deset lcd-a ako šteti?
SS služi da ne bi stalno bila jedna te ista slika, da ne gorew stalno isti pixeli u istoj boji po x sati na dan. Zato se ili ugase ili se (ako treba reklamiat monitor) vrti nešto. Štagod, samo da nije statična slika.
Tako da SS kvari LCD monitore koliko i filmovi koje gledaš, ili videoigre, ili bilo šta što se "vrti"...
Kvari, pisalo je u prošlomjesečnom BUGU
Sad će vam majstor objasnit... ;)
SS je izmišljen u doba CRT monitora koji imaju katodnu cijev koja elektronima bombadira fosforni premaz na ekranu. Kada bi na takvim ekranima stalno bila pokazivana jedna te ista slika došlo bi do efekta koji se zove "burn-in", odnosno točkice fosfora bi i dalje svjetlile isto nakon promjene slike jer su kroz dugo vrijeme bile konstantno bombardirane pa sad slabije reagiraju na nove podražaje. Zbog toga je uletio SS koji se brinuo da je slika stalno dinamična i da ne dođe do stvaranja te zapržene duh slike. Isti problem imaju i plazme za koje nije preporučljivo da konstantno prikazuju jednu te istu sliku.
Kako je LCD tehnologija dobivanja slike skroz drukčija (da sad ne ulazim u to - ukratko svijetlost iza panela koju rade duguljaste fluorescentne žarulje se probija propuštanjem van, tj. otvaranjem i zatvaranjem piksela) tako nema efekta burn-in, te nije niti potreban SS. Dapače, najbolje je gasiti LCD monitor kada se ne upotrebljava, ili narihtati preko windowsa da se nakon nekog vremena neaktivnosti ne pali SS već da se monitor gasi. Zašto? Naime i spomenute žarulje imaju svoj vijek trajanja i gube svijetlinu korištenjem. Kada se vrti SS one moraju raditi i osvjatljavati sliku na ekranu, te se kroz to vrijeme također troše.
Dakle u globalu se može reći da SS nije baš zdrav za LCD-ove, odnosno ubrzava slabljenje njihove svijetline.
Eto, nadam se da sam malo razjasnio stvar... :)
Istina, SS je imao funkciju na jako starim crt-ima. Novi crt-i su manje osjetljivi na taj problem "zapržene slike" dok lcd-ima SS ne treba..
to si prepisao iz bug-a= Citat =:
Izvorno postao whiteboy
Da sam prepisao onda bi to i napisao. Ovo je poznata stvar već odavno i nije se o tome pisalo samo u BUG-u.= Citat =:
Izvorno postao Hacker
EDIT: sad sam išao pogledat što piše u tom BUG-u i tamo se niti ne dodiruje pitanja zašto je ŠTETNO ako radi SS na LCD-u.
@WB stvarno ti hvala na trudu što si objasnio sistem!!
Znači zaključak je da se skračuje vijek trajanja LCD ekrana (čitaj gori bez veze) a ne da se kvari od SS!
TNX
Ovaj mi je uzeo riječ iz usta. sve je objašnjeno...
Inače, pitajte ove trgovkinje koje rade u pekarama ili tako negdje te koriste sate dos programe za blagajnu da ugase monitor, pa ćete vidjeti da su tablice ostale.
To je stvarno djelovalo u doba prastarih monitora, današnji monitori imaju mogućnost da ih dovedeš na stendby, a to je mnogo bolji izbor.
Ako radite u nekoj tvrtki koja koristi program kojega svaki dan pokrećete i izgled mu se nikad ne mjenja, niti pola radnog vremena provodite surfajući ili igrajući igre, poželjno je da ipak koristete ss.
SS koji se danas prave nisu iz razloga da čuvaju monitor, nego radi atrakcije, u biti da vam pokažu nešto lijepo, ili pak da predstavljaju vaš monitor kao pano kad ste odsutni te vrte obiteljske slike u pozadini...
Eto...
Nikada ne bi kupio LCD osim da se želim ku*čit jer ono što ja radim ne zadovoljava LCD monitor, ima loše boje i kao što sad velite screensaver mu šteti? LOL sad pogotovo ne dam pare za to... To je monitor za piskaranje (za urede gdje se piskara je idealno) ne za grafiku ili igre
Ja Compov, pa ti si zaosta u razvoju kao što misliš da su LCD monitori zaostali...
Apsolutno je netočno to što si rekao.
Kao prvo, nemoj mi uspoređivati CRT 17" koji košta 1200 kuna sa LCDem 17" koji košta 1999 kuna
To jednostavno nije ista kategorija.
Prvo, skrin sejver šteti LCDu isto koliko šteti i svakom novom CRT monitoru.
