Cini se da Nokia nije odustala od smartphonea.vracaju se 2016,ali na Androidu :D
http://m.gsmarena.com/its_official_n...news-12034.php
Printable View
Cini se da Nokia nije odustala od smartphonea.vracaju se 2016,ali na Androidu :D
http://m.gsmarena.com/its_official_n...news-12034.php
Juhuuu! Da mogu nakon četiri godine opet imati - Nokiu! Android, nego što, iako su imali i prerano odbačen MeeGo.
Čitao sam da joj neki ne predviđaju nekakvu blistavu budućnost pošto danas samo iPhone i Samsung zarađuju novce dok svi ostali lagano gube na utrci.
Veselim se početku godine :)
To je lepa vest za ljubitelje Nokie.
Mada su trebali mnogo ranije da ubace android platformu.
Androida ima ko blata,ja sam jedva prebolio propast Symbiana zbog gubavih ,samozvanih inzinjera i menadzera.
Ostaje vidjeti kakvo će sučelje Nokia ponuditi i koje adute iz rukava... Da ne spominjem da je upravo ta tvornica uvijek prednjačila u nekim svojim "sitnicama". Npr. u kasnijem razdoblju gotovo svaki Symbian je imao lifetime Nokia (OVI) Maps, ali te karte nisu radile npr. na Samsungu i8910 zbog nekakve licencije ili ključa.
Za nadati se da će nastaviti s dobrom praksom.
I bit će zanimljivo gledati nadmetanje u velikom svijetu mobilne tehnologije.
BTW-znate li koji je baš veliki model Nokia posljednjega predstavila? L930 ili 1530?
Ni to vise nisu bile Nokije,nego Microsoft koji se preko izdajnika Elopa dokopao Nokije i patenata,ali nista im to ne vrijedi i bas mi je drago.
WP OS je marginalan igrac i samo se nadam da ce ova nova Nokia pokazat zube i opet pokazat zasto su dominirali godinama.
nikad nisam bio poseban ljubitelj Nokije,ali sam cijenio inovativnost i predanost,ali smradovi iz Microsofta su imali drugacije planove.
volio bi da Nokia uzvrati i nadmasi Microsoft u prodaji,profitu i svemu drugom...
treba nam Nokia da prekine ovu dosadnu dominaciju Samsunga i Applea :)
Mislite Foxconn?
Kako god, samo da se Nokia, makar i zamaskirana vrati "u igru".
Ne priznajem to. :D
Jedini ostatak Nokie koji priznajem je Jolla.
Tko te pita! :)
Nije ni Microsoft lijepio svoje ime na Lumije, ba ne do prije par mjeseci, a znamo o kakvim (čijim) proizvodima je riječ.
Znam, znam. Zadnja prava Nokia je 1520.
Meni je žalosno vidjeti ovakvu prostituciju Nokie sa sustavom koji loša kopija Symbiana.
A jbg, Symbian je zbilja bio zastario sustav. Iako se meni sviđao, znao sam sve trikove, pogotovo one kako instalirati program skinut na crnjaka.
Ali, pogledaj Android-ponudio je sve što čovjek poželjeti može, i više, i to odmah (out of pocket)! GPS, sinkronizacija mejlova, sinkronizacija s društvenim mrežama, prostačko lagan način komunikacije, od običnih poziva do Vibera i WhatsAppa... uz non-stop povezanost data prometom na mrežu... tu je diskusijama kraj bojim se.
E, da, većini programa na Androidu nađeš zamjenu ako ti se tvornički ne sviđa. Nešto što Nokia nije mogla/znala/htjela tada implementirati.
Jbg, stoji da je Android zbilja donii hrpu funkcionalnosti. Ali način na koji je to napravljeno mi ne odgovara.
Jedini segment, po meni, kojega niti jedan drugi proizvođač do sadašnjega trenutka nije uspio postaviti na višu razinu jest optika kod Nokijinih mobitela. Gledam fotke slikane prije 4 godine s tadašnjom N8. Pa to je master-piece. Čak i neke noćne su mi ispale, da padneš na guzicu!
To je bila prava Nokia,a ne ova sprdnja od Microsofta.treba nam inovativna i napredna Nokia koja ce malo protrest ovaj sadasnji duopol i nalet kineza ;)
Oni i dalje imaju ekskluzivan ugovor s Carl-Zeiss optikom? Odn. ta prava nije preuzeo Microsoft?
Prava Nokia koja je bila na "burning platform"...
N95 je bila zadnja Nokia koja je pokazala kako se radi mob za ono vrijeme a ni tada nije bila najbolji mob ikad.
