http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_idou-2683.php
http://thumbnails.imajr.com/se-idou-001-1364968.jpg
http://thumbnails.imajr.com/se-idou-002-1364969.jpg
video:
http://www.youtube.com/watch?v=20f7b24jdfA
http://www.youtube.com/watch?v=6_2JWXnBr50
Printable View
demo video.....
http://www.youtube.com/watch?v=4cNe-Mpdp7g
što reći?
predivan
Jako, jako lijepo.
Da stvarno je predivan,ali nameću se i neka pitanja iako je još prerano.
Baterija u ovako tankom telefonu bi mogla biti problem s obzirom na "gladan" ekran,ksenon blic i symbian pa još kad se tu doda GPS,Wi-Fi:mad:
Nigdje na slikama ne vidim vanjski zvučnik jer je vjerojatno sa donje strane ili iznad ekrana pa me strah da bi mogao kao i kod svih cybershota biti slab.HSDPA veza nudi "samo" 3,6 Mbps propusnost(zašto nije 7,2?).
Ostale spec su prilično impresivne,uključujuci kameru,ekran i vrhunski dizajn.:klap:
HDSPA nije ziher jer očito se još ne zna ništa makar baterija je i meni prvo što me zabrinulo, 2 dana bi bilo idealno bez punjenja
zvučnik bi stvarno bio irelevantan osim što se tiče poziva etc. za ostalo-kupiti stereo zvučnike
jednom riječju PREDOBAR.........
napokon je SE izbacio pravi mob,prelijep prepun funkcija a kad sam vidio kolika mu je kaera ostao sam bez teksta...............
Meni recimo zvučnici nisu irelevantna stvar i ne mislim nositi sa sobom dodatne zvučnike,a šteta je da bar po sadašnjim specifikacijama nije naglašeno koliko će imati interne memorije.
Bilo bi dobro po uzoru na konkurenciju da ima bar 8GB.
vjerujem da ce imati više,barem 16GB,doduše ni 8GB nije malo ali ne vjerujem da ce ga "zapostaviti sa samo 8GB"
Prema phoneAreni ipak ima 7.2Mbps. Vidjeti ćemo.
pa gle,sada novi uređaji(svaka čast nokiji 5800) ts imaju relativno solidan zvučnik ali ne jako glasan stoga...sumnjam da će ovo biti iznimka
moram priznati da mi je mobitel mrak :) ali cini mi se da ce cijena biti paprena...ipak, kad dode na trziste, mogla bih ga piknuti :)
Kad dođe na tržište ja ću ga sigurno piknuti :hrv: .
opa, jos nisam nasao mob koj mi se sviđa, da ima gps wifi ogrmoman ekran i jebenu kameru.. eto ga, samo sam skeptican, svi s.e. imaju sugavo tihe zvucnike.. i vecina je tak tak po kvaliteti,valjda nece skripat..i da je 15mm u najdebljem dijelu kod kliznog poklopca koj se nece klimat naravno:) jedino sto je po meni velika steta sto nije wm(ne mogu smislit garmin al ajd) da je wm bio bi predobar, makar i ovak sumnjam da ce konkurencija izbacit skoro neki bolji uređaj sa tolko jakom kamerom, i valjda ne napuhavaju sada mpx da mi zauzima mjesta bezveze nego se nadam i napretku u kvaliteti..sviđa mi se sto ima normalne tipke za javljanje i prekid poziva.. inace jedan veliki bravo za s.e.
mob mi se svida..:D ali mi je smijesno to sa neprestanim povecanjem mpx,ja stvarno ne znam tko ce postere razvijati doma...:D
trebali bi se malo fokusirati na druge stvari,popraviti sliku u uvjetima slabijeg osvjetljenja itd,a ne samo nabubati pixele..
sva srca da mob stvarno prehebeno zgleda:D samo se nadam da ce biti kapacitivni TS,sto se mene tice,5 mpx je sasvim dovoljno i previse..