Drugo, gledanje u bilo koji LCD je znatno zdravije nego gledanje u najbolje CRT monitore.
Treće, LCD koji košta 3000 kuna pa na više je daaaleko bolji od bilo kojeg 19" CRT monitora do 1500 kuna.
Ja sam daavno bio skeptičan na LCD, baš zbog igara.
Prvo ću navesti, da monitori koji imaju manje od 16Ms nemaju nikakve ghostove u igrama i igre se igraju OK.
Trenutno posjedujem monitor na 3Ms. Nikad ga nizašto nebih mjenjao. Kad uspoređujem sa CRT monitorima, moj LCD je nekoliko puta bolji, em što je slika stvarno preekrasna, boje su veličanstvene.
Na svakom LCD monitoru se daju boje uštimati da izgledaju poput CRT monitora, i to samo u 1 minuti. (Moj monitor ima i sam da uštima boje pritiskom na jednu tipku).
Geometrija na LCDu je iznimno ravna, dok kod CRT, ma koliko FLAT on bio, nikad nemože imati ravnu i ispravnu geometriju.
Očito je da ti nikad uživo nisi vidio monitor od 19" LCD recimo 930BF ili 960BF ili 970BF te bilo koji koji ima TCO03 oznaku.
Shvatite svi već jednom da je doba CRT monitora završilo. To potvrđuje sama potraga za LCD monitorima, te malo pogledaj bilo koju trgovinu i reci mi koji je omjer CRT naspram LCD.
Cijene drastično padaju jer je cijena proizvodnje manja.
Ja sam radio u 2 Design studia, i svi ljudi rade na LCD monitorima.
Manja potrošnja, a Appleov LCD (za digitalnu obradu) ili Samsung (za ured) te Hyundai, Philips(za kuću) trenutno su jako dominantni.
Nisam ja rekao da su zaostali lol samo kažem da ne prikazuju sliku kao crt monitor, mene živcira to kada gledam sa strane slika mijenja boju (malo se pomakneš i ne prepoznaješ boju koju si odredio), i kada skrolam tamniju stranicu slika bljeska, (provjereno na novom samsungovom LCD monitoru) jednostavno nisam zadovoljan sa lcd monitorima još... :thumbup: i boje jesu življe ne mogu reći da nisu... i još nešto najskuplji crt monitor je daleko bolje i kvalitetnije napravljen od bilo kojeg najskupljeg lcd monitora... sve ovisi od proizvođača i kvalitete...
I znaš kako se veli:
Svatko svoga "konja" hvali ;D
A ovo mi je smiješno:= Citat =:
Trenutno posjedujem monitor na 3Ms. Nikad ga nizašto nebih mjenjao. Kad uspoređujem sa CRT monitorima, moj LCD je nekoliko puta bolji, em što je slika stvarno preekrasna, boje su veličanstvene.
= Citat =:
Shvatite svi već jednom da je doba CRT monitora završilo. To potvrđuje sama potraga za LCD monitorima, te malo pogledaj bilo koju trgovinu i reci mi koji je omjer CRT naspram LCD.
Ovo je čisti dokaz da si imao susret s nekim jeftinim monitorom. Pogledaj sliku na nekom LCD-u koji košta iznad 4k kn (17 ili 19 inčni), recimo samsungova P serija pa ćeš vidjeti vjerni prikaz boja pod kutem od 178 stupnjeva!= Citat =:
Izvorno postao Compov
Glupost.= Citat =:
Izvorno postao Compov
Usput rečeno, nakon niza godina korištenja LCD-a mene oči peku nakon kratkog vremena provedenim za CRT monitorom, bez obzira kakav on bio.
Uz sve sto je nabrojao Kropirko LCD manje trosi struje i manje zraci od CRT= Citat =:
Izvorno postao Compov
E upravo tako!= Citat =:
Izvorno postao Vuki
Ne kvari ga, ali radom troši lampe.
LCD-ovi isto imaju poluvijek trajanja, a to je u stvari rok u kojem svjetlina koje daju pozadinske neonke pada za pola. Dakle nakon X godina slika izgubi na svjetlini, ali to nećemo drastično primjetiti jer se to događa konstantno postepeno.
Kada bi stavili dva identična (model i proizvođač) monitora jedan do drugog, s tim da je jedan radio u nekom normalnom režimu recimo 5-6 godina, a drugi nikad nije bio upaljen, skužili bi razliku na prvi pogled.
Imam laptop koji je star nekih 7-8 godina i već treba napregnut oči za njega jer mu je svjetlina pala...
No današnji LCD-ovi 'traju' daleko duže i prije ćemo kupit novi nego zamjetit da je stari 'ostario'... :)
imam sony-a LCD 17", ako bude trajao 8 godina, ne zadovoljan, nego prezadovoljan. inače prije godinu dana platio 4100 kn u hg spotu. garancija: 0 mrtvih pixela.
