Izgleda da je ukinuta tarifa na tuđi račun na tomatu,nema je više na službenoj stranici.
Printable View
Izgleda da je ukinuta tarifa na tuđi račun na tomatu,nema je više na službenoj stranici.
To je dobro !
Zašto bi netko telefonirao na tuđi račun - nije pošteno !?
:D
Meni je fora ta tarifa - služi za pohranu nepotrošenih minuta na drugim mrežama...a nakupi se tih minuta koje bi propale a plaćene su (i kod mene i kod bližnjih)... Dobro dođe onda za zvati u inozemstvo ili kada sam u inozemstvu bez razmišljanja zovem...
Da se ne mogu "pokvariti" minute koje platimo ne bi bilo potrebe za ovakvim tarifama!
Jel službeno ukinuta tarifa ili samo prčkaju po webu? Pretpostavljam da koji su aktivirali imaju dok koriste...?
meni je čudno što je takvo nešto opće napravljeno. dajte ljudi kakva tarifa za pohranu minuta koje nisu potrošene, stavite se u poziciju operatera :D
vjerojatno je bilo puno pritužbi zbog zloupotrebe pa su morali i one flat tarife srezati. pa se došlo do toga da ljudi imaju neke opcije "flat" pa od 5000 minuta prema tomatu imaju 1000 ili 200 minuta samo. takav nam je mentalitet, operateri nas varaju kolko god mogu, a čim se nama pruži prilika odmah uzmemo flat opciju i onda nazovemo tomato broj i ostavimo "slušalicu na prazno" da se minute pretoče... kraj takvog mentaliteta naje** oni koji umjereno koriste te tarife, zato imaju 200 minuta prema tomatu i 5000 prema ostalima.
stavimo se u poziciju operatera... sori, operater je to ponudio, a bogme i masno naplatio... pa da, zato bi si ja pretocio preostale minute, nek si oni grade nebodere i kupuju bemveje -.-
Ne zanima me pretakanje, ali zanima me dal će mi propasti 150 minuta koje dobijem što plaćam t-mobile pretplatu 2 godine. Isto tako i brat. Ne vidim kakve veze ima tarifa na tuđi račun sa time hoće li neki operater dati flat!? Ako daju neograničeno - to će uzeti netko tko želi neograničeno ili u najmanju ruku značajno više pričati - pa i prema ostalim mrežama...Očito operateri sami sebe nisu stavili u svoju poziciju! To što vip tj. tomato daruje svojim korisnicima kune za minute (tj. minute za minute) nema nikakve veze s drugim operaterima! Bonbon daje 1000min, 1000 sms, tele2 daje 5000min, neki daju nešto za nadoplatu 50 ili 100kn, neki za dolazni poziv! Ne vidim što je tu loše - naravno zloupotreba je nešto sasvim drugo! I bez tarife na tuđi račun su moguće zloupotrebe - zato trebaju imati bolji uvid u stvarno stanje i sve abnormalnosti rješavati odmah!
Da se vratim na svoj primjer koji ne smatram zloupotrebom: Ostane mi mjesečno 100-tinjak minuta na t-mobile koje prebacim na tomato - to postane 100kn na tomatu, ali to gledam kao onih mojih 100min koje potrošim za zvanje po hrvatskoj i inozemstvu. Bratu isto ostane 100...mami na bonbonu ostane možda 100min, zna i meni na bonbonu ostati 50-100min... U konačnici nakon par mjeseci sada na tomatu imam 1000min (kn) koje neće propasti - a plaćene su!
Zloupotrebom smatram to što ako ne potrošim minute one propadnu - a platio sam ih!