Možda ovo bude moj idući mob :D
Uglavnom, sviđa mi se jer je Symbian, ima lijep dizajn, odlične specifikacije...
Napokon nekoji dobar mob...
hvala bogu da se sony ericsson malo trgnio....dosad su izbacivali 70%mobitela koji su low-end...ali ovo je BOMBA....
stvarno je brz soft...za protip sve skupa fenomenalno..mogu mislit kakav ce samo biti zavrsni uradak..
WOW
Prvi SE koji mi se svida nakon dugo vremena.
Sve u svemu ODliCAN
meni se bas svida , ali me takoder zabrinjava trajanje baterije ali inace sve u svemu mobitel je presavrsen i malo me podsjeca na lg wiewty....
mobitel je presavrsen ali ce i cjena biti paprena...bwahaha... :O
Hmm, nema microUSB priključak.
Dobro, nije neka mana, ali znači da će SE kabel biti uvijek u džepu.
Super izgleda, samo malo onaj poklopac kamere bode u oči.
Mogli su to malo diskretnije rješiti- kao na Pixonu ili k850...
Ali, valjda ima taj poklopac još koju namjenu :)
Sve u svemu- predivan mobitel.
Brutalno, moram priznat da ovo nisam očekivao od SE :)
Meni se jedino ne sviđa kako je rješen taj poklopac kamere, malo mobitel izgleda "nebalansirano" :-/
I btw, kakav je to symbian u njemu? UIQ više ne postoji, zar ne? Onda će biti nešto kao u N97 ili? :jehon:
EDIT: jedino me još zanima kakvo će biti video snimanje... Ako sad ne stave VGA onda ne znam stvarno kad hoće...
Stvarno me ovaj mob obara s nogu, predobar je. Baš je po mom ukusu, a ovaj ekran je nevjerojatno velik 360 x 640 pixela, 3.5 incha. Vidim ima i Google Maps...
Zašto svi mobovi imaju prednju VGA kameru? Zašto nestavke makar 1.3 mpx, da je malo bolja slika...
Bemti mob ,ovo nisam ocekivao od SE... :( Prvo -> Symbian ,zasto ? drugo ,je** ih vise taj utor za kabl,jel nisu mogli staviti normalan mini usb kao na xperii ? Bitno da su te kvazi Megapixele nakrkali...Zanima me kako ce tih 12 mpx funkcionirati...
@Xulos: Symbian, zasto ne? Samo mene zanima koji Syibian... Hoce li sada preci na S60 ili razvijaju potpuno novi UI (posto je nazalost UIQ ispao iz igre)...
Mislim da će biti Symbian S60, pošto kao i što sam znaš UIQ aut. A sad razvijati nešto novo, čemu, kad nažalist ni UIQ nije više među "živima", mada se nadam come back.
...inače uređaj mi po specs. izgleda dobro, dok dizajnerski meni i nije nešto, dosta mi vuče na (neki LG il Samsung model)
pa ima walkman vizualne efekte kao na uiq modelima
symb će vjerojatno bit modificiran ako je s60 a po videima tako i djeluje
nznm zašto se lovimo za wm kada do 7 se ne isplati uopće raspravljati o wm-u što se mene tiče...symbian je za ovo savršen+nadam se da će razno razne aplikaicje biti u igri
edit: ovo kažu new open source Symbian user interface that's still being developed by the Symbian Foundation
...e to je već, ono o čemu se pričalo. Vidiš potpuno zaboravih na tu soluciju, go ahead. Samo sam mislio da će ipak Nokija biti prva u tome, al to je već druga priča.
Amazingly though the new user interface is perhaps faster and more fluid than everything else that we have seen (including iPhone)
^^to mene veseli+ dolazi sa micro sd utorom,dakle opet u suradnji sa nekim?
