Zanima me ima li ga tko, jer vidim da je napokon izašao u T-mobile ponudi, a uređaj čak nije ni skup. Ako ga već netko posjeduje, molio bih da ga ukratko recenzira.
Printable View
Zanima me ima li ga tko, jer vidim da je napokon izašao u T-mobile ponudi, a uređaj čak nije ni skup. Ako ga već netko posjeduje, molio bih da ga ukratko recenzira.
krasan uredaj ali je sigurno muka slat poruke s njega....znam da je bilo na p900 kad sam skinuo tipkovnicu a on je jos veci odo ovoga...
To sam si i mislio. Na kraju svega, odustajem od ikakvog touch screen uređaja. Nema do klasične tipkovnice.
p900 je predobar bas zbog te izvrsne simbioze touchscreena i flipa.
Polako, imam uređaj od sredine veljače 2005. i ne mogu se složiti. Pisanje poruka na touch screenu uopće nije ni nemoguće, ni teško. MDA compact uvodi nov način unosa podataka putem Phone Pad unosa. Klasičan mobitelovski ili T9 unos. Klikanje uopće nije komplicirano. Tako da se sad na novom MDAu može unositi pored već poznate softwareske tipkovnice, Character recognitiona, Palm unosa i Prepoznavanja rukopisa i na ovaj način. Mogu reći da mi je unos postavljen konstantno na Phone Pad!
Veličina - usporediva s Nokijom 6630 - ali o kojem se ovdje ekranu radi!ž
Ekran - jako dobro - 2.8" dijagonale i opet je sve vidljivo i čitko. Fontovi na zaslonu se mogu podešavati veličinom, a sam zaslon rotirati (tko voli).
Masa - 150g - nije prepreka - uz uređaj se dobiva case koji sam počeo rabiti i navikao se na takav način nošenja mobitela na hlačama (prije je to bilo standardno u džepu).
Aplikacije - kako sam već rekao - vrlo dobro - pored klasičnog paketa Mobile Outlook, Word, Excel aplikacija tu je i skup preglednika slika, Terminala, Backup aplikacije, Kamere, Truefax, PhotoContacts, Sim manager te wireless modem. MDA ima još i zip, gsm manager, pdf viewer i program launcher ako se ne varam.
Kamera - 1.3Mpx - ali nije nešto! Moram priznati da sam razočaran. Korisna je, ali i pored Patcha koji je izdan nije puno poboljšana. SLike su dosta mutne i treba se potruditi dobiti kvalitetnu fotografiju. ALi feature je vrlo koristan za nešto slikati na brzinu. A za slati putem MMSa i tako se ne vide sitni šumovi na maloj sličici.
Brzina rada i stabilnost - nemam zamjerke - Malu ulogu tu igra i 416MHz procesor, ali i stabilnost OSa (paziti kod instaliranja Today plug-inova koji ne podržavaju 2003SE!).
Zanimljivost - vrlo često se ulovim da rabim MDA compact poput pravog mobitela - bez izvlačenja stylusa - i to se može!
Preporuka -
1. Kalkulator je korak unazad od onoga kojeg sam imao na 2002. Prvo što sam napravio je da sam vratio kalkulator. Preporučam!
2. Kupiti dodatnu SD karticu malo veću po mogućnosti i instalirati na nju programe - ne trošiti glavnu memoriju.
3. Podesiti kameru da sprema slike na SD karticu.
4. Instalirati Task manager i battery monitor - preporučam SPB PLus!, UpTime meter za prikaz vremenskog kapaciteta baterije (čovjek ne bi vjerovao koliko je to zgodan i koristan freeware), Pocket Reader (za čitanje .lit elektronskih knjiga), Pocket Streets (bio u Padovi nedavno i jako koristi - kao da sam kući!), PocketTV (mpeg player), PocketBible (po mogućnosti ne NIV nego NSRV ili NJB traslation)...