Zloupotrebom od strane korisnika vjerujem operateri smatraju i korištenje neograničene tarife neograničeno! Najbolje bi bilo da ja imam pretplatu, redovito plaćam račune a ne potrošim ni minutu! Onda ne bi bilo zloupotrebe! Tarifa na tuđi račun je dobra stvar za pohraniti minute koje nisam stigao potrošiti! Tako onda kada nemam za bon jedan mjesec - imam drugi mobitel na kojemu su ranije kupljene minute pohranjene... :D
A to što operateri kao zbog tomata moraju ograničini na 200 ili 1000 ili 5000min to su puste bajke za malu djecu! I bez tomata na tuđi račun bi im pasalo što manje ograničenje, i da ljudi ne koriste neograničeno - ali da ipak plaćaju neograničeno!
A nitko ne smatra zlopupotrebu sto operateri (naravno i u ugovoru navedeno) nepotrosene minute iz proslog mjeseca brisu odnosno oduzimaju iako si ih uredno platio?
Kada operator iznebuha promijeni uvjete ili ukine tarifu, ne plaća nikakve penale!
Jest, korisnik može otkazati ugovor, ali kakva je svrha toga ako si prisiljen otkazati ono što ti je odgovaralo?
Dio će korisnika promijeniti operatora, ali će operator ipak profitirati jer će se riješiti neprofitne tarife.
Ni zakonodavac se nije proslavio jer ne dopušta otkaz ugovora ako poraste PDV.
A to utječe na cijenu koju neki korisnici ne žele plaćati.
No i dalje su prisiljeni plesati kako drugi sviraju jer povećanje cijene zbog PDV-a zapravo nije povećanje i zakonodavac to smatra nekom vrstom fatamorgane!
I nakon svega operatori se usuđuju pričati o zloupotrebama ako korisnik želi spasiti nepotrošene minute!?
Meni ta čudna tarifa "na tuđi račun" ne izgleda baš normalno , a ovo što piše kolega
@mlesic pročitao sam nekoliko puta , ali nisam baš shvatio ( možda sam malo trvrd) ...
To mi izgleda na onu "Ovcu" iz TELE 2 , koja je toliko dosadila s glupim reklamama ,
da se već bojim gledat TV (rugoba odurnog izgleda i glasa) ... Nije Revolucija nego Teror.
Možda bi im tele (beba od krave) više odgovarala , s obzirom na ime ...
Izgleda da će Gregor s njegovom Revolucijom isto u povjest i to u gubicima , barem tako pišu ... :D
A i Smoto je legenda!
Sada tek vidim da je u naslovu napisao da je Tomato ukinuo tuđi račun!?
Još da je pojasnio tko je taj tuđinac...
To je u stvari prava Tema , a mi drugi smo malo otišli u :offtopic:
Malo su mi smješni ovi Virtualni operateri , jeftiniji su nego recimo normalni , to je samo prividno , isto "deru po džepu" ko' i pravi samo na drugi način ...
T-Com i VIP barem na neki način vrate potrošene kune , nekom akcijom - povoljnom cijenom uređaja ...Većina od nas nebi imala dobre uređaje da ih ne
dobijemo na taj način , pogotovo iPhone , Samsung , HTC , Sony i druge ...
@walter66 - 100min sa t-mobile pretplate nazovem tomato. Tih 100min onda mogu potrošiti za par mjeseci a i na zvanje inozemstva! Istina, komlikacija ali i nužda...nemam kuna a ni minuta za bacanje!
Evo, to je moje viđenje ove sasvim logične tarife!
Istina, da su operateri pošteni ne bi bilo potrebe za ovakvim tarifama..
Super sad tele2 može krenut dalje!
Jedva čekam da vidim tu "eksploziju" kada je ova "šugava" tarifa i trn u oku mnogih ukinuta! Pa to ima sada da padnemo na guzicu koliko će biti neograničeno i jeftino i super za sve nas! Usrdno se nadam! Nadam se i da neće brisati plaćene minute, bilo u kupljenom paketu, bilo u odabranoj pretplati! Ako se ne varam, znalo je tako biti prije, na vipu mislim - nepotršeni iznos se pribraja u sljedeći mjesec itd.