Neadekvatan OS, visoke cijene i stara slava koja nije dugo trajala bacila je Nokiu na koljena.
Svejedno, jedva čekam vidjeti Nokijino ime, još da mi se Siemens vrati i ja sretan ko malo dijete :D
Siemens i Ericsson. Naravno Nokia i back to the past :) U pozitivnom kontekstu, naravno.
Nokia je imala aduta a to je Symbian, govorim to jer su mi prešli skoro svi modeli kroz ruke.
Problem je drugačije naravi, touch je počeo a Nokia je kaskala (idioti menadžeri), procesori su zivnuli a Nokia je i opet kasnila.
Software je bio i vise no dobar samo je trebalo neke stvari Upgrade napraviti naravno i ekrane povećati. Osobno ne bi nikada pogledao Android.
Guba Američka Apple me nije ni zanimala.
Ono što fascinira jest da su uspjeli zadržati ime kompanije. Da sutra krenu ponovo u proizvodnju WC papira, bili bi prvi po broju narudžbi. :)
Iza cjelokupne katastrofe u koju je firma upala (sada ne znam kada bih i koji događaj uzeo kao početak-kraj Symbiana ili sumnjiv deal s Microsoftom), ipak su zadržali dignitet.
Evo, uzmimo za primjer da sutra propadne Sony, tko bi se sjećao za tri godine iti jedne Xperije? Nokia je svoj renome zadržala.
Lukavi Finci! :)
Evo zadnjih izjava: http://company.nokia.com/en/news/statements
Upravo sam procitao na gsmareni i ipak bar zasad nista od toga,steta.smradovi iz Microsofta dobro su se osigurali nakon preuzimanja i onemogucili svaki oblik povratka Nokije.
Ma neka im,svejedno im to nista ne vrijedi,a opet se nadam da ce se Nokia ipak jednom vratiti!
A što, jesu li prodali Vertu? Mogli su pod tim imenom pokušati proboj nazad.
Ugl. koliko god Microsoft vodio svoju politiku, vidjet ćemo dokle će doći bez Nokia brenda.
Jedino što je izgledno da će surađivati s Meizu-om. Tj. Meizu mobiteli će dolaziti s Z launcherom.
a moguće da Meizu dobije i PureView kameru...
Microsoft nije osjetio smanjenje prodaje zbog rebrandinga. Mi smo manjina ovdje koje actually povezuje Nokiu sa mobitelima, danas sve manje ljudi zapravo i zna za Nokiu kao proizvođača mobitela. Dogodit će se isto kao i sa Ericssonom, Siemensom i (vjerojatno) Sony-jem - jednostavno će pasti u zaborav većini korisnika.
Nokia je demantirala povratak.
S obzirom da se uopce to pojavilo.. vratit ce se oni s nekim kinezima.. im pretty sure..
Ne verujem da će Nokia,ako se i vrati,da se udružuje sa kinezima.
Jedno je licenciranje i dizajniranje, drugo je zapravo proizvodnja i podrška.
Iskreno bio bih lud da očekujem da će to biti ona stara Nokia, ionako je sve dobro iz mobilnog djela Nokie sada u Microsoftu.
Pa ne bi se bas reklo s obzirom na to kako ide mobilnom odjelu Microsofta :)
Nokia ce dizajnirat i licencirat proizvod,a proizvodit ce se u Foxconnu...ne ocekujem cuda jasno,ali Nokia je jos ugledna i sigurno se u ovo nece upustiti da bi plasirali poluproizvode.sigurno su dobro odvagali rizike i svjesni su da ih ceka jako tezak posao....
Sve dobro iz Nokijinog mobilnog djela je u Microsoftu - inžinjeri, dizajneri, tvornice, quality control itd. Znači sve ono bitno za samu kvalitetu po kojoj je Nokia poznata.
A marketshare je jadan kakav je zbog OS-a, ne zbog hardvera.
E zato ce oni samo dizajnirat,a Foxconn sve ostalo...
Neka,drago mi je da su opet u igri....
Nokia je oduvijek bila sinonim za mobitel, ne sumnjam da će ponovno biti u vrhu.
Ja jedva čekam da se vrate u igru.
I nek bude Android platforma, uspjeh je zagarantiran.
Isto kao i Sony, kao HTC, kao Motorola?
Mislim, don't get me wrong, želim da Nokia uspije i da imamo što veći izbor na tržištu ali Android ih neće spasiti. Nokia više nije poznati i željeni brend, on je drag samo nama, malo starijim i upućenijim korisnicima. Danas, kad je prosječnom korisniku pojam smartphonea Galaxy ili iPhone, Nokia nema šanse da se vrati niti na fragment kakav je bila, koliko god mi to željeli.