Igrice - ima ih brdo. Trenutno ih imam instaliranih 20ak - od avantura (Atlantis Redux i Gilberta od 100MB i 25MB) pa do društvenih šaha, monopolija i scrabblea od 500kb na gore... Moram priznati da sam počeo više cijeniti igre koje se mogu igrati samo tipkama kao na pravom mobitelu (Sky Force i Gangsta Race su tu zakon! - efektne, a mogu se igrati bilo gdje bez izvlačenja stylusa. )
Zaključak - preporučam!!! I još jednom - preporučam!!! :-)
Eto, toliko za početak od mene.
mach1,pohvale za opsiran opis....ali..
kada sam koristio p900 odlucio sam jednom skinuti flip i koristiti mobitel kao klasican pda...dakle dobijem poruku u tramvaju pokusavam prvo izvadit stylus, sve se trese odustajem...napikavam prstima (otvaram greskom sve moguce aplikacije) konacno uspijem otvorit poruku,procitam i sad treba napisat natrag poruku....eh izadem iz tramvaja jel je nemoguce u onom stanju odgovarat....pokusavam hodat i pisat sa virtualnom tipkovnicom ide,ali nemogu hodat i pisat jel cu se zaletit u nekoga,pokusam sa prepoznavanjem rukopisa...da,zakljucim,ljepo to radi ali mozda da sjedim doma za stolom bi nesto i uspio napisat...idem dalje,zapackan mi je cijeli ekran od prstiju ...me nema veze nije to tako strasno...ok,lagano pocne rosit kisica nesmijem ga vise vadit iz dzepa...dodem doma i vratim flip. zakljucak: tipkovnica neizostavna od tad za ubuduce!
Moram naglasiti da se radi o tipkovnici koja ima izgled mobitelske brojčane tipkovnice - ni ja ne koristim softwaresku - slova su presitna.
Ova slova su, dapače jako velika. Neki recenzenti na internetu čak vele da su i prevelika jer Phone Pad zauzima polovicu 2.8" screena pa im prsti moraju obuhvaćati veliku površinu. Tipkovnica je čak i veća o većine tipkovnica na mobitelima!
Ne znam ima li P900 sa Symbian OSom nešto kao MDA PocketPC Phone Pad tipkovnicu. Mislim da nema, tako da se ovi unosi ne mogu uspoređivati. Pisanje poruka ide normalno i već sam se navikao. A isprobano je i u tramvaju tako da nema problema i čak mi brzo ide (tu pomaže i dugogodišnje iskustvo Nokijinih mobitela :-)).
Evo slike mog mobitela i tipkovnice u načinu unosa Phone Pad o kojem govorim:
http://img360.imageshack.us/img360/9885/img1040a3nr.jpg
Slikano je bez blica, macro mode, kamera je Canon Digital Ixus 40, slika je resizana i povečana joj je kompresija da bude što manja.
Ako ste zainteresirani postat ću još slika o mobitelu.
Šalji, samo šalji. Zanima nas (me). :) Mogao bi jedino ih slati u malo manjoj rezoluciji da se ne učitavaju dugo.
OK.
Nekoliko napomena o prošloj slici.
Ako pogledate u gornji dio zaslona mobitela vidjet ćete isprekidanu crtu. To je battery line indikator SPB plus aplikacije. Vrlo koristan dodatak! Uvijek možete znati koliki je još kapacitet LI-Ion baterije. Tako se više ne mora birati zamorno Start->Settings->System->Power. Prikaz je uvijek vidljiv osim kod programa koji zauzimaju cijeli ekran - večinom igrice. Imam još jedan zgodan programčić Uptime meter, ali o njemu kasnije.
Još jedna napomena - gore desno je znak X koji po defaultu u Win Mobile OSu ima funkciju Minimize. Tako puno aplikacija ostaje otvoreno i zauzimaju programsku memoriju. Ovaj X koji je izgledom jednak defaultnom Xu je zapravo SPB Plus button CLOSE. Izvrsno! Naštimao sam si da pritiskom na X zatvaram aplikaciju, držeći pritisnut X biram running taskove, a s pomakom stylusa od X prema dolje minimiziram aplikaciju.