Ali onda su skužili da bolje da uzmu korisnicima ono što su platili - zašto ne ako im može proći... Još uvijek mi nije jasno kako im je to prošlo...ne potrošiš - propada! A platio si! - evo, offtopic ali upravo zbog toga sam uzeo tomato na tuđi račun! Jer sam shvatio da mi propada brdo minuta!
Ajd sada kad tele2 krene dalje i daju ZBILJA neograničeno onda će nam biti super! Iako neznam kome to treba neograničeno (osim za zloupotrebu), ali opet - dobro da ima, cima konkurenciju, padaju cijene...Trend je svakako pozitivan! Zato je i tomato na tuđi račun dobar - cima konkurenciju, tjera ih da si čupaju runo... :D
Ne će biti neograničenih tarifa jer je to čisti gubitak za operatora!
Problem kod ove tarife je bio što ju VIP nije punio. Jednostavno su ostali bili u neravnopravnom položaju. Virtualni operateri konstantno govore kako nemaju veze sa Vupom, T-Mobileom, kako su zaseban brend, a zapravo se pokazuje drukčije.
Tarifa je dostupna za uključenje od 9.12.2009. u 00:00 sati do 6.10.2011 te od 6.4.2012. do 14.9.2012.
Zaključak:
Čekamo treći put da je ponude. Od travnja do rujna 2012. ja sam ~100.000 minuta pretvorio u ~102.000 kn koje sam prodao za ~20.000 kn.
Malo čudan "zaključak" !? :retardlol::blabla:
http://www.pohrani.com/f/2G/hh/2XBxGf9P/miljun.jpg
Ako je po toj logici o kojoj pišeš , trebao si otići na Njuškalo i kupiti ovaj Bon za 100 kuna i imao bi 1.000.000 (milijun) minuta ,
koje možeš prodati za 200.000 kuna (dvijestotisuća) !?
Ko! je ovdje :wstupid:
@walter66 - to je kartica s milijun minuta samo prema tomatu...a to ne vrijedi ništa :p
ispravljach je prodavao kartice sa nekoliko tisuća kuna na računu koji su se mogli trošiti na bilo što (između ostalog i na parking, pozive u inozemstvo...) ;)
A možda je čovjek napravio više od jedne sim kartice -tj. malo vjerovatno da je napunio 100 000 min na jednu sim karticu i netko je pljunio 20 000kn za to..A i može se konferencijski poziv pa duplo računa... :D Možda promijeniti nick ispravljach u zloupotrebljavach...Hehe! Fora! Čovjek iskoristio što je operater ponudio - zašto ne!? Kriza je, treba zaradit gdje se može!
I sad bi kao svi trebali biti sretni što zbog Vipa i zlupotrebljača više nema šanse da će nam ponuditi flat (ili nešto slično) tarife?
Wow.... super. Još da malo slavimo kriminalce koji izbjegavaju poreze pa se država kompenzira na svima ostalima. Jiipiii.
Meni ništa nije jasno ( stvarno sam tvrd ) ! Kojih nekoliko ... čijih to mobitela "ujutro pustiš da se nekoliko mobitela raspriča ..." i da prebaciju minute kamo i na koga !??
Možeš to malo pojasnit onako po "naški" , normalno da Te i mi "seljaci" razumijemo ...
Baš bi volio znati !? Bez brige neću Ti uzeti zaradu ne mislim prijeći na nekog od "Virtualnih" operatera Bonbon , Tomato ... i pretakati iz "šupljeg u prazno" ...
Edit:
Sviđa mi se to što si ekološki osvješten "... dakako u izoliranom djelu kuće daleko od živih bića" zeleni bi ti trebali biti zahvalni ... Ne zagađuješ okolinu radiofrekvencijom ... :envy:
tvoj put do informacije započni odavde:
http://cafe.mobil.hr/threads/65414-N...-Tomato-tarifa
dobro kak se usudjujete srat, pa ljudi su iskoristili ono sto su operateri SAMI ponudili korisnicima, a korisnici masno platili
Nek operateri daju takvu ponudu da se ne isplati zloupotrebljivačima, a i ljudima da se ne isplati kupovati sim kartice po njuškalu, tj. da nemaju potrebe za tim!