Nemora znaciti da je u suradnji sa nekim, mozda su shvatili (a bilo bi i vrijeme) da MS malo preskup, pa su presli na tolko prosireni SD. Isto je i Olympus napravio sa adapterom za xD kartice posto su preskupe... Iskreno se nadam da je to istinski SE koji ce pokazati da ipak mogu napraviti kompletni uredjaj posto im u svakom do sad nesto mora faliti...
Ovo fakat nije bilo za očekivati od SE-a s obzirom kada se zna njihova politika izbacivanja telefona...:)
Ovo je brutalan telefon koji će ih baciti u vrh bez sumnje :)
zato jer zelim igo i cardinale navigaciju na mobitelu(pa to je i najveca prednost nad dummy mobitelima, ionak je vecina ostalog za igranje, a i igre su mi bolje na wm i korisnijih programa se nađe)...mozda ce se moc stavit na taj novi symbian?
video? pa nije vrag da nece bit vga? jos pomislio pa valjda ce stavit sto vecu rezu videa a zaboravio da s.e. steka i sa vec normalnim vga snimanjem.. i tocno ko ce slikat s 12mpx, postavke bi smanjio na 5mpx, samo nek poprave kvalitetu slika, da bude sto blize foticu da digitalac moramo samo u bitnijim trenucima nosat..
bit ce dobar mob, a sto je bitno rade pritisak na konkurenciju
savršenstvo, kada točno izlazi ako sam dobro skonto krajem godine!? Ako je tako onda opet malo kasne kao i sa X1, a sigurno će i cijena biti kao X1 : ogromna!
Po GSMareni u drugom kvartalu ove godine (sto bi bilo za max 4 mjeseca), ali ne vjerujem da ce ga pustiti tako rano...
ja si ga računam uzeti u siječnju i vjerujem da će otprilike tada i doći, dotada će već ostali pobacat par high end uređaja pa ono, treba biti strpljiv ali cijena će sigurno biti početna,kao i xperia,ako ne i veća
još jedna stvar, rekli su da rade na x2 ali neće biti ništa od toga dok ne nađu nešto stvarno interesantno i vrijedno za predstaviti,znači u planu im je
Nadam se da će izaći do 7. mjeseca pa da odem na more s njim ;D . I meni bi bilo draže da je WM zbog navigacije i večeg izbora korisnih programa ali ni symbian nije loš...
ma imat će symb vjerojatno podosta aplikacija,sigurno rade na tome,vidi se da je ovaj (ne mob neg platforma) konkurent iphoneu , bar tako djeluje pa ono...
Odličan OS za fanove linuxa - mob je predobar. Nitko ne spominje toliko 12.1 megapixel kameru?
čemu? stvarno ja bih si prvo otišao u camera mode i smanjio sa 12 na 5 jer nema smisla ovo,i 8 je previše,pa fotići imaju 10 .-.-
da..konstantno smanjivanje slika..kada se mečpe ne net i sl...
Dakle, koliko čitam, ovo je zasad ipak u fazi koncepta? :( Vidim i da su na GSMAreni promijenili status dolaska u treći kvartal ove godine :-/
mob je stvarno mrak....razmislicu o kupnji.....
da,koncept kao i xperia prošle godine( prvo su joj promijenili zadnju masku, wm tipku sa prednje strane i onda su se usredotočili na soft, vjerojatno će se i ovdje posvetiti unaprijeđivanju softvera,i nadam se pročitati pokoje predviđanje velikih kritira ako ne stave dobru bateriju unutra,pa da im i to bude u vidu
Sve u svemu dali su truda,odličan mi je...al nekako mi ne izgleda da je ovo baš nasljednik c905 po kameri? Valjda će izbaciti neki još moćan na ljeto...
@maher22, čini se da nije, s obzirom da je ovo smartphone i nema Cyber-shot brand.
BTW, mogli bi malo poboljšati one tipkice dolje. Dobro izgledaju, ali su premale.