SPB Pocket Plus ima još neke zgodne feature:
1. Ubacuje Properties u File Explerer meni kod pritiska na datoteku.
2. Ubacuje folder up button u File Explorer (čudno da toga nema po defaultu).
3. Ubacuje Open New window i Save As u Internet Explorer.
4. Prikazuje battery information i izabrane aplikacije te ostale podatke u Today screenu.
Sve od navedenog može se uključiti ili isključiti.
Više volim funkcionalan i nenatrpan Today screen pa sam uzeo samo Battery monitor, Task Manager i prve tri gore navedene opcije.
p900 ima virtualnu tipkovnicu u obliku brojeva 1-9, ...zatim u obliku "male tastature" kao i svi klasicni pda zatim virtualne tipkovnice koju si ti naveo i prepoznavanje rukopisa, dakle ima sve i jos vise...no svejedno bez "prave" tipkovnice mobitel se nemoze koristit u svim uvijetima a to je najbitnije.= Citat =:
Izvorno postao mach1
Mene sad jako zanima taj MDA compact, ali ga ne mogu kupiti u Kutini. Za to bih morao ići u Zagreb i to na blef, jer zavisi hoće li ga tada imati. Da mi samo netko objasni koje su to privilegije za one koji žive u većim gradovima.
Ne znam što bih ti rekao, i ja sam bio skeptičan kako ću unositi tekst, odnosno kako će mi ovaj PocketPC služiti kao mobitel. Pogotovo jer sam i prije imao PocketPC, ali bez ovog načina unosa i skoro nikad nisam prstima klikao po ekranu. Imao sam Nokiju i navikao sam da pišem stvarno PUNO poruka. I iz osobnog iskustva stvarno mogu reći da stvar funkcionira! Pišem i dalje puno poruka i navikao sam da to sve radim bez vađenja stylusa, pa i u tramvaju i na cesti dok hodam. Sad koristim Pocket gotovo isključivo bez stylusa - i to je moguće!!! Klikam po kalkulatoru, nazivam mobitelom, pišem poruke, managiram taskove, Contacte i Appointmente, otvaram aplikacije i igram se.
To su moja iskustva uporabe MDA compacta kao mobitela, iz prve ruke.
Frish - jučer sam pitao u T-mobileu i još ga nemaju u prodaji ni u Zagrebu, iako je na webu oglašen.
Još nešto - budi spreman na annoying roza ala T-mobile izgled Phone Pad unosa kod MDA compacta. Osim toga - MDA compact ti je lockan na T-mobile mrežu (treba provjeriti hoće li to biti slučaj i s compactom u HR jer je tako barem bilo do sad u GER).
Moj je uređaj s WWE (world wide english) OSom, nelockan.
Izgled je Phone Pada bez ružičastih boja i četvrtastih plošnih tipki - meni se osobno više sviđa moj plavo-zeleni dizajn sa volumetrijskim (3D dojam) zaobljenijim tipkama, ali to je stvar osobne prosudbe.
Ali da naglasim, postoji način da se:
1. Compact odlocka,
2. promijeni OS i
3. Promijeni samo izgled Mobitel aplikacije i Phone Pad unosa.
Za one koji ne znaju, MDA compact je proizvod HTC magician ali pod brandom T-mobilea. Uređaj se kod Vodafona naziva VPA compact, I-mate JAM (s OSom na italijanskom, engleskom, španjolskom, portugalskom, arapskom...), Dopod 818 u Kini, Qtek S100, XDA II mini, a čini mi se da je već izašao (ili treba izaći) pod brandom Orangea. Dakle sve je to isti uređaj, s minornim razlikama u izgledu, i ponekim razlikama u aplikacijama koje dolaze u ROMu.