Jednako kao i piratski sadržaji - dajte jeftino i jednostavno dostupno pa nitko neće skidati piratske npr. pjesme! A ne ACTE i ostale podmukle stvari koje vole i operateri...
Jel tarifa ostaje aktivna onima koji su je aktivirali prije isključenja?
Da.
Vidi članak 6.:
http://www.tomato.com.hr/uvjeti-kori...u6/10501/99886
Da, ja ju koristim! Obično i bude uvijek tako s tarifama, dok ne promijeniš koristiš bez problema - a kada su i probali ovu tafiru "potopiti" nisu uspjeli...jer je sve ok s tarifom! Jedini problem ima konkurencija - koja želi ubirati vrhnje sa što manje muke! Naravno da onda tarifa koja potiče što više zvanja konkurencije nije dobrodošla!
U svakom slučaju, dobro pa sam aktivirao tu tarifu - na nju odložim minute koje ne potrošim pa kasnije koristim (za tuzemstvo i inozemstvo) :D
A neki su to naravno i "zloupotrijebili" da zarade koju kunu - jer naravno želja za zaradom je u RH zloupotreba i kriminalno djelo! A kada se zarađuje na račun operatera - pa to je giljotinu! ;)
Moram reći da nisam ovako razmišljao ali ovaj način mi se svidja.
Ako sam platio 200 minuta i potrošio samo 100 a ostalih 100 mi propadne ona je to u redu sa strane operatera.Ali ako 100 minuta potrošim na Tomato tj. na Tuđi račun onda je to zloupotreba.E pa nećete razbojnici!!!
Da li netko zna ili ima viziju zašto je ukinuta?
Operatori nikada ne će dati poštenu ponudu.
Nisu ludi da režu granu na kojoj sjede.
I nije ti trebala usporedba prodaje Tomatovih kartica s piratskim sadržajima.
Na svim Tomatovim karticama plaćen je PDV državi jer je Vipnet prikupljene minute naplatio od konkurencije, a PDV od interkonekcije uredno uplatio u hrvatski proračun!
I kakvi su to zloupotrebljavači koji maksimalno iskoriste sve što su kupili i drugima pomognu da smanje telefonski račun?
To nema veze s kriminalom, to je dobro djelo!
Pa da, bio sam sarkastičan..a usporedba s piraterijom-princip je isti. Ljudi traže alternative zbog skupoće!
Tko je pokušao 14.9. uključiti, neka pogleda ovaj link...
http://www.hakom.hr/default.aspx?id=1135
Moram priznati ni meni nije jasno
Nemam informacije kakvo je stanje u Vipnetu ali sa tarifom "Na tudji racun" oni su u gubitku, evo kako je netko vec prije objasnjavao (recimo oni daju kunu po minuti dolaznog poziva a 0,475 kn je zarada od interkonekcije, dakle svaka minuta bi im bila cisti gubitak od 0,525kn.)
slucaj A)
korisnik revolucije ostvari 1000 min razgovora s korisnikom na tudi racun, a on 400 min prema brendovima HT-a, 350 min prema brendovima VIPneta i 150 min prema tele2.
u ovom slucaju VIPnet fakturira 390 kn od tele2, te istovremeno tele2 i HT-u plati 214,5 kn.
zakljucak: na interkonekciji VIPnet je u dobitku 175,5 kn.
slucaj B)
korisnik opcije flat ostvari 1000 min razgovora s korisnikom na tudi racun, a on 800 min prema curi na HT-ovom extra total+ s, 150 min prema frendovima koji koriste brendove VIPneta i 50 min prema clanovima obitelji koji koriste tele2 tarife.
u ovom slucaju VIPnet fakturira 390 kn od HT-a, te istovremeno tele2 i HT-u plati 331,5 kn.
zakljucak: na interkonekciji VIPnet je u dobitku 58,5 kn
slucaj C)
korisnici extra biz total+ xxl ostvare 1000 min razgovora s korisnikom na tudi racun, a on 1000 min prema njima.
u ovom slucaju VIPnet fakturira 390 kn od HT-a, a HT-u plati 390 kn.
zakljucak: na interkonekciji VIPnet je na nuli, nema dobiti ali ni gubitka.
moze li itko izvuci slucaj D u kojem bi VIPnet bio u gubitku s tarifom na tudji racun?