Ma SE je uvijek imao najbolju bateriju ne vjerujem da nece i ovaj, ja ne bih mjenjao ništa osim što bi stavio S60 v5
Zasto S60v5? Pa bolja je varijanta Open source... To automatski znaci da ce biti puno vise aplikacija...
dakle trenutno imam kombinaciju ovog mobitela samo što koristim 2 komada:D
mob izgleda predobro ali stvarno me zanima kako će riješiti bateriju jel ova moja dva su
veliki potrošaći a sad kad vidim da su to sve stavili u jedan uređaj još više sam
znatiželjan kako su napajanje ovog vrlo vjerovatno jako gladnog uređaja riješili!!!
Mobitel je stvarno na prvi pogled odlican. Sta se tice specifikacija tu se jos nisu do kraja izjasnili pa treba pricekat do sluzbenih objava. Samo da stave barem VGA snimanje, jer to zaista treba korisniku ovog mobitela, (mini usb i 3.5mm koje najvjerojatnije nece imati cak bi mu i mogao oprostiti).
do trečeg kvartala..več če netko plasirati 12 mpix mob..
hell slažem se,opensource symbian je bolji nego v5 jer...rečeno je već ivše aplikacija,čim je open source više modifikacija+ samsung je već plasirao 12 mpx
To bi ipak bila rasprava za Samsung podforum.
jedan video na kojem se vidi da je mob dosta brz....
http://blog.se-nse.net/decent-video-...rough-of-idou/
tko pažljivo sluša čut će sa koliko memorije se isporučuje ^^ vjerojatno
http://dailymobile.se/2009/02/18/mwc...hone-hands-on/
mobitel je odličan ... iako su mi draži modeli sa normalnom tipkovnicom...
a kolka je inače wide angle lens kamere ?
na novoj nokiji N86 je 28mm wide angle lens.
kao jedini mobitel koji ima 28mm.... a slika su isto odlične
Meni se isto cini jako dobar, ali... OGROMAN je! :(
Jest relativno tanak, ali je sirok i visok. S tim svim djidjama, vjerujem da je i tezak (plus jos baterija koja to sve mora pogoniti)...
Znam da je to smartphone i znam da su oni (barem UIQ) tradicionalno veci i glomazniji, ali ipak.
Znam i da nema drugog nacina da se ugura veliki ekran osim da i sam uredjaj bude velik, ali... ipak. :)
BTW nisam uspio skuziti (a nemam sad vremena ponovo gledati), sa koliko se to memorije isporucuje?
Nesmeta velicina,ali ona nece opravdati bateriju 100%..
rekoh gore u videu kažu 8 ili 16 kraj godine 32 nešto kao razmišljaju još
za mobitele s 3.5 inches ekrenom je iznenađujuce mal. Ako pogledas dimenzije ostalih s tom velicinom ekrana, kao sto su nokia n97 (ne mislim na debljinu posto ima tastaturu), iphone, tada ces se u to i uvjeriti.
ma ovak još...uzmeđšš ga u ruku,kada budemo imali šansu to napraviti sumnjam da će biti prigovora na debljinu
hmm....zas nestave multi touch u mobitele...bilo bi bolje...svidja mi se ovaj mob..al...nikako da naprave nes savrseno..uvjek ima nekih nedostataka...naprimjer utor za kablove...ii...kakav je utor za slusalice...nije valjda isti.....nema od toga koristi......jedino su se sa kamerom potruidili..al opet..mislim da to nije kvalitetna 12 mpx kamera...sigurno ce se dugo spremati slike..i tako....