Ostale razlike koje sam na drugoj temi već i napisao su dodatne aplikacije u MDA compactu: zip, gprs monitor, program launcher i pdf viewer. Možda i još neke. Ali to i nije neki bad jer dodatnih aplikacija i utilityja za PocketPC ima stvarno brdo. Pa možda čak i boljih programa nego ovi koji su u ROMu. Ja trenutno imam ClearVue PDF viewer, MobileZIP (integriran u File Explorer), ProgramLauncher (postat ću sliku Today screena) koji uvelike olakšava odabir user specified aplikacija već s glavnog zaslona.
Frend mi veli da je njegov kolega jučer bio u Zagrebu i kupio si ga u T-mobileu i to jedva, jer su imali samo jednog, mada na stranicama pišu da imaju velike količine.
Toliko o velikim količinama.
Ja sam bio na Cvjetnom trgu i rekli su da ga još uvijek nemaju u prodaji. Nisu ga imali ni za pokazati...
Today screen je početni zaslon PocketPCa. Može se personalizirati raznim today pluginovima koji idu od povećanja iskoristivosti pa do animiranih tema.
Ovo je prikaz today screena mog mobitela s WindowsDefault temom:
http://img360.imageshack.us/img360/5797/img10412xn.jpg
ili s Bliss temom.
http://img355.imageshack.us/img355/8676/img10427aa.jpg
Tema ima na tisuće, a i sam korisnik si može napraviti temu gdje se posebno bira pozadinska slika, slika Start izbornika, boje bubblea (popup izbornika koji najavljuju poziv, sms ili neku drugu informaciju)...
Moj today screen ima i neke nestandardne dodatke. Evo kratkog objašnjenja.
Pri vrhu zaslona je battery line koji sam već spominjao.
Pored start tipke tu je oznaka standby GPRSa, jakosti signala, volume i sat.
Klikom na ikonicu signala moguće je isključiti mobitel! Jako korisno tijekom vožnje zrakoplovom jer se može i dalje prčkati po PocketPC, a Radio unit je ugašen. Takav način rada se naziva Flight mode. Tijekom tog moda ne mogu se ni slati ni primati pozivi, ali se i dalje može raditi na mobitelu kao da je običan PocketPC. Treba zapamtiti da gašenjem mobitela odnosno uređaja, ne gasimo i funkcije mobitela (radio unit). Mobite i dalje može primati pozive i poruke. Tek uključivanjem Flight moda gasimo mobitel funkcije.
SLijede today itemi koji se mogu po želji prikazivati ili ne prikazivati, a može im se i mijenjati redoslijed.
Tu je datum i vlasnik. To su standardni itemi.
Nestandarsni item je Program launcher s velikim ikonama programa koje sam si podesio da ih lakše pokrećem. Ja sam izabrao da budu u single rowu Reader, Kalkulator, Internet Explorer (brzo provjerim nešto putem WAPa), Folder Games (:)), File Explorer i Notes.
Slijedi Calendar item koji prikazuje appointmente koji slijede,
Task item s To-do zadacima,
Message indikator (imam jednu nepročitanu SMS i jednu MMS poruku).
Zadnji item mi je Uptime. Jako korisna stvarčica. Pokazuje koliko dugo mi je mobitel bio upaljen, koliko je procijenjeno da će ukupno moći raditi upaljen, kolika je napunjenost baterija, kad je završeno zadnje dopunjavanje baterije i prije koliko sati.
Dakle, moj mobitel sam nasrkao s malo jucea ujutro i isključio ga s punjenja u 9.48. Stand by mu je do sada 5 sati i 17 minuta, a radio sam s njim sve ukupno 1:03 sati. Procijenjeno je da ću moći raditi sve skupa 1:59 sati dakle baterija mi traje još cca 46 minuta. Ne treba brkati Uptime sa standbyom. Standby može biti nekoliko dana (računa se koliko je ukupno mobitel na baterijama). Uptime je vrijeme korištenja dakle vrijeme koliko je mobitel bio upaljen.