Jel postoji kakva interkonekcija ako se zovu međunarodni brojevi s tomato na tuđi račun?
Interkonecija je 39, a ne 47 lipa! Osim toga, Vip drži 45 posto tržišta, velika je šansa da će 50-ak posto završiti u Vipnetovim mrežama. Usto valja reći da on 1000 minuta naplati odmah, a da korisnik tih 1000 minuta troši mjesecima. U međuvremenu Vipnet obrće novce. Kada korisnik zove inozemstvo, Vipnet još više zarađuje.
31.12.2011. – T-mobile 46,4%, VIPnet 42,4% tržišnog udjela, Tele2 11,2%. Na kraju 2011. godine Vipnet je imao 2,018 milijuna korisnika, s neznatnim padom od samo 0,5 posto
31.3.2012 - vipnet: Broj korisnika u mobilnoj mreži u blagom je padu od 1,9%
30.6.2012. - vipnet: Broj korisnika u mobilnoj mreži smanjen je za 3%
gredelj je na koljenima, ne vipnet koji je u sest mjeseci 2012. ostvario konsolidiranu operativnu dobit od 27,2 milijuna eura što je 38,4% više u odnosu na prvu polovicu 2011.
netko tko nije na VIP ili Tomatu zove korisnika na Tomato tarifi "Tuđi račun" 1000 min, a on zove samo korisnike na Tele2.
Obzirom da Tele2 dobiva više novaca nego VIP na račun interkonekcije, mislim da VIP dobiva 39lp, a Tele 2 47 lp, ona je VIP na gubitku 80kn
:)
Ali priznajmo to je ekstreman slučaj.
A ne treba ni zaboraviti da kšto se samog korisnika tiče, da on dobiva za punu minutu, tj za 5 min i 19sec, dobiti će 5 min, a kad on napravi takav poziv, biti će mu naplaćemo 6 min.
:)
Dovoljno je da zove T-mobile, Multiplusmobile i Bonbon.
To će Vipnetu donijeti poprilične gubitke.
NETOCNO:
*T*O*Č*N*O*:
u nastavku su prikazane cijene završavanja (terminacije) poziva u određenu u pokretnu javnu komunikacijsku mrežu za 2012. godinu:
• cijena terminacije u pokretnu mrežu HT-a i Vipneta: 0,301 kn/min
• cijena terminacije u pokretnu mrežu Tele2: 0,331 kn/min (10% asimetrije)
Navedene cijene su važeće od 1. siječnja 2012. godine do 1. siječnja 2013. godine, a određene su u skladu s metodologijom definiranom u analizi mjerodavnog tržišta završavanja (terminacije) poziva u određenu u pokretnu javnu komunikacijsku mrežu.
Iste naknade operatorima pokretne javno komunikacijske mreže za usluge završavanja (terminacije) poziva plaćaju i operatori nepokretne javno komunikacijske mreže.
Nisam znao da se inerkonekcija naplačuje po minuti, ja sam mislio da je po pozivu. Ovako ispada da operateri više zarade ako se zove njihovog korisnika, nego ako njihov korisnik zove. :)
Tele2 vratio revoluciju... Koliko dok vrate i tuđi račun?
tarifa Na tuđi račun je ukinuta s 15.9.2012., no sada cirkulira nekoliko stotina tomato kartica s tom aktiviranom tarifom tako da je svejedno hoće li je ponovno ponuditi.
otkako je tele2 smanjio broj minuta s 5000 na 1500 u revoluciji150 svakodnevno mi se javlja po nekoliko prodavatelja koji bi prodali nekoliko desetaka aktivnih tomato kartica s tarifom Na tuđi račun. tele2 im poremetio planove pa se sada našli u "ubranom vinogradu s velikim praznim bačvama".