12 MPX - očekivao sam manje, al u neku ruku marketinški trik jer ljudi (većina) misli što više px to bolje, ne nužno al evo, nadam se da su poradili i na kvaliteti slike ali i prvenstveno videa, iako moja Xperia snima VGA @ 30 fps, zadovoljan jesam ali ipak, daleko je to od onih pravih 30 fps :thumbup:
WM - imam ga za sada par mjeseci, u početku velika zabava, aplikacija nabacao,... kasnije ništa posebno, dapače samo mi komplicira stvari kod poziva čemu mi prvenstveno u zadnje vrijeme služi mobitel. U jednu ruku mana jer broj aplikacija je praktički neograničen, a u drugu ruku mob je dobio uvelike na brzini, po meni čak bolje :thumbup:
15 mm - i to na najdebljem dijelu što znači oko 13 mm (ako se ne varam), fascinantno kako će stati i baterija i ksenon i wifi i gps... nadam se da nije sve nauštrub baterije. Xperia izdrži oko 2 dana sa umjerenom uporabom, doduše tu je WM, ako izdrži bar 3 sa istom uporabom sasvim dovoljno
HSDPA - 3.6 ili 7.2, naši operateri ionako ne isporučuju više od 2-3 (bar ja nikad nisam to nigdje dobio više), a u većini slučajeva tu je poneki WiFi tako da... :)
3.5" - 360x640 - ne baš standardna rezolucija al bolje i to neg 320x480, dakako očekivao sam WVGA sa Xperie al nije loše :)
Accelerometer - možda jedino zbog igrica, inače ne predstavlja mi baš nešto prevažno iako bi ga volio vidjeti na Xperii upravo zbog igrica (mjerač ubrzanja od 0-100 i slične gluposti koje čine čovjeka sretnim :) )
jel moze neko reci kolka ce biti cijena i kad ce doci u hrv...;)
mob mi se čini vise nego dobar, dizajn odličan jedino kad san ga vidija sa bande skuzija san da mu je poklopac od kamere previse strsi vani.
ovo sta govorite u vezi baterije, sumnjam da će stavit neku losu, bar SE nikad dosad nije zeza sa baterijama za razliku od NOKIE.
VGA rezolucija snimanja je već stavljena na X1, nego mene brine sta će sa nečin opet zabrljat i to mislin da će staviti neki los zvučnik
Jel to 100% da neće imat 3.5 ? A već sam se zaljubio u mobitel kad eto ti ga na... Joj SE i njihove dječje bolesti :cry:
3.5mm priključak je sigurno bolje riješenje, ali većina mob danas ima onaj adapter sa slušalicama na kojem su kontrole za handsfree/MP3 pa mislim da nedostatak 3.5 nije neki nedostatak.
Razlog zašto nisu stavili 3.5mm i USB? Vjerovatno više nama mjesta gdje bi ih ugurali na tako tanak mobitel.
Ne valja ljudi komplicirati na sitnicama...nek ponude ga sa pristojnom cijenom i ja zadovoljan! Najbitnije da baterija bude dobra, kamera da se pokaže i da ne bude spor...
3.5 je mogao ić na vrh kopji je prazan a na mjesto adaptera s.e. ovog je mogao mini usb,no ipak ne mislim da je to velik nedostatak,mogli su, nisu opet uređaj je i više nego impresivan u ovoj fazi.
a cijenaneće biti pristojna sigurno,ispod 5k -nema teorije
Ne zaboravite da nije dovoljno samo staviti priključke na kućište već da u tom slučaju morate preraditi veze na tiskanoj pločici i na nju ubaciti dodatnu elektroniku, a to onda znači i drugačiji izgled.
Drugaciji layout na plocici da, ali dodatna elektronika nije potrebna. Izlaz na FastPortu su izravno kompatibilni sa obicnim 3.5mm konektorom.
Sto se tice prostora, buduci da su mogli ugurati 3.5mm u iPhone (koji je stvarno tanak) te raznorazne iPode (jos tanji), ne vidim problem ni ovdje...