O bateriji: moja su iskustva da baterija traje 2 dana prosječnog korištenja - malo igranja, pisanja smsa i razgovaranja. U slučaju heavy rada - stalno upaljen mobitel - baterija traje 6, 7 sati s najjačim osvjetljenjem. U slučaju vrlo male uporabe mobitela mogao bi trajati 3, 4, možda i 5 dana.
Nije impresivno. Ali kad se uzme u obzir o kojem se LCDu ovdje radi i o kojoj potrošnji govorimo i kad se uzme u obzir da je ovo i full functional mobitel mogu reći da baterije traju kao i kod mojeg prijašnjeg Ipaqa!!!
Meni full napunjen mobitel traje 2 dana s time da mi je u ta dva dana urešaj upaljen ukupno oko 6 sati. Što je jako OK. Dakle 6 sati što prčkanja po mobitelu, što igranja, što razgovora, što pisanja poruka u dva dana. Ja prezadovoljan.
Dolje desno su još dvije ikonice. Ikonica rotiranja zaslona i ikonica Bluetootha. Bluetooth mi je isključen trenutno, a zaslon je u defaultnoj portrait poziciji.
Zaslon se pritiskom na ikonicu može rotirati lijevo i desno za 90 stupnjeva. Zanimljiva mogućnost. Nekome će se i svidjeti raditi u landscape modu ali ja baš i nemam običaj raditi u tom načinu.
Evo slike landscape moda:
http://img393.imageshack.us/img393/7035/img10436dv.jpg
...usput kakva je kvaliteta mikrofona i BT-a pošto čujem da su to jedine zamjerke na isti...
Ima još zamjerki. Recimo jedna velika je kakvoća slika s 1.3MPx ugrađenom kamerom. Stavit ću example slika s njom da i sami procijenite.
Druga je primjerice klapanje zadnjeg pokrova. Ali poslat ću slike, kod mene je sve fino zatvoreno i sjedi čvrsto na svom mjestu.
Zamjerka je i neimplementiran WiFi. To se može srediti kupnjom Wifi SD 256 MB kartice.
ALi evo što se tiče BT i mikrofona. Zapravo se radi o zamjerkama na ugrađeni speakerfon znači zvučnik i to samo kod stavljanja sugovornika na speakerfon mode. I tu treba reči da se radi samo kod I-mate uređaja i to samo nekih. Pogreška se očituje tako što se prilikom viših tonova zvuk toliko izobliči da postane nesnošljiv za slušanje. Kod mene se do sad nije ništa manifestiralo. Već se izdaje patch i za taj problem koji se očituje kod samo nekih uređaja.
Mikrofon dakle radi besprijekorno. Neki dan sam bio na jednoj prezentaciji i snimao 45 minuta 10 metara od sugovornika. File je 54MB velik i izvrsno se govornik raspoznaje.
Što se tiče Bluetootha. Koliko sam čuo radi se o problemu prekidanja veze s naglavnim slušalicama nakon nekog vremena u razgovoru. Ja sam isprobao bluetooth s dva mobitela: Siemens S55 i Nokia 6630. Veza je u oba slučaja radila normalno. Mobiteli su se prepoznali i uzajamno si slali podatke. Dakle poslao sam i primao podatke bez problema. Podaci su bili slike od nekoliko desetina kb pa do MP3ca od nekoliko MB. Veza je radila ok. Sa slušalicama ili nekim drugim uređajem nisam još probao.
MDA Compact je mali PocketPC mobitel. Dimenzijama je sličan novoj Nokiji 6630. Koliko je zapravo mali vidi se u usporedbi s Nokijom 3310.
http://img371.imageshack.us/img371/6161/img10441yj.jpg
Debljina mu je samo 20mm.
http://img352.imageshack.us/img352/7195/img10455is.jpg
Masa mu je 150 grama. Nije malo. Uz današnje mobitele od prosječno 70-80 grama dosta je težak. No, nosim ga u caseu na hlačama, pa se masa uopće i ne primjećuje.