čuo priče o ljudima koji su imali po 10x revolucija150 i mjesečno punili po 10x 5.000 min. neki su imali više od sto mobitela koji su minute iz revolucije pretvarali u kune na tomato karticama.
mislio sam da sam neki igrač, ali očito sam se precjenio.
jedino što nitko od njih nije uspio postići bolje rezultate od mene: 10 kn iz novčanika za svakih 1000 min > 1020 kn na tomatu > 200 kn u novčaniku. zarada: 2.000%. valja ne treba posebno pojašnjavati da sam mjesečno trošio (mnogo) više od 10 kn iz novčanika.
25.10.2012:
t-mobile uveo ograničenja za VPN korisnike:
"5.000 minuta se može iskoristiti za pozive prema svim mobilnim i fiksnim mrežama u Republici Hrvatskoj uz ograničenje od 500 minuta prema mrežama u kojima se nude usluge koje omogućavaju primatelju poziva dobivanje bonus iznosa na temelju dolaznih poziva..."
Jedno pitanje za korisnike ove tarife...
Prijatelj mi ima ovu karticu, koristio ju za pozive u Njemacku gdje njegovi zive, a on studira u ZG-u. Uskoro idem u tu istu njemacku kao sezonski radnik. On na kartici ima preko 3200min. Ponudio mi je karticu da ju otkupim od njega. Vjerujem mu i sve to, no...
Bolje provjeriti nego se kasnije udarati po glavi. Da li ta tarifa i nakon ukidanja funkcionira? Mogu li ju puniti i dalje ako kupim od njega karticu?
Hvala unaprijed na odgovorima :)
EDIT:
Nevazno, malo sam procitao po topicima, i vidim da se ukida roaming. Samim time ova tarifa je postala beskorisna.
mene zanima isto ovo pitanje od gore,a i dali se posebno naplaćuje uspostava poziva,ili je to u BONUS kunama?
A parking, nagradne igre ?
Ne možeš trošiti bonus na to.
16.10.2012.
26.6.2014.
prošla je godina i pol od tog mog natpisa, a waltera i dalje muči što je malo zaradio. eto, da mu olakšam muke:
člana grupne tarife se u tekućem mjesecu prebaci u single tarifu XXL koja sada dobiva 5000 min, a nekoć 1000 min. te minute se transferiraju u tomato račun.
idući mjesec isto tako.
sredinom idućeg mjeseca dobije se račun s 0 [nula] kuna tarife za migracijsku tarifu (s grupne na single), a mjesec kasnije 0 [nula] kuna tarife za migracijsku tarifu (s single na grupnu).
Rezultat:
s 0 kn troška (zapravo jedini je trošak radijska frekvencija, nekoć 10, a sada 5 kn) dobije se 10.000 kn na tomato bonus računu.
tih 10.000 bonus kn može se unovčiti za 1.000 pravih kn.
nekoć se 2.000 bonus kn moglo unovčiti za 400 kn.
dakako, tu sam naveo samo dva mjeseca od 12 koliko ih ima godina i samo jednu migraciju, a može ih se raditi puno, puno više.
Drago mi je što su moji savjeti mnogima pomogli da zarade. Nije mi teško gotovo svaki dan odgovarati na privatne poruke u kojima me forumasi traže savjete. Drago mi je u da ima forumaša koji sami pronalaze rješenja za zaradu (chuk pravednik, dš..., hackerivs) i žao mi je da postoje skeptici koji na telekomunikacijama ne zarađuju, a za one koji zarađuju pišu da su to lovačke priče ili zajebancije. Ne znanje je ono što preferiraju telekomi jer će imati više ovaca za šišanje. Protiv toga djeluje ovaj forum. Komentar waltera66 je na tragu razmišljanja operatera. Moje je razmišljanje kao korisnika.
kupio bihi tomato sim karticu koja ima aktivirinu tarifu na tuđi račun. Zanima me na koji način mogu ja provjeriti dali je doista ta tarifa aktivirina
i dali postoji nekakav uvjet da bi navedena tarifa bila aktivna dali se mora svaki mjesec nadoplaćivat bonom ?
hvala
Ja sam to radio ovako.