Istina Whiteboy...
A ti Compov, malo razmisli, ja sam radio na G5 računalu sa 20" Wide Apple monitorom.
To je jedan od najkvalitetnijih LCD monitora, i definitivno !!!!! definitivno ima najljepšu i najvjerniju sliku nego iti jedan najkvalitetniji crt koji je ikad izmišljen.
Stvarno, nije ni meni bed reći da je LCD loš i da ima slab kontrast, ali se onda napomene da se radi o TCO99 15" LCD monitoru.
Nije mi bed ni reći da su boje nevjerne, ali onda ću reći da se radi o Prvim Samsung 15" monitorima....
LCD je definitivno bolji izbor od CRT monitora.
Čak se usudim reći da je bolje kupiti neki Samsung za 2500 kuna 19" nego bilo koji CRT 19" jer ipak, glomaznost 19" monitora... pa onda prenosivost, a pri visokoj rezoluciji imaju mutnu sliku
Što se tiče rezloucije LCD monitora... to mu je jedina mana, ali mogu reći definitivno i prednost.
LCD monitor ima puuuno čišću sliku na nativnoj rezoluciji, dok igre možete igrati na bilo kojoj drugoj rezčlouciji i izgledat će ko na svakom drugom CRT monitoru...
Jest da smo ušli u offtopic, ali tako neznanje širiti i prepucavati se sa nama je glupo...
nisam baš primjetio da u grafičkim studijima ima previše LCD-a, Ijama ipak rula u tom aspektu ;)
....ostalo se slažem :)
BTW trebao bi uštimati ova svoja dva, nikako da sam zadovoljan kontrastom i svjetlinom u idealnom omjeru!?...ideje?
Koji monitor imaš?
Naravno da ima studija u kojima nema LCD monitora, samo iz razloga sto su davno dobili CRT monitore i na koje su se navikli.
Bed je ulagati u nove monitore ako ovi trenutno vrše dobro svoju zadaću.
U oba studia u kojima sam ja radio uložili su masnu paru da bi kupili 2 Apple G5 računala, a imali su i 5 PCa sa 19" LCD monitorima...
To ako se sad otvara i ako firma planira držati do sebe uzet će LCD.
Ako niste primjetili, LCD se uvodi u sve državne ustanove. Sudovi itd.
@krompirko Evo da ti kažem buraz mi je radio u M-rosu pa u Blitzu, pa je prešao u Globus i sad prelazi uskoro u novi časopis Gala (moj bratić otvara i bit će art direktor) i buraz mi je rekao da se ne koriste lcd monitori na području grafike, pa ti sad svoje pričaj... Sve u svemu vjerujem da ima dobrih Lcd monitora ipak je tehnologija napredovala... A i pravi grafičar vidi puno razlika u kvaliteti...
ja se bavim web dizajnom vec nekoliko godina. Jako mi je bitan opseg boja. Jedna uputa:
Kad se kupi LCD monitor, on nece imati iznimno dobar spektar boja, kao što CRT monitor ima. Prvi dan kad ga kupiš, skineš si NOKIA monitor test i staviš izlaz na LCD i na CRT.
defaultnu sliku podesiš na CRTu te mu pojačaš intenzitet boja kakkav tebi odgovara. nakon toga podešavaš LCD monitor da namjestiš što vjerniju sliku onoj na CRT monitoru. nakon toga odlaziš u drivere svog monitora ili svoje grafičke kartice i fino softwarevski podesiš korekciju.
To je posao koji uvrh glave traje 10 minuta. napraviš ga jednom u vijeku dok imaš taj monitor.
I upravo si se riješio tzv. najvećeg problema sa LCD monitorima
iako svi TCO03 monitori imaju automatsko namještanje boja i mogu u nekoliko trenutaka napraviti preeedivnu sliku koja je identična onoj na CRT.
naravno, treba bacit novce u vjetar a visokoobrazovani službenici ne znaju za kaj služi alt+tab, sve bi ja njih na burzu ;) , prisjetimo se propale investicije u saboru ;)= Citat =:
Izvorno postao Krompirko
NHF ....LCD je za grafiku sranje ;)
... pa boje u web designu i boje u pripremi za tisak nemaju veze jedno s drugim, ja govorim o grafičkoj pripremi ;) ako se nismo razumjeli.= Citat =:
Izvorno postao Krompirko
hmmm... jedan kvalitetan i podešen LCD od X kn je ipak bolji od njih 2 koji koštaju zajedno 'toliko'... ;)= Citat =:
Izvorno postao tomo
Ne znam, ali brijem da ne bi to tvrdio da si se igrao grafikom na nekom vrhunskom (Apple) LCD monitoru... ;)