Spomenuo sam da je kvaliteta izrade dobra. Moglo se naći na Internetu da je na nekolicini uređaja stražnji pokrov imao zazor od 1mm.
Kod mene to nije slučaj. Stražnji pokrov sjeda čvrsto na svoje mjesto.
http://img354.imageshack.us/img354/1112/img10465dx.jpg
koliko si ga ti platio? i koliko su cijene inace nekodiranog u inozemstvu?
@coma......
= Citat =:
Izvorno postao mach1
...u pravilu kao i cijena kod nas - ako ga nađete...
Pa, u T-mobileu sam uređaj je 3.598, a na godinu dana od 2.399 do 3.099 kuna, zavisno od Tarife.
ROM versions. Trenutno su već izdani upgradeovi ROMa na 1.06.xx ako se ne varam. Skidaju se sa stranica i-mate cluba. Za registrirane članove I-mate korisnika (daju kod registracije valid IMEI uređaja) nudi se freeware download nekih igrica (nisu nešto, ali čovjeka vesele), upgrade ROMa te patchevi. Sve besplatno. Zanimljivo je da nisam našao tako kvalitetan support za uređaje pod drugim brandovima.
Radio version je nešto što običan PocketPC nema. Imaju ga samo uređaji sa WInMobile 2003SE Phone Edition OSom. Odnosi se na dio sustava koji daje podršku mobitel funkcijama uređaja.
http://img162.imageshack.us/img162/9424/img10471mm.jpg
Evo i točne karakteristike uređaja. ROM je 7.6 MB. Dijeli se s 64 MB ukupne memorije pa znači za korisnika ostaje oko 56MB. Po mojem iskustvu 7.6MB je prevelik dio. Ako ćemo spremati appointmente, connection parametre, tasks i contacts da ih zaštitimo od HARD reseta to možemo učiniti u ovom dijelu memorije. Ali i na karticu. Osim toga radi se o stotinjak kilobajta plus minus. Meni bi draže bilo da mi je osnovna memorija 64 MB u globalu. Iako se i na 7.6MB dio može snimati jer ga uređaj vidi kao Storage (SD vidi kao Storage Card) ipak bih volio vidjeti mergane "particije".
RAM se može i dograditi. Za 200injak USD to se radi slanjem uređaja preko bare ili kupovinom već nadograđenog uređaja sa 128MB RAMa.
http://img392.imageshack.us/img392/2081/img10488zj.jpg
Mobitel sam već dosta koristio što se i vidi na ovoj slici.
http://img366.imageshack.us/img366/5190/img10494nc.jpg
Evo nekoliko primjera slika uslikanih ugrađenom kamerom pri slabijem osvjetljenju.
Slikano ispred katedrale u Zagrebu, oko 20 sati početkom travnja. Primjećuje se velika količina šuma. A slika nije ni oštra. SLikano je u VGA razlučivosti (640x480). Nigt mode. Automatski mod bi napravio pretamnu sliku. Ovako je korištena malo dulja ekspozicija.
http://img271.imageshack.us/img271/3...ge000286jn.jpg
Sljedeća slika pokazuje razlikovanje sitnijih detalja na ovom uzorku pri macro slikanju (oko 30 cm). VGA razlučivost.
http://img392.imageshack.us/img392/5...ge000366mo.jpg
Sljedeća je slika slikana u zatvorenom prostoru s automatskim postavkama. Bilijar klub u Ilici kod Uspinjače.
Slika je u originalu 1.3Mpx. Evo resizane na 640x480.
http://img235.imageshack.us/img235/1...e00043m1da.jpg
Link na originalnu 1.3MPx sliku sljedi.