1. Provjera aktivnosti = *101#
2. Provjera postojanja bonus računa = *108*01#
3. Provjera postojanja drugog bonus računa = SMS stanje na 13441
4. Provjera je li broj blokiran = poziv prema 0929933
hvala na odgovoru :)
A1 opet udara po korisnicima jer Tomato 31. 5. 2020. ukida tarifu "Na tuđi račun".
Neiskorišteni bonus može se iskoristiti do toga datuma, a nakon toga će korisniku biti uključena osnovna tarifa.
Ne zaboravimo da su to pokušali 2011. godine, ali je to Hakom spriječio!
No danas je nova ekipa na Hakomovu čelu i moguće da im progledaju kroza prste.
POSEBNO VALJA UPOZORITI da u prvobitnim uvjetima korištenja tarife "Na tuđi račun" stoji da NEMA VREMENSKOGA OGRANIČENJA za korištenje tarife.
http://static.vip.hr/portal/slike/68...ji%20racun.pdf
VIJEST IZ 2011.
ZAGREB Udruga Telekom, za zaštitu korisnika telekomunikacijskih usluga, objavila je priopćenje u kojem VIPnet proziva zbog »nekorektnog i moguće nezakonitog« ponašanja prilikom izmjene korištenja tarife »Na tuđi račun« njihovog Tomato brenda.
»Prije nekoliko dana VIPnet je, prema našem mišljenju na izrazito nekorektan i moguće nezakonit način, izmijenio uvjete korištenja tarife na način da se od 22. prosinca briše sav ranije stečeni bonus korisnika veći od 200 kuna«, upozorava predsjednik udruge, Đuro Lubura. Početni uvjeti tarife, napominje, predviđali su da ju korisnik može koristiti bez vremenskog ograničenja, a da za svaku punu minutu dolaznog poziva na svoj Tomato broj iz fiksnih i mobilnih mreža (uz određena ograničenja) na svoj račun dobiva bonus od jedne kune.
Veliki broj korisnika je na taj način do danas »zaradio«, kaže Lubura, više stotina, pa čak i tisuća kuna, a sad su novim izmjenama prisiljeni bonus utrošiti do 22. prosinca, nakon čega će im se zarađeno iznad 200 kuna brisati. To je, napominju u udruzi, izazvalo pravu malu revoluciju među korisnicima. VIPnet je imao pravo, napominje Lubura, izmijeniti uvjete, ali nipošto retroaktivno. Osim toga, svi drugi operatori su VIPnetu plaćali pozive prema njihovim korisnicima pa je VIPnet financijski profitirao od korisnika tarife »Na tuđi račun«, a sada, kad bi korisnici trebali imati koristi od svog bonusa, jednostrano mijenja uvjete, kaže Lubura, napominjući kako korisnik koji podigne tužbu protiv VIPneta ima velike šanse izgubljeni bonus nadoknaditi, kao i sve sudske troškove.
Kako odgovaraju iz VIPneta, promjena uvjeta dogodila se zbog sprečavanja zloupotreba korištenja te tarife, jer su bili suočeni s nizom pokušaja prijevara i manipulacija putem oglasnika na kojima se preprodaju kartice, što je kažnjivo zakonom. Korisnici su, kažu, o promjeni obaviješteni čak 45 dana prije promjene uvjeta, tijekom kojih mogu potrošiti sav bonus veći od 200 kuna.
http://www.novilist.hr/Znanost-i-teh...obrisati-bonus