No dobro, u svakom slucaju, mobitel se ne sastoji samo od konektora, pa mozda da krenemo o drugim stvarima, da ne bi ovo postala tema o konektoru za slusalice.
kao što rekoh mobitel je dobar, ali jednostavno ne volim mobitel samo s touchscreen ekranom....
a sve ima svoje prednosti i mane.... meni se ne sviđaju mobovi koji imaju
touch screen a nemaju stylus, jel za neke stvari kao pisanje sms-a je duplo lakše koristiti stylus
Mob nema stylus O_o? Baš šteta... A to mi je jedan od većih problema.
vjerojatno će imati dobru tipkovnicu*
i razmišljah malo...budući da je ovo sam vrh ponude multimedijalnih blabla gluiposti postoji mogućnost i da će ga isporučivati sa bežičnim slušalicama?
to bi olakšalo stvari+ nema zajebancije sa 3.5 raspravama
Odlična ideja!
Ali ipak mislim da od toga neće biti ništa.
pa ne znam, zapravo stvarno zvuči kao jedna od realnijih opcija,jer ipak ovoga puta... nude nešto što im je predstavnik na tržištu,najbolje što (trenutno) nude
obratiti pozornost na slušalice ^^ http://dailymobile.se/2009/02/22/vid...dou-demo-tour/
takve već imam jel su došle uz Xperiu;) i moram priznat da su jako dobre!
ove su bezicne, bar na videu
? na kraju ljeta ako ne i kasnije će se tek pojaviti na tržištu,kod nas sigurno pred božić tek
Zašto, o zašto nema tv out? Kme.
Da pogodim, SE će i uz tih 12MP staviti da kamera snima video u neku mizernu rezu i to još u 3gp :rigo:
Sve mi smrdi da će ovo biti još jedan SE uber specifikacijama koji je u praksi totalno razočaranje. Još od vremena K750 nisam naletio na SE koji mi se sviđa. Zašto nisu još tjerali K750 look neko vrijeme? Taj mob je izgledao savršeno, nikad nisam vidio ljepšeg, poklopac za kameru je bio predobar.
Apropo veličine, meni ne djeluje veliko, dapače, mišljenja sam da su današnji mobiteli premali, TyTn je mob prave veličine i debljine za mene ;D
I garant će SE opet imati neke nagradne igre s temom klepanja naj slogana koji sadrži "Aj du" :tomato:
Kvragu. što više gledam ove high end mobitele kojima fali hrpa stvari, to mi se više čini da je LG Renoir za soma i po definitivno najbolja kupnja :bat:
i na xperiji je 30 fps ali 3gp
O tome i govorim. Kad sam krenuo gledati specifikacije Xperie, bio sam "Wow, to je moj sljedeći mob". I onda sam vidio specifikacije kamere i krenuo tražiti dalje. Nabijem ja te najjače brendove kad guraju modele koji koštaju 4-5 i više somova kuna a imaju hrpu nedostataka, dok jedan LG, po kojem svi nešt pljuju, izbaci mob koji ima sve kak spada a košta relativno malo. Kad usporedim LG Renoirove mogućnosti i cijenu, svi ovi high end modeli mi se čine kao bacanje para.
Da se razumijemo, nije mi namjera reklamirati LG niti skretati s teme, već jednostavno duže vremena gruntam koji mob uzeti, i kad sve odvagnem, Renoir je daleko u prednosti. Najveća zamjerka koju imam je to što nemrem puštati flac s njega, a na većinu drugih mobova imam hrpu zamjerki.
remoir ima jako loš os ne u smislu za k.... je nego nije toliko bogat mogućnostima kao xperia koja ima wm, idou će imati symbian, stoga... renoir je odličan model ali da mi je toliko bitno 30 fps u 3gp-u ili ne za xperiu, nije. da mogu birati i mijenjati mob svakih 6 mjeseci uzeo bih sada xperiu prije renoir-a... cijene nisu niti slične no xperia ima puno prednosti
idou će vjerojatno kao što je predator rekao imati boljih 30 fps ali i svaki nedostatak bi mogao biti zanemariv jer je i ono dosada najavljeno dobro,a nije kraj