Ostaje nam da sačekamo i vidimo šta će biti.
Ni meni nije sasvim jasno što spremaju oni u Helsinkiju.
BTW-nama kao krajnjim korisnicima je samo bitno da se brand Nokia vrati na police, ali ne kroz paletu jeftinjaka za sto kuna.
Samo, malo se pribojavam da noviteta tipa There is something in my pocket neće biti u bližoj budućnosti.
Nokia ce uspjeti sigurno.ne ocekujem da ce nadmasit Apple,ali zauzet ce svoje mjesto na androidu naravno...
Microsoft ide u povijest,a Nokia se vraca...kako to dobro zvuci :o
Mislim da Nokia itekako ima sto ponuditi, jedva cekam neki njihov android.
Sjecam se jos davnih dana kad je bratic za Bozic dobio pod bor nokiu 3310. Kakva je to pila bila!
Ma da, svi se sjećamo "stare Nokie", barem mi, stara garda foruma.
A sad, što će to revolucionarno ponuditi zbilja je i meni enigma. Sjetimo se samo da su baš oni bili prvi koji su krenuli i na visok nivo postavili mobilnu kameru, MP3 playere u mobitelima, GPS navigaciju za automobile i pješake... Danas je to jednom tinejdžeru "usputna stvar" koju ima i najjeftinija Xperia u sebi.
Nemaju više Vertu, a ne znam hoće li raditi išta sa starim serijama posebno dizajniranih mobitela-Serija 8xxx koja je uvijek bila sam vrh i jako skupocjena te Communicatori ilitiga 9xxx serija.
Od OS-a sumnjam da će pokušati uskrnuti Symbian ili MeeGo jer pred Androidom trenutno nemaju šansu.
Od 2016. će to biti sasvim neka druga, nova Nokia.
Recite mi, ona ekskluziva s Zeiss optikom je bila između Nokie i CZ ili Microsofta i CZ?
Nokia nije bila popularna zbog imena, nego zbog kvalitete ili dizajna koji je nudila svojim kupcima. Lijepo se je prisjetit E71 ili E90 koje nisu uvjek bile najpraktičnije za nosit ali su bile praktična po funkcionalnosti. Isto tako rado se prisjetim Nokia iz serie 8... koje su izazivale VAU efekt iako ih osobno nisam posjedovao. Sjetite se 6310i koji je bio posljedni mobilni telefon jer iza njega su krenuli multimedijalni uređaji sa color ekranima, kamerama i sličnim dodacima.
Neka se Nokia vrati na te staze kvalitete i dizajna (ukoliko je moguće izdvojiti se dizajnom u današnje vrijeme) i naći će se nas koji ćemo ih slijediti na tim stazama.
Ako se planiraju vratiti sa prosječnim proizvodima bolje da i ne počinju jer Samsung je postavio visoko letvicu sa svojom Note serijom za poslovnjake dok je Apple uveo neke nove standarde i trendove u dizajnu koje treba pratiti.
Jos jedna potvrda povratka Nokije...
http://mob.hr/nokia-sada-i-sluzbeno-...e-2016-godine/
To je to, kako smo i predviđali, Nokia na androidu, yeeeee...
Vec vidim da ce biti MTK chipset i losi video senzori
Taman kad se pojavi 12-jezgreni Helio X30 :);)
Napokon! :)
Eh da tamo negdje u 11 mjesecu pocnu ulagati u marketing pa da svi bruje o povratku nokije,to bi bio posao. Ali neznam koliko bi microsoft to dopustio
Ma, možemo se strpiti još dva-tri mjeseca kada smo čekali skoro 5 godina.
Samo, situacija se za Nokiu dosta promijenila. Nema vodeći OS za mobitele. Jedino kvalitetno što može ponuditi je hardver. Poznajući tu kompaniju, napravit će pravi korak kada ocijene da im je najbolje vrijeme za to.
Sve je kod te firme bilo uvijek dobro odmjereno. Nisam neki numerolog, malo znam i o tome... recimo nikada nisu predstavili neki model na "negativne datume". Sjetite se i one priče zašto nikada nisu imali seriju "četiri" i bit će vam jasnije.
Nestrpljivo čekam Nokiu...
Nema od Nokie nista,dok su se oni nakanili da predju na Android,pregazilo ih je vreme,tu su se debelo zaj***li.
Naslov treba promeniti u: "Povratak Nokie u zaborav"
Šteta za Nokiju, puno sam očekivao, a ono ćorak
Steta,ali kasno su se setili.
Ja sam obozavao Nokiu,ali pogresna politika ih je unazadila i postavila tu gde